Hem guider betting-speltermer

Speltermer – Våra experter reder ut alla frågetecken

Spelmarknaden använder sig av ett antal olika speltermer som ibland kan vara svåra att förstå. Det kan vara olika handikapp, över och under och för den som inte är insatt kan dessa termer verka besvärliga. Här kommer vi reda ut de vanligaste varianterna med förklaringar och exempel. När du läst klart kommer du ha en bra uppfattning om hur du kan lägga odds med exempelvis handikapp så att du kan dra nytta av ett bättre spelläge för den match du tänkt spela.

Betfair
Betsafe
888sport

Vad menas med 1X2?

Detta är den enklaste formen av en spelterm. Många är också vana vid denna spelform om man någon gång har spelat på en match. Här handlar det om att matchen kan ha tre olika möjliga utfall. 1 står för att laget som är hemma kommer att vinna, 2 för att bortalaget kommer att vinna och X står för att det blir oavgjort i matchen. Ofta gäller dessa odds vid ordinarie matchtid och inte om matchen går till förlängning. Det finns andra varianter nedan som innebär odds som inkluderar hela speltiden. Du kan också göra kombinationer av 1X2, exempelvis 1X betyder att matchen vinns av hemmalaget ELLER det blir oavgjort. Alla varianter finns av denna såsom 1X, X2 eller 12. Övriga kombinationer av 1X2 finns även för att matchen slutar med ett antal mål över eller under.

Vad är moneyline?

Detta är ett vinnarspel där det bet du lägger räknas på hela speltiden inklusive förlängning och straffar. Detta är till skillnad mot ett vanligt 1X2 spel som endast räknas mot ordinarie speltid.

Vad är singel eller kombo bet

Ett singel bet är när du endast lägger ett bet på en match. När du gör ett kombo bet på två eller fler matcher på din spelkupong kallas det kombo, kombinations bet eller flervalsspel. I det fallet behöver samtliga matcher gå in för att ditt bet ska betalas ut. Det räcker alltså med att en match misslyckas för att hela ditt kombinations bet går förlorat. Genom att lägga kombinationsbet kan du få upp oddsen avsevärt. Vissa spelbolag på marknaden har försäkringar där du får ett lite mindre odds mot att du kan försäkra dig mot att en match inte går in och du får då tillbaka insatsen.

Vad är över/under?

Här lägger du ett odds grundat på ett visst antal mål över eller under i den aktuella matchen. Vet du att ett lag är extra bra kan du chansa på att det blir många mål för det laget. Du kan även lägga bet på det totala antalet mål i matchen.

Vad är rätt resultat?

Här kan du lägga bet på det korrekta slutresultatet i matchen.

Vad är vinst utan insläppt mål?

Ett odds som ofta är intressant när det gäller matcher med tydliga favoritlag är att lägga ett bet på att ditt lag vinner matchen samt även håller nollan under hela matchen. Det oddset brukar vara lite mer attraktivt än att bara lägga det på vinnare. Om du har en bra känsla för laget och vet att deras försvarsspel är bra kan detta odds vara intressant att titta närmare på.

Vad är ett handikapp bet?

Handikapp bet i olika former bygger på att man ger det ena laget ett överläge. Ska du spela på en match med en tydlig favorit som du säkert tror kommer vinna matchen enkelt kan du med ett handikapp bet ge motståndaren ett överläge med ett mål. Det betyder att ditt lag måste göra två mål för att ditt bet ska gå in. Att man spelar med handikapp bet är för att oddsen på dessa bet är högre än traditionella odds på vinnare.

Hur fungerar Asian handicap?

Denna spelform är attraktiv och populär. Upplägget är att man utesluter att det kan bli oavgjort i matchen. Spelformen är intressant då bra lag som vanligen har låga odds kan få attraktiva odds med detta spelsätt. Det kan tyckas besvärligt men när du förstår upplägget kommer det att bli enkelt. I grunden innebär ett bet med Asian Handicap 0,0 på det lag du satsar på, att om ditt lag vinner så får du din vinst, blir det oavgjort får du insatsen tillbaka och om ditt lag förlorar blir det förlust. Oddsen på dessa spel är oftast bättre än att bara lägga ett bet på att ditt lag vinner.

Typiska och bra spel på Asian Handicap är till exempel att du lägger Asian Handicap -1,0. Detta betyder att du tror att ditt lag du anser ska vinna kommer att göra det med två mål eller mer, då blir det vinst för ditt bet. Vinner ditt lag med ett mål får du insatsen tillbaka, blir det oavgjort eller ditt lag förlorar kommer du att förlora spelet. Asian Handicap är ofta ett väldigt bra sätt att dels säkra insatsen om det blir oavgjort samt att få högre odds på matcher med favorittippade lag.

Vad är odds på spelhändelser?

Det finns ett antal olika speltermer för spelhändelser i matcher. Några exempel på dessa kan vara:

  • Du lägger ett bet på den spelare som du tror är den som gör första målet/poängen.
  • Hur många utvisningar eller olika typer av kort laget kommer att få.
  • Vid vilken tidpunkt det första målet sker.
  • Vilket lag som gör det sista målet i matchen.

Det finns även kombinationer av dessa spel. Exempel kan vara att kan lägga bet på vem som blir första målskytt samt vid vilken tidsperiod målet görs. En annan variant kan vara att du förutspår vem som gör första målet samt vilket lag som vinner. Om du är sugen på ett spelbolag som erbjuder olika kombibet så rekommenderar vi Mr Green.

Att lägga bet på spelhändelser är en spelform som kan betala sig bra då oddsen ofta är höga. Dock är också riskerna höga eftersom dessa bet är svåra att förutspå.

Som du ser finns det ett antal olika varianter på möjliga spel för aktuella matcher. Ta för vana att titta mer på vilket utbud som finns, du kan även ta del av våra speltips där våra experter rekar och ger just lite mer speciella speltips. Istället för att bara fokusera på vinnarspel, alltså 1X2 spel så kan du hitta många attraktiva odds under de olika alternativen för varje match. Vad som erbjuds varierar beroende på vilken sport det handlar om. Du kan även prova de olika speltermerna i samband med att du använder dig någon av de olika betting strategier som finns där ute. Hitta en strategi som du känner att du vill använda dig av och se om någon av de olika speltermer vi skrivit om ovan skulle passa.