Hem nyheter Du är här

Skytteligavinnare i Allsvenskan – Har det något samband med lagets placering i tabellen?

När man pratar om lag som ska vinna en serie så brukar man ofta prata om att det krävs att laget har en målskytt som sticker ut. En spelare som gör de där extra målen som gör skillnad på om laget ska med sig tre poäng eller inte från en match. Men hur ser det egentligen ut? Är det verkligen så att den som vinner skytteligan i allsvenskan tillhör de laget som vinner allsvenskan? Eller är det oftare så att de lagen som slutar högt upp i tabellen har större spridning på sina målskyttar och därmed gör att deras spelare inte slutar lika högt upp i skytteligan som lag som förlitar sig på att enbart en spelare ska göra målen? Vi har kollat de fem senaste säsongerna och skytteligavinnaren för varje säsong för att se om det finns något samband mellan topplag och skytteligavinnaren.

Allsvenskan 2020

Seriesegrare: Malmö FF

Skytteligavinnare: Christoffer Nyman, 18 mål

Malmö FF vann serien relativt enkelt med nio poäng i marginal ner till tvåan i serien. Men skytteliga vinnaren hittade vi i IFK Norrköping. Anfallaren Christoffer Nyman stänkte dit 18 mål under säsongen vilket var tre fler än tvåan Astrit Selmani. IFK Norrköping å andra sidan slutade på blygsam sjätteplats och tvåan i skytteligan Astrit Selmani hans Varberg slutade på en elfte plats i tabellen. Trean i skytteligan där hittar vi dock en spelare från seriesegrarna Malmö FF då Isaac Kiese Thelin slog sig in med 14 mål. Men det var alltså fyra mål bakom skytteligavinnaren Nyman.

Allsvenskan 2019

Seriesegrare: Djurgårdens IF

Skytteligavinnare: Mohamed Buya Turay, 15 mål

Djurgården vann en rafflade säsong där man avgjorde i allsvenskan sista omgång. Segern mot IFK Norrköping i den sista omgången gjorde att Djurgården kunde vinna allsvenskan med en poäng före både Malmö FF och Hammarby. Mycket av Djurgårdens seger ska tilldelas anfallaren Mohamed Buya Turay som skickade in femton mål under säsongen och också blev skytteligavinnare.

Allsvenskan 2018

Seriesegrare: AIK

Skytteligavinnare: Paulinho, 20 mål

AIK vann säsongen 2018 och tog därmed sitt första guld sedan 2009. Men trots att laget vann allsvenskan så hade man ingen spelare som ens slutade topp fem i skytteligan. I stället var BK Häckens Paulinho som vann allsvenskans skytteliga. Han gjorde det även på ett imponerade sätt där han prickade in totalt 20 mål under säsongen. Men trots hans imponerade målfacit så räckte inte hans mål framåt mer än till att BK Häcken slutade på en femteplats i tabellen.

Allsvenskan 2017

Seriesegrare: Malmö FF

Skytteligavinnare: Karl Holmberg och Magnus Eriksson, 14 mål

Malmö FF sprang hem guldet 2017 på ett imponerade sätt och vann med sju poäng före tvåan AIK. Men Malmös bästa målskytt under säsongen blev Jo Inge Berget på tio mål vilket var fyra färre än Karl Holmberg i IFK Norrköping och Magnus Eriksson i Djurgården mäktade med under säsongen. Båda spelarna stannade till sist på fjorton mål. Men i tabellen slutade IFK Norrköping på en sjätteplats och Djurgården på en tredjeplats så trots fina insatser av dessa spelare framåt hjälpte det inte hela vägen.

Allsvenskan 2016

Seriesegrare: Malmö FF

Skytteligavinnare: John Owoeri, 17 mål

Malmö FF vann guldet 2016 och man gjorde det mycket tack vare en riktigt stark offensiv. Man gjorde flest mål av alla i hela allsvenskan. Men trots detta så var det inte en Malmöspelare som stod högst upp som skytteligavinnare. I stället var anfallaren John Owoeri i BK Häcken som vann titeln efter att ha prickat in sjutton mål under säsongen. BK Häcken å andra sidan slutade på en svag tiondeplacering.

Sambandet mellan att vinna allsvenskan och vinna skytteligan har de fem senaste säsongerna inte stämt alls. Det har enbart vid ett tillfälle varit en spelare från de laget som vann allsvenskan som även vann skytteligan. Vilket var när Mohamed Buya Turay vann skytteligan 2019 samtidigt som hans Djurgården vann allsvenskan. I stället är det ofta en spelare från ett lag längre ned i tabellen som brukar kliva fram och vinna skytteligan. Detta kan ha ett samband med att i dem lagen som slutar högt upp i tabellen så är det oftare fler spelare som står för målproduktionen och därmed sprids målen ut på fler spelare än att det enbart är en spelare i laget som gör en bra säsong offensivt och drar hela lasset.

Kategorier: