Hem guider rakna-ut-bra-odds

Hur räknar man ut bra odds?

Om du inte har koll på vad som är ett dåligt respektive bra odds är det inte något smart idé att betta om du vill nå framgång. Försåtligt kan det vara svårt att veta exakt vad som är ett bra odds. Ett odds sätts efter hur stor sannolikhet det är att ett utfall kommer ske. Förenklat går det därför att säga att ett bra odds är ett odds där den troliga utgången är bättre än vad oddset visar. D.v.s när du tror att ett bet har en bättre möjlighet att gå in än det odds som bettingsidan valt att erbjuda. 

Mr Green
Betfair
Unibet

Den första gyllne regeln

Den första regeln när du ska leta efter bra odds är att aldrig betta med hjärtat. Tyvärr är det så att vi har svårt att se objektivt när det kommer till våra nära och kära, och detsamma gäller i idrottens värld. Generellt är det inte det lättaste att se bristerna i sitt egna lag eller underskatta rivalens möjligheter att vinna en match. Därför bör du undvika att betta på ditt favoritlag när du är på jakt efter de bästa oddsen på marknaden.

Så räknar du ut bra odds

För nybörjaren kan odds kännas krångligt men det är relativt enkel matematik att förhålla sig till. Odds handlar som sagt om sannolikhet och det går att räkna ut decimaloddsen i en ren vinstchans. För att enklare förstå kan du ta ett exempel där du singlar slant. Det är 50% sannolikhet att det blir krona eller klave. Vad innebär då 50% i decimalodds? 100/50 (%)= 2,0. Om det istället hade varit 33% vinstchans hade du tagit 100/33=3,03. Är oddset 3,03 är det alltså en tredjedels chans på förhand enligt oddset.

Du får själv bedöma vinstchansen och kan därefter räkna ut om det är ett bra odds eller inte genom att jämföra med spelbolagets odds. Ta siffran 1 och dividera med oddset. Då får du upp vinstchansen enligt spelbolaget. Sedan kan du jämföra deras vinstchans med vad du själv tror och om du anser att sannolikheten är större än vad oddset visar är det ett bra och spelvänligt odds. 

Till exempel: Spelbolaget har satt oddset 2,5 på att MFF vinner borta mot AIK! 1/2,5 = 0,4 = 40% sannolikhet. Tycker du att MFF är favoriter och troligtvis kommer vinna matchen innebär 40% sannolikhet att spelbolagen undervärderar MFF och då är oddset bra och spelvänligt om du tror på MFF-seger.

Jämför odds för att få best spelvärde

De flesta spelbolag har liknande eller ibland samma algoritmer för att räkna ut odds. Därför är det högst ovanligt att det är några enorma skillnader mellan spelbolagens odds. Du kommer till exempel aldrig se ett spelbolag ha 1,5 i odds när ett annat har 2,5 på samma marknad. Däremot finns det så många olika spelsidor idag att oddsen varierar en del vilket gör att det finns värde i att hitta de bästa oddsen. Även om vissa bettingsidor nischar in sig på att erbjuda höga odds finns det ingen aktör som kan ha högst odds på alla marknader. 

För att hitta de bästa oddsen finns det en rad grejer du kan göra. Ett första tips är att följa spelbolagen på sociala medier. Då kan du se kampanjer och framförallt oddsboostar som är väldigt populärt just nu. Då boostar spelbolagen upp oddsen högre än vanligt och genom att följa de olika kontona får du de senaste uppdateringarna på de bästa oddsen.

Annars gäller det att jämföra olika odds mellan olika bettingsidor. För att slippa gå in på hundratals olika hemsidor kan du låta någon annan göra jobbet för dig. Det finns mängder av jämförelsesidor som jämför odds på olika matcher och presenterar det högsta oddset. På så sätt får du alltid mest spelvärde direkt serverat på ett silverfat. Eftersom det är smidigt att signa upp hos spelsidor idag tack vare E-legitimation gör det ingenting om det är nytt spelbolag som har bäst odds på en marknad, du är medlem på bara några minuter. Med Trustly får du också ut pengarna snabbt, ofta redan inom en kvart. Den svenska spellicensen har gjort allt betydligt mer flexibelt!

Ju högre odds desto mer pengar

Att jämföra odds är givet eftersom du får mer pengar vid vinst ju högre oddset är. Om du placerar 10 kronor och oddset är 1,8 eller 1,9 spelar kanske inte så stor roll eftersom du får tillbaka 18 eller 19 kronor på tia. Men om du istället spelar 1000 kronor på samma odds är det 100 kronors skillnad i vinst om ditt spel går in. Ibland kan skillnaderna vara något större och då är det ännu större anledning att hitta det bästa oddset.  Något annat man kan titta på är själva slutoddsen hos betting bolagen, detta är lite mer för den avancerade bettaren.

Finns det andra odds?

I Sverige och största delen av Europa använder vi oss av decimalodds. Det är enligt oss de mest logiska även om folk från Storbritannien eller USA säkerligen skulle säga annorlunda. Britternas system ligger inte så långt från vårat även om de presenterar oddsen i bråkform. Däremot kan de amerikanska oddsen vara mer kluriga. För att inte stå som ett fån i en konversation med en amerikan eller brittisk person kan det vara bra att i alla fall ha en aning om vad brittiska och amerikanksa odds är för något. 

Amerikanska odds

För en svensk kan det vara något förvirrande med amerikanska odds. Det finns tillfällen där amerikanska odds kallas för moneyline odds. Oddset som presenteras är antingen positivt eller negativt och har således ett plus- eller minustecken framför sig. Är det plus talar oddset om hur mycket du vinner vid en insats på 100 kronor. Är det negativt så säger oddset istället hur mycket du ska lägga för att få ut en vinst på 100 kronor.

Brittiska odds

De brittiska oddsen kan du säkert stöta på någon gång, framförallt om du är inne på brittiska spelbolag. De brittiska oddsen talar om hur mycket du vinner per enhet du satsar. De presenteras som bråktal men går att konvertera till decimalodds med en enkel formel. Du tar det brittiska oddset och adderar 1. Till exempel om det brittiska oddset är 6/5 blir formeln 6/5 + 1 = 1,2 + 1 =2,2. Oddset blir alltså 2.2 i decimalodds.