Svenska Idrottsgalan

Idrottsgalan

Idrottsgalan är verkligen årets stora idrottsfest, Det är då som Sverige firar årets främsta idrottsutövare genom utdelning av olika typer av priser. Några av priserna i galan utses av Svenska Idrottsakademin. Galan hålls varje år i januari och någon från kungahuset deltar alltid. Man kan säga att detta är den svenska idrottens egen variant på Oscars galan.

Den första Idrottsgalan sändes år 2000 och grundades på insatser under året 2019. I samband med detta startades också Svenska Idrottsakademin där medlemmarna är både före detta, och nu aktiva idrottsutövare och andra personer kopplade till idrottens värld.

Idrottsgalan 20 år!

Idrottsgalan firade i år hela 20 år som event och många stora stjärnor har fått sina stora åtråvärda priser utdelade i just detta event. Under åren som gått har många kända ansikten varit programledare och detta år blev det David Sundin och Kristin Kaspersen som höll i trådarna.

Nytt för i år var också att Idrottsgalan tillsammans med sportföretaget Stadium instiftade ett helt nytt pris med namnet Fair Play. Priset fokuserar på den del av idrotten där deltagandet, utövandet och gemenskapen är större än själva prestationen. Priset fokuserar mycket på Stadiums värderingar där det handlar om att aktivera världen. Fokus är att mötas på lika villkor i sportens värld och ödmjukhet är det som karaktäriserar sanna idrottshjältar. De första att ta emot detta nya pris blev Fritidsbanken som arbetar med återbruk, där vem som helst kan låna sportutrustning.

Idrottsgalan 2019 och alla vinnare

Man kan sammanfatta Idrottsgalan 2019 som ett riktigt starkt år för svensk idrott och det var många glada pristagare som fick sina priser och erkännanden under kvällen. Det största och mest prestigefyllda Jerringpriset fick Hanna Öberg, skidskytte och hon fick även ta emot Bragdguldet.

Här är samtliga vinnare

 • Årets lag: Herrstafettlaget i skidskytte som bestod av Jesper Nelin, Fredrik Lindström, Sebastian Samuelsson och Peppe Femling.
 • Årets kvinnliga idrottare: Sarah Sjöström, simning
 • Årets manlige idrottare: Armand Duplantis, friidrott
 • Årets prestation: Armand Duplantis, friidrott
 • Årets nykomling: Elias Pettersson, ishockey
 • Årets ledare: Janne Andersson, fotboll
 • Idrottsakademins hederspris: Pernilla Wiberg, alpint
 • Radiosportens Jerringpris: Hanna Öberg, skidskytte
 • Svenska Dagbladets bragdguld: Hanna Öberg, skidskytte
 • SVT-sportens Sportspegelpris: Amanda Zahui, basket
 • Årets peppare: Patrik Asplund, Goodsport

Det finns goda underlag för att just Hanna Öberg fick ta emot det åtråvärda Jerringpriset. Det var ju en riktig skräll när hon kom som debutant och verkligen sopade banan med alla på 15 km. Att skjuta  felfritt och vinna OS-guld i distanstävlingen i skidskytte med en enorm konkurrens i detta startfält är en bedrift, och Hanna Öberg höll ju också undan. Hanna Öberg hade även en stor roll i stafetten där Sverige lyckades med ett OS-silver. En riktigt stor prestation av Hanna Öberg

Historiska utmärkelser

Det går såklart att vända och vrida på det här med vem som har vunnit mest eller blivit nominerad flest gånger. Många av våra stora idrottsikoner och idoler har vi sett på prispallen åtskilliga gånger. Alla sporter är olika och beroende på just din favoritsport kan man tycka att vissa insatser är mer värda än andra. Det som dock sticker ut lite extra i statistiken är Sarah Sjöström som har tagit hem ett antal priser under åren. Se här nedan vad hon presterat i form av utmärkelser:

Sarah Sjöström årets kvinnliga idrottare 2019, 2018, 2017 och 2016. År 2016 tog hon även hem Jerringpriset och även år 2015. Hon har även tagit hem Årets prestation 2010 samt Årets nykomling 2009. Otroligt många utmärkelser och stora idrottsinsatser från denna framgångsrika idrottare. Ingen glömd bland alla pristagare, men vi tycker verkligen att Sarah sticker ut lite extra.

Idrottsgalans historia och bakgrund

Idrottsgalan drivs och arrangeras av Leroy Media och den har funnits sedan 2019. Det innebär att det var 20-års jubileum i år 2019. Under åren som gått har galan utvecklats i flera steg och nya priser har tillkommit.

Nomineringarna genomförs av den ideella sammanslutningen Svenska Idrottsakademin som består bland annat av idrottsutövare. Den första medlemmen var för övrigt Björn Borg med medlemsnummer 1. Nomineringarna blir kända i november och juryn i Idrottsakademin nominerar fyra stycken kandidater i varje priskategori. Efter det skickas röstsedlar till alla medlemmar och resultatet presenteras sedan på Idrottsgalan. Nomineringsjuryn består av cirka 12-14 ledamöter i olika roller.

Idrottsgalan genomförs varje år i januari

Det har blivit tradition att genomföra Idrottsgalan på Ericsson Globe. Man kan säga att det är hemvisten för detta evenemang. Det är också en bra lokal då idrott är en av de evenemang som genomförs på arenan. En annan orsak är också att ungefär 2400 personer ska kunna träffas under denna spännande kväll och det är inte många arenor som kan hantera en sådan sittning med mat och uppträdanden.

Roliga fakta kring Idrottsgalan

Såklart har det hänt en hel del saker under de år som Idrottsgalan har genomförts. lnte minst har det diskuterats om nomineringarna är korrekta eller varför framstående insatser inte fått möjligheten till priser. Men det har även hänt andra spännande inslag.

Tony Rickardsson fick Jerringpriset 2006 och det var hög tid eftersom Robert Gustafsson i flera år raljerat i sketcher om att han “inte var bitter” för att inte få priset.

2008 fick Charlotte Kalla en kyss av programledaren Peter Settman och några dagar senare insjuknade hon i en bakterieinfektion som gjorde att hon fick ställa in världscupturnén i Kanada. Huruvida det var denna händelse eller om hon redan var smittad tidigare är svårt att komma fram till.

2018 blev det en stor överraskning då priset för Årets manliga idrottare skulle delas ut. Mammorna till Zebastian Modin, Daniel Ståhl, Badou Jack och Peder Fredricson stal showen och berättade spännande saker om deras söner i direktsändning.

Vi är säkra på att det kommer att bli fler intressanta och spännande händelser i denna gala framöver.

Snabba frågor och svar idrottsgalan 2020

Här kommer vi svara på vad vi tror de några av de vanligaste frågorna inför idrottsgalan. Vi hoppas det kan vara till nytta!

Hur hittar jag bäst odds inför idrottsgalan?

Många av de svenska bettingbolagen som finns på marknaden idag bevakar detta evenemang, och du kan enkelt lägga bet på den du tror kommer vinna i olika kategorier. Här på vår sida kan du hitta attraktiva operatörer med tilltalande bonusar som också har detta event i sitt utbud

Hur köper jag biljetter till idrottsgalan?

Enklast köper du biljetter till idrottsgalan 2020 via deras hemsida.

Vilka olika typer av biljetter finns det?

Idrottsgalan 2020 erbjuder allt från vanliga platser till sanna VIP platser med allt som hör där till.

När sänds idrottsgalan 2020?

2020 års upplaga av idrottsgalan sänds 27:e Januari 2020.

Vart kommer Idrottsgalan hållas?

Evenemanget kommer att genomföras i Globen.

Vad kostar biljetterna?

Biljetterna för idrotsgalan 2020 sträcker sig från 200 KR upp till ett par tusen om man köper VIP packet. Vi rekommenderar dig att kolla in deras hemsida.