Hem nyheter Du är här

Sportsbetting eller aktiehandel?

Att jämföra betting på sport med aktiehandel låter kanske som något taget ur en fars. Men faktum är att den som spenderar sin tid på att lära sig allt om spelstrategier vid betting och den som istället väljer att spendera samma tid på börsen, har mycket mer gemensamt än vad man först kan tro. För att förstå detta argument, måste man först och främst vara införstådd i att det finns olika typer av spelare. Det finns dels den klassiska spelaren, den som man kanske först och främst associerar med betting; spelaren som satsar med hjärtat istället för hjärnan och som spelar mer för att det är en kul grej, än på blodigt allvar. Sedan finns det den andre spelaren, den som är av den nya skolan. Denne spelaren ser betting som en källa till stora inkomster och har stenkoll på allt som den bettar på. En sådan spelare skulle aldrig drömma om att satsa enbart för sitt goda nöjes skull, utan satsar disciplinerat och följer med i alla speltips kring det han tänkt placera ett odds på. Vidare har personen koll på vilka spelare som är skadade och vilka som är i sitt livs form. 
Med största sannolikhet följer personen även ”sina” spelare i sociala medier, så den vet vem som har festat hela helgen, vem som nyss har skiljt sig och vem som har varit på semester i Maldiverna och fått vila ut ordentligt. Hemma hos en spelare av den nya skolan kommer man med största sannolikhet även hitta anteckningar med statistik och tabeller över serier, lag, domare, individuella spelare och så vidare. Denna person är mycket seriös i det den gör.

Vad skiljer sportsbettaren och aktiehandlaren åt?

Helt plötsligt blev skillnaderna mellan en person som satsar sina pengar på spel och en person som satsar sina pengar på aktier inte lika stor. Om man vill tjäna pengar på att betta, eller handla med aktier, så gäller nämligen nästan exakt samma grundregler. 
Den som handlar med aktier måste ha koll på det bolag den vill köpa in sig hos, för att ha största möjliga chans till att gå med vinst. Samma sak gäller för en spelare som vill gå med vinst (och det vill man ju). Skillnaden är att det oftast är lättare för spelaren att tillgodogöra sig information kring det denne tänker spela på, eftersom alla uppgifter om diverse lag, formtoppar, personliga svackor och så vidare finns öppet att tillgå via traditionella medier och sociala medier. För den som handlar med aktier kan det däremot vara svårare att ha stenkoll på vilket bolag det är läge att satsa på, då dessa ofta slänger sig med svårförståeliga facktermer och skriver om siffror för att få deras likviditet att verka bättre än vad den kanske egentligen är. För att inte tala om courtageavgiften som ska betalas varje gång man gör en transaktion. 

Är sportsbetting mer lönsamt än aktiehandel?

En annan skillnad mellan sportsbettaren och aktiehandlaren är det faktum att såvida man inte är en daytrader med mycket stora tillgångar, så är det oftast mer lönsamt att satsa på betting än på aktier. Både i det korta och det långa loppet.
Säg att man ska investera 10 000 kr i aktier. Man har tur och lyckas satsa hela summan på precis rätt bolag, som gör ett dunderår och därmed genererar en riktigt fin avkastning på hela 50%. 
En avkastning på 50% är riktigt bra för att vara aktier och då har man alltså tjänat 5000 på ett år. Normalt sett bör man dock sprida ut sina inköp på olika bolag när man handlar med aktier, för att minimera risken för förlust och en total avkastning på några procent på ett år, får nog anses vara närmare genomsnittet. 
Ponera att man istället satsar 10 000 kr på betting. Man gör som aktiehandlaren och sprider ut riskerna på lite olika spel, med låga odds som man anser vara säkra spel och ändå kan man generera aktiehandlarens årsavkastning på bara någon vecka, även om alla spel inte gått med vinst. 

Betting är skattefritt

Något annat som talar till bettandets fördel är det faktum att oavsett vad man vinner, kommer inte Skatteverket att lägga sig i. Åtminstone inte så länge man ser till att lägga sina insatser hos en spelsida som innehar svensk licens för spel. Man kan till och med precis som med aktier använda sig av ”handel med hävstång” med hjälp av bonustrading och riskfria spel.
Handlar man med aktier däremot, så kommer Skatteverket i allra högsta grad vilja ta del av de vinster man gör. Hur stor del av kakan de tar beror på om handeln sker via ett aktie- och fondkonto, eller ett så kallat ISK (investeringssparkonto), då det förstnämnda alternativet innebär 30% skatt på alla vinster man gjort och utdelningar man fått, medan ett ISK beskattas en gång per år med en schablonskatt som beräknas utifrån kontots värde. 

Placera odds i en matematisk manér

Ett sätt att ”vinna över oddsen” är att använda matematik när man placerar odds. Det finns massvis av olika spelsystem att använda sig av när man bettar. T.ex. Henzesystemet, Fibonaccisystemet eller Asian Handicap.

En bra tumregel är att placera låga odds (hög vinstchans). T.ex. har ett odds på 1,1 en vinstchans på nästan 91%, samtidigt som det ger en direktavkastning på 10%

Vill du testa betting?

Vill du testa betting men känner att dina kunskaper inte är tillräckliga? Ett bra tips är isånnafall att testa på riskfri betting på t.ex. Betfairs Spelbörs. Dem har just nu ett erbjudande där man när man sätter in 450 kr får 450 kr tillbaka omsättningsfritt om ens spel inte skulle gå in. För att ta del av erbjudandet kan du klicka här.

Slutsats

Den slutsats det går att dra utifrån dessa fakta är att även om handel med aktier kan vara riktigt kul och intressant, så kan man göra klokt i att överväga att komplettera denna handel med sportsbetting. Faktiskt, så kan man ju dra nytta av de kunskaper man redan besitter ifrån aktiehandeln, i form av förmåga till analys och kalkylering och överföra detta till betting. 
För att inte gå miste om något av det roliga så finns ju möjligheten att kombinera det bästa av två världar, vilket innebär att man fortfarande handlar med aktier, för att generera vinst i ett långsiktigt perspektiv, samtidigt som man även bettar för att generera vinst i ett kortsiktigt perspektiv. De vinster man gör på betting kan sedan med fördel investeras i både nya aktier och ett fortsatt spelande. 
Detta bör vara det ultimata sättet att få sina inkomster att växa både på kort och lång sikt. För att se det ur en aktiehandlares synvinkel, så är det ju mycket klokt att sprida sina tillgångar över flera olika bolag och det är ju faktiskt exakt det man gör genom att komplettera sin aktiehandel med handel hos ytterligare ett vinstgenererande bolag.

Kategorier: