Hem guider slutodds

Hur använder man slutoddset för att vinna över spelbolagen?

Konceptet att slå slutoddset är till för de bettare som spelar på avancerad nivå. För att lyckas med sin betting gäller det för dig att slå slutoddset över en längre period. Det och att hitta spel där väntevärdet är positivt är betydligt viktigare än att få in enskilda bet. Om du vill lyckas bli en bettare som går med vinst kontinuerligt är det därför av högsta väsentlighet att du lyckas slå slutoddset när du bettar.

Slå slutoddset

Vissa tror att det viktigaste på marknaden är resultatet från individuella matcher. De som varit med ett tag vet däremot att för den som vill nå framgång krävs det att slå slutoddset under en längre tid. Klarar du detta finns det mycket vunnet i din betting. 

 Öppningsodds

När ett odds för första gången släpps kallas detta för öppningsodds. Oddset på en vald marknad bestäms genom spelbolagets avancerade algoritm som tar hänsyn till parametrar som form, skador, historik, avstängningar och mycket annat som ligger till grund när ett odds släpps. 
Öppningsoddset som släpps är ofta långt ifrån det odds som gäller när spelet stängs, i alla fall vid majoriteten av marknaderna. Detta på grund av att bettingsidor och dess algoritmer inte har möjligheten att ta del av alla andra faktorer som sker från det att oddset släpps tills det att domaren blåser igång i matchen. 

Marknaden bestämmer slutoddset

När oddsen släpps börjar spelarna placera sina bets på de olika alternativen. Detta påverkar oddsen i allra högsta grad. Om flera spelare väljer en viss marknad kommer oddsen att sänkas och det händer ofta att förutsättningarna förändras tätt inpå matchstart. Det kan röra sig om skador eller avstängningar på nyckelspelare eller yttre förutsättningar som arenabyte.

Exempel på hur slutoddset kan ändras

FC Barcelona ska möta Atletico Madrid i en match och är enligt öppningsoddset favoriter till 1,72 hemma på Camp Nou. Inför matchen blir Lionel Messi och Luis Suarez skadade och oddsen höjs därför till seger till 2,05. Som du givetvis förstår är det här slutoddset som är det att sträva efter på 2,05 jämfört med 1,72 som öppningsoddset låg på – om du nu tror Barcelona vinner mot Simeones väloljade försvar. 

Processen kallas oddsrörelse

Hur spelarna placerar sina bets är tillsammans med yttre förändringar det som får oddsen att skifta från öppningsoddsen till slutoddsen. Hur oddsen dansar efter marknadens pipa och förändras fram tills matchstart kallas för oddsrörelse och är en intressant process. Givetvis händer det att extrema exempel händer som i exemplet ovan men generellt gäller det att alltid försöka hitta högsta oddset under oddsrörelsen. 
Det kan vara svårt att veta om öppningsoddset eller slutoddset på en viss marknad kommer vara det odds med mest spelvärde men att följa oddsrörelsen har flera fördelar. Framförallt ser du om du är rätt ute med ditt bet eller inte. Har du placerat ett spel på en segrare i en match och oddset på det laget sänks rejält inför avspark är det ett gott tecken på ditt bet. 

Att hålla koll på oddsrörelsen och väntevärdet är alltså nycklar för att du i längden ska kunna slå slutoddset! 

Slå marknaden i längden

Det gäller att slå den stora marknaden i längden och då gäller det att spela på de tävlingar som lockar mest intresse. Mindre sporter kan vara gynnsamt på grund av att spelbolagen inte har särskilt bra koll men samtidigt är det på dessa sporter som det finns betydligt mer limiteringar. Därför är det på Premier League, VM och de största turneringarna och ligorna som du bör betta på om du vill slå marknaden. Det är här marknaden styr oddsen som mest och att hitta rätt odds under vägen från öppningsodds till slutodds är paradoxalt nog enklast där konkurrensen är som svårast.    

Väntevärde

Den som har pluggat ekonomi eller handel har koll på vad väntevärde betyder för något. Konkret innebär det den förväntade avkastningen i genomsnitt på varje insats. Det är framförallt inom sannolikhetsläran som väntevärde är mest relevant. Generellt handlar det om ifall du kan förvänta dig vinst eller förlust på slumpmässiga händelser i längden. I praktiken bestämmer det om du på sikt vinner eller förlorar dina insatser. För att förstå väntevärde vänder vi oss till en gammal klassiker; slantsingling. 
Slantsingling har två möjliga utfall vilket innebär att det är lika stor chans, d.v.s 50%, att det blir klave eller krona. I oddsens värld motsvarar 50% oddset 2,00. I det här fallet är det ett positivt väntevärde om du spelar på krona eller klave till ett odds som är högre än 2,00 och får då automatiskt ett negativt väntevärde om samma marknad ger odds lägre än 2.00.
Det gäller för dig att räkna ut din egna sannolikhet och därmed få fram ett positivt väntevärde. Du räknar enkelt ut väntevärdet genom att dela 1 med ditt odds. Till exempel om oddset ä 2,30 har spelbolaget bedömt att det är 43% chans att något inträffar  (1/2,30 = 0,434 = 43%). På så sätt kan du alltid räkna ut hur spelbolaget ser på det sannolika utfallet samtidigt som du själv gör din egna bedömning efter egna analyser. När du får ett positivt väntevärde ska du som regel placera dina spel för att gå positivt i längden.