Hem underhallning-specialer melodifestivalen

Melodifestivalen

Det är dags för upplaga nummer 63 av Melodifestivalen. Tävlingen som organiseras av SVT tar plats under en sexveckors-period mellan 4 februari och 11 mars 2023. Här ska det avgöras vem eller vilka som får representera Sverige i Eurovision Song Contest i Liverpool den 13 maj i vår.

Allt om Melodifestivalen 2023

Anders Bagge låg länge bra till att vinna Melodifestivalen förra året, faktum är att han ledde efter folkets röster hade räknats men juryn hade en annan åsikt och tillslut var det Cornelia Jacobs som stod där som vinnare. Snöpligt för Bagge – underbart för Jacobs. Till våren ska vi kora en vinnare i Melodifestivalen 2023 där mängder av välbekanta ansikten ställer upp. Håller favoriten Loreen eller blir det återigen en skräll som vinner Mello?

Till finalen i Melodifestiivalen 2023 finns det 12 platser och det är 28 bidrag som gör upp om biljetterna till finalen på Friends Arena i mars. Som vanligt går de två mest populära bidragen i varje deltävling direkt till final, och trean och fyran får en andra chans genom att kvalificera sig till semifinalen.

Två år i rad har samtliga deltävlingar arrangerats i Stockholm. Båda gångerna på grund av smittspridningsrisk. 2021 var ett riktigt bottennapp där samtliga deltävlingar hölls i Annexet helt utan publik. Förra årets hölls alla deltävlingar återigen i Stockholm men med publik. Nu är vi dock tillbaka med besked och hela Sverige, från söder till norr, kommer få ta del av Melodifestivalen 2023.

Melodifestivalen 2023 deltagare

Förra året fick vi se Cornelia Jakobs med sången ”Hold me closer” vinna tävlingen och representera Sverige i Turin, Italien. Det blev en fjärdeplats för Cornelia tillslut där Ukraina inte överraskande gick segrande.

Största favoriten inför årets upplaga i Melodifestivalen är en gammal vinnare, nämligen Loreen. 2012 i Baku, Azerbaijan vann hon Eurovision med sången ”Euphoria” som plockade hem flest 12-poängare någonsin. Missa inte våran artikel om Melodifestivalen 2023 deltagare där vi listar de tio största favoriterna.

Loreen vinner Mello 2023

Odds 5.00 hos Unibet

Senast en oddsfavorit inför Melodifestivalen vann var 2015 där Måns Zelmerlöw gick hela vägen med ”Heroes”, och med hela vägen menar vi att han vann både Melodifestivalen och Eurovision.

Förra året var John Lundvik favorit med låten ”Änglavakt” men den slutade tillsut endast på plats 8 i finalen och istället skickade Sverige Cornelia Jakobs som inför Melodifestivalen var en riktig underdog. Vinner Loreen då? Enligt tidigare favoritfall så nej, men samtidigt är hon en väldigt folkkär profil och bör vara med och slåss om vinsten.

Deltävlingarna i Mello 2023

Nedan ser du all info om deltävlingarna i Mello 2023.

Stad DatumArenaDeltävlingStarttid på SVT
Göteborg4 februariScandinavium120:00
Linköping11 februariSaab Arena220:00
Lidköping18 februariSparbanken Lidköping Arena320:00
Malmö25 februariMalmö Arena420:00

Melodifestivalens programledare 2023

Farah Abadi var bisittare åt hårt kritiserade programledaren Oskar Zia förra året, men precis som i fotbollens värld får andratränaren kliva in när huvudtränaren blivit sparkad. Precis så går det även till bland programledare i melodifestivalen 2023. Farah Abadi är alltså en av programledarna i Melodifestivalen 2023, den andre är ännu mer bekant för allmänheten, nämligen komikern Jesper Rönndahl. En på förhand väldigt stark duo – det verkar som att SVT tagit åt sig av tidigare års kritik och satsar stort på sina programledare i Melodifestivalen 2023.

Senast en oddsfavorit inför Melodifestivalen vann var 2015 där Måns Zelmerlöw gick hela vägen med ”Heroes”, och med hela vägen menar vi att han vann både Melodifestivalen och Eurovision.

Förra året var John Lundvik favorit med låten ”Änglavakt” men den slutade tillsut endast på plats 8 i finalen och istället skickade Sverige Cornelia Jakobs som inför Melodifestivalen var en riktig underdog. Vinner Loreen då? Enligt tidigare favoritfall så nej, men samtidigt är hon en väldigt folkkär profil och bör vara med och slåss om vinsten.

Melodifestivalens historia

Melodifestivalen har arrangerats sedan 1959 och är den mest kända musiktävlingen i Sverige. Under årens gång har tävlingen blivit en viktig del av den svenska kulturen.

Det hela började som sagt redan 1959 då Sverige för första gången deltog i Eurovision Song Contest. För att välja vilken låt som skulle representera Sverige i tävlingen anordnade Radiotjänst, som var den svenska motsvarigheten till den nuvarande SR, en musiktävling kallad ”Svensk Final” för att välja den bästa låten. Senare skulle Svensk Final döpas om till Melodifestivalen.

Under de första åren var Melodifestivalen en ganska enkel tävling där finalen hölls i Stockholm och vinnande låten representerade Sverige i Eurovision Song Contest. Men under årens gång har tävlingen utvecklats och förändrats. Melodifestivalen blev allt populärare och det började bli svårt att arrangera endast en stor tävling i Stockholm. Så 1970 började man arrangera fler deltävlingar runt om i Sverige och finalen flyttades till Göteborg.

Det var också under 1970-talet som Melodifestivalen började bli en mer professionell tävling med en större budget och en bredare publik. Det var också under den här perioden som många av de mest minnesvärda och klassiska låtarna tävlade i tävlingen, som ABBA’s ”Waterloo” och Anni-Frid Lyngstad’s ”Sång till friheten”.

1980-talet var en annan viktig period i Melodifestivalen historia. Tävlingen blev allt mer kommersiell, med fler deltagande artister och en högre produktionskvalitet. Detta år var också det första året som tävlingen hade en direktsändning i TV och ett större intresse från publiken.

Under 1990-talet och 2000-talet blev det ännu fler förändringar i Melodifestivalen. Tävlingen blev allt mer populär och började att locka fler och fler artister och låtskrivare. Produktionen av tävlingen blev också alltmer avancerad med en högre budget och en större teknisk utrustning. Melodifestivalen var inte längre bara en musiktävling, utan hade förvandlats till en den av den svenska folksjälen.

Maria Sur vinnare Mello 2023!

Odds 6.00 hos NordicBet!

Krav för att delta i Melodifestivalen 2023

Melodifestivalen 2023 är en av Sveriges mest inkluderande evenemang. Det betyder också att nästan vem som helst får vara med. Alla får åtminstone skicka in sitt bidrag till en jury som är utsedd av SVT. Juryn lyssnar på alla bidrar och avgör vilka som ska bli inbjuda att delta i Melodifestivalen 2023. Men riktigt så enkelt är det inte, det finns ett par krav för att vara med i Mello.

  • Deltagaren ska vara folkbordförd i Sverige men behöver inte vara medborgare i landet.
  • Deltagaren måste vara 16 år eller äldre vid första deltävlingen.
  • Låten måste vara unik och får aldrig tidigare ha framförts offentligt, materialet måste också vara nyskrivet.
  • Låten får inte vara kortare än två minuter men heller inte längre än tre minuter.

Är intresserad av att läsa mer om underhållning?

FAQ: Frågor om Melodifestivalen

Här svarar vi på de vanligaste frågorna om Melodifestivalen 2023

När är Melodifestivalen 2023?

Den första deltävlingen börjar 4:e februari och finalen hålls den 11 mars.

Vem är favorit att vinna Melodifestivalen 2023?

Loreen är just nu favorit att vinna Mello 2023.

I vilka städer arrangeras Melodifestivalen 2023?

Deltävlingarna hålls i Göteborg, Linköping, Lidköping, Malmö, Örnsköldsvik och finalen är i Stockholm.

Vad vinner man i Melodifestivalen 2023?

Som alltid får vinnaren representera Sverige i Eurovision Song Contest som i år arrangeras i Liverpool.

Kan man spela på Melodifestivalen?

Ja, det är sedan ett par år tillbaka väldigt populärt att spela på Melodifestivalen. Många spelbolag har odds på vem som vinner Mello, vem som går direkt till final och vem som kommer sist.

Var hittar jag odds på Melodifestivalen 2023?

Här hittar du allt om melodifestivalen odds.