Hem guider units

Sprid risken på dina bets med hjälp av units

Units används frekvent i bettingvärlden. I princip alla hemsidor som producerar rekar använder sig av units för att bedöma speltipsen. Det är dock inte enbart vid speltips som units används, det är också en bidragande faktor till om du blir en framgångsrik bettare eller inte. Är du ny spelare inom betting är det högst relevant att lära sig units och dess funktioner så snabbt som möjligt. I alla fall om du vill utvecklas och bli bättre i din betting.

Mr Green
Betfair

Unit – Vad innebär det egentligen?

Kortfattat går det att säga att en unit är ett slags mätinstrument för insatsen på spelet. Alla spelare som bettar har inte samma storlek på plånboken och därför varierar unit från spelare till spelare. När du ska följa en rekares speltips och lägga samma bet är det därför av intresse att du vet hur stor spelkassa rekaren har, så att du har koll på hur mycket varje unit är värd. 
Hur själva systemet är utformat varierar men det vanligaste är att använda en skala från 1-5 där femman kan jämföras med ett maxbet som bara ska utnyttjas när spelvärdet är optimalt. 
En unit brukar som regel motsvara 1% av spelkassan och är du en spelare som vill vara med länge bör du aldrig satsa mer än 5% av din totala spelkassa på ett och samma bet. Med skalan 1-5 har du en måttstock utan krångel och som är lätt att förstå sig på. Vissa föredrar att köra en skala mellan 1-10. Då blir det en mer långdragen skala där 1 unit representerar 0,5% och 10 units innebär 5% av spelkassan. 
Om du exempelvis har en startsumma på 10,000 kronor och tycker att 1 unit ska motsvara 1% av din totala bettingkassa, då är 1 unit värd 100 kronor. 

Dina units växer och krymper med spelkassan

Om du vinner ökar din spelkassa i storlek. Eftersom dina units motsvarar en viss procent av din totala spelkassa kommer dessa öka i värde ju mer din plånbok växer. Detsamma gäller om du skulle förlora på dina bet. Då minskar värdet per unit. Ett bra sätt är att räkna i procent hur värdet på dina units påverkas. Om du till exempel har 5,000 kronor när du börjar betta och därefter spelar upp dig till 10,000 ökar dina units i värde med 100%. 
Så kan units användas. Desto högre spelvärde du tycker ditt bet har, desto högre unit väljer du också att placera på ditt spel. Det handlar således inte om hur lågt eller högt oddset är, utan om hur högt värde ditt bet har. Om du till exempel tycker att oddset borde vara 2,0 men ser att ett spelbolag missbedömt oddset enligt dig och satt 5,14 istället. Då hade de flesta spelarna lagt 5 units. Detsamma gäller den omvända vägen. Om du tycker att oddset borde vara 1,50 och ser oddset 1,53 är det mer logiskt att lägga 1 unit.

Därför måste du bedöma spelvärdet i varje bet du ska lägga och därefter planera hur många units du ska använda. Om du följer en rekare du litar på och han har lagt ett spel med 4 eller 5 units vet du att rekaren anser att spelvärdet är högt. Följer du honom måste du omvandla rekarens units så den matchar din spelkassa. 

Denna tabell är ett exempel på hur units kan användas vid en skala från 1-10 om spelkassan är 5000 kronor.

Units% av spelkassaSumma
1 unit0,5%25 kr
2 units1%50 kr
3 units1,5 %75 kr
4 units2%100 kr
5 units2,5%125 kr
6 units3%150 kr
7 units3,5%175 kr
8 units4%200 kr
9 units4,5%225 kr
10 units5%250 kr

Därför är units bra att använda 

Units är bra att använda vid flera situationer för en spelare. Är du en nybliven rekare som ska börja leverera speltips är units en perfekt måttstock på hur mycket du värdesätter ditt bet. Om det istället används kronor framför units är det svårt att göra en bedömning eftersom det skiljer sig oerhört beroende på ekonomi och intresse. 2000 kronor är väldigt mycket pengar per bet för en hobbyspelare medan det för storspelaren är en piss i Mississippi.
För den som vill spela långsiktigt och få mer kontroll är units en förutsättning för att lyckas. Det kommer du märka när du använder dig av units.

Flatbet – En motsats till units

Att använda units innebär att du räknar ut spelvärdet på varje spel och lägger en summa därefter. När du använder flatbets lägger du istället samma belopp på varje bet, oavsett odds, spelvärde eller andra faktorer. Denna strategi kan vara lönsam för den som ofta lyckas besegra online bettingsidornas odds. Oavsett hur mycket du vinner eller förlorar fortsätter du lägga samma summa. Har du till exempel valt att du ska lägga 200 kronor i flatbet lägger du det i varje bet oberoende av om din spelkassa växt eller minskat. Vissa spelare gör en kombination och sätter upp egna gränser där de ska öka eller sänka gränsen för sitt flatbet. 
En del tycker det är problematisk att sätta ett värde i sina spel, då är flatbet ett ypperligt alternativ.