Hem underhallning-specialer eurovision

Vem vinner Eurovision Song Contest 2023?

Vem vinner Eurovision 2023? Årets musiktävling är den 67:e i ordningen och regerande mästare är Ukraina. På grund av kriget i landet så går tävlingen av stapeln i Liverpool. Här kan du läsa om när är eurovision final, när semifinalerna drar i gång, eurovision 2023 artister. Häng med när vi på Barabetting går igenom allt du behöver veta inför Eurovision 2023 sverige och de andra 36 deltagande bidragen där vårat svenska bidrag Loreen som vann Melodifestivalen 2023 är favorit.

Allt om Eurovision 2023

I år blir det nionde gången som Eurovision anordnas i Storbritannien. Nytt för i år är att poängen i semifinalerna endast består av tittaröster. Samma regler gällde 2004 till 2007. Poängen i finalen bestäms av både tittarröster och juryröster från olika länder.

Sveriges bidrag görs som de flesta redan känner till av Loreen, och hon går in i semifinal ett. Tio av de femton bidragen i semifinal ett går vidare till final och tio av de sexton bidragen i semifinal två går vidare till final. Totalt utgörs finalen av 26 bidrag där sex länder redan är kvalificerade: Ukraina, Storbritannien, Tyskland, Italien, Spanien och Frankrike.

Vi hoppas givetvis på en vinst igen för Loreen och kikar man på oddsen just nu så är faktiskt Loreen stor favorit att ta hem segern i Liverpool. Vilket gör årets Eurovision extra spännande från en svensk synvinkel. Bakom Loreen så rankas Finlands bidrag högt. Andra bidrag som är populära bland oddssättarna är Ukraina, Spanien och Israel. Men det är än så länge långt kvar till finalen och oddsen kommer att skifta ju närmre finalen vi närmar oss.

Eurovision 2023 deltagare

Som sagt deltar totalt 37 bidrag i Eurovision från 37 olika länder. De allra flesta länderna är från EU, men det finns så klart några undantag: Ukraina, Norge, Israel, Azerbajdzjan och Australien. Sveriges bidrag heter “Tattoo” och framförs av den tidigare Eurovisionvinnaren Loreen.

Ukraina är regerande mästare och deras bidrag i år heter “Heart of Steel” och framförs av den elektroniska duon Tvorchi. Ena halvan av duon är född i Nigeria och han träffade sin bandkollega när de studerade tillsammans på universitetet i Ternopil i Ukraina.

Loreen är just nu en ganska stor förhandsfavorit, men det finns två andra nordiska länder som ser ut att komma till Eurovision 2023 med starka bidrag, nämligen Finland och Norge. Käärijä från Finland kommer med ett mycket dansant och trallvänligt bidrag som sjungs på finska. Medans Norges Alessandra har en mycket stark låt som kan gå hem bland många. Det återstår att se vilka som gör upp om segern, men vi vågar redan nu säga att Loreen inte kommer att ha några som helst problem att ta sig vidare till finalen från semifinal ett. Och en hel del talar för att det kan bli en nordisk tvekamp om segern mellan Sverige, Finland och Norge.

Semifinalerna och finalen i Eurovision 2023

Nedan kan du se när semifinalerna och finalen äger rum i Eurovision 2023.

StadDatumArenaTävlingStarttid på SVT
Liverpool9 maj
 Liverpool M&S arena
Semifinal 121:00
Liverpool11 maj Liverpool M&S arenaSemifinal 221:00
Liverpool13 maj Liverpool M&S arenaFinal21:00

Programledare Eurovision 2023

Eurovision 2023 leds av totalt fyra programledare. Trion Alesha Dixon, Hannah Waddingham och Julia Sanina, kommer att leda båda semifinalerna och finalen. Till finalen tillkommer Graham Norton. Låt oss titta lite närmare på de fyra programledarna.

Alesha Dixon är en brittisk sångare, rappare och författare. Hon var med och startade híp-hopgruppen Mis-Teeq, som var aktiva fram till 2005.

Hannah Waddingham är en brittisk skådespelare och sångare. Hon har bland annat varit med i Game of Thrones och är nu aktuell i serien Ted Lasso.

Bredvid de två brittiska programledarna kommer vi att få se Julia Sanina från Ukraina. Hon är vanligtvis sångare i det ukrainska bandet The Hardkiss. Sanina har även varit domare i den ukrainska versionen av X-Factor.

Den kanske mest rutinerade programledaren hänger på trion till finalen. Vi talar nämligen om den irländske komikern, skådespelaren och programledaren Graham Norton. Han har haft sitt tv-program The Graham Norton Show sedan 2007, och det rullar fortfarande på BBC.

Krav för att delta i Eurovision 2023

Det finns några regler som varje bidrag i Eurovision måste följa. Vi kommer här igenom de vanligaste reglerna som alla bidrag verkligen behöver veta om och hantera för att få vara med i tävlingen.

  • Alla bidrag måste vara max tre minuter långa, de måste även innehålla någon form av sång. Helt instrumentala låtar är inte tillåtna.
  • Historiskt har det funnits restriktioner om vilket språk som bidraget ska framföras på, men just nu får man sjunga på vilket språk som man vill.
  • En annan regel är att bidraget inte får släppas kommersiellt innan den första september året innan Eurovision. Vilket i år innebär att inget bidrag släpptes innan den första september 2022.

Allt du behöver veta om Eurovision

Eurovision är en europeisk årlig musiktävling och världens längst pågående musiktävling, med sina 67 år på nacken. Australien har fått delta i Eurovision Song Contest sedan 2015 och har gått till finalen varje gång sedan dess. Sedan år 2002 har även slogans för tävlingen tillkommit, det enda undantaget är år 2009. Sloganen för Eurovision 2021 var ”Open Up”.

Eurovision Song Contests Historia

Eurovision Song Contest är en europeisk musitävling som pågått sedan dem 24:e maj 1956. Den första tävlingen hölls i Lugano i södra Schweiz. Eurovision Song Contest bildades av EBU för att stärka den europeiska sammanhållningen och bygga en europeisk identitet. 

Fram till Sovjetunionens splittring var antalet deltagande länder i snitt 25. När Östeuropa började annama sin europeiska identitet efter Berlinmurens fall ökade antalet länder kraftigt. Efter detta infördes många fler kvalificeringsregler för att delta i Eurovision Song Contest, för att hålla ner antalet deltagande länder. Detta berodde förstås enbart på grund av att ingen orkar titta på så många bidrag under en och samma kväll.

År 2004 infördes semifinaler till Eurovision, för att fler länder skulle kunna delta i tävlingen. I finalen gör 20 länder upp om att vinna Eurovision Song Contest.

Läs om alla som vunnit Eurovision genom tiderna här!