Hem guider anvand-statistik-inom-betting

Hur statistik kan hjälpa till med betting

Spelare har genom årtionden försökt lära sig hemligheten till att bli en bättre bettare. Flera olika verktyg har plockats fram i hopp om att ta fram bättre spelare och därmed öka vinstchanserna. Ett av verktygen som blivit bland de mer populära är att använda sig av statistik i bettingen.

Dels finns det extrema mängder data att hämta från nätet och framförallt är spelbolagen väldigt bra på att ha egna statistiksidor som du kan titta på. Kom ihåg att statistik aldrig är en garanti för att du ska vinna men samtidigt gäller det att komma ihåg att statistik blivit ett av de mest använda verktygen av en anledning.

På rätt sätt kommer statistik definitivt att göra dig till en bättre spelare och öka vinstchanserna, så länge du inte stirrar dig blind på historien och tror att du är garanterad vinst för att historiken talar för det. 

Prova dig av statistik på dessa spelbolag

Du kanske redan nu vill sätta igång med din betting med hjälp av statistik? Här nedan rekommenderar vi 3 bettingbolag att öva dina kunskaper på. Hos Mr Green kan du även prova deras nya oddsjackpott funktion, där man har flera matcher att spela på. När man för statistik så kan man prova att använda den på många olika sätt.

Mr Green
Unibet
10bet

Betta med hjälp av statistiken

Vill du bli en framgångsrik spelare finns det flera verktyg du behöver kunna använda dig av som hjälpmedel i ditt bettande. Statistik är ett av de mer älskade verktygen då det används av flertalet spelare idag. På nätet finns det all möjlig statistik att hämta.

Genom att analysera statistiken kan du förbättra dina chanser att vinna avsevärt. Spelbolagen har visserligen sina egen statistik som de använder när de tar fram oddsen. Denna bearbetas i en algoritm som varierar beroende på vilken spelsida som det handlar om. Bettingsidorna har sina egna databaser som de använder sig av när de sätter oddsen. 

Det gäller dock att komma ihåg att statistik inte är någon garanti för att ditt spel går in. Istället ska statistik användas för att göra analyser och som ett hjälpmedel för att du ska öka vinstchanserna. Gör du det ökar du chansen markant till att bli en bättre spelare. 

Vilka marknader är statistik bäst till i din betting?  

Beroende på vilken marknad du spelar på finns det olika relevans att använda dig av statistik i din betting.  Några av marknaderna som spelarna brukar använda statistik kring är antal mål, hörnor eller kort. Genom att göra en långsiktig analys kring lagens hörnor, mål framåt och bakåt samt gula och röda kort går det att hitta tendenser som gör att du ökar vinstchanserna i din betting.

Har till exempel ett lag haft över 9,5 hörnor i 90 av sina 100 senaste matcher talar historien för att det kommer att bli över 9,5 hörnor denna gången också. Detsamma gäller målfarliga lag eller lag med stark defensiv. Till exempel vann AIK SM-guld i fotboll 2018 genom en superstark defensiv. Den som hade haft koll på tränare Norlings laguppställningar hade därmed vetat att det är väldigt stor sannolikhet att det blir under 2,5 mål när AIK spelar.

Det finns aldrig någon garanti att du kommer att på sikt kunna vinna mot spelbolagen bara för att du använder statistik. Istället gäller det att lära dig hur du ska använda statistiken för att långsiktigt ha chansen att gå plus i ditt bettande. 

Så använder du dig av statistik i din betting!

Oberoende av om du är en spelare som spelar på skoj ibland eller en oddsare som siktar på att bli professionell finns det fördelar om du använder dig av statistik i din betting. Till exempel finns det intressant statistik som lagens form, placering i tabellen, hur de senaste inbördes mötena slutat etc.

Men det finns mer att analysera än den vanligaste statistiken som du hittar på var och varenda bettingsida. Den som vill gräva ännu djupare i statistiken för att öka chanserna ytterligare har möjlighet till detta. 

Det finns statistiksidor som samlar i princip allt som det går att samla på från en fotbollsmatch eller ett annat idrottsevenemang. Det kan till exempel föra sig om hur många skott på mål som avlossas, förväntat antal mål eller effektiviteten bland skotten. 

Det är till exempel inte alltid tabellplaceringen avgör vem som kommer vinna matchen. Ett lag kanske har haft ett väldigt tufft spelschema första tredjedelen av serien och inte fått resultaten som spelet visat. Då lär det inte dröja allt för länge innan laget börjar vinna sina matcher och därmed plocka poängen som statistiken visar.

Det är inte alltid statistik ska användas

Visst säger grundidén att statistiken ger dig en betydligt större chans att lyckas, men att helt blint placera sina bets enbart efter statistik är inte att rekommendera. Det finns alltid mängder av faktorer som avgör om hur en match kommer sluta.

Ett lag kan ha vunnit tio raka matcher mot sin motståndare men just den här gången är lagets tre bästa spelare skadade. Då kommer statistiken säga att du ska betta på favoriten medan kanske detta är tillfället för en underdog eftersom favoriten har sina nyckelspelare borta på grund av skador.

Väder eller underlag kan också påverka. Till exempel har Hammarby under säsongen 2019 inte lyckats vinna på gräs en enda gång. Däremot på plastunderlag är laget väldigt farliga. Då gäller det att hålla koll på underlag även om Bajen favoriter.

Skador, avstängningar, väder och underlag är alltså faktorer du ska hålla koll på. Faktorer som kan göra att det är lämpligt att spela mot statistiken även om historien vill att du ska betta på ett visst sätt. 

Många spelare gör misstaget att stirra sig blinda på inbördes möten mellan lagen. Visst kan det kännas frestande att placera sitt bet efter hur det gått tidigare mellan lagen men det kan finnas argument åt andra hållet.

Till exempel är det först en bra idé att kolla när det senaste mötet var. Var det tre år sedan lagen möttes med andra tränare samtidigt som båda klubbarna har bytt filosofi sedan dess, ja då kanske det senaste inbördes mötet inte är särskilt relevant.

Däremot om det är andra mötet på en månad med exakt samma laguppställning kan det förra mötet mellan lagen vara av högsta relevans. Det gäller att du hittar den statistik som är relevant för ditt bet om du vill lyckas i längden genom att använda dig av statistik i din betting.  

Så bettar du på antal mål med hjälp av statistik

Vi säger att du är sugen på att placera ett bet på över 1,5 mål i derbyt mellan Manchester City och Manchester United. Till att börja med hittar du i statistiken att Manchester City gjort över 1,5 mål i 100% av sina hemmamatcher.

Samtidigt har Manchester United över 1,5 mål i 90% av sina bortamatcher och en svag defensiv som brukar släppa in en hel del mål. Efter en titt på inbördes möten ser du också att i 9 av de 10 senaste matcherna har det blivit över 1,5 mål mellan lagen.

Du bedömer chansen som 50% på att det blir över 1,5 mål mellan de båda Manchester-klubbarna. I detta fall är det 2,0 som är det lägsta oddset du ska spela på eftersom 2,0 representerar 50% chans. I detta exempel ska alltså du placera ett bet om oddset är 2,0 eller högre på vald marknad. 

Det gäller att du räknar ut din egen sannolikhet på den marknad du önskar spela på. Detta gör du oavsett vilken marknad du vill spela på. Är oddset högre än det förväntade utfallet är det dags att placera ett bet medan om oddset är lägre än din uträkning finns det inget spelvärde och då bör du undvika att betta på den marknad du tänkt. 

Gäller detsamma för hörnor och kort som vid antal mål?

Kort och antal hörnor är marknader som kanske till och med är ännu bättre att använda sig av statistik vid än antal mål. Vid kort måste du dels se till att spana in hur många kort de båda lagen brukar ta när de spelar hemma respektive borta.

Utöver det gäller det att också kolla på inbördes möten och antalet kort där. Till exempel kan det vara två rivaler som ställs mot varandra. Mot andra lag är de vanligtvis relativt snälla men eftersom hatet mellan klubbarna är stor kommer det säkerligen smälla mer än vanligt.

Till exempel kanske du vill betta på ett derby mellan Djurgården och AIK. Trots att de tidigare kanske inte tagit så många kort lär det smälla rejält i Tvilling-derbyt och då är det kanske mer relevant med korten bland de inbördes mötena jämfört med antalet kort som lagen dragit på sig under seriens andra omgångar. 

Vid hörnor gäller det att kolla hur hörnstatistiken ser ut för lagen såväl hemma som borta. Dels hur många offensiva och defensiva hörnor respektive lag har men också om det brukar bli mycket fasta mellan lagen. Är det två jämna lag med starka försvar kanske det blir lågt antal hörnor eftersom lagen är bra att hålla bollen utanför boxen. 

Tills sist – statistik i din betting

Det finns så enormt många parametrar du ska hålla reda på när du bettar att det kan vara svårt att hålla reda på vad du egentligen ska titta efter. Förhoppningsvis har du blivit något klokare efter denna artikel och vet vid vika tillfällen du ska använda dig av statistik samt när det är bättre att gå på intuition.

Kom ihåg att ju mer du kan desto bättre ökar du chanserna att vinna men att det samtidigt gäller att komma ihåg att använda dig av statistik som ett hjälpmedel snarare än något du tror blint på.  Ytterligare en sak som vi rekommenderar när det kommer till att betta med statistik är att använda sig av en så kallad spread sheet. På så sätt så har man skrivit ner allt och lättare kan ha kolla på vad man bettat på och hur det har gått.

Spela på ett ansvarsfullt sätt!

Slutligen vill vi uttryckligen påminna dig om att sportspel och kasinospel betraktas som hasardspel. Även om du bestämmer dig för att statistik bör du hantera spelandet på ett ansvarsfullt sätt. Betting är trots allt tänkt att vara ren underhållning.

Här är några tips om hur du kan spela på ett ansvarsfullt sätt:

  • Sätt en tidsgräns och en gräns för pengar som passar dina förutsättningar.
  • Spela inte om du känner dig obekväm och har problem.
  • Försök inte vinna tillbaka pengar som du redan har spelat genom att göra nya insatser. Detta kommer bara att öka dina förluster.