Hem underhallning-specialer eurovision

Odds Eurovision – Vem vinner Eurovision Song Contest 2023?

Se odds, betta och läs på om alla deltagare i startlistan Eurovision Song Contest 2023 i Turin. Här hittar du speltips på de favorittippade låtarna av de nordiska nationerna och det land vi tippar vinner finalen 14 maj. Håll koll på sändningstiderna i SVT med våran faktaruta och om du inte spelat på Eurovision tidigare finns det instruktioner längre ner. Få fakta om förra årets tävling. Se topplistan med de spelbolag vi rekommenderar för odds på ESC 2023. Vi går igenom historien kring musiktävlingen längre ner där du även kan läsa om Sveriges alla bidrag genom tiderna.

Nedan kan du följa när liveoddsen uppdateras frekvent för Eurovision Song Contest 2023.

Läs alltid de senaste nyheterna på framsidan!


18+ | www.stodlinjen.se| Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller|

Enligt oddsbolagen är Ukraina den stora favoriten att vinna Eurovision 2023. Du kan spela på dem som vinnare hos de flesta spelbolagen kring oddset 1.60 upp till 2.00. Två andra länder som tippas vara med i toppen är fjolårsvinnaren Italien och vårat egna svenska bidrag, Cornelia Jacobs. Oddsen på Mahmood & Bianco, vilket är namnet på värdlandets bidrag ligger kring 4.00 och uppåt. Vill du spela på att Sverige vinner tävlingen hittar du oddset runt 5.50.

Speltips: Ukraina vinner Eurovision Song Contest 2023

Ukraina med Kalush Orchestra spås vinna Eurovision 2023. De kommer framföra låten ”Stefania”, en hyllning till starka mödrar. Mot bakgrund av Rysslands krig mot landet har låten fått en ny innebörd. Den skulle mycket väl kunna handla om en hyllning till Moder Ukraina, som ukrainarna nu bokstavligen försvarar med sina liv.

Redan när de tidiga Eurovisionsoddsen publicerades var Ukraina favorittippade, men med en annan låt. Ursprungligen var det tänkt att Alina Pash skulle representera landet med den patriotiska låten ”Shadows of Forgotten Ancestors”. Hon var dock tvungen att dra sig ur Eurovision, vilket lät Kalush Orchestra träda in som ersättare.

Vårat tips är att du placerar ditt spel på Ukraina som vinnare till oddset 1.61 hos Bet365

Speltips bäst slutplacering av de nordiska länderna 2023

Sverige är i år tredjehandsfavoriten till att vinna Eurovision med låten ”Hold me Closer” av Cornelia Jakobs. När det gäller oddset på Sverige i Eurovision Song Contest så är det för närvarande satt till omkring 6.00. Detta kan tyckas vara lite, särskilt med tanke på att låten inte är särskilt populär på YouTube, där den inte har särskilt många visningar i förhållande till andra bidrag. Dock är Sverige en av de sista länderna att utse deltagaren till Eurovision, vilket gör att andra bidrag har haft mer tid att promota sig.

Sverige är den stora favoriten att sluta bäst bland de nordiska länderna i Eurovision 2023. Bidraget är riktigt starkt och vi tippar att Cornelia Jacobs tar hem segern att bli bäst i Norden

När, var och hur sänds Eurovision 2023?

TävlingDatumTidKanal
Första semifinalen10 maj (tisdag)21:00-23:00SVT1-SVT Play
Andra semifinalen 12 maj (torsdag)21:00-23:00SVT1-SVT Play
Finalen i Eurovision Song Contest 202314 maj (lördag)21:00-23:00SVT1-SVT Play
Ovan kan du se datum, tider och i vilken kanal du kan följa Eurovision Song Contest 2023.

Odds: Deltagande länder i semifinal 1 av Eurovision Song Contest 2023

Genomgång av alla nationer som tävlar i semifinal 1 (10 maj). Förutom de tävlande länderna kommer Frankrike och Italien att rösta i denna semifinal. I knapparna under varje nation kan du se de senaste eurovision betting oddsen 2023.

Ukraina

Artist: Kalush Orchestra

Låt: Stefania

Språk låten sjungs på: Ukrainska

Kalush är en rapgrupp som bildades 2019 och är uppkallad efter den grundande medlemmen Oleh Psiuks hemstad. De började släppa musik och videor på Youtube, och efter att de officiellt släppt sin andra singel 2019 fick de kontrakt med det väletablerade amerikanska hiphop-bolaget Def Jam Recordings. För sitt deltagande i Vidbir 2023 slog de sig samman med instrumentalisterna Tymofii Muzychuk och Vitalii Duzhyk. Ursprungligen slutade de på andra plats men då det upptäcktes att vinnaren Alina hade rest till Krim efter 2014 blev hon utesluten ur tävlingen. Det skapade en möjlighet för Kalush Orchestra att representera sitt land med låten “Stefania”. Ukraina är den nation inför att tävlingen drar igång med lägst på odds eurovision 2023 hos de flesta spelbolag och ses på förhand som den stora favoriten att vinna.

18+ | www.stodlinjen.se| Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller|

Albanien

Artist: Ronela Hajati

Låt: Sekret

Språk låten sjungs på: Albanska/Engelska

Ronela Hajati är en 32-årig sångerska från Albaniens huvudstad Tirana. Hon är ingen främling på musikscenen eller hos lokalbefolkningen, då hon har uppträtt i tävlingar som Top Fest och Kenga Magjike under större delen av ett decennium. Den sistnämnda vann hon Internetpriset vid 2013 års upplaga med sin låt ”Mos ma Isho”. I slutet av 2021 vann hon rätten att representera Albanien i Eurovision Song Contest 2023 i Turin med sin etniskt-popiga låt ”Sekret”.

18+ | www.stodlinjen.se| Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller|

Moldavien

Artist: Zdob şi Zdub & Fraţii Advahov

Låt: Trenulețul

Språk låten sjungs på: Rumänska/Engelska

Moldavien tar med sig en tidigare representant tillbaka till Eurovisions-scenen. Zdob si Zdub har deltagit två gånger tidigare, de var Moldaviens debutant 2005 med låten ”Boonika Bate Doba” och placerade sig på sjätte plats, en av de bästa debuterna i tävlingens historia. Sex år senare representerade de landet igen i Düsseldorf, där de nådde en ny final och placerade sig på 12:e plats med låten ”So Lucky”. I år hoppas de på att göra ännu bättre ifrån sig och vinna tävlingen med sin låt ”Trenulețul”.

18+ | www.stodlinjen.se| Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller|

Bulgarien

Artist: Intelligent Music Project

Låt: Intention

Språk låten sjungs på: Engelska

Den 52-åriga bulgariska affärsmannen Milen Vrabevski bildade Intelligent Music Project 2010. Ett antal roterande musiker har deltagit i projektet under åren. Den nuvarande sångaren är Ronnie Romero, en chilensk musiker som också har varit med i rockbandet Rainbow. Andra medlemmar är Stoyan Yankulov, som ingick i duon med Elitsa Todorova, som gav Bulgarien en femteplats 2007 med låten Water. I Eurovision 2023 kommer de tävla med låten “Intention”.

18+ | www.stodlinjen.se| Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller|

Litauen

Artist: Monika Liu

Låt: Sentimentai

Språk låten sjungs på: Litauiska

Monika Liu föddes i Klaipeda 1988 och sjöng redan som liten. Hon inriktade sina studier vid Klaipeda universitet på jazz och sång innan hon flyttade till Boston, USA, för att studera på Berkley College. Hon flyttade sedan till London och arbetade med sitt låtskrivande innan hon slutligen flyttade till Litauens huvudstad Vilnius där hon nu är bosatt. Hennes låt “Sentimentai” har redan nått toppen av de litauiska listorna och är den mest sökta Eurovisionsrelaterade låten 2023 i hennes hemland (innan hon vann det nationella urvalet). Hennes överväldigande seger i Pabandom is naujo! var alltså inte någon överraskning.

18+ | www.stodlinjen.se| Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller|

Lettland

Artist: Citi Zēni

Låt: Eat Your Salad

Språk låten sjungs på: Engelska

Citi Zēni är en hip-hop/Pop-rapgrupp med sex medlemmar som bildades i landets huvudstad Riga 2020 på ett läger för låtskrivande. Bandet släppte sitt debutalbum “Dogs Take to the Streets” ett år senare och deltog 2023 i det lettiska Eurovision Selection Supernova. Bandet kom till tävlingen med ett budskap om ett veganskt/miljövänligt liv, men med en humoristisk twist. Detta övertygade den lettiska publiken eftersom de lätt vann tävlingen med låten “Eat Your Salad”.

18+ | www.stodlinjen.se| Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller|

Schweiz

Artist: Marius Bear

Låt: Boys Do Cry

Språk låten sjungs på: Engelska

Marius Bear är en 28-årig sångare från kantonen Appenzell i den schweiziska konfederationen. Han har varit aktiv på musikscenen i över 6 år, och började som busker/gatumusikant innan han vann priset för bästa talang vid Swiss Music Awards. Han deltog även i den inledande serien av den populära tyska versionen av den sydkoreanska tv-showen “I Can See Your Voice” 2020. Han valdes ut internt av det schweiziska tv-bolaget och kommer att framträda med låten “Boys Do Cry”.

18+ | www.stodlinjen.se| Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller|

Slovenien

Artist: LPS

Låt: Disko

Språk låten sjungs på: Slovenska

LPS eller “Last Pizza Slice” är ett slovenska band som bildades 2018 av medlemmarna av Grammar School Celje-Center. De blev uppmärksammade 2021 när de tävlade i EMA Fres, där bandet uppträdde i nybörjarsektionen och slutade på fjärde plats. Detta gav dem chansen att tävla i EMA 2023 om chansen att representera sitt land vid Eurovision i Turin. Det femmannabandet som består av sång, gitarr, keyboard och trummor och vann finalen as EMA 2023 med sitt bidrag “Disko”.

18+ | www.stodlinjen.se| Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller|

Nederländerna/Holland

Artist: S10

Låt: De Diepte

Språk låten sjungs på: Nederländska

S10, som uttalas Es Teen, föddes den 8 november 2000 i Hoorn med födelsenamnet Stien den Hollander. S10 skrev sitt första skivkontrakt med skivbolaget Noahs Ark vid 17 års ålder, vilket gjorde det möjligt för henne att spela in debutalbumet Snowsniper (2019), som vann Nederländernas mest prestigefyllda musikpris: en ”Edison”. S10:s musik handlar ofta om ämnet psykisk hälsa. I Eurovision kommer hon framföra sin låt “De Diepte” som hon skrivit tillsammans med Adam Krabman.

18+ | www.stodlinjen.se| Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller|

Portugal

Artist: MARO

Låt: Saudade, Saudade

Språk låten sjungs på: Engelska/Portugisiska

Mariana Secca, född 1994, är en portugisisk sångerska som valts ut för att representera Portugal i Eurovision Song Contest 2023 i Turin. Hon är känd som Maro och ville ursprungligen bli  veterinär, men gav upp den drömmen för att satsa på en musikalisk karriär. Mariana gick på Berklee College of Music i Boston, USA. Den största oberoende musikhögskolan i världen. År 2023 tillkännagavs hon som en av de 20 akterna för Festival de Cancao. Hon vann till slut i en jordskredsseger med låten “Saudade, Saudade”.

18+ | www.stodlinjen.se| Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller|

Kroatien

Artist: Mia Dimšić

Låt: Guilty Pleasure

Språk låten sjungs på: Engelska

Den 29-åriga Mia Dimsic föddes 1992 i Osijek i Kroatien och är en sångerska och musiker som har uppträtt i nästan ett decennium. Hon har turnerat flitigt i Nordamerika och släppt tre studioalbum, varav det senaste toppade de kroatiska listorna 2019. Hon nämner sina influenser som Taylor Swift, Norah Jones och Alison Krauss. Hon är en av Kroatiens mest framgångsrika nuvarande artister och vann Dora 2022 med låten “Guilty Pleasure” i en jordskredsseger och samlade nästan 80 poäng mer än tvåan Marko Bosnjak.

18+ | www.stodlinjen.se| Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller|

Danmark

Artist: REDDI

Låt: The Show

Språk låten sjungs på: Engelska

Här har vi ett danskt/svenskt tjejband. Det består av de två danskarna; Ihan Haydar på trummor och Siggy Savery som sjunger, och de två svenskarna; Agnes Roslund på gitarr och Ida Bergkvist på bas. Bandet var inte känt innan den danska finalen, men det kommer säkert att ändras nu. Ihan är dock ingen främling i Eurovision då hon spelade trummor för Soluna Samay redan 2012. Bland låtskrivarna hittar vi också några bekanta namn som känner till Eurovision ganska väl; Julia Farin, Chief 1, och Remee.

18+ | www.stodlinjen.se| Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller|

Österrike

Artist: LUM!X feat. Pia Maria

Låt: Halo

Språk låten sjungs på: Engelska

LUM!X är en 20-årig DJ och musikproducent som ursprungligen kommer från Eurovision 2023:s hemstad Turin. Han har blivit ett stort namn de senaste åren med sin elektronisk dansmusik. Han har streamats 1 miljarder gånger och har otaliga platina- och guldskivor för låtar som Monster, Thunder och The Passengers La, La, La, La. Pia Maria är en 18-årig sångerska/makeup-artist från Tyrolen i Österrike, hon är relativt okänd och Eurovision verkar vara hennes största framträdande hittills. Tillsammans med sin samarbetspartner LUM!X kommer de att släppa sitt bidrag “Halo”.

18+ | www.stodlinjen.se| Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller|

Island

Artist: Systur

Låt: Með Hækkandi Sól

Språk låten sjungs på: Isländska

Sigga, Beta och Elin är ett band av systrar som bildade gruppen Systur 2011. De uppmärksammades 2013 med låten “Ain’t Got Nobody” och har sedan dess släppt ett flertal singlar. År 2023 var de en av de 10 utvalda akterna i det isländska nationella uttagningen Songvakeppnin. De tog sig till den andra omgången av finalen, där de ställdes mot fanfavoriterna Reyjavikurdaetur, men vann till slut rätten att representera Island i Eurovision 2023 med låten “Með Hækkandi Sól”.

18+ | www.stodlinjen.se| Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller|

Grekland

Artist: Amanda Georgiadi Tenfjord

Låt: Die Together

Språk låten sjungs på: Engelska

Amanda föddes i Loannina den 9 januari 1997. Hennes föräldrar flyttade till Norge, där hon växte upp. När hon blev professionell sångerska ändrade hon sitt efternamn, Georgiadis till Tenfjord, som en hyllning till platsen där hon växte upp. Amanda gav upp sina studier som läkarstudent för att koncentrera sig på musiken. Hon har redan släppt över ett dussin singlar och två EP:s.

18+ | www.stodlinjen.se| Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller|

Norge

Artist: Subwoolfer

Låt: Give That Wolf A Banana

Språk låten sjungs på: Engelska

Vilka är människorna bakom gruppen? Ingen vet. De misstänks vara Ben Adams från A1 och Gaute Ormasen. Eller bröderna i det norska bandet Ylvis, som fick en hit 2013 med låten The Fox (What Does the Fox Say?). Duon har beskrivit sitt ursprung som att de kommer från månen för cirka 4,5 miljarder år sedan och har rest till jorden för att tävla i den mest prestigefyllda musiktävlingen på planeten. De deltog i Norsk Melodi Grand Prix 2022 och vann med låten “Give That Wolf a Banana”.

18+ | www.stodlinjen.se| Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller|

Armenien

Artist: Rosa Linn

Låt: Snap

Språk låten sjungs på: Engelska

Rosa Linn är född och uppvuxen i Armenien och blev känd 2013 när hon deltog i Armeniens uttagning till Junior Eurovision Song Contest med låten Gitem. År 2020 samarbetade hon med det USA-baserade skivbolaget Nvak Collective, som grundades av den tidigare Eurovisionskandidaten Tamar Kaprelian (Armenien 2015). Rosa Linn släppte sin debutsingel King, i slutet av 2021 tillsammans med den amerikanska sångerskan Kiiara. I mars 2022 tillkännagavs hon som Armeniens representant i Turin med låten “Snap”.

18+ | www.stodlinjen.se| Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller|

Odds: Deltagande länder i semifinal 2 av Eurovision Song Contest 2022

Genomgång av alla nationer som tävlar i semifinal 2 (12 maj). Förutom de tävlande länderna kommer Spanien, Storbritannien och Tyskland att rösta i denna semifinal. Se knappen under varje nation för deras odds på eurovision.

Finland

Artist: The Rasmus

Låt: Jezebel

Språk låten sjungs på: Engelska

Rasmus är en världskänd rockgrupp från Finland som startade 1994, så deras karriär är nu nästan 30 år lång. Dagens medlemmar består av original-sångaren Lauri Ylönen och original-basisten Eero Heinonen. Trummisen Aki Hakala anslöt sig till gruppen 1999 och den senaste medlemmen är gitarristen Emilia Suhonen, kallad Emppu, som anslöt sig till gruppen 2022. De mest kända hitsen av The Rasmus var In The Shadows, No Fear, Sail Away och Funeral Song. Deras Eurovision 2022-bidrag “Jezebel” är samskrivet av Lauri Ylönen och den amerikanska producenten Desmond Child.

18+ | www.stodlinjen.se| Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller|

Israel

Artist: Michael Ben David

Låt: I.M

Språk låten sjungs på: Engelska

Michael Ben David är en 25-årig sångare från Tel Aviv, han har ukrainska och georgiska rötter och har varit känd i underhållningskretsar redan från tidig ålder. Han tog examen från Beit Zvi Performing Arts School 2020, som tidigare har hjälpt till att starta karriären för många tidigare Eurovisionskandidater. I oktober 2021 provspelade Ben David i den israeliska versionen av X-factor och kom med i den tidigare Eurovision-vinnaren Nettas lag. Han vann till slut tävlingen, vilket gav honom rätten att framföra sin låt “I.M”, som skrivits tillsammans med Chen Aharoni.

18+ | www.stodlinjen.se| Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller|

Serbien

Artist: Konstrakta

Låt: In Corpore Sano

Språk låten sjungs på: Serbiska/Latin

Serbien har organiserat en helt ny nationell final ”Pesma za Evroviziju” år 2022. Vi fick se totalt 36 semifinalister och hälften av dem lyckades ta sig vidare till finalen. Bland dem såg vi två tidigare Eurovision-representanter – Sara Jo (medlem i gruppen Moje 3, Serbien 2013) och Tijana Dapčević (Nordmakedonien 2014). Sara var en av favoriterna att vinna, men tog till slut andraplatsen. På en tredje plats hamnade en annan publikfavorit – etnopop-sångaren Zorja. Gruppen Konstrakta överraskade på förstaplats med låten “In Corpore Sano”.

18+ | www.stodlinjen.se| Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller|

Azerbaijan

Artist: Nadir Rustamli

Låt: Fade To Black

Språk låten sjungs på: Engelska

Nadir Rustamli föddes den 8 juli 1999 i Salyan, Azerbajdzjan. Under sina tidiga år fick han pianoutbildning i Gulu Asgarovs musikskola. Han har en examen i företagsekonomi från Azerbajdzjans universitet för turism och förvaltning. Han tävlade i den andra säsongen av The Voice Azerbajdzjan. Efter sitt ikoniska framträdande i blind-audition valde han att arbeta med Eldar Qasimov, vinnaren av Eurovision Song Contest 2011. Efter sin seger i The Voice valdes han internt av det azerbajdzjanska TV-bolaget ITV (Ictimai TV) att representera Azerbajdzjan i Eurovision Song Contest 2022.

18+ | www.stodlinjen.se| Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller|

Georgien

Artist: Circus Mircus

Låt: Lock Me In

Språk låten sjungs på: Engelska

Circus Mircus är en trio som beskrivs som en experimentell och progressiv rockgrupp. Namnet kommer från det faktum att hela trion brukade uppträda i en cirkusakademi. De hävdar att de inte var särskilt bra och därför hoppade av för att bli musiker och bildade gruppen Circus Mircus 2020. Från och med deras Eurovision-uttagningsdatum den 14 november 2021 har bandet dock hållit hemligt om vilka de är.

18+ | www.stodlinjen.se| Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller|

Malta

Artist: Emma Muscat

Låt: I Am What I Am

Språk låten sjungs på: Engelska

Emma är en 22-årig sångerska och modell från St Julian’s. Hon gick på University of Performing Arts och specialiserade sig på piano och sång- och textförfattande. Hon har släppt ett flertal singlar och har hamnat på listorna i Italien, mest framgångsrikt medverkar hon på den italienska rapparen Shade och deras låt Figuarti noi. Emma vann Maltas Eurovision Song Contest med sin låt Out of Sighti. Det vinnande bidraget ”Out of Sight” ersattes dock officiellt av det nya bidraget ”I Am Who I Am” den 14 mars.

18+ | www.stodlinjen.se| Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller|

San Marino

Artist: Achille Lauro

Låt: Stripper

Språk låten sjungs på: Italienska/Engelska

Achille kommer från Verona och har varit en viktig del av den italienska musikscenen det senaste decenniet. Han har släppt åtta album, varav det senaste i april 2021, Lauro, gick in på första plats i Italien. Han har också haft många hitsinglar i Italien och i början av 2022 skapade han rubriker för sitt provocerande uppträdande under den 72:a upplagan av Sanremo Music Festival. Då uppträdde han  lättklädd med stödsång från den världsberömda Harlem Gospel Choir. Efter att ha misslyckats i Sanremo försökte han sig på Una Voce per San Marino, med en annan låt, “Stripper”.

18+ | www.stodlinjen.se| Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller|

Australien

Artist: Sheldon Riley

Låt: Not The Same

Språk låten sjungs på: Engelska

Sheldon Riley är en 22-årig australiensisk talangshowveteran som tävlade i The X Factor Australia 2016, i The Voice of Australia två gånger 2018 och 2019 och i America’s Got Talent 2020. År 2022 tillkännagavs Sheldon Riley som en av finalisterna i den australiska nationella finalen för Eurovision 2022 som han vann i en nervkittlande finalshow. Hans låt heter “Not the Same” och Sheldon skrev låten redan 2015 utifrån sina egna personliga erfarenheter.

18+ | www.stodlinjen.se| Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller|

Cypern

Artist: Andromache

Låt: Ela

Språk låten sjungs på: Engelska/Grekiska

Andromache föddes 1995 i Siegen i Tyskland och har grekiskt ursprung. Hon blev känd i Grekland 2015 när hon deltog i den andra säsongen av The Voice Greece. Även om hon inte vann tävlingen så släppte hon 2017 en singel ”To Feggari” skriven av Giorgos Papadopoulos, som också är medförfattare till hennes Eurovisionbidrag ”Ela”.

18+ | www.stodlinjen.se| Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller|

Irland

Artist: Brooke

Låt: That’s Rich

Språk låten sjungs på: Engelska

23-åriga Brooke Scullion är född och uppvuxen i Derry/Londonderry i nordvästra Irland. Brooke är känd som finalist i 2020 års serie av The Voice UK, där hon slutade på 3:e/4:e plats. Sedan dess har hon släppt sin debutsingel Attention som fick stor uppmärksamhet i både Storbritannien och Irland och tillkännagavs sedan som en av de sex finalisterna i Eurosong 2022, som hon vann på ett fantastiskt sätt med toppbetyg från två tredjedelar av röstningssektorerna med “That’s Rich”.

18+ | www.stodlinjen.se| Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller|

Nordmakedonien

Artist: Andrea

Låt: Circles

Språk låten sjungs på: Engelska

Andrea Koevska kommer till Eurovision som en relativt okänd artist på musikscenen i Nordmakedonien. Under sin uppväxt påverkades hon av musikstilar som gospel, pop och punk och av röster som Lauryn Hill till Hayley Williams. Detta är ingen överraskning med hennes starka sång som finns med i hennes Eurovisionbidrag “Circles”. Andrea vann Za Evrosong 2022 i en jämn kamp med tvåan Viktor Apostolovski. Tävlingarna fick gå till ett avgörande moment där Koevska i slutändan vann .

18+ | www.stodlinjen.se| Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller|

Estland

Artist: Stefan

Låt: Hope

Språk låten sjungs på: Engelska

Stefan Airapetjan är en armenisk-estnisk sångare från Viljandi i södra Estland. Han har sjungit sedan barnsben och har deltagit i många tävlingar, bland annat Laulukarussell 2010 vid 13 års ålder. Han har försökt att representera Estland i Eurovision vid fyra tillfällen, hans bästa resultat var hans soloinsats 2019 med “Without You”, som tog sig till superfinalen med hjälp av juryröstningen (första plats). 2022 vann han Eesti Laul med låten “Hope” och fick dubbelt så många röster som sin närmaste rival i finalen.

18+ | www.stodlinjen.se| Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller|

Rumänien

Artist: WRS

Låt: Llámame

Språk låten sjungs på: Engelska/Spanska

29 år gamla Andrei Ionuț Ursu från Rumänien är sångare, låtskrivare och dansare. Han arbetade ursprungligen som professionell dansare för andra sångare som Carla’s Dreams, Inna eller Antonia. Senare uppträdde han också i tv-programmen Romania Got Talent eller The Voice of Romania som en del av tv-ballettgruppen. År 2020 inledde han sin sångkarriär i elektropopprojektet under artistnamnet WRS (uttalas som URS). I Eurovision Song Contest 2022 kommer WRS att sjunga låten “Llámame”, som är på spanska och engelska.

18+ | www.stodlinjen.se| Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller|

Polen

Artist: Ochman

Låt: River

Språk låten sjungs på: Engelska

Ochman föddes i Massachusetts, USA, i en polsk familj. Han deltog i musikaliska produktioner i high school. Han flyttade tillbaka till Polen efter gymnasiet för att studera vid musikakademin i Katowice. År 2020 deltog han i The Voice Poland och anslöt sig till den tidigare Eurovision-alumnen Michal Szpaks team. Han vann tävlingen och erbjöds ett stort skivkontrakt med Universal Music Polska. I början av 2022 valdes han som en av de tio artisterna för att tävla om att representera Polen i Eurovision med låten “River”. Han vann den nationella finalen med mer än hälften rösterna.

18+ | www.stodlinjen.se| Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller|

Montenegro

Artist: Vladana

Låt: Breathe

Språk låten sjungs på: Engelska

Vladana Vucinic har en rik familjehistoria inom scenkonsten tack vare sin farfar Boris Nizamovski som ledde föreningen för scenkonstnärer i Nordmakedonien. Som artist har hon släppt musik sedan 2003, deltagit i Montevizija 2005 och 2006 och placerat sig på 18:e respektive 11:e plats (den montenegrinska delen av Serbien och Montenegros förval till Eurovision). Samt tagit sig till finalen i 2006 års Evropesma-Europjesma-tävling 2006 där hon placerade sig på 15:e plats. Mer än ett decennium efter hennes senaste stora låtsläpp är hon tillbaka för att representera Montenegro på den internationella scenen med sin låt “Breathe”.

18+ | www.stodlinjen.se| Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller|

Belgien

Artist: Jérémie Makiese

Låt: Miss You

Språk låten sjungs på: Engelska

Jérémie är 21 år gammal och föddes i Antwerpen, Belgien, och båda hans föräldrar kommer från Demokratiska republiken Kongo. Han växte upp i en musikfamilj och började tidigt sjunga i en kör. Han har många intressen som fotboll, där han är målvakt, geologi, som han börjat studera, och naturligtvis musik. Han deltog i TV-talangprogrammet The Voice Belgique och var med i coach Beverly Jo Scotts lag. Han tog sig hela vägen till finalen som hölls i mitten av april 2021 och blev till slut krönt till vinnare med låten “Miss You”.

18+ | www.stodlinjen.se| Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller|

Sverige

Artist: Cornelia Jakobs

Låt: Hold Me Closer

Språk låten sjungs på: Engelska

Cornelia Jakobs är född Anna Cornelia Jakobsdotter Samuelsson och har varit ett känt namn i Sverige sedan hon medverkade i Idol. Hon var en del av bandet Love Generation som deltog i Melodifestivalen 2011 & 2012 och har även skrivit musik till tävlingen. 2021 skrev hon låten Best of Me till Efraim Leo, som tog sig till andra chansen innan den slogs ut av Klara Hammarström. Jakobs har även skrivit låten Weight of the World som var med i den populära HBO Nordic-serien Bjornstad. År 2022 deltog hon i och vann Melodifestivalen med låten “Hold Me Closer”.

18+ | www.stodlinjen.se| Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller|

Tjeckien

Artist: We Are Domi

Låt: Lights Off

Språk låten sjungs på: Engelska

Trion We Are Domi, Dominika Hašková, Casper Hatlestad och Benjamin Rekstad träffades på universitetet i Leeds, Storbritannien och bildade bandet 2018. Dominika är född i USA medan männen är norska. Sju bidrag tillkännagavs den 6 december som potentiella tjeckiska bidrag. Publiken och en professionell jury fick fram till den 15 december på sig att välja sin favorit. Den 16 december 2021 tillkännagavs det via en YouTube-presentation att We Are Domi hade vunnit rätten att representera Tjeckien med låten “Lights Off”.

18+ | www.stodlinjen.se| Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller|


Odds: Deltagande länder som går direkt till final av Eurovision Song Contest 2022

Här är de som kallas ”The big five” i Eurovision. De fem nationerna Spanien, Frankrike, Storbritannien, Italien och Tyskland är direktkvalificerade till den stora finalen lördag 14 maj där de tävlar mot de tjugo länder som tar sig vidare från de båda semifinalerna.

Frankrike

Artist: Alvan & Ahez

Låt: Fulenn

Språk låten sjungs på: Bretonska

Tjejtrion Ahez består av tre tjejer från Breton som heter Marine, Sterenn D. och Sterenn L. Alvan, en 29-årig musiker från Rennes är specialiserad på elektropop och kan spela många instrument. Båda artisterna är kända för sitt deltagande i lokala festivaler. De har gått ihop i och vunnit den franska nationella uttagningen Eurovision France: C’est Vous Qui Decidez med sin låt “Fulenn” och kommer att representera Frankrike i Turin i maj.

18+ | www.stodlinjen.se| Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller|

Tyskland

Artist: Malik Harris

Låt: Rockstars

Språk låten sjungs på: Engelska

Malik Harris är en tysk-amerikansk popsångare, låtskrivare och rappare, som är 24 år gammal. Malik började göra musik redan under tonåren och han började med enkla covers av kända låtar innan han började göra egen musik. Där kombinerar han rock, folkmusik och elektronisk musik och använder mycket ofta en looper under sina framträdanden. Han använde den även under den tyska nationella finalen för Eurovision 2022, ”Germany 12 Points”. Malik vann tv-röstningen och kom på andra plats i radiojuryns omröstning. I slutändan besegrade han de övriga fem deltagarna med låten “Rockstars”.

18+ | www.stodlinjen.se| Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller|

Italien

Artist: Mahmood & Blanco

Låt: Brividi

Språk låten sjungs på: Italienska

Landet som stod som Eurovision vinnare 2021 representeras i år av Mahmood som är en veteran inom Eurovision och fram till nyligen innehavare av titeln på den mest sökta Eurovisionslåten på Spotify, för sitt bidrag Soldi för 2019. Riccardo Fabbriconi (Blanco) är en sångare och rappare från Brescia i Lombardiet. Under de senaste två åren har han haft ett nummer ett-album och fyra singlar på första plats i Italien, inklusive hans samarbete med Mahmood. De vann Sanremo Music Festival 2022 i en jordskredsseger, med över hälften av rösterna. De kommer nu till Eurovision med sin låt “Brividi” som redan har toppat listorna i både Italien och Schweiz.

18+ | www.stodlinjen.se| Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller|

Spanien

Artist: Chanel

Låt: SloMo

Språk låten sjungs på: Spanska/Engelska

Chanel Terrero föddes i Havanna på Kuba 1991 och flyttade till Katalonien i Spaniens nordöstra del när hon var tre år gammal. Teaterentusiaster i Spanien känner till henne sedan flera år tillbaka som stjärna i många musikaler, inklusive internationella succéföreställningar som Mamma Mia, Hamilton och Flashdance. Hon är också en skicklig dansare och har medverkat i musikvideor, bland annat i Ruth Lorenzos succéhit ”Gigantes” 2014. Chanel har medverkat i många tv-program och är väldigt populär  i den spansktalande världen. Hon tävlade i Benidorm Fest 2022 med sin låt ”SloMo” och vann slutligen den stora finalen.

18+ | www.stodlinjen.se| Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller|

Storbritannien

Artist: Sam Ryder

Låt: Space Man

Språk låten sjungs på: Engelska

Sam Ryder är en sångare och låtskrivare från Essex i östra England. Han blev känd 2020 på TikTok, där han under den första Covid-nedstängningen la upp coverversioner av kända låtar. Detta ledde till att han fick kontrakt med Parlophone Records och han förvaltas av TaP Music, vilket var det företag som anlitades av BBC för att hitta en artist och en låt till Eurovision 2022. I ett internt urval behövde Sam inte tävla för att komma till tävlingen. Han kommer att representera Storbritannien med låten “Space Man” som han skrivit själv.

18+ | www.stodlinjen.se| Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller|

Betta på Eurovision Odds

Precis som vanligt kommer du kunna betta på Eurovision Odds. Detta är ett solklart måste för alla schlagerälskare som vill ta spänningen i tävlingen till nästa nivå. Om du vill få tips om olika spelbolag som erbjuder Eurovision odds är det bara att hålla utkik i våra topplistor här på sidan. Det är ett populärt arrangemang bland bettingbolagen, så med största sannolikhet kommer vi kunna ta del av några riktigt fina Eurovision odds även i år. Vi kommer i vanlig ordning att ha koll på bästa betting odds för dig som vill spela på Eurovision – så håll dig gärna uppdaterad på vår sida om du vill ta del av de bästa Eurovision betting oddsen.

För att se om just ditt favoritcasino erbjuder odds på Eurovision 2022 kan du ofta gå in i sökfunktionen i sportsbook och skriva in ‘Eurovision’. Om några odds erbjuds på arrangemanget brukar detta då komma upp. Det går också att klicka dig runt bland de olika bettingalternativen i menyn för att se om du hittar någon marknad för betting på Eurovision 2022 där. Vanligtvis brukar dessa marknader ligga under ‘Specialer’ i sportsbook.

Som regel brukar det vara rena vinnarspel som går att betta på när det gäller Eurovision odds. Framförallt handlar det om vem som kammar hem hela vinsten i tävlingen, men det kan ibland också erbjudas spel på vilka länder som går vidare från de olika semifinalerna. Men du som tänkt betta på Eurovision – kom ihåg vad vi har sagt gällande tidiga odds. Early bird catches the worm så att säga.

Om du inte har bettat tidigare och du känner dig osäker på hur det går till, så kan vi trösta dig med att det inte alls brukar vara särskilt svårt att betta hos de olika bolagen. Många av dessa har nämligen fina manualer som spelarna kan ta del av för att lära sig mer om bettandets fina värld – eller kort och gott hur tusan man gör när man vill spela på något i sportsbook.

Lycka till med dina spel – och kom ihåg att spela ansvarsfullt.

Hur spelar man på Eurovision 2022?

För att kunna spela på betting Eurovision 2022 hos Unibet krävs det först och främst att du har ett spelkonto på sidan.

Såhär gör du gällande tippning Eurovision 2022:

 • Gå in på Unibet här, och skapa ett konto vi länken här.
 • Gå till odds, och skriv in Eurovision i sökfältet
 • Välj den deltagare som du vill betta på
 • Håll tummarna för att folket tycker som dig, och röstar fram din deltagare till vinst

Vill du lära dig mer om betting och odds? Läs de 10 budorden i våran spelskola!

Intressanta fakta om förra årets Eurovision

 • Eftersom ingen omgång av Eurovision Song Contest hölls i 2020 innebar det att de artister som kvalat till denna tävling inte fick chansen att tävla mot varandra. På grund av detta var det uppe som förslag att varje land skulle få välja själva om de ville skicka 2020 års bidrag eller 2021 års bidrag till den stora finalen i Rotterdam. Efter diskussioner meddelades dock att ett sådant förfarande skulle strida mot Eurovisions regler. Därför tillåts bara de vinnande bidragen från 2021 för varje land delta i tävlingen.
 • Kazakstan och Kosovo var spekulanter på att delta i årets omgång av Eurovision Song Contest. Efter diskussioner inom EBU bestämdes dock att inget av dessa länder kommer inbjudas till att delta i Eurovision Song Contest 2021.
 • Armenien skulle egentligen ha varit med i årets omgång av Eurovision, men beslutade sig istället för att dra sig ut tävlingen. Detta beror på att att landet har svårt att få ihop det kapital som krävs för att delta.
 • Inte heller Luxemburg deltar, men detta beror istället på att deras tv-kanal inte har de ekonomiska resurserna för detta.
 • Ungern skulle först vara med i Eurovision 2021, men har nu dragit sig ur, eller inte tillåtits vara med. Ingen vet riktigt varför inte Ungern är med i år.
 • I år kommer det vara tillåtet att förinspela hela eller delar av det bidrag som ska framföras. Om man inte vill spela in hela bidraget på förhand kan man till exempel låta bakgrundssångarna spelas in. Syftet med detta är naturligtvis att minska storleken på resesällskapen. Reglerna kring inspelningarna är relativt stränga och kräver att bidragen ska vara så lika ett originaluppträdande i Rotterdam som möjligt.
 • Cyperns bidrag har hamnat i blåsväder på hemmaplan. Anledningen till detta är en rad i texten som handlar om att sångaren blivit kär och givit sitt hjärta till djävulen. Kontroverserna kring bidraget handlar om att över 11 000 kristna skrivit under en protestlista där de kräver att bidraget ska strykas från Eurovision 2021. Detta är dock inte aktuellt och låten och dess sångare har fullt stöd från den Cypriotiska regeringen.

Vad händer om Australien eller Israel vinner Eurovision 2022?

Man skulle ju kunna tro att Eurovision Song Contest endast är för länder inom Europa – det är ju liksom det hela namnet på tävlingen anspelar på. Så är dock inte fallet – det finns nämligen även deltagande länder som inte kommer från Europa. Du kanske inte har tänkt på det förut, men både Australien och Israel deltar i årets omgång av Eurovision Song Contest – och de har också deltagit flera gånger under tidigare år.

Det finns nämligen ingenting som hindrar icke europeiska länder att delta i Eurovision – men för att kunna delta måste de då bli inbjudna till tävlingen. Däremot får inte tävlingen hållas utanför Europas gränser. Det innebär att om Australien eller Israel skulle vinna Eurovision Song Contest 2021 så skulle de få arrangera nästa års omgång av tävlingen tillsammans med något annat europeiskt land. Vilket land detta skulle vara är inte uppgjort på förhand utan avgörs i så fall efter att vinsten är säkrad. Med tanke på att Australien just nu ligger sämst till när det gäller Eurovision Odds, känns ett sådant samarbete i dagsläget ganska avlägset. Man ska dock aldrig säga aldrig – tävlingen är inte över förrän sista rösten är räknad och Australien kanske skrällar totalt och vinner hela faderallan. Vi hejar ju såklart på Tusse vi. 

Vem vann Eurovision 2020?

Eurovision 2020 var nog det absolut största antiklimax någonsin för oss schlagerfantaster. Efter att The Mamas vunnit den svenska Melodifestivalen kände vi att vi ändå hade relativt goda chanser till att gå hem som segrare av Eurovision 2020. Så kom det en världspandemi och plötsligt visade det sig att det inte skulle bli någon upplaga av Eurovision Song Contest 2020. Vi vet inte om det var vi eller The Mamas som var mest besvikna – troligen är det dött lopp. Reglerna var ju dock likadana för alla bidrag, men vi känner verkligen med alla ypperliga bidrag som aldrig fick chansen att ställas mot varandra i en rafflande omgång av Eurovision 2020. Det var ju också tal på att dessa bidrag istället skulle få chansen att tävla i år, som en slags kompensation. Detta stannade dock vid endast prat, eftersom de ledande i Eurovision utrett frågan och kommit fram till att det inte är enligt Eurovision Song Contests regler att låta dessa delta. Det är därför istället 2021 års vinnande bidrag i de respektive ländernas Melodifestivaler som deltog i Eurovision 2021.

Bäst Spelbolag för Eurovision

Spelbolagen nedan har högst odds för Eurovision Song Contest och vi tycker därför att dessa är bäst för betting på Eurovision. Alla dessa spelbolag innehar förstås en svensk spellicens vilket innebär att alla våra vinster är helt skattefria.

Spelbolag
Bonus
Överblick
Betyg
1500 kr matchat spel
 • 1500 kr matchat spel
 • Snygg hemsida
 • Snabb registrering
18 År | Folkbokförd i Sverige | Spela Ansvarsfullt | stodlinjen.se | spelpaus.se | Identifiering med bankID | Allmänna regler och villkor gäller
100% upp till 500 kr + 100 freespins
 • 100% upp till 500 kr + 100 freespins
 • Omsättningskrav: 6x minsta odds 1,80 eller 35x i Casino (60 dagar)
 • Värde 1 SEK per spinn
18 År | Folkbokförd i Sverige | Spela Ansvarsfullt | stodlinjen.se | spelpaus.se | Allmänna regler och villkor gäller.
100% upp till 500 kr + 100 freespins
 • 100 % upp till 500 SEK samt 100 freespins
 • Omsättningskrav: x6 på sport, odds 1,80 eller x35 på casino (60 dagar)
18 År | Folkbokförd i Sverige | Spela Ansvarsfullt | stodlinjen.se | spelpaus.se | Allmänna regler och villkor gäller
100% upp till 2500kr + 200 jackpottspins
 • Börja spela direkt!
 • Välkomstbonus!
 • Utbetalningar
18 År | Folkbokförd i Sverige | Spela Ansvarsfullt | stodlinjen.se | spelpaus.se | Identifiering med E-legitimation | Allmänna regler och villkor gäller
100% upp till 1000 kr!
 • 100% upp till 1000 kr!
 • E-legitimation
 • Live stream
18 År | Folkbokförd i Sverige | Spela Ansvarsfullt | stodlinjen.se | spelpaus.se | Identifiering med E-legitimation | Allmänna regler och villkor gäller
100% till 100 kr
 • Snabb registrering
 • Snabb betting
 • 100% till 100 kr
18+ | Folkbokförd i Sverige | Spela Ansvarsfullt | stodlinjen.se | spelpaus.se | Regler & Villkor gäller | Identifiering med e-legitimation

Alla bidrag till Eurovision 2022

Nedan går vi igenom alla deltagare i Eurovision Song Contest 2022 tillsammans med vilken låt de bidrar med.

LandDeltagareBidrag
AlbanienRonela HajatiSekret
AustralienSheldon RileyNot the same
ÖsterrikeLumix feat. Pia MariaHalo
AzerbaijanNadir RustamliFade to Black
BelgienJérémie MakieseMiss you
BulgarienIntelligent Music ProjectIntention
KroatienMia DimsicGuilty Pleasure
CypernAndromacheEla
TjeckienWe are DomiLights off
DanmarkReddiThe Show
EstlandStefanHope
FinlandThe RasmusJezebel
FrankrikeAlvan & AhezFulenn
GeorgienCircus MircusLock me in
TysklandMalik HarrisRockstars
GreklandAmanda Georgiadis TenfjordDie Together
IslandSysturMeð hækkandi sól
IrlandBrooke ScullionThat’s rich
IsraelMichael Ben DavidI.M
ItalienMahmood & BlancoBrividi
LettlandCiti ZeniEat your salad
LitauenMonika LiuSentimentai
MaltaEmma MuscatI am what I am
MoldavienZdob si Zdub & Fratii AdvahovTrenuletul
NordmakedonienAndreaCircles
NederländernaS10De Diepte
NorgeSubwoolferGive that wolf a banana
PolenOchmanRiver
PortugalMAROSaudade, saudade
RumänienWrsLlámame
San MarinoAchille LauroStripper
SerbienKonstraktaIn Corpore Sano
SlovenienLPSDisko
SpanienChanelSloMo
SverigeCornelia JakobsHold me Closer
SchweizMarius BearBoys do cry
UkrainaKalush OrchestraStefania
StorbritannienSam RyderSpace Man

Allt du behöver veta om Eurovision

Eurovision är en europeisk årlig musiktävling och världens längst pågående musiktävling, med sina 66 år på nacken. Bortsett från detta år har totalt 1564 bidrag skickats till Eurovision från alla delar av Europa och på senare år länder från andra delar av världen. Australien har fått delta i Eurovision Song Contest sedan 2015 och har gått till finalen varje gång sedan dess. Sedan år 2002 har även slogans för tävlingen tillkommit, det enda undantaget är år 2009. Sloganen för Eurovision 2021 var ”Open Up”.

Eurovision Song Contests Historia

Eurovision Song Contest är en europeisk musitävling som pågått sedan dem 24:e maj 1956. Den första tävlingen hölls i Lugano i södra Schweiz. Eurovision Song Contest bildades av EBU för att stärka den europeiska sammanhållningen och bygga en europeisk identitet.  Fram till Sovjetunionens splittring var antalet deltagande länder i snitt 25. När Östeuropa började annama sin europeiska identitet efter Berlinmurens fall ökade antalet länder kraftigt. Efter detta infördes många fler kvalificeringsregler för att delta i Eurovision Song Contest, för att hålla ner antalet deltagande länder. Detta berodde förstås enbart på grund av att ingen orkar titta på så många bidrag under en och samma kväll. År 2004 infördes semifinaler till Eurovision, för att fler länder skulle kunna delta i tävlingen. I finalen gör 20 länder upp om att vinna Eurovision Song Contest.

Läs om alla som vunnit Eurovision genom tiderna här!

Sveriges vinster i Eurovision

Sverige har deltagit i Eurovision alla år bortsett från, 64, 70 och 76. 64 var vi inte med på grund av en nationell artiststrejk, 70 var vi inte med i protest mot att fyra länder fick dela på vinsten året innan, 76 kunde vi inte vara med på grund av ekonomiska skäl. Även om vi inte varit med dessa tre gånger kan vi skatta oss lyckliga över många vinster i Eurovision. I tabellen nedan går vi igenom vilka år vi vunnit, med vilken artist och med vilken låt.

ÅrArtist(er)Bidrag
1974ABBAWaterloo
1984HerreysDiggi loo diggi ley
1991Carola HäggkvistFångad av en stormvind
1999Charlotte NilssonTake me to heaven
2012LoreenEuphoria
2015Måns ZelmerlöwHeroes

Sveriges bidrag och artister i Eurovision

Se nedanför hur Sverige slutade i Eurovision sen 2013.

Sveriges placering i Eurovision 10 senaste åren
Sveriges placeringar i Eurovision 10 senaste åren

FAQ Eurovision 2023

Nedan kan du få svar på de vanligast ställda frågorna som berör Eurovision odds 2022 i Turin.

När är Eurovision 2022?

Eurovision Song Contest 2022 startar med semifinal 1 tisdag, 10 maj och pågår fram till lördag, 14 maj när finalen äger rum.

Vem vann Eurovision Song Contest 2021?

Det var gruppen Måneskin från Italien som vann Eurovision Song Contest 2021.

Var hittar jag högst Eurovision odds?

Det finns inget spelbolag som sitter inne med alla de högsta oddsen. Men för att hitta de opreratörer som erbjuder konkurrenskraftiga odds kan du kolla våran topplista med spelbolag på sidan.

Var sänds Eurovision 2022?

Du kan följa Eurovision genom SVT från den första semifinalen, 10 maj, fram till den stora Eurovision Song Contest-finalen, lördag 14 maj.

När sänds Eurovision svensk tid?

Från den första semifinalen fram till finalen är det mellan kl:21:00-23:00 som sändningarna pågår.