Hem guider roi

ROI – Vad betyder det egentligen?

Du har säkerligen stött på termen ROI, en förkortning för ’Return on Investment. Det hänvisar till hur mycket du får tillbaka på det du satsat, d.v.s. avkastningen på investeringen om vi ska använda oss av de lite finare ekonomiska termerna.

ROI har använts flitigt i finansvärlden men är också av stort intresse i spelvärlden. Hur mycket man får tillbaka på sitt spelande är givetvis av högsta relevans när du ska betta. Därför kan det vara bra att ha koll på just ROI, så att du nästa gång termen dyker upp har stenkoll på vad det är som egentligen gäller.

Snabbare
Betfair
Betsson

Vad innebär ROI i bettingens värld?

I bettingens värld har ROI blivit en slags måttstock som avgör hur skicklig en spelare är. Allting handlar inte om hur stor vinsten, vad som är av större intresse är avkastningen som spelaren får på varje satsad krona – det han tjänar. Bara för att en person är en storspelare och kanske tjänar mer pengar än en annan spelare innebär inte det att hen är bättre.

Det som är av vikt är istället hur mycket man får tillbaka på en investering. Till exempel är det procentuellt bättre att få tillbaka 300 kronor på en satsad hundralapp än att vinna 1000 kronor på en insats på 5000 SEK. Din vinst i första exemplet är 200 kronor medan i andra exemplet är vinsten på 1000 kronor. Samtidigt har du satsat en hundralapp vid ena tillfället och 5000 kronor vid andra tillfället. Det behövs nog ingen närmre förklaring vilket som är bäst för ROI.

Vad gör egentligen ROI?

I bettingen så handlar ROI hur mycket cash du förlorar eller vinner av din totala omsättning. Att räkna ut hur ROI fungerar är ganska enkelt. Det finns mer än en metod för att ta reda på hur ens ROI är men vi har hittat den enklaste metoden som vi tycker du ska använda. Genom att ta nettovinsten/omsättning får du fram en procentsats, som du sedan lägger på eller tar bort från 100% – beroende om din siffra är positiv eller negativ. För att förtydliga kommer här två exempel:

Din vinst är 5000 kronor och totalt har du spelat för 100,000 kronor.

5000/100,000= 0,05 = 5% – I detta exempel har du en ROI på 105%.

Du har istället förlorat 5000 kronor när du totalt omsatt 100,000 kronor

– 5000/100,000= -0,05 = – 5% – I detta exempel har du en ROI på 95%.

Bra vs dålig ROI

Generellt kan man säga att om du eller en spelare har 100% eller mer är det bra eftersom det betyder att du går plus i ditt bettande. Har du mindre än 100% är det inte lika lovande eftersom det kort och gott betyder att du går minus.

Samtidigt påverkar också risken hur hög ROI:n egentligen är. Till exempel om en spelare enbart kör på mindre marknader där gränsen är lägre blir ROI med största sannolikhet väldigt mycket bättre än om en person kör på större marknader där limiten är betydligt högre, som på de största sporterna och ligorna. 

Det gäller också att ha koll på hur många spel en spelare lagt och under hur lång tid. Om en spelare till exempel har lagt 5000 spel över 1 år och har en RTP på mer än 100% är det väldigt bra. Då kan till exempel 103% vara rent ut sagt fantastiskt. 

Till exempel kan spelaren som har 103% efter 5000 spel vara mer skicklig än en spelare som istället har 130% i ROI efter 100 spel. Som de flesta vet idag är det den långsiktiga bettingen som är det absolut svåraste att få till medan tillfällighet och temporära vinster kan de flesta klara av. Därför ska du som följer olika rekare se till att ha koll på hur stor volymen är på den du följer. 

Räkna ut ditt eget ROI!

För dig som är en mer seriös spelare kan det vara värt att ha ett Excel sheet för att hålla koll på din egen ROI. Du kan titta på din spelhistorik hos det betting bolag du spelar hos och se hur det gått för dig tidigare. Vissa spelare som gillar att betta på flera olika spel sidor föredrar att föra sina egna anteckningar över ROI. Detta eftersom de då kan ha koll på sin egen ROI och därmed se om de vinner eller förlorar i längden.

Genom formeln ovan kan du alltid räkna ut din egen ROI och därmed se hur du ligger till. Är du en seriös långsiktig spelare är ROI av högsta relevans men om du istället bara lirar någon gång ibland med små summor är ROI inget du behöver bekymra dig över.

Innebär hög ROI garanterad vinst?

Nej, bara för att en rekares speltips har hög ROI innebär det inte att du garanterat kommer vinna om du följer speltipset. Även de mest skickliga spelarna förlorar titt som tätt och det finns aldrig några garantier. Däremot är det givetvis så att om du väljer att följa en spelare med hög ROI är det en större sannolikhet att personen vet vad den gör. Kom dock ihåg som vi nämnde innan att alltid kolla volymen för att få en uppfattning hur spelaren presterat över tid.

Utöver att ta del av speltipset ska du själv göra dina egna analyser på matchen du ska betta på. Då får du en bättre överblick och kan jämföra dina egna tankar med vad rekaren skrivit. Tänk alltid kritiskt när du ska placera ett bet, det ökar dina chanser till en högre ROI i längden. ROI i är en de olika spelstrategier vi rekommenderar.

Vanliga frågor och svar

Vad betyder ROI i betting?

I bettingens värld har ROI blivit en slags måttstock som avgör hur skicklig en spelare är.

Vad används ROI för inom betting?

I bettingen så handlar ROI hur mycket cash du förlorar eller vinner av din totala omsättning.

Hur beräknar jag ROI?

Din vinst är 5000 kronor och totalt har du spelat för 100,000 kronor.
5000/100,000= 0,05 = 5% – I detta exempel har du en ROI på 105%.
Du har istället förlorat 5000 kronor när du totalt omsatt 100,000 kronor
– 5000/100,000= -0,05 = – 5% – I detta exempel har du en ROI på 95%.

Innebär hög ROI garanterad vinst?

Nej, bara för att en rekares speltips har hög ROI innebär det inte att du garanterat kommer vinna om du följer speltipset.