Hem speltips hastar

Betting på hästar

På Barabetting är målet att förmedla trovärdiga och välanalyserade bettingtips till våra läsare att ta del av för att förbättra sina kunskaper inom travbetting. Våra rekare som skriver speltipsen har en lång erfarenhet inom travsporten och lägger ner massor av tid på att analysera de olika hästarnas tidigare prestationer för att återge sina åsikter i speltipsen om det kommande loppet. När våra rekare skriver bettingtipsen har de tagit med både mer erfarna bettare och nybörjare i beräkningen och utformat speltipsen så att de ska vara lätta att ta del av oavsett vilken kategori du anser dig själv tillhöra. Våran målsättning med speltipsen är att du ska få en bättre översikt över de olika hästarna och att det ska leda till fler vinnande bet.

ATG bäst på trav & hästar

Det spelbolaget som är mest känt bland svenskarna att leverera spel i trav är ATG. Spelbolaget grundades 1974 och började redan då att erbjuda svenskarna möjligheten att spela på trav. Även om ATG förlorade monopolet 2019 när den svenska spellicensen gjorde sitt inträde på den svenska spelmarknaden är de fortfarande ohotad etta av alla spelbolag som erbjuder svenska spelare att betta på trav. Det är inte så konstigt eftersom att deras spel som V75, V86 och dagens dubbel är så djupt rotade på den svenska spelmarknaden att det är väldigt svårt att konkurrera för de nya spelbolagen som vill erbjuda sina spelare att betta på trav. Men det positiva i och med alla nya spelbolag som idag kan erbjuda trav är att det finns fler valmöjligheter med marknader vilket leder till större chans att hitta bättre odds för spelarna.

Alternativ till ATG vid betting på hästar

Förutom ATG finns det flera andra aktörer på marknaden som man kan spela på hästar hos. Nedan följer våra tre absoluta favoritsubstitut till ATG.

Unibet
Bet365

ATG’s alla spelformer

V75

Alla som gillar att betta på trav i Sverige ser framemot lördagarna när V75 loppen körs. Det kan hända att dessa lopp även körs på andra dagar, men varje lördag är spikat året om. För att vinna på V75 krävs det att man bettar på den vinnande hästen i sju lopp, men du kan även vinna en mindre summa om du endast får in 6 eller 5 rätt. Händer det att flera spelare prickar in 5 rätt samtidigt vinner ingen, och summan går istället till en jackpot.

V64

I denna spelform äger loppen främst rum på söndagar. För att vinna ska du få in mellan 6 till 4 rätt. Högst utdelning får du på 6 rätt. Spelet kostar en krona per rad.

V65

Du kan spela på V65 de dagar när inte V86, V75 och V64 körs. Spelformen går ut på att pricka in vinnarna i sex lopp, men du vinner även när du prickar in 5 rätt. Samma radpris som när du spelar på V64, en krona.

V86

Denna spelform kan du spela på onsdagar. Under sommaren körs loppen på olika banor runt om i Sverige och under resten av året körs loppen på Solvalla. Få in rätt vinnare på 8 rätt för att vinna högsta vinsten, men du vinner även på 6 och 7 rätt, 25 öre är radpriset.

V4

Loppet körs vid lunchtid varje dag. Spelet går ut på att pricka in fyra vinnare, lyckas ingen att få in fyra vinnare kan det istället bli utdelning på tre vinnare. Två kronor är radpriset.

V5

V5 loppen körs på de banor där V65 eller V64 inte körs. Spelet går ut på att pricka in fem vinnare i fem lopp, om ingen får in fem vinnare kan det istället bli utdelning på fyra vinnare. En krona är radpriset.

Dagens Dubbel

Denna spelform kan du spela på varje dag där spelet går ut på att få in vinnarhästarna i två olika lopp. Det är de två sista loppen i V75, V86, V64 eller V65 som du kan spela på vinnarhästarna i. Minsta insats du kan lägga för att delta i spelet är 5 kr.

Harry Boy

Denna spelform lämpar sig utmärkt för nybörjare eftersom att du redan får utvalda hästar att spela på som Harry Boy har valt ut till dig.

Lunchdubbeln

Dessa lopp körs under lunchtid och spelet spelas på samma sätt som Dagens Dubbel.

Tvilling

Detta spel kan du spela i alla lopp och det går ut på att hitta vinnaren och den häst som slutar tvåa i samma lopp. Fem kronor är lägsta insats.

Plats

I detta spel ska du lägga ett bet på den häst som du tippar kommer att komma bland de tre bästa i ett lopp. Du kan spela detta spelet i alla lopp. Lyckas du att tippa rätt får du tillbaka insatsen plus det oddset hästen hade i platsodds. Lämnar du in spelet hos ett ATG-ombud kostar det tio kronor, men är du på plats på travbanan kostar det fem kronor.

Vinnare

Även denna spelform kostar endast fem kronor på travbanan, men om du lämnar in spelet hos ett ATG-ombud kostar det tio kronor. Du kan spela på vinnare i alla lopp. Spelet går ut på att du ska hitta vinnaren i ett lopp. Om du vinner får du insatsen och det odds hästen har som vinnare i det loppet.

Trio

Här gäller det att pricka in ettan, tvåan och trean i ett lopp. För att vinna måste hästarna avsluta loppet i den ordningen du har bettat. Lägsta insats är två kronor.

Världens största travlopp

Elitloppet, Prix d’Amerique och Hambletonian är världens tre största travlopp och kan nästan jämföras prestigemässigt med tennisens Grand Slam turneringar. Eftersom att dessa lopp drar till sig hela travvärldens uppmärksamhet ökar även intresset för betting ofantligt under dessa lopp. Det lopp som sticker ut lite extra från dessa tre eftersom att det räknas som världens absolut största travlopp är Prix d’Amerique.

Prix d’Amerique

Redan 1920 arrangerades loppet för första gången för att hedra amerikanska arméns insatser under första världskriget. Sista helgen i januari varje år körs loppet på travbanan Vincennes i Paris. Första svensk att segra i det prestigefyllda loppet var Sören Nordin som med hästen Scotch Fez vann loppet 1950. Andra svenska segern fick vänta på sig enda till 1973 när Berndt Lindstedt återigen tog hem en svensk seger med hästen Dart Hanover. Första gången en kvinna deltog i loppet var 1995 som slutade att hon vann loppet med hästen Ina Scot. Ett stort ögonblick i travhistorien.

Elitloppet

Ett av världens största travlopp som drar runt 30 000 besökare varje år sista söndagen i maj. Loppet körs på Solvalla i Stockholm. 1952 kördes loppet för första gången, men under ett annat namn. Det hette då Solvallas jubileumslopp och den vinnande hästen var från västtyskland med namnet Permit och den svenska hästen Frances Bulwark slutade på andraplats. Året därpå (1953) kom den första svenska segern med det föregående årets tvåa, Frances Bulwark och loppet hette då Internationellt Elitlopp. Den kusk som har vunnit loppet flest gånger är Stig H. Johansson med hela sex segrar. Elitloppet 2019 vanns av den franske hästen Dijon med kusken Romain Derieux.

Hambletonian

Världens mest ärofyllda lopp för varmblodiga hästar i treårsåldern, körs varje år i augusti i delstaten New Jersey på travbanan Meadowlands racetrack. Loppet fick sitt namn efter hästen Hambletonian. Hambletonian avlade av sig de fyra sönerna George Wilkes, Electioneer, Dictator och Happy medium som idag hela den amerikanska stamtavlan för travhästar utgår från. Loppet körs för att hedra hästen Hambletonian som travrasens fader. Första svensk att vinna loppet var Stefan Melander som 2001 vann loppet med sin häst Scarlet Knight som var första utländska häst att vinna loppet. 2014 kom den andra svenska segern när Jimmy Takter vann loppet med hästen Trixton, och den tredje svenska segern stod Åke Svanstedt för när han 2017 vann loppet med hästen Perfect Spirit.