Hem guider spelstrategier

Bettingtips – Våra experter går igenom våra favoritstrategier

För dig som inte har särskilt stor erfarenhet av spelande kan det vara bra att lära dig om olika strategier inom betting. I denna artikel tar vi dig igenom fyra olika strategier inom bettingens värld som gör att du ökar dina chanser att vinna.

Kellys och sure bets image

Sure bets – En klasisk bettingstrategi

Systemet Sure bets, också känt som arbitrage betting eller arbing, är ett system där du är nästintill garanterad vinst eftersom du spelar på skillnaden på hur spelbolagen har satt oddsen. Detta system var otroligt populärt när spelbolagen började hitta ut på nätet då det kunde röra sig om väldigt stora skillnader på oddsen. Idag har antalet spelare som kör med sure bets avtagit en del eftersom oddsen ofta ligger närmre varandra hos de olika aktörerna. Det innebär dock inte att Sure bets försvunnit utan det finns spelare som fortfarande spelar efter konceptet och vinner bra pengar på detta. Ha i åtanke att om du ska använda dig av detta system krävs det att du lägger ner mycket tid och gör noggrann research.

Hur använder du dig av Sure Bets?

Det är genom marginalerna på oddsen som du går med vinst oavsett utgång när du använder dig av sure bets. För att förtydliga kommer här ett fiktivt exempel:

Unibet: Nadal 1,80 – Federer 2,10
Bet365: Nadal 2,05 – Federer 1,90

Vi säger att du lägger 1000 kronor på Federer hos Unibet och samma belopp på att Nadal vinner hos Bet365. Vinner Federer får du då 2100 kr (1000 x 2,10) medan om Nadal vinner får du 2050 kronor (1000 x 2,05). Din insats är 2000 kronor men du får tillbaka antingen 2100 kronor eller 2050 kronor. Det ger en garanterad vinst på mellan 50–100 kronor.

I detta fall är det inga enorma summor det rör sig om och det brukar generellt inte vara det heller. Därför krävs det att du spelar på många marknader och för stora summor om det ska löna sig att använda sig av sure bets.

Så hittar du Sure bets!

Det finns aktörer idag som erbjuder att dela med sig av sure bets. Dock brukar dessa sidor ta betalt så använd ett kritiskt öga för att se till att det verkligen är värt det. Du kan också göra arbetet själv genom att leta bland olika spelbolag och jämföra oddsen. Det brukar dock ta längre tid men samtidigt är det endast din tid som kostar.

Kellys Kriterium

Systemet Kellys Kriterium använder sig av matematik för att räkna ut om du ska placera ditt spel eller inte, samt hur mycket du ska spela på vald marknad. Detta är ett alternativ till att betta på känsla och impuls men systemet kräver att du koncentrerar dig och ser till att uträkningen är korrekt. Att lära sig att använda Kellys Kriterium är ett utmärkt sätt för att få reda på hur mycket du ska placera på ditt spel.

Generellt brukas det i bettingens värld pratas om att en spelare ska svara på vem, vad, var när, hur, varför innan hen placerar ett spel. Hur som helst är det frågan hur, d.v.s hur mycket vi ska spela för, som är relevant med Kellys kriterium.

När du ska placera ett spel är det inte enbart viktigt vad du ska spela på utan också hur mycket du ska spela i förhållande till odds, bankrulle och andra faktorer.

Kellys Kriterium Formel

När du använder dig av Kellys Kriterium används följande formel;

(BP-Q)/B

Känns det förvirrande? Vi reder ut de olika termerna
B = Oddset i decimaler – 1
P = Sannolikheten att spelet går in
Q = Sannolikheten att förlora (1-p)

För att göra det mer tydligt använder vi ett enkelt exempel av betting på krona/klave. Vi säger att du spelar på att ett mynt ska landa på krona till oddset 2,00. Eftersom myntet har en speciell form är det 52% chans att det landar på just krona.

I så fall är formeln följande:
P = 0,52
Q = 1 – 0,52 = 0,48
B = 2.00 – 1 =1
Vilket ger ekvationen: (0,52×1 – 0,48)/1 = 0,04 = 4%

Enligt Kellys Kriterium rekommenderas du satsa 4%. En positiv procentandel innebär en fördel för din bankrulle, så att dina pengar växer succesivt.

betting strategier barabetting

Asian Handicap

När du spelar på Asian Handicap (asiatiskt handikapp) finns det enbart två olika utfall per bet. Konceptet är vanligast när det är en solklar favorit på matchen för att göra det hela mer intressant. Det är framförallt på fotboll som Asian Handicap används eftersom det är den sport där det är vanligast med ett oavgjort resultat och därmed har tre utfall per match. Inför en match ger spelbolaget bägge lag ett handikapp som de har inför matchen.

Anledningen till att folk väljer att spela med Asian Handicapp är att det gör det mer intressant när ett lag är klar favorit. Det ger också en ökad fördel jämfört med marginalerna hos spelbolagen samt finns möjligheten att få såväl halva som hela insatsen tillbaka.

Hur funkar Asian Handicap i praktiken?

Manchester United är favorit hemma mot Cardiff och ett spelbolag har satt oddset 1,20 på hemmaseger. Inte särskilt mycket att hurra för eller hur? Denna matchen är utmärkt för att spela på Asian Handicap. Spelar du då Manchester United -1 får du kanske oddset 1,98 istället, betydligt mer spelvärde eller hur? Det spelet innebär att Cardiff får börja matchen med en ledning med 1-0 vid avspark. Skulle Manchester United lyckas vinna med två mål eller fler så går ditt spel in. Om United vinner med ett mål får du pengarna tillbaka. Blir det oavgjort eller United förlorar går ditt spel inte in.

Tabell Asian Handicap

När det kommer till Asian Handicap är det inte bara jämna nummer som visas utan det kan mycket väl stå Manchester United -0,25, -0,5 eller -0,75. Förvirrad? Vi försöker reda ut begreppen:

 • -0,25.  Spelar du till -0,25 tror du att ett lag är lite bättre men inte tillräckligt bra för att ge en rak vinst. Om matchen slutar oavgjort får du tillbaka halva din insats. I övrigt går spelet in om ditt lag vinner och du tappar din insats om ditt lag förlorar.
 • -0,5.  Att spela -0,5 är detsamma som att spela rak vinst. Blir det oavgjort eller ditt lag förlorar tappar du insatsen medan ditt spel går in om ditt lag vinner.
 • -0,75. Detta spel läggs om du tror att ditt lag kommer vinna med ett mål eller mer. Om laget du spelat på vinner med ett mål får du halva vinsten för spelet medan om det blir mer än ett måls marginal får du hela vinsten.
 • -1. Här gäller exemplet ovan med Manchester United mot Cardiff.

Om du väljer att spela + i Asian Handicap fungerar tabellen tvärtom. Då får det lag du satsar på att börja med en ledning istället.

Fibonacci

Fibonacci-systemet använder sig av sifferkombinationen 1-2-3-5-8-13-21-34 men det systemet gäller valutan pund. Trots en svag krona har vi för enkelhetens skull valt att köra 1 pund till 10 kronor vilket istället ger 10-20-30-50-80-130-210-340. I Fibonacci går du upp ett steg vid varje förlust medan du går ner två steg varje gång du vinner. Notera att varje vinst täcker de två förlusterna tidigare. Vill du köra med högre belopp går det bra men se till att det är samma procentuella skillnaden mellan spelen.

Exempel

 • Steg 1-Spela 10 kronor tills du förlorar, därefter spelar du 20 kronor.
 • Steg 2-Om du vinner på 20 kronor återgå till steg 1. Om du förlorar spelar du 30 kronor.
 • Steg 3-Vinner du på 30 kronor återgå till steg 1. Förlorar du spela 50 kronor.
 • Steg 4-Vinner du på 50 kronor, återgå till steg 2. Förlorar du spela 80 kronor.
 • Steg 5-Vinner du på 80 kronor, återgå till steg 4. Om du förlorar betta 150 kronor.
 • Steg 6-Om du vinner på 130 kronor, återgå till steg 4. Vid förlust spela 210 kronor.
 • Steg 7-Om du vinner på 210 kronor, återgå till steg 5. Förlorar du spelar du 340 kronor.
 • Steg 8-Om du vinner på 340 kronor, återgå till steg 6. Förlorar du återgå till steg 1.

Om du är high roller (storspelare) kan du använda dig av en variant på tabellen ovan. Istället för att gå ner två steg vid varje vinst går du ner ett steg vid vinst fram tills dess att du vunnit två vinster i rad. Då går du ner två steg istället.

Det finns flertalet andra varianter och tabeller att välja mellan. Hur som helst rekommenderas inte Fibonacci för storspelaren eftersom du förlorar ofta och inte vinner särskilt stort.

Arbitrage betting

Denna strategi går ut på att du säkrar upp ditt spel genom att betta på flera olika utfall i samma match hos olika spelbolag. Enklaste sättet att förklara det på är genom att ge ett exempel.

Du spelar på matchvinnaren i tennis i matchen mellan Novak Djokovic och Rafael Nadal. Bethard ger dig oddset 2.10 på Djokovic som matchvinnare. Du hittar oddset 2.10 hos Unibet på Rafael Nadal som matchvinnare. Du lägger ett bet på 1000 kr hos Bethard med Djokovic som matchvinnare och ett bet på 1000 kr hos Unibet på Nadal som matchvinnare. Oavsett vem som vinner matchen kommer du att gå plus eftersom att din totala insats på båda spelbolagen är 2000 kr och du har 2.10 i odds för vinsten vilket gör att du går 100 kr plus. Genom att använda denna metod kan du gå plus hela tiden och sakta men säkert bygga upp din spelkassa. Det trixiga kan vara att hitta de rätta oddsen så att strategin ska fungera.

Henze systemet

En supersimpel strategi att förstå sig på som går ut på att man ska vinna 100 bet i rad för att slutligen komma upp i vinster över miljonen. Det hela börjar med att du lägger ditt första bet med 100 kr som insats på en match med 1.10 i odds. Vinner du på ditt bet har du ökat din spelkassa med 10 kr och du har då 110 kr på kontot istället. Nästa bet går du all-in med 110 kr på en match med oddset 1.10 och vid vinst har du då 121 kr på kontot. Det tredje bettet går du återigen all-in med 121 kr på kontot där du hittar ett spel med oddset 1.10, och vinner du här har du 133 kr på kontot.

Fortsätter du i samma takt genom att lägga hela spelkassan på 100 spel med oddset 1.10 kommer du slutligen att komma upp över miljonen, självklart fallerar hela systemet om ett bet inte går in. Även om systemet inte är vattentätt är vinstchansen på varje bet med 1.10 i odds i teorin 90% chans att det går in. Om vi tar en jämförelse med lotto så är chansen större att vinna över miljonen med Henze systemet. Ytterligare en fördel jämfört med lotto är att du kan själv bestämma på vilken sporthändelse du vill lägga ditt spel. Om du håller dig väl uppdaterad med de senaste oddsen kan du hitta riktigt fördelaktiga sporthändelser som ger dig oddset 1.10.

Bonus trading

Bonus trading påminner en del om sure bets men med en del markanta skillnader. Även om du försöker hitta sure bets när du håller på med bonus trading är det inte ett måste eftersom du ändå kommer gå med vinst. Grunden i bonus trading innebär att du hittar spelbolag där du kan ta emot en välkomstbonus på odds. Det har blivit lite klurigare med bonusar efter att svensk spellicens infördes 2019.

Sammanfattning

Se till att du verkligen har förstått en strategi innan du använder dig av den. Det som är säkrast att köra på är Sure bets och bonus trading men samtidigt är det de två strategierna som tar mest tid att efterforska. Asian Handicap är egentligen ingen strategi i den mån som övriga då det enda du gör är att minska förlustchanserna. Fibonacci kan vara lönsam men ger inte särskilt stora vinster över tid.

Fördelen med Kellys Kriterium är att det är en matematisk uträkning som i längden alltså rent procentmässigt kommer generera vinst. Samtidigt är det sportens värld där allt kan hända och bara för att en matematik säger att du kommer vinna finns det inga garantier. Det kräver också att du innan ett spel använder dig av formeln ovan och dubbelkollar så att du fyllt i alla siffror rätt. Läs gärna igenom våra bettingguider så kan du se om det finns någon av dessa strategier som du skulle kombinera så du får lite mer kunskap om odds och betting.