Hem rekar-fotboll fotbolls-em Du är här

Sveriges Väg till ett Eventuellt EM-Guld

Det är många svenskar som drömmer och hoppas om en fantastisk sommar. En sådan som upplevdes 1994 eller varför inte jämföra med senast det var ett mästerskap 2018. Då Sverige sig till en kvartsfinal i VM. Vägen till framgångar är lång men absolut inte omöjlig. Nedan har vi gått igenom hur en eventuell väg för Sverige kan se ut mot ett historiskt EM-guld.

Få ett gratisspel värt 100 kr när du gör din första insättning hos Betsson.

Missa inte: Sverige Ukraina Speltips

Sveriges väg till en EM-final – Eventuella motståndare

Det finns såklart otroligt många utfall som kan se om Sverige skulle ta sig vidare från gruppspelet till ett eventuellt slutspel. Dels baserat på hur det går för Sverige sin grupp men även hur de andra lagen i de övriga grupperna presterat. Men nedan har vi gått igenom några tänkbara scenarion som kan inträffa och eventuella motståndare. Vilka passar Sverige bäst och vilka vill Sverige helst undvika i ett slutspel.

Sverige tar sig vidare till åttondelsfinal men där blir motståndet för svårt och Sverige får lämna turneringen!

Sverige vinner gruppen

Om Sverige vinner sin grupp i gruppspelet så kommer Sverige i en åttondelsfinal att ställas mot 3:an i grupp A/B/C/D. Beroende på vilka som blir den bästa trean. Detta gör såklart att Sverige kan ställas mot väldigt många lag. Kollar man dessa grupper så innehåller:

 • Grupp A: Italien, Turkiet, Wales och Schweiz;
 • Grupp B: Belgien, Danmark, Ryssland och Finland;
 • Grupp C: Nederländerna, Ukraina, Österrike och Nordmakedonien;
 • Grupp D: England, Kroatien, Skottland och Tjeckien.

Ett av alla dessa lag kommer alltså Sverige ställas mot vid en eventuell gruppseger. Tar man bort EM favoriterna i varje grupp de vill säga Italien, Belgien, Nederländerna och England så är det fortfarande många lag kvar som Sverige potentiellt kan få möta i en åttondelsfinal. Men med tanke på att några av lagen är ”slagpåsar” som Nordmakedonien så kan man nästan räkna bort även dem att de ska ta sig vidare.

En drömmotståndare för Sverige är såklart att ställas mot svagare nationer som Finland, Wales eller Skottland. Mardrömsmotståndare i ett läge där Sverige vinner sin grupp är att en av de stora nationerna inte levererar under gruppspelet och tar sig vidare som grupptrea. Skulle Sverige vinna åttondelsfinalen så väntar en kvartsfinal mellan gruppsegraren i Grupp E eller tvåan i grupp F. Det vill säga att Sverige i en eventuell kvartsfinal kommer att ställas mot England, Kroatien, Skottland och Tjeckien från grupp E eller Portugal, Tyskland, Frankrike eller Ungern från grupp F. Vinner Sverige även kvartsfinalen så väntar en semifinal mot de laget som tagit sig vidare från åttondelsfinalen och kvartsfinalen på följande sätt;

 • Vinnaren i Grupp C ställs mot 3:an i grupp D/E/F.
 • Grupptvåan i grupp A ställs mot grupptvåan i grupp B.
 • Kvartsfinalen blir då alltså mellan vinnaren i grupp C/3:an i grupp D/E/F mot grupp tvåan i grupp A/grupp tvåan i B.
 • Vinnaren i den matchen kommer Sverige då att ställas mot i en eventuell semifinal.

Sverige tar sig till kvartsfinal men där blir de förlust och hemgång för Sverige

Sverige slutar tvåa i sin grupp

Om Sverige slutar tvåa i sin grupp så kommer Sverige att ställas mot tvåan i grupp D. Det vill säga något av England, Kroatien, Skottland och Wales. Här är såklart mardrömsmotståndaren att få möta England. Vinstlotten för Sverige skulle här vara att få möte Skottland eller Wales. Vinner Sverige den åttondelsfinalen så väntar en kvartsfinal mot Vinnaren i Grupp F (Portugal, Tyskland, Frankrike eller Ungern) mot grupp 3:an i grupp A/B/C. Det troliga här är att gruppvinnaren från grupp F kommer vinna så en eventuell kvartsfinal för Sverige då kan bli mot antingen Portugal, Tyskland, Frankrike eller Ungern. Med 99,9% chans så kommer det inte bli Ungern som vinner grupp F så den motståndaren kan man räkna bort i en eventuell kvartsfinal. Men de övriga tre nationerna är riktigt tuffa matcher oavsett vilka Sverige kommer att få möta.

Sverige gör ett bra mästerskap och tar sig hela vägen till semifinal men där blir det förlust

Sverige slutar trea i sin grupp

Skulle Sverige ta sig vidare som en av de fyra bästa grupptreorna så beror det på hur det går i de övriga grupperna. Sverige kan då få ställas mot antingen vinnaren i grupp B (Danmark, Belgien, Finland eller Ryssland) eller mot grupp vinnaren i grupp C (Nederländerna, Ukraina, Österrike och Nordmakedonien). Utgår vi från att favoriterna i de respektive grupperna Belgien och Nederländerna vinner sina grupper så är det antingen Belgien eller Nederländerna som väntar för Sverige i en åttondelsfinal. Där är helt klart Nederländerna att föredra även om båda nationerna blir tuffa matcher för Sverige.

Som ni ser så är det snåriga vägar för Sverige att gå oavsett vilken placering som Sverige hamnar på i gruppen. Men det är helt klart betydande för svensk del att komma topp två i sin grupp för att inte behöva förlita sig på att ta sig vidare på andras resultat. Sedan är ovanstående motståndare bara teoretiska och det kan såklart bli att Sverige ställs mot andra nationer då favoriter kan falla och lag kan skrälla i turneringen.

Sverige skräller sig genom turneringen och tar sig till en historisk EM-final men där blir det förlust

Matchdagar i slutspelet för Sverige

Skulle Sverige ta sig vidare till slutspelet och bli topp 16 i turneringen så är speldatumenen beroende på vilken placering Sverige hamnar på i sin grupp. Datumen varierar nämligen beroende på vilken placering Sverige slutar på. Skulle Sverige vinna sin grupp så kommer man att spela åttondelsfinal den 29 juli, kvartsfinal 3 juli, semifinal 7 juli och final 11 juli om man går hela vägen.

Kommer Sverige tvåa i sin grupp så kommer man att spela åttondelsfinal den 28 juli, kvartsfinal 2 juli, semifinal 6 juli och final 11 juli om Sverige tar sig hela vägen.

Tar sig Sverige vidare som en av de fyra bästa grupptreorna så kommer Sverige spela åttondelsfinal 27 juli, kvartsfinal 3 juli, semifinal 7 juli och final den 11 juli.

Sverige tar sig hela vägen och vinner sitt första EM-guld någonsin. Unibet ger 51.00 gånger pengarna på att detta händer!

Odds för hur långt Sverige tar sig i EM 2021

Betsson har olika odds där du kan spela på i vilken runda som Sverige kommer att få lämna mästerskapet. Lägst odds i dagsläget är det att Sverige kommer att åka ut i en åttondelsfinal. Högst odds är det att Sverige går hela vägen och vinner EM-guld. Att Sverige skulle gå hela vägen och ta sitt första EM-guld någonsin betalar 95.00 gånger pengarna hos Betsson.

Få ett gratisspel värt 100 kr när du gör din första insättning hos Betsson.

Var kommer EM-slutspelet att avgöras?

Då sommarens EM inte bara utspelar sig i ett land utan i olika städer runt om i Europa så kommer även slutspelet att vara utspritt. Tanken var att Amsterdam, London, Budapest, Bilbao, Köpenhamn, Bukarest, Dublin och Glasgow, Sankt Petersburg, München, Baku och Rom skulle vara spelplatserna för EM-slutspelet. Men efter att UEFA har gått ut med krav om att värdstäderna måste kunna erbjuda minst 25% publik på matcherna så har Bilbao och Dublin blivit fråntagna sina EM-matcher. Dessa matcher kommer istället att spelas i Sevilla i Spanien och i Sankt Petersburg i Ryssland.

Åttondelsfinalerna

MatchDatumHemmalagBortalagSpelplats
Match 3826 juni 18:00Tvåan i grupp ATvåan i grupp BAmsterdam
Match 3726 juni 21:00Vinnare i grupp ATvåan i grupp CLondon
Match 4027 juni 18:00Vinnare grupp C3:an i grupp D/E/FBudapest
Match 3927 juni 21:00Vinnare grupp B3:an i grupp A/D/E/FSevilla
Match 4228 juni 18:00Tvåan i grupp DTvåan I grupp EKöpenhamn
Match 4128 juni 21:00Vinnare grupp F3:an i grupp A/B/CBukarest
Match 4429 juni 18:00Vinnare grupp DTvåan I grupp FLondon
Match 4329 juni 21:00Vinnare i grupp E3:an i grupp A/B/C/DGlasgow

Kvartsfinalerna

DatumHemmalagBortalagSpelplats
2 juli 18:00Vinnare match 41Vinnare match 42Sankt Petersburg
2 juli 21:00Vinnare match 39Vinnare match 37München
3 juli 18:00Vinnare match 40Vinnare match 38Baku
3 juli 21:00Vinnare match 43Vinnare match 44Rom

Semifinalerna och finalen

Semifinalerna och finalen kommer alla att avgöras på Wembley i London. Semifinalerna avgörs 6–7 juni och den stora finalen spelas 11 juli.

Var kan man följa EM?

Hela mästerskapet kommer att sändas i SVT och TV4/C More. De två media husen delar på rättigheterna till mästerskapet och kommer att sända häften av matchen var. SVT kommer att sända Sverige premiärmatch mot Spanien. Men det är TV4 som har fått äran att sända den stora finalen som spelas 11 juli i London. 

Sveriges spelschema i EM – Gruppspel

Sverige har lottats in en grupp e tillsammans med Spanien, Polen och Slovakien. Sett till förutsättningarna inför så är Spanien stora favoriter att vinna gruppen. För Sverige handlar det mer om att kämpa om andraplatsen bakom tillsammans med Polen. Nytt för detta EM är även att man kan få en ”gratisplats” till slutspelet genom att kvalificera sig bland de fyra bästa grupptreorna. Vilka dessa grupptreor blir baseras på antal poängnationerna samlar på sig under gruppspelet. Så viktigt för Sverige är att alla poäng räknas och även om det skulle bli förslut i någon match så lever hoppet fortfarande för att ta sig vidare. Men om Sverige ska få en så behaglig resa som möjligt i ett eventuellt slutspel så krävs det att man placerar sig åtminstone topp två i gruppen för att på så sätt undvika de största nationerna i åttondelsfinalen.

Sveriges trupp inleder EM med att möta just gruppfavoriten Spanien. Sedan väntar Slovakien som är en match som Sverige bara måste vinna om hoppet om en slutspelsplats ska leva. I den sista matchen i gruppen så väntar Polen, en match som mycket väl kan handla om att Sverige ska ta sig direkt vidare till slutspel eller om man kommer behöva förlita sig på att bli en av de bästa grupptreorna.

Missa inte: Inför Matchen Italien England 11 Juli

Bästa bettingbolagen för Fotbolls EM 2021

Spelbolag
Bonus
Överblick
Betyg
100% upp till 500 kr + 100 freespins
 • 100 % upp till 500 SEK samt 100 freespins
 • Omsättningskrav: x6 på sport, odds 1,80 eller x35 på casino (60 dagar)
18 År | Folkbokförd i Sverige | Allmänna regler och villkor gäller | Stödlinjen.se
100% till 100 kr
 • 100% upp till 100 kr
 • Enormt sportbetting utbud
 • Minsta odds 1.50
18 År | Folkbokförd i Sverige | Identifiering med E-legitimiation | Allmänna regler och villkor gäller | Stödlinjen.se
100% upp till 500 kr + 100 freespins
 • 100% upp till 500 kr + 100 freespins
 • Omsättningskrav: 6x minsta odds 1,80 eller 35x i Casino (60 dagar)
 • Värde 1 SEK per spinn
18 År | Folkbokförd i Sverige | Ansvarsfullt spelande | Allmänna regler och villkor gäller | Stödlinjen.se
100% upp till 100 SEK
 • 100% upp till 100 SEK
 • Stort utbud av sportbetting
 • Mängder av livebetting
18 År | Folkbokförd i Sverige | Identifiering med bankID | Allmänna regler och villkor gäller
Kategorier: