Hem speltips fotboll allsvenskan

Allsvenskan 2020 – startar snart – vem bettar vi på?

Allsvenskan 2020 är äntligen här! Under helgen 14-15 Juni har vi full omgång i Allsvenskan. I första matchen i årets spelschema i Allsvenskan ser vi 2019 års vinnare av Allsvenskan Djurgården möta Sirus i öppningsmatchen av Allsvenskan 2020. Du kommer här hitta speltips på Allsvenskan, våra rekare letar alltid om de bästa Allsvenska oddsen för att ge dig en fördelaktig betting på Allsvenskan. Vi på Betexpert.com ger dig bettingtiops på dagens Allsvenska matcher där vi främst kommer täcka Djurgårdens matcher, AIK, Hammarby och Malmö matcherna. Vi ger dig tips på hur ska betta på Allsvenskan 2020. Denna sida kommer uppdateras regelbundet samt vi har veckovis speltips med odds på de Allsvenska matcherna!

Unibet är huvudsponsor

Det svenska spelbolaget Unibet är huvudsponsor för Allsvenskan och hos spelbolaget kan du betta på samtliga matcher. Har du lust att live betta går det också utmärkt och frågan är om något spelbolag har lika många marknader på matcher i Allsvenskan?!

Vem vinner Allsvenskan 2020?

Malmö har varit den stora förhandsfavoriten även inför säsongen 2020. Förra säsongen var det dock Djurgården som lyckades vinna guldet efter en imponerande säsong. MFF gick dock inte lottlösa utan lyckades som enda svenska lag nå Europa Leagues gruppspel, ett gruppspel man dessutom tog sig vidare från.

Förhandssnacket har också kommit att handla mycket om Hammarby. Laget som endast har ett SM-guld hade seriens bästa offensiv förra säsongen och även om man tappat Djurdjic har man ersatt med BK Häckens målfarlige anfallare Paulinho. Dessutom ryktas det om att Zlatan eventuellt kan göra en sensationell comeback till Allsvenskan i Hammarby. Zlatan som äger 25% av laget har tränat under virusuppehållet med klubben.

Zlatan guldkanditat med Bajen?

Om Zlatan går till Bajen blir de en otroligt farlig guldkanditat. Annars tror inte undertecknad att Hammarby håller hela vägen. Det är förmodligen den klubb som är mest beroende av sin publik och förra säsongen tog man inte särskilt många poäng på gräs. Nu är det fler gräsmatcher män förra säsongen tack vare Varbergs och Mjällbys uppflyttning samtidigt som plastlag åkte ur.

Istället tror vi det blir Malmö FF som tar guldet. Ola Toivonen verkar vara klar och laget har två startelvor som hade kunnat utmana om guldet. I tillägg kommer Djurgården, AIK och IFK Norrköping vara med och hota.

Vem vinner skytteligan?

Förra året var det Mohammed Buya Turay som vann skytteligan med 15 mål. Det var på lån och anfallaren spelar inte i Allsvenskan 2020. Istället kommer Paulinho bli farlig. Han vann skytteligan 2018 och förra säsongen svarade han för 11 mål i ett underpresterande BK Häcken. Med den offensiva kraft som han får i Bajen tror vi att han mycket väl kan vinna skytteligan.

Malmös Isaac Kiese Thelin kan också bli farlig om han får det att lossna. Anfallaren är på lån men kommer ha en nyckelroll i Malmö. Även Muamer Tankovic blir ett hot. Förra säsongen var han ett mål från skytteligan samtidigt som han vann poängligan. Problemet är att Tankovic kontrakt går ut i sommar och det lär inte bli någon förlängning. Andra spelare att hålla koll på är Emir Kujovic i Djurgården och Robin Söder i IFK Göteborg.

Vem vinner assistligan?

Förra säsongen var det Bojanic i Hammarby som vann assistligan med sina elva mål. Det följdes av Nikola Djurdjic som dock lämnat klubben för spel i Kina. I år tror vi att Sead Haksabanovic kan bli farlig vilket även Sebastian Larsson i AIK och Arnor Ingvi Traustason i Malmö kommer att bli. Den sistnämnda trion är de vi tror gör upp om assistligan även om det finns Göteborgs Giorgi Kharaishvill som kan hota precis som Örebros Nordin Gerzic och Hammarbys Simon Sandberg. 

Eventuella övergångar i Allsvenskan 2020

Allsvenskan 2019 – så gick det

Förra säsongen var det storstäderna som dominerade, i alla fall Stockholm och Malmö. Toppstriden var oerhört jämn där det var ovisst hela vägen fram till slutsignalen om hur det skulle gå. Till slut lyckades Djurgården vinna guldet, Malmö slutade tvåa och Hammarby trea. 

Bajen hade den överlägset bästa offensiven i Allsvenskan 2019 men lagets spel på gräs gjorde att man tappade guldet. Djurgården var det stabilaste laget över 30 omgångar och förtjänade att vinna serien. 

I år lär Malmö vara revanschsugna. De har mest pengar av alla föreningar men har inte vunnit guldet på två år. Spelet i Europa har dock gått väldigt bra med fyra gruppspel på sex år, varav två sextondelsfinaler i Europa League i följd. Nu har man ny tränare i form av Jon Dal Thomasson som har Allsvenskans överlägset bästa trupp att förfoga över. Malmö är också mesta mästare i Allsvenskan med sina 20 SM-guld. Därmed är man enda laget med två stjärnor på bröstet.

Hur blir det utan publik?

AIK spelar på den största Arenan som kan ta emot 50 000 åskådare. På allsvenska matcher ser det dock annorlunda ut när översta etaget är stängt. AIK är dock inte laget med högst publiksnitt, i alla fall inte förra säsongen. Det var istället Hammarby som snittade 24 232 åskådare på sina hemmamatcher på plasten på Tele 2 Arena. AIK kom tvåa med 18 969 åskådare i snitt per hemmamatch medan Malmö hittas på tredjeplats med 16 566 åskådare per match. Sämst snitt hade AFC Eskilstuna med 3276 åskådare per match. Som tur är spelar laget inte kvar i Allsvenskan. Säsongen 2020 kommer startas utan publik vilket gör att lagen tappar en stor del av viktiga inkomster. Samtidigt behöver klubbarna komma igång då pengarna från tv-licensen behövs. 

Vinnare av Allsvenskan 2020

Bet365

Genomgång Allsvenska lagen 2019

Här nedan går vi igenom de allsvenskan lagen 2019, hur deras form sett ut och hur den ser ut idag. Allt för att du ska få en bra överblick över hur det gått för just ditt favorit lag. Vi kommer såklart uppdatera om hur lagen ser ut inför allsvenskan 2020. Vi kommer att tacka först och främst guldfavoriterna till SM guldet i Allsvenskan.

MFF

Allsvenskan 2019 tog Markus Rosenberg avsked av Malmö och Sveriges högstaliga. Det blev inget avsked med ett SM-guld i armarna som han och klubben såklart hade hoppats på. Det blev istället en kvalplats ut i Europa även nästa säsong då laget slutade på andraplats på samma poäng, men med en bättre målskillnad än Bajen. Trots missat SM-guld fortsätter laget att vara det ekonomiskt starkaste laget i Allsvenskan. Därmed spelar det inte så stor roll att de inte vann guldet. Dessutom fortsätter deras säsong med årets Europa League gruppspel där de fortfarande har en stor chans att ta sig vidare till slutspelet. Malmö kommer även nästkommande säsong att fortsätta tillhöra toppen av Allsvenskan.

Djurgården

Framgångsreceptet till Djurgårdens första SM-guld på 14 år var Marcus Danielsons solida defensiv, Mohamed Buya Turays höga målproduktion och hela lagets kollektiva insats. Buya Turay säkrade även guldet till Stockholmsklubben när han sköt in 2-2 målet borta mot Norrköping i den sista och avgörande matchen för säsongen. Vilken resa för laget som inför säsongen absolut inte tippades att sluta i topp. Förutom att lagkaptenen Marcus Danielson vann SM-guldet med sitt Djurgården blev han även utsedd till Allsvenskans mest värdefulla spelare. I sammanhanget måste även tränarna Kim och Tolle nämnas eftersom att de fick ut mest möjliga potential av spelarna att prestera en hel säsong igenom.

Hammarby

Trots Bajens positiva och kreativa anfallspel räckte det aldrig hela vägen där i slutet. Laget gjorde allting rätt ända in på mållinjen, med 4-1 segern mot Häcken i den sista omgången blev det till slut en tredjeplats. Inte så illa med tanke på att de nu får kvala till Europa till nästa säsong. Det betyder ett välkommet ekonomiskt tillskott för landets främsta publiklag och med det har lagets fans all anledning att fira trots ett missat SM-guld. Med det ser klubbens framtid ljus ut. Får de dessutom behålla några av sina kvalitetspelare inför nästa säsong kan de mycket väl vara med uppe i toppen igen nästa säsong. Laget har med sin offensiva fotboll slagit sig in på en väg som inte bara det egna lagets fans uppskattar utan även lockat till sig fler som är intresserade av fotboll.

AIK

AIK var med i striden om SM-guldet enda tills att det endast återstod två omgångar. Det var Malmö som släckte AIKs drömmar om guld när de vann på Stadion med 2-0. AIK som med stort självförtroende matchen innan mot Falkenbergs hade demolerat laget borta med 1-5 hade därmed häng på SM-guldet, men Malmö blev dem övermäktiga och laget slutade på fjärdeplats. AIK kan dock få en chans att spela Europa League kval om Hammarby, Djurgården eller Malmö vinner svenska cupen. Ännu finns det hopp om att rädda upp en säsong som annars inte kommer att vara särskilt minnesvärd.

IFK Norrköping

Norrköping var så nära att ta över vad som kan komma att bli den så viktiga fjärdeplatsen (beroende på vilket lag som vinner svenska cupen kan det laget som slutar fyra få en plats till Europa League kvalet). Återigen var det precis som förra säsongen ett drama mellan AIK och Norrköping in till sista omgången, men denna gång handlade det inte om något SM-guld. Norrköping får därmed nöja sig med en femteplats och sikta in sig på nästkommande säsong istället. Lagets store återvändare inför säsongen, Christoffer Nyman gjorde tio mål och var en succé, men kunde inte bära laget längre än till femteplatsen.

IFK Göteborg

En sjundeplacering med bara ett poäng upp till Häcken får ses som en framgång för det nya unga IFK Göteborg. Främst kommer vi att komma ihåg Göteborg för den starka inledningen på säsongen då de såg extremt pigga ut och hade 6 segrar på de första 13 matcherna. Dessvärre gick laget ner sig när säcken skulle knytas ihop och förlorade de tre näst sista matcherna för att komma tillbaka starkt i den sista omgången mot Östersund hemma som de fullständigt körde över med 7-1. En fin avslutning för ett Göteborg som har ett spelarmaterial för framtiden att bygga vidare på.

BK Häcken

Paulinho som skulle vinna skytteligan 2019 höll inte måttet och det slutade med att han hamnade på delad sjätteplats istället. Även laget hamnade på sjätteplats, åtta poäng bakom Norrköping. Angående Paulinho fanns det vissa förhoppningar om att laget hade en chans på SM-guldet om de lyckades behålla honom under sommarens transferfönster. Laget lyckades behålla honom, men trots det blev det grus i maskineriet och en mellansäsong. Även lagets andra två offensiva spelare Alexander Jeremejeff och Kwame Kizito kom aldrig upp i nivå och när laget inte lyckades få ordning på offensiven blev aldrig säsongen särskilt lyckad heller.

Elfsborg

Elfsborg med en klar uppryckning från fjolårssäsongen då de var nära att trilla ur. Laget skrapade under säsongen 2019 totalt ihop 11 segrar. Det räckte till en mittenplacering på åttondeplats. Slutplaceringen får tillskrivas lagets nyförvärv som gjorde succé direkt, Pawel Cibicki. Även unge Jesper Karlsson visade att han är ett framtidsnamn i Boråsklubben då han gjorde 8 mål och placerade sig i toppen av den inhemska skytteligan. Därmed finns det massor att bygga vidare på inför nästkommande säsong. I de tio sista omgångarna av årets säsong åkte laget endast på en förlust. Kan de öppna kommande säsong lika starkt?

Örebro

Som väntat blev det återigen en mittenplacering för Örebro. Varken bra eller dåligt. Laget har legat tryggt runt mittenstrecket flera säsonger i rad och ser ut att trivas där. I de fem avslutande matcherna säsongen 2019 fick de möta alla fyra topplagen Djurgården, Malmö, Hammarby och AIK. Det blev förlust mot samtliga med endast ett gjort mål. När de inte kan mäta sig med dessa klubbar kommer det inte heller att bli något lyft till de högre regionerna av tabellen, om de inte får in något tungt nyförvärv. Annars kommer det att bli ännu en säsong utanför platserna till Europa.

Helsingborgs IF

Väldigt mycket turbulens kring tränarposten skedde i Helsingborg under 2019. Laget startade säsongen först med Per-Ola Ljung som inte lyckades att få med sig resultaten. In kom istället Henrik Larsson och tog över tränarjobbet, men lämnade efter endast åtta matcher efter att han hade fått utstå svidande kritik via sociala medier från de egna fansen. Lagets tredje tränare under säsongen blev Olof Mellberg som lyckades stabilisera läget i klubben så att de lyckades att hålla sig kvar. Är Mellberg den tränare som kommer att föra klubben till de övre regionerna säsongen 2020?

Kalmar

Säsongen 2019 var ett riktigt bottennapp för smålänningarna. Utsikterna för klubben såg väldigt positiva ut när den gamle guldtränaren Magnus Pehrsson tog över efter att Rydström fick gå. Det blev dock ingen lyckad säsong för Pehrsson som bara lyckades leda laget till en endaste hemmaseger på hela säsongen och plats 14. Det slutade med att Pehrsson avgick precis innan laget skulle kvala för att hålla sig kvar i Allsvenskan, i kvalet mötte de IK Brage som de vann mot och kommer därmed att spela säsongen 2020 i Allsvenskan igen. Det ser dock inte helt stabilt ut inför kommande säsong och laget kommer fortsatt att få det kämpigt om inget drastiskt sker.

Sirius

Visst sved det för Sirius när tränarduon Kim och Tolle valde att gå till Djurgården inför säsongen 2019. In kom istället en ny duo bestående av gamle Kalmartränaren Henrik Rydström och Mirca Jelezak. Det blev en fullt godkänd säsong då laget slutade på plats 11. Ironiskt nog mötte laget Kalmar FF i sista omgången, klubben Rydström hade blivit sparkad från, och vann med 3-0, vilket betydde kvalplats för smålänningarna. Förutom segern mot Kalmar vann laget ytterligare två matcher och fick med sig två oavgjorda resultat på i de tio sista omgångarna. Med den avslutningen höll sig laget kvar i Allsvenskan 2019.

Östersund FK

Tråkigt att se norrlandsklubben sjunka som en sten i Allsvenskan, men de lyckades trots allt kaos runt klubben spela till sig ett fortsatt kontrakt för säsongen 2020. Nu känns det som att klubben ligger långt från en liknande succé de hade i Europa för två säsonger sedan. Det är inte mycket som talar för att säsongen 2020 blir särskilt mycket bättre. Ekonomin är i botten och det är inte den mest attraktiva klubben för nya spelare att gå till. Laget hade en fullständigt katastrofal avslutning med åtta förluster på de sista tio matcherna. Vi tippar att de trots allt spelar till sig ett nytt kontrakt.

Falkenberg

Laget som innan säsongen startade var en av toppkandidaterna att åka ner till Superettan. Laget reste sig dock när det endast återstod två omgångar, först kom den oväntade vinsten mot Kalmar på bortaplan med 2-3. Därefter kom den andra raka vinsten hemma mot Eskilstuna med 1-0. Tack vare dessa vinster säkrade de därmed kontraktet. Starkt gjort att hänga kvar efter deras första säsong i högsta serien. Det beror såklart helt på hur laget väljer att förbereda sig inför nästa säsongen, men det är inte så mycket som tyder på att de kommer att få in några namnstarka förstärkningar och därför tippar vi att de kommer att befinna sig runt den nedre delen även kommande säsong.

Mjällby

Mjällby är återigen tillbaka i fotbollens finrum efter att ha slutat på förstaplats i Superettan. Senaste gången de spelade i Allsvenskan var för fem år sedan. De vann ligan på totalt 57 poäng, två mer än Varberg som gör dem sällskap upp till toppen av det svenska seriesystemet. Det har redan börjats att talas om förstärkningar där klubben säger att de helst vill förstärka på varje position. Vad som är extra imponerande var att Mjällby som nykomling i Superettan inför säsongen 2019 gick och vann den direkt. Det blir förmodligen inte en liknande resa i Allsvenskan, men kanske räcker motivationen till klarat kontrakt?

Varbergs BoIS

För första gången i klubbens nästan 100-åriga historia går de upp till Allsvenskan 2020, klubben bildades 1925 och går då på sin 95-års dag upp till Sveriges högsta serie. En stor anledning till att de går upp är deras notoriske målskytt Astrit Seljmani som slutade på totalt 15 gjorda mål i Superettan. Han är lagets bästa målskytt och väldigt viktig när laget gör sin debutsäsong i Allsvenskan. Men flera av de etablerade klubbarna i Allsvenskan är intresserade av att värva honom, så det återstår att se om han blir kvar när säsongen sparkar igång. Oavsett vad som händer betyder avancemanget ett välkommet ekonomiskt lyft för klubben.

Vilka åkte ur Allsvenskan 2019?

För Eskilstunas del blev det inte mer än en säsong i Allsvenskan då de återigen åker ner till Superettan. Sundsvalls ekonomiska situation tvingade dem att slutligen sälja sin stjärnspelare Linus Hallenius som mer eller mindre burit laget ensam och lyckats att hålla dem kvar i Allsvenskan. Tappet blev en för tung sportslig förlust och därför åkte laget ner till Superettan. Kalmar var även dem nära att mista sin plats i Allsvenskan när de i kvalet fick möta Brage. De vann slutligen och befinner sig därmed även nästa säsong i Allsvenskan.

På förhand känns det som att degraderingen kommer att ha mest negativ påverkan för Sundsvall som kommer att få det tufft att återhämta sig ekonomiskt.