Hem guider spreadsheet

Spreadsheet – håll kolla på din betting historia

Alla professionella spelare bokför idag sina bets i ett spreadsheet. Verktyget finns till för att så smidigt som möjligt kunna föra statistik över spelen som du lägger. Att producera ett spreadsheet är inte särskilt komplicerat utan allt som behövs är ett dokument där du skriver in resultaten av dina bets, såväl innan som efter matchen är avgjord.

Vad är ett Spreadsheet?

Ett spreadsheet är förenklat ett dokument/verktyg där du för statistik över din spelhistorik. Du kan använda dig av Excel eller Google Kalkylark i din Google Drive om du inte har Office installerat. Även Numbers från Apple eller vanligt papper och penna duger bra. Vissa föredrar bokföringsprogram som är framtagna just för betting. Några gratis alternativ är hemsidor som Spreadsheet.se och Sharps.se

Det ska du ha med i ditt Spreadsheet

Det viktiga är inte vilket betting spreadsheet du gör dina satsningar i, utan att du fyller i rätt alternativ. Det du ska ha med är vilken sport, match och liga det är som gäller. Lägg också till datumet dit bet är placerat och vilket odds du fått på ditt bet. Vidare ska du bokföra din insats och eventuell vinst eller förlust. Om du vill ha med ytterligare statistik eller andra rubriker kan du addera vad du vill till ditt spreadsheet. 

Interwetten
Betsson
10bet

Bankroll Management underlättas av ett spreadsheet

Den som läst vår guide om Bankroll Management vet att bokföring i ett spreadsheet är en viktig del av detta. Framförallt kan de vasvårt för de spelare som bettar på flera olika spelbolag – något som rekommenderas för att få högsta oddsen och undvika limiteringar – att hålla koll på alla dina bets och hur mycket som omsätts. Precis samma argument gäller om du är en person som gör många uttag och insättningar hos spelbolagen. Då kan det bli rörigt med hur mycket minus eller plus du går. 

Däremot om du skriver upp samtliga bets på direkten slipper du detta och har full kontroll. Oberoende av om du skulle vara en professionell spelare eller inte bör du bokföra spelen för att hålla kontroll över hur mycket vinst eller förlust du går med över tid. 

Privat eller öppet spreadsheet  

Genom att bokföra dina spel i ett spreadsheet skapar du bättre förutsättningar för att bli en bättre spelare långsiktigt. Hos hemsidorna vi nämnde ovan kan du välja om du vill ha ett öppet eller privat spreadsheet. Om det endast är för din egen skull du bokför dina spel är det en idé att köra privat. Är du en rekare vars prestationer bedöms på hur dina spel går ska du givetvis köra med öppet spreadsheet. 

Hitta dina styrkor i din betting

Ett spreadsheet är inte så mycket värt om du inte utnyttjar det på rätt sätt. Genom att bokföra dina spel skapar du möjligheter för dig att analysera dina spel och se var det brister eller var det går bra. Till exempel kanske du har en månad där majoriteten av dina spel inte går in. I ditt dokument ser du att nästan alla dina förluster kommer från bets på SHL. Samtidigt är de få vinsterna du vunnit den månaden på Premier League. Då kanske du ska betta på Premier League de närmsta framtiden eftersom det verkar gå bra där.

En annan fördel är att du av samma anledning också kan se vilka marknader du är bäst på. Kanske du har en hög procent vinster när du bettar live på målskytt medan över/under antal mål inte går något vidare i längden för dig. Statistik är ingen garanti för att ditt nästa bet kommer gå in men på sikt hindrar dig att göra samma misstag flera gånger och istället gå vidare och lära vilka marknader och tävlingar som är dina styrkor. 

Fördelar med Spreadsheet

  • Se din exakta spelhistorik och hur mycket i vinst eller förlust du gått under en tidsperiod.
  • Du kan visa upp din spelhistorik på ett övertygande sätt som ingen kan ifrågasätta.
  • Analysera dina styrkor och svagheter i din betting genom att gräva djupare i statistiken i ditt spreadsheet. 
  • Din bankroll management behöver ett spreadsheet för att kunna lyckas. 

Dela med dig av din statistik

Om du känner att du under en lång period har fortsatt ta steg och blivit en spelare som gått med vinst under en längre tid finns det anledning för dig att börja dela med dig av dina speltips. Duktiga och eftertraktade rekare tjänar bra pengar på att dela med sig av sina rekar. För att bli bedömd som rekare är spreadsheet en förutsättning. Då kan spelare och eventuella hemsidor se svart på vitt hur det gått för dig i ditt bettande. Har du ingen statistik att visa upp är allt spelarna och potentiella arbetsgivare kan gå på ditt ord, vilket tyvärr inte är mycket värt om du inte har fakta att backa upp dina påståenden med. 

Med detta i åtanke bör du som vill bli rekare tidigt börja bokföra dina spel för att kunna visa andra hur framgångsrik du egentligen är. Ju längre bakåt i tiden du kan visa upp statistik ifrån desto mer pålitlig är du!

De seriösa kör med låst Spreadsheet

Tyvärr finns det en del som påstår sig vara professionella rekare och sedan visar det sig att allt är en bluff. De kan förfalska sin spreadsheet likt Grekland förfalskade deras ekonomiska redovisning inför inträdet i EMU. Därför har spreadsheet.se, sharps och andra bokföringsprogram funktionen att du kan låsa din rek. På så sätt kan du inte gå in och ändra ett bet eller oddset i efterhand. Därför blir du en mer trovärdig spelare om du visar upp ett låst spreadsheet.

För en professionell rekare finns det inget annat alternativ än att använda ett låst spreadsheet, i alla fall om man vill bli tagen på allvar. Men oavsett om du är en spelare som siktar på att bli professionell eller bara köra för hobbyns skull rekommenderar vi att köra med ett låst dokument. Även om du är nybörjare finns möjligheten att du blir professionell senare och desto längre bak i tiden du har fläckfri bokföring desto bättre förhandlingsläge kommer du ha när det är dags att börja dela med dig av dina egna speltips.

Vad är din ROI?

Genom att bokföra alla dina spel får du reda på vad din ROI är. ROI betyder return of investment och innebär helt enkelt hur mycket du får tillbaka på din insats under en längre period, i snitt. Bokföringsprogrammen som finns gör det enkelt för att filtrera de olika marknaderna och se var du går bäst. 

Vissa gillar också att använda sig av en graf för att visa upp sin statistik. Programmen har även denna funktion och om du vill presentera din spelhistorik på ett snyggt sätt är en graf det optimala sättet.

Börja med Spreadsheet redan idag 

Ska du ta steget från en hobbyspelare till att bli framgångsrik under en långsiktig period är Spreadsheet en förutsättning. Vi rekommenderar verkligen att du gör detta oavsett vilket – för att hålla koll på om du går med vinst eller förlust. Du kommer bli en mer trovärdig spelare och får bättre överblick när du använder dig av ett spreadsheet. 

Prova ett gratis program

Prova något av de gratis bokföringsprogrammen idag eller använd dig av excel eller google kalkylark. Vi är övertygade om att du kommer se alla fördelar det finns med att föra statistik över dina spel. Kombinera spreadsheet med din bankroll management så att du inte spelar för summor du inte har råd att förlora. Istället bör ditt maxbet förändras i takt med din spelkassa vilket du kan läsa mer om i vår guide till bankroll management.     

Vanliga frågor och svar

Vad är ett Spreadsheet?

Ett spreadsheet är förenklat ett dokument/verktyg där du för statistik över din spelhistorik. Du kan använda dig av Excel eller Google Kalkylark i din Google Drive om du inte har Office installerat. 

Vad ska som ingå i ditt betting spreadsheet?

Det viktiga är inte vilket betting spreadsheet du gör dina satsningar i, utan att du fyller i rätt alternativ. Det du ska ha med är vilken sport, match och liga det är som gäller. Lägg också till datumet dit bet är placerat och vilket odds du fått på ditt bet. 

Vad är din ROI?

Genom att bokföra alla dina spel får du reda på vad din ROI är. ROI betyder return of investment och innebär helt enkelt hur mycket du får tillbaka på din insats under en längre period, i snitt. Bokföringsprogrammen som finns gör det enkelt för att filtrera de olika marknaderna och se var du går bäst.

Vilka fördelar med Spreadsheet?

Du håller reda på dina förluster och vinster och analysera dina styrkor och svagheter i din betting genom att gräva djupare i statistiken i ditt spreadsheet. 

Spela på ett ansvarsfullt sätt!

Slutligen vill vi uttryckligen påminna dig om att sportspel och kasinospel betraktas som hasardspel. Även om du bestämmer dig för att spreadsheet betting bör du hantera spelandet på ett ansvarsfullt sätt. Betting är trots allt tänkt att vara ren underhållning.

Här är några tips om hur du kan spela på ett ansvarsfullt sätt:

  • Sätt en tidsgräns och en gräns för pengar som passar dina förutsättningar.
  • Spela inte om du känner dig obekväm och har problem.
  • Försök inte vinna tillbaka pengar som du redan har spelat genom att göra nya insatser. Detta kommer bara att öka dina förluster.