Hem speltips e-sport

Betting på E-sport

E-sport är ett fenomen som på senare år har fått ett enormt genombrott. Det går ut på att spelarna tävlar mot varandra i olika datorspel. Antingen kan vardera spelare tävla mot övriga spelare på egen hand, eller så tävlar man i lag och utmanar då andra lag om vilket som är bäst.
E-sport hade till en början en viss nördstämpel på sig, men den stämpeln är numera ett minne blott. I många länder har e-sportspelare istället fått en stjärnstämpel som närmast kan liknas vid superstjärnor inom mer traditionella sporter som fotboll och ishockey. Ett annat kvitto på att e-sport numera är betydligt mer accepterat inom samhället är det faktum att det numera även blivit populärt att betta på e-sport. Just detta samt lite allmän fakta om e-sport ska vi ta oss en lite närmare titt på i denna artikel.

Svenska spelbolag med E-sport betting online

Spelbolag
Bonus
Överblick
Betyg
100 kr bonus
  • 100 kr bonus
  • Omsättningskrav: Insättning + Bonus x1
  • Minsta odds 1.70
Reklamlänk | 18 År | Folkbokförd i Sverige | Identifiering med E-legitimation | stodlinjen.se | spelpaus.se | Allmänna regler och villkor gäller

E-sport turneringar att lägga odds på

Numera finns det en stor mängd e-sport turneringar där de bästa spelarna från olika delar av världen gör upp mot varandra i olika spel. Vi ska nu ta oss en titt på några av de allra mest välkända av dessa.

Dreamhack

Sverige är ett stort namn inom e-sport. Ett exempel på det är turneringen Dreamhack som varje år sedan 2001 hålls i Jönköping. Turneringen har sedan dess växt sig såpass populär att den numera även hålls på en mängd andra platser runtom i världen. Under denna tillställning tävlas det i en mängd olika spel såsom Counter-Strike och Starcraft. Förutom e-sport i världslass kan Dreamhack stoltsera med prispengar som sammanlagt uppgår till flera miljoner kr. När Dreamhack hölls sommaren 2019 låg prispengarna för enbart Counter-Strike t.ex. på hela 100 000 dollar.

Major League Gaming

Major League Gaming är en professionell e-sportorganisation som anordnar e-sport turneringar runtom i USA och Kanada. Organisationen har sitt huvudkontor i New York och grundades 2002. De spel som det tävlas i inkluderar bland annat namn som Call of Duty, Overwatch, Halo och World of Warcraft. De exakta prispengarna i Major League Gaming varierar förstås något från turnering till turnering samt beroende på vilket spel det gäller. Ofta ligger de dock på flera hundratusen dollar.

Intel® Extreme Masters

Intel® Extreme Masters är en serie med internationella e-sport turneringar som hålls på olika platser runtomkring i världen sedan 2007. Här tävlar spelarna i Counter-Strike, StarCraft II och League of Legends. De sammanlagda prispengarna i en turnering kan uppgå till så mycket som 1 miljon dollar!

Bettingstrategier för e-sport

Precis som när det gäller vanlig sportsbetting finns det en mängd olika bettingstrategier som du kan använda dig av när du bettar på e-sport. Det är dock viktigt är du är medveten om att dessa strategier aldrig kan garantera framgång. Däremot kan de utan tvekan öka chanserna för att du ska kunna lyckas med ditt bettande.

Kunskap ger makt även inom E -sport betting

Precis som betting i övrigt ökar chanserna för att du ska lyckas med ditt e-sport bettande ju mer kunskap du har om e-sport. Detta kan bland annat handla om att du känner till så mycket som möjligt om det spel du ska betta på, kanske genom att du själv brukar spela det. Dessutom ökar dina chanser om du känner till de spelare och/eller lag som ingår i den match du tänkt satsa pengar på. Det kan bland annat handla om att du känner till deras styrkor respektive svagheter, tar dig en titt på hur deras form ser ut samt hur tidigare möten spelarna eller lagen emellan har slutat.

Fokusera på ett E-sport spel och bli duktig på det

Det kan även hjälpa om du ser till att fokusera på ett visst spel istället för att ägna din tid åt att alternera mellan flera olika. På så sätt ger du dig själv större förutsättningar om att bli så kunnig som möjligt kring allt som har med ett visst spel att göra snarare än att hoppa från spel till spel. Håll dig helt enkelt fokuserad och uppdaterad kring det spel du väljer att satsa på för att öka dina chanser till framgång.

Ha koll på din budget när du bettar på E-Sport

För att undvika att hamna i finansiella problem som ett resultat av ditt spelande bör du dessutom även aldrig spela för mer pengar än vad du har råd att bli av med. Det är därför klokt att skapa en finansiell plan innan du börjar spela. För att vara på den säkra sidan kan det även vara klokt att använda sig av de olika spelsidornas insättningsgränser och andra verktyg som kan hjälpa dig att hålla ditt spelande under kontroll.

E-sport betting en blandning mellan tur & Skicklighet

Att betta på e-sport handlar i mångt och mycket om en blandning mellan tur och skicklighet. Det finns därför inget du kan göra för att garantera att du kommer att lyckas med ditt spelande. Genom att följa tips som de vi listat här ovan ökar du dock dina möjligheter för att lyckas bli framgångsrik inom betting på e-sport.

Odds på E-sport – vad ska jag tänka på?

När det gäller oddsen för e-sport fungerar dessa i stort sett på samma sätt som odds för traditionell sport. Med andra ord kan du vinna summor som motsvarar ett visst antal gånger av det belopp du satsat om det är så att du lyckas satsa på rätt utkomst för en match. Som spelare ligger det förstås i ditt intresse att oddset för det du satsar på ska vara så högt som möjligt. Ju högre odds desto mindre sannolikt är det samtidigt att en match kommer att få en viss utkomst. Det gäller därför att försöka hitta en så bra balans som möjligt mellan odds och sannolikhet!

Kända E-sport utövare

Som tidigare nämnt finns det flera e-sport spelare som genom sina framgångar lyckats nå en stjärnstatus som kan liknas vid den som stjärnor inom sporter som fotboll, ishockey och basket har. Vi ska nu ta oss en titt på några av de mest kända namnen inom e-sportens värld.

Chiquita Evans

Chiquita Evans blev i mars 2019 historisk som den första kvinnan någonsin att väljas in i NBA 2K League. NBA 2K League är en e-sport liga där olika lag tävlar i det populära basketspelet NBA 2K. Evans är en av de spelare som representerar Warriors Gaming Squad vilket är NBA 2K League-versionen av superlaget Golden State Warriors. Själv är Chiquita Evans 30 år gammal och kommer från Chicago. Hon har tidigare spelet collegebasket vid Kentucky State University.

Heaton

Heaton är en svensk e-sportspelare som tidigare var professionell Counter-Strike spelare. Faktum är att Heaton, vars riktiga namn är Emil Christensen, var en av de första e-sportspelarna att bli professionell med spelarkontrakt och spelarföreningar. Heaton föddes 1984 och lyckades under sin karriär vinna allt som då gick att vinna inom Counter-Strike. Detta inkluderade vinster inom stora ligor som WCG, ECL och CPL. Han ansågs av många vara världens bästa Counter-Strike spelare under sin karriär, och som ett kvitto detta vann han vid ett flertal tillfällen olika MVP-utmärkelser. 2017 blev Heaton även historisk genom att som den första e-sport spelaren någonsin delta i programmet Mästarnas Mästare.

Peter Dager

Peter Dager är en amerikansk e-sport spelare mer känd under sitt alias ”ppd”. Han är känd för att tävla inom spelet Dota 2 där han representerar laget Ninjas in Pyjamas. Han tillhör en av de allra mest välbetalda spelarna inom e-sport och har även gjort sig känd som influencer inom e-sport branschen. Dager föddes 1991 och kommer från Fort Wayne i Indiana.

VIlka katergorier finns det i E-sport?

E-sport är ett samlingsnamn för kommersiella tävlingar där du spelar datorspel och sporten är indelad i fem olika kategorier.

Realtidsstrategispel (RTS)

Här spelar du spel som Starcraft. Spelet går i realtid. Oftast skall du bygga upp trupper och arméer som du sen strategiskt använder för att vinna över dina fiender.

Action Real Time-Strategy (ARTS) / Multiplayer Online Battle Arena (MOBA)

En genre som kommer från realtidsstrategispel. Spelas i team där varje deltagare kontrollerar sin spelare i spelet. Spelet går oftast snabbare än i ett realtidsstrategispel. Här spelas riktigt stora spel som Leagues of Legends, Heroes of the Storm och World of Warcraft.

First-Person-Shooters (FPS)

Förstaperson datorspel där du ser miljön i spelet ifrån dina ögons perspektiv. Förstapersonsspel kretsar oftast om att du springer runt och skjuter fiender och den som står kvar när alla andra fiender har blivit skjutna vinner. Här spelas det CounterStrike, Battlefield och Quake.

Sports och Fighting

Är precis som det låter. Genren handlar om sport som fotboll, hockey och fightingspel som Tekken 6 och Super Street Fighter.

De populäraste e-sport spelen att betta på

Följande är några av de e-sport spel som det är allra populärast att betta på:

Counter-Strike (CS:GO)

Counter Strike är ett av de e-sport spel som det är allra populärast att betta på. Counter-Strike är en förstapersonsskjutare där 2 lag med 5 spelare vardera tävlar mot varandra i matcher beståendes av 30 rundor på 2 minuter vardera. När du bettar på Counter-Strike kan du välja mellan att spela på vilket av lagen som kommer vinna en match, vilket lag som vinner bäst av 3 eller 5 matcher, hur många rundor som kommer att krävas för att avgöra en match, hur många rundor ett visst lag kommer att vinna med, och så vidare.

Dota 2

Dota 2 är ett strategispel i realtid där 2 lag med 5 spelare vardera tävlar mot varandra. När du bettar på Dota 2 är det vanligast att du spelar om vilket lag som kommer att vinna matchen. Du kan dessutom spela på hur många kills du tror kommer att äga rum i en match samt vilket lag som kommer gå vinnande ur en hel turnering, och så vidare.

League of Legends

I League of Legends tävlar 2 lag beståendes av 5 spelare vardera mot varandra. För att vinna en match behöver ett lag förstöra det andra laget Ancient. En Ancient är en stor byggnad belägen i vardera lags bas. När du bettar på League of Legends kan du välja mellan att satsa på vilket lag som kommer att vinna en match samt en mängd olika specialspel. Dessa specialspel kan handla om allt från vilket lag som blir det första att skada det andra i en match eller vilket lag som kommer att vinna en serie matcher i bäst av 5.

De populäraste e-sport spelen bland sportens utövare

Vi har redan tagit oss en titt på några av de e-sport spel som det är populärast att betta på. Vi ska nu istället ta oss en titt på några av de e-sport spel som är de populäraste bland sportens utövare:

CS:GO

CS:GO är den senaste utgåvan av det oerhört populära spelet Counter-Strike, Det är ett förstapersonsskjutarespel där 2 lag med 5 spelare vardera tävlar mot varandra. Det ena laget består av terrorister medan det andra utgörs av en insatsstyrka. Vardera lag får sedan ett mål de måste utföra för att vinna en match samtidigt som de behöver döda så många spelare som möjligt i motståndarlaget.

Dota 2

Dota 2 är ett strategispel där 2 lag med 5 spelare vardera tävlar mot varandra. Spelet är gratis att spela vilket har bidragit till att göra det såpass populärt som det är. Varje lag i Dota 2 har en bas som försvaras av ett antal torn. För att vinna en match behöver ett lag förstöra samtliga torn som försvarar det andra lagets bas. Det ena laget har alltid sin bas i det nedre vänstra hörnet av den karta som matcherna utspelar sig på medan det andra laget har sin i det övre högra hörnet. 

League of Legends

League of Legends är liksom Dota 2 ett strategispel där 2 lag med 5 spelare vardera ställs mot varandra. Precis som Dota 2 är det dessutom gratis att ladda ner och använda sig av. De båda lagen startar i League of Legends på varsin sida av den karta som matcherna utspelar sig på. För att vinna en match behöver lagen förstöra motståndarlagets bas.

NBA 2K

NBA 2K är en serie basketspel som sedan 1999 har släppts en gång per år. Till en början var det SEGA som låg bakom spelen, men sedan 2005 är det istället spelutvecklaren 2K Sports som har tagit över. Spelen är en realistisk skildring av den amerikanska basketligan NBA och innehåller både riktiga spelare såväl som riktiga lag.

Overwatch

Overwatch är en förstapersonsskjutare där 2 lag beståendes av 6 spelare vardera gör upp mot varandra i olika matcher. Bakom spelet står Blizzard Entertainment och spelet släpptes 2016. Det finns tillgängligt till Microsoft Windows, Playstation 4 och Xbox One. Exakt vad som krävs för att vinna en match i Overwatch beror på vilket spelläge som används i en match. Närmare bestämt finns det 4 olika spellägen i spelet. Dessa går under namnen escort, assault, assault and escort, och control.

Rainbow

Rainbow 6 är en serie spel av typen förstapersonsskjutare. Det senaste spelet i serien är Rainbow Six Siege vilket etablerat sig som ett populärt e-sport spel. Likt tidigare spel i serien bygger spelet på författaren Tom Clancys böcker med samma namn. Precis som i CS:GO går spelet ut på att ett lag som utgörs av en insatsstyrka ställs mot ett lag beståendes av terrorister. Vad en match i spelet går ut på beror helt på vilket spelläge som används. Spellägena kan nämligen variera mellan allt från att en bomb behöver desarmeras till att en gisslan behöver räddas, och så vidare. 

Rocket League

Rocket League är något så ovanligt som ett fotbollsspel som spelas med raketdrivna bilar snarare än fotbollsspelare. Spelarna är i spelet uppdelade i 2 olika lag som kan bestå av mellan 1-4 spelare.

Starcraft II

Starcraft II är uppföljaren till det oerhört populära strategispelet Starcraft. Den första delen av spelet släpptes 2010 och det har snabbt blivit minst lika populärt som sin föregångare.

Warcraft III

Warcraft III är ett strategispel från Blizzard Entertainment, samma spelutvecklare som ligger bakom Starcraft-spelen. Warcraft III är den tredje delen i Warcraft-serien och har lyckats bli ännu mer populärt bland spelarna än vad dess båda föregångare var!

E-sportens Historia

E-sport är inte ett nytt fenomen men nutidens e-sport är. Tro det eller ej redan 1988 spelades det första spelet över internet. Spelet heter Netrek och spelades i lag och man använde servrar för att lokalisera andra spelare. Spelet blev utnämnt till det första onlinespelet och detta är precis vad e-sport är. Den första sända e-sporttävlingen arrangerades i Australien av Nintendo där två små barn spelade mot varandra. Vet inte riktigt om man kan kalla det e-sport men om man jämför med e-sporten i dag är det som att skratta en alptopp rakt upp i ansiktet.

Den moderna E-Sporten föddes i Sydkorea

Nutidens E-sport har sin födelse i Sydkorea och blev populärt under tiden Asien gick igenom en finanskris och bredbands-expansionen var massiv. Resultatet av detta var att många gick hemma arbetslösa och det fanns ett behov av sysselsättning. Folk började att spela online och det var så e-sport började växa. I Sverige introducerades e-sport runt samma tid på Dreamhack, ett meet-up för datorspels-entusiaster där du spelar LAN mot varandra. Man kan säga att Dreamhack är en festival för personer som gillar att spela olika typer av datorspel..

Miljonpublik följer E-sportens  framfart

I dag finns det fans och följare av e-sport i miljoner. Mycket på grund av att Sydkorea startade sitt eget e-sportförbund år 2000 som lyder under Sydkoreas kultur- och idrottsdepartementet och spelet Starcraft som drev på denna utveckling framåt. Kort därefter började vi se e-sport på tv eller direktsänt live på nätet och det dröjde inte länge förrän sporten hade miljontals av fans världen över. Ett bevis på detta är finalen i Leagues of Legends (LoL) som spelades 2015 där över 30 miljoner personer följde finalen live. För att sätta detta i perspektiv så är det bara finalen i VM och Super Bowl som har fler tittare.

E-sports utveckling

E-sport är i dag så populärt att unga spelare har blivit rockstjärnor och tjänar riktigt stora pengar på sporten. Detta mycket på grund av hård marknadsföring och mycket publicitet.

Bland annat sänds det e-sport direkt på flera stora sportkanaler och e-sport sänds direkt på nätet mer eller mindre dygnet runt. Även Aftonbladet sänder e-sport och de sänder live direkt från stora tävlingar som Elitserien CS:GO med flera och du kan även läsa om det senaste som händer inom e-sport på Aftonbladets sportsektion.

E-sport har en dragningskraft och har fått företag att stå på kö och slåss om att investera miljarder i sporten och enligt siffror visar det sig att svensk och internationell e-sport lyfter som en raket och kommer med all förmodan fortsätta göra så länge sporten får den publicitet som den lyckats få under de närmaste 6–7 åren. Under 2019 spås branschen omsätta hela 6,5 miljarder kronor.

Chockerande summor i E-sport världen

Om vi nämner lite kort om de spelare som tjänar mest i branschen så kommer du nog bli chockade på hur mycket pengar du kan tjäna på att spela datorspel. För att nämna några spelare som tjänar storkovar så har Kuro ”KuroKy” Takhasomi dragit in drygt 40 miljoner kronor på spelet DOTA 2 – KuroKy är rankad nummer ett i världen och är en före detta DOTA – Allstars spelare.

Den svensk som spelat in mest pengar för tillfället är Gustav ”s4” Magnusson. s4 spelar också DOTA 2 och är rankad 16 i världen. s4 är en före detta Heroes Of Newerth spelare.

Nog har utvecklingen gått framåt inom e-sport sedan slutet på 90-talet då e-sport började ploppa upp lite här och där på datorspelevent och mässor runt om i världen. I dag är e-sport en sport inte en hobby som lyckat får erkännande även från de högsta organen inom kultur och idrott och sporten omsätter miljarder per år och spelare tjänar mer än fotbollsproffs.

Framtiden för e-sport

Fram tills nu i skrivandets stund har e-sport utvecklats så fort att inte ens Usain Bolt hade hunnit med. Enligt färska siffror och analyser kommer över 427 miljoner människor att titta på e-sport under 2019.

E-sport har blivit big business och med ett intresse som ökar och ökar är det kanske inte så konstigt att sporten har lyckats lägga en blytung grund till en stabil och bra framtid.

I dag har mediekoncerner tv-rättigheter och äger e-sportligor som ESL, de investerar miljarder på turneringar, ligor och championships precis som de gör inom fotboll, hockey, basket, tennis eller andra stora populära sporter som vi ser på tv..

E-sports publiken gillar teknik

Grejen med e-sporten är att den utvecklas i takt med tiden så den följer nya trender och den riktar sig mot en publik som oftast är intresserad av teknik och andra tekniska ting som är modernt i dagens samhälle. Fansen är det som utvecklar e-sporten tillsammans med dedikerade spelutvecklare och spelare som spelar ibland upp till 20 timmar om dygnet för att kunna bli ännu bättre än vad de redan är.

Kan E-sport bli en OS-gren?

Vi talar om e-sportens framtid nu och det skall bli roligt att se hur stort det kommer att bli. Nästa stora steg som är en milstolpe för e-sporten och som diskuterats en hel del inom idrottsbranschen är att e-sport har blivit en eventuell kandidat för olympiska spelen i Paris 2024.

Sporten tävlar om att få utgöra en av de fem extrasporter som ingår i spelen och tävlar mot sporter som MMA, crickett, boule och biljard.

Rolig fakta om e-sport

Nu när vi har plöjt igenom en himla massa om e-sport kan det vara kul att få veta lite roliga anekdoter och fakta som både är bra att veta och kan bidra med lite nöje. Om du gillar öl och vill kolla på e-sport så kan du njuta av både öl och e-sport på någon av BarCraft STHLMs barer. BarCraft är en sportbar som sänder e-sport och den första bildades redan 2011. Den första direktsända kommersiella tävling som sändes på svensk tv var finalen i DOTA 2 och Starcraft. Finalen sändes från Dreamhack och sändas av SVT. Kanalen sände båda finalmatcherna och datumet var 28 juli 2012. Sista lilla roliga fakta som kan till och med hjälpa dig utveckla ditt ordförråd är att ordet “e-sport” sedan 2013 varit med på svenska listan av nya ord.