Hem rekar-fotboll fotbolls-em Du är här

Sverige EM Historia – Framgångar och Misslyckanden

Detta EM blir ”bara” Sveriges sjunde, men då ska man också komma ihåg att från 1976 – 1992 var det bara åtta lag som deltog. Från turneringens start 1960 till 1976 var det dessutom endast fyra deltagande nationer. Sverige har aldrig vunnit turneringen men har trots det stått för flera minnesvärda prestationer som vi svenskar kan titta tillbaka på med beundran. Här så kommer vi ta en liten nostalgitripp och gå igenom Sveriges tidigare EM-resultat.

Sveriges EM historik

Sverige, 1992Förlust mot Tyskland i semifinalen (2 – 3)
Belgien/Nederländerna, 2000Utslaget i gruppspelet (fyra)
Portugal, 2004Förlust mot Nederländerna i kvartsfinalen (0 – 0, 4 – 5 efter straffar)
Schweiz/Österrike, 2008Utslaget i gruppspelet (trea)
Polen/Ukraina, 2012Utslaget i gruppspelet (fyra)
Frankrike, 2016Utslaget i gruppspelet (fyra)

Den smärtsamma förlusten 1992

Svenska landslaget började sin EM-resa 1992 där Sverige då stod som värdland för turneringen. Detta var även det sista året man hade med åtta lag fördelat i två grupper i mästerskapet då man fyra år senare började med 16 lag och fyra olika grupper. Det var således bara fyra matcher innan en eventuell final, men konkurrensen var stenhård och det syntes inte minst i Sveriges grupp. Blågult skulle ta sig an Frankrike, England och grannlandet Danmark.

Sverige inledde mot Frankrike där Jan Eriksson öppnade målskyttet i den 24 minuten. Matchen skulle dock sluta 1 – 1. Därefter besegrade man Danmark med 1 – 0 och i den avslutande gruppmatchen mot England vände man ett 0 – 1 underläge till 2 – 1 efter mål av Jan Eriksson och Tomas Brolin. Sverige var därmed klara gruppettor.

Men hoppet om ett svenskt EM-guld skulle ta slut i semifinalen där Tyskland blev numret för stort. Die Mannschaft vann med 3 – 2 och var klart för final. Men vinnarna av detta EM blev osannolikt nog Danmark som slutade tvåa i Sveriges grupp. Sverige blev därför de enda som lyckades besegra Danmark i turneringen.

Ännu en anmärkningsvärd sak var att Danmark egentligen inte hade kvalificerat sig för EM. I själva verket var det Jugoslavien som skulle delta men på grund av inbördeskriget i Balkan blev de diskvalificerade av Uefa. Men att Sverige skulle ta sig till en semifinal var ändå något av en bedrift, trots att det var enklare på den här tiden.

Oddset för att Sverige lyckas göra det i detta EM uppgår till 10 gånger pengarna hos Bet365!

De kommande åren i EM

Därefter misslyckades Sverige med att kvalificera sig för EM 1996 men gjorde i stället comeback i EM 2000. Jämfört med 1992 skulle gruppmotståndet den här gången vara aningen enklare med Belgien, Turkiet och Italien. Sverige öppnade dock med en 2 – 1 förlust mot Belgien där Blågult dessutom fick ett mål till skänks efter en dundertabbe av den belgiska målvakten Filip De Wilde i den 53 minuten. 0 – 0 mot Turkiet i den efterföljande matchen gjorde inte utgångsläget för Sverige precis enklare då man var tvungna att besegra stormakten Italien i den avslutande gruppmatchen. Italien tog ledningen i den 39 minuten men Henrik Larsson kvitterade i den 77 minuten och det fanns fortfarande en gnutta hopp om avancemang kvar. Men Italien och Del Piero satte spiken i kistan i minut och 89 och Sveriges sistaplats i gruppen var därmed ett faktum.

Fotbolls EM 2004

Det skulle dock gå betydligt bättre i EM 2004. Där var förväntningarna på Sverige betydligt större än tidigare och det var inte jättekonstigt med tanke på vilka spelare det fanns. Bland annat den nyblivne incincibles-mästaren Fredrik Ljungberg, Henrik Larsson, Olof Mellberg, Anders Svensson och förstås Zlatan Ibrahimovic som verkligen började göra ett namn för sig på den internationella scenen. Sverige inledde även på bästa möjliga sätt med en 5 – 0 seger mot Bulgarien där Henrik Larsson stod för ett av de mest ikoniska målen någonsin i det svenska landslaget med sin språngnick efter Erik Edmans utmärkta inlägg.

Men på tal om ikoniska drömmål gjorde Zlatan Ibrahimovic något som fortfarande är djupt inpräntat hos många svenskars hjärnhinnor. I den andra gruppspelsmatchen ligger Sverige under med 1 – 0 mot en av turneringens favoriter Italien. Men i den 85 minuten kommer kvitteringen efter en makalös klack av Zlatan Ibrahimovic som seglar in i mål och fastställer slutresultatet 1 – 1. Detta innebar att det skulle räcka med 2 – 2 mot Danmark för att sluta etta i gruppen och likt förbaskat var det precis vad slutresultatet blev. Den matchen upprörde italienarna något enormt och blev startskottet för det kända begreppet ”due-due” (två-två på italienska).

Sverige såg riktigt bra ut i den här turneringen och i kvartsfinalen skulle man ställas mot Nederländerna som inte övertygande helt i gruppspelet. Där fick dock blågults händelserika mästerskap ett slut efter ett hjärtskärande uttåg på straffar där Zlatan Ibrahimovic och Olof Mellberg blev syndabockar.

Henrik Larsson

Trots det snöpliga respasset var drömmen om en svensk EM-triumf inte död för det. Efter VM 2006 meddelade Henrik Larsson att han skulle sluta i landslaget men inför detta mästerskap meddelade Helsingborgssonen att han skulle göra comeback, vilket förstås bidrog till en optimism även kring mästerskapet 2008. Likt 2004 öppnade Sverige starkt. 2 – 0 blev det mot de regerande mästarna Grekland efter ett drömmål av Zlatan Ibrahimovic och en aningen grötigare balja av Petter Hansson. Men de två matcherna som följde blev rena mardrömmen. Först blev det förlust mot Spanien efter mål av David Villa på stopptid och det avslutades med en 2 – 0 förlust mot Ryssland som från ingenstans hade förvandlats till Brasilien i denna turnering.

Efter det har Sverige inte gjort mycket väsen i EM-sammanhang. 2012 var Sverige redan klar gruppjumbo efter två spelade matcher men lyckades samtidigt ta en tröstseger mot Frankrike i den avslutande matchen. 2016 var ännu deppigare då Sverige tekniskt sett inte mäktade med ett enda mål mot Irland, Italien och Belgien (målet mot Irland var självmål). Men inför detta mästerskap finns det all anledning att vara exalterad, trots Zlatans tunga frånvaro. Låt oss hoppas att spelare som Emil Forsberg, Victor Nilsson Lindelöf, Alexander Isak, Dejan Kulusevski med flera kan bidra till nya oförglömliga landslagsminnen. 

Att Sverige går hela vägen till finalen ger oddset 31.00 hos Unibet!

Vem Vinner Euro 2021? Besök vår Betting Guide för Odds, Tippa och Betting på Fotbolls EM 2021!

Kategorier: