Hem rekar-fotboll fotbolls-em Du är här

Sveriges chanser i EM utan Zlatan Ibrahimovic

Sveriges största och bästa fotbollsspelare genom alla tider Zlatan Ibrahimovic avslutade sin framgångsrika landslagskarriär 2016. Men fem år senare i början 2021 så valde Zlatan Ibrahimovic som i år fyller 40-år att göra comeback i den blågula landslagsdressen. Zlatan Ibrahimovic var med under vårens VM-kvalmatcher och hoppet om att Zlatan skulle vara med och bära fram Sverige under EM 2021 fick många svenskar att börja hoppas på en riktigt framgångsrik sommar. Men så kom beskedet som inte fick hända. Bara dagar innan Janne Andersson skulle presentera den svenska EM-truppen så skadade sig Zlatan Ibrahimovic.

En knäskada som var så pass allvarlig att Ibrahimovic tvingades tacka nej till medverkan i sommarens EM. Sverige stod därmed återigen utan sin starkast lysande stjärna och trots sin ålder så håller Zlatan Ibrahimovic fortfarande på den absolut högst nivån. Men frågan är. Hur stort avbräck blir det för det svenska landslaget nu när Zlatan inte kommer finnas med på planen och hur ska landslaget på bästa sätt kunna formera sig för att även utan Zlatan göra ett lyckat mästerskap?

Spelare som måste kliva fram i Sverige

Nu när Zlatan Ibrahimovic inte kommer att vara med i mästerskapet så behöver andra spelare istället kliva fram och fylla de tomrum som fylls när inte Ibrahimovic är med. Sverige har en bättre offensiv på länge men med flera unga spelare som inte har så mycket rutin från stora mästerskap. Där Zlatan skulle vara den självklara ledaren på planen och utanför planen med sin stora rutin så kommer nu istället andra spelare som har varit med vid mästerskap tidigare att behöva kliva i och fylla den positionen. Dels för att kunna vägleda de unga spelarna men även för att kunna hitta balansen i laget. Sverige visade dock under VM 2018 att man kan mäta sig med de allra bästa nationerna även utan Zlatan och får man till kollektivet så kan Sverige mycket väl gå långt även i EM utan Zlatan Ibrahimovic. Läs mer om varje spelare nedan:

Sveriges styrkor utan Zlatan

Även om Zlatan Ibrahimovic är Sveriges bästa spelare så tar han också väldigt mycket utrymme. Något som även lyfts i media och intern vid flera tillfällen att andra spelare känts sig utanför när Zlatan funnits med i landslaget. Han ställer oerhört höga krav på sin omgivning och det är ett sätt som inte alltid passar alla spelare. Sveriges styrka de senaste åren när Zlatan inte har funnits med i landslaget är just det kollektiva. Man kämpar för varandra och ger alltid hundratio procent. Flera unga spelare har även kommit fram de senaste åren och tagit allt större plats i A-landslaget och därmed satt press på de äldre spelarna att även de måste höja sig om de vill ha kvar sin plats i laget. Sverige kommer till det här mästerskapet rustade för situationen även utan Zlatan och får man bara till matchspelet som man visade under VM och bitvis under Nations League då Zlatan inte medverkade så kan Sverige mycket väl ta sig långt i EM även fast Zlatan inte kommer medverka.

Hur långt kan Sverige gå i EM?

Sverige åker ut i gruppspelet

Ett mardrömsscenario är att Sverige går in i EM och har för stor respekt för motståndarna. Sveriges grupp (Grupp E) innehåller Spanien, Polen och Slovakien. På pappret ska Spanien vara klara favoriter att vinna gruppen men annars så är det nog Sverige som ska vara andra rankade i gruppen. En fördel som Sverige har är att även de fyra bästa tredjeplacerade lagen tar sig vidare till slutspel något som kan bli Sveriges räddning. Ska man ta sig vidare från gruppen så kommer troligtvis matchen mot Polen bli en nyckelmatch.

Sverige får lämna redan i gruppspelet – Oddset att ge sker ligger på 2.62 hos Betsson

Sverige tar sig vidare från gruppspelet

Ett annat scenario som förhoppningsvis inträffar och som är mer glädjande för svensk del är att man tar sig vidare från gruppspelet. Man vinner sin match mot Slovakien och förhoppningsvis Polen. Då spelar det ingen roll om man har förlorat mot Spanien utan man kommer ta sig vidare från gruppen ändå. Sedan väntar slutspel och alla vet att i ett slutspel i ett EM så kan allt hända. Kolla bara på Danmark i EM 1990 och Grekland i EM 2004. Danmark var inte ens kvalificerade för EM utan fick en inbjudan då Jugoslaven hoppade av och gick sedan och vann hela mästerskapet. I EM 2004 så var Grekland räknat som en av de svagare nationerna i mästerskapet men det slutade med att man gick och vann hela mästerskapet framför ögonen på ett chockad Europa. Läs mer om Sveriges historia i fotbolls em här!

Så även om det skulle vara en skräll om Sverige tog sig långt i detta EM så har det hänt större skrällar inom fotbollens värld och som alltid handlar det mycket om dagsform när det spelas mästerskap. Prickar bara Sverige in formen rätt så kan allt hända!

Sverige tar sig vidare till kvartsfinal i EM ger oddset 5.00 hos Betsson

Kategorier: