Hem guider bankroll-management

Bankroll Management

För att lyckas bli en professionell spelare finns det framförallt två saker du ska sträva efter. Det första är att kunna hitta spelvärde på dina bet för maximera vinsten i längden. Det andra handlar om förmågan att kunna handskas med sin spelkassa och förstå sig på termerna risk och belöning. I praktiken innebär det bankroll management som slarvigt översatt innebär att sköta din kassa på rätt sätt. Når du når framgång i din bankroll Management är förutsättningarna goda att lyckas med din betting.

Mr Green
Unibet
Betsson

Vad är Bankroll Management?

För hobbyspelaren finns det ingen anledning att syssla med bankroll management men för den professionelle bettaren är det en förutsättning. Som vi nämnde i introt är det två saker som en spelare behöver behärska för att nå framgång. Förutom att kunna hitta ett bra värde på sitt odds gäller det att hantera spelkassan på ett förnuftigt sätt och lära sig att förstå risken vs belöningen inför sitt placerade bet. Klarar du det är mycket vunnet. 

Visst är det viktigt att hitta hitta högsta möjliga värde på ett bet men om du inte klarar av att hantera ditt kapital och istället satsar fel summor kan det snabbt gå utför. Flera spelare har just detta problem och istället för att se över sin spelkassa, och använda den till ett riskminimum, sitter de och letar sig blinda på odds. Att inte kunna värdera sitt kapital ger ödesdigra konsekvenser och vår rekommendation är att alltid använda dig av bankroll management på ett sunt sätt. 

Hur använder du Bankroll Management när du spelar?

Att bestämma en procent av din spelkassa som maxbet är ett sätt att använda sig av bankroll management. Till exempel kanske du säger att du inte under några omständigheter ska spela för mer än 3% av din spelkassa i ett och samma bet. Då följer maxinsatsen med din spelkassa beroende på hur det går. Om du förlorar minskar ditt maxbet medan om du vinner så ökar ditt maxbet. På så sätt har du alltid kontroll över din spelkassa vilket kommer att göra att du inte fattar dumma beslut, en förutsättning för att bli en långsiktig spelare. 

Hur stor procentsats du vill ha per maxbet bestämmer du själv men mellan 2-4% är en måttstock som kan vara bra att ha. Hitta det som funkar för dig och håll dig till det, framförallt till en början. Når du framgång genom Bankroll Management under en längre period kan du prova att ändra din procentsats successivt.  

Snabbare
Betfair

Är det viktigt att använda Bankroll Management i betting?

I grund och botten handlar det om att ta vara på ditt penningförråd så att du kan spela i längden. Därför behöver du veta hur stor din insats ska vara visavi till din totala spelsumma. Du måste också bestämma hur mycket du vågar riskera gentemot vad du kan få ut i vinst av ditt bet. Till sist måste du också veta vilket värde oddset har och hur mycket du ska lägga i insats i förhållande till spelvärdet. 

Tänk på detta i din bankroll management

Om det börjar gå bra i din betting ska du inte få hybris och tro att du är oövervinnlig. En del spelare gör misstaget att de börjar placera bets som inte reflekterar storleken på spelkassan efter några vinster. Detsamma gäller om du förlorar. Försök inte jaga ikapp förlusterna genom att höja insatser som du egentligen inte har råd att lägga. 

Om du följer dessa två regler kommer det göra att du enklare fattar kloka och genomarbetade dekret. Du kommer också klara av att hantera förluster på ett bättre sätt i längden. Hamnar du i en dålig streak – vilket de flesta gör – innebär det inte att ditt spelande är över eftersom du minskar ditt maxbet i takt med att ditt spelsaldo minskar. 

Ha koll på variansen 

Innebörden av att kunna variansen ska inte underskattas då det är en viktig del i det långsiktiga bettandet. Att kunna hantera spelsaldot är inte en garanti för att du varje vecka, månad eller kvartal lyckas gå plus i din betting. Vill du lyckas måste du tänka långsiktigt, annars kommer du inte bli en framgångsrik spelare. Även om du sitter hela dagen och letar odds som har högt spelvärde kan det kanske inte kännas så mycket värt om ditt spel inte går in. Det är utfallet som är det relevanta om du kommer vinna eller förlora.

Om du är en spelare som vinner, hittar spelvärde och hanterar spelsaldot korrekt, kommer variansen aldrig vara ett problem i längden. Däremot kan det kortsiktigt kännas tufft. Till exempel kanske du lyckas med bedriften att krossa stängningsoddset men får ändå se ditt spel går förlorat, detta tack vare variansen som finns i betting på sport. 

Förtydligande av vad variansen är för något

För att du enklare ska förstå vad variansen på sportsbetting är för något, kommer här ett exempel:

Du ska betta på den högintressanta matchen mellan Manchester City och Liverpool. City är knappa favoriter och du bedömer att chansen att de vinner är ungefär 55% vilket motsvarar ungefär 1,84 i odds. Du hittar ett bet på 2,10 på City som vinnare vilket har ett väldigt bra spelvärde. Inför matchen blir Salah skadad och Van Dijk avstängd och oddset sänks till 1,45 på City-seger. Inför matchen är du givetvis lyrisk eftersom du slagit stängningsoddset med enorm marginal med hela 65 punkter till godo. Fem minuter in i matchen drar John Stones ett rött kort och Liverpool lyckas mot alla odds vinna matchen med 2-1. 

Detta exempel är visserligen extremt men är till för att ge en bild om hur dryg variansen faktiskt kan vara vid vissa tillfällen när det kommer till betting. Samtidigt gäller det att bita ihop och fortsätta leta efter dessa bets då det i längden är av relevans att besegra marknaden. Samtidigt kanske det inte känns som någon tröst när du förlorat ditt åttonde spel i rad trots att du slagit stängningsoddset vid varje lagt bet. Tålamod var ordet!  

Bank Roll Management -strategier vid betting online

När det kommer till bankroll management finns det en hel drös med varianter på strategier och koncept kring bankroll management. Det alla har gemensamt är att de tror att deras väg är den som går med vinst i längden. Åsikterna om strategierna är olika och det är viktigt att inte dra alla strategier över en kant. Variationen på lönsamheten varierar givetvis från strategi till strategi och det är svårt att sätta en röd tråd. Vissa kommer från business-världen medan andra är skapade av casinospelare som påstår sig ha slagit huset.

3 vanliga strategier av vadslagning på odds

Units

Units är framförallt av nytta om du själv delar med dig av speltips eller följer andra rekare. Men det är inte bara i det sammanhanget som units kan vara bra utan för den som vill lyckas är units viktigt. Units är förenklat en måttstock på vad du ska satsa på ett bet i förhållandet till spelvärdet. 

Kellykriteriet

På engelska heter strategin The Kelly Criterion och den går ut på att hitta den perfekta insatsen i förhållande till det sannolika utfallet och det placerade oddset. Om man använder sig av Kellykriteret går det att ta reda på hur stor insatsen ska vara utifrån spelvärdet.

Martingalesystemet

En väldigt enkel strategi som innebär att du ska dubbla din insats vid en förlust för att vinna tillbaka. Om du förlorar igen så dubblar du insatsen återigen. Detta fortsätter tills dess att du vunnit ett bet och på så sätt fått tillbaka allt det du förlorat. Denna strategi är egentligen mest lämpad för roulette men det finns en del spelare som gillar att köra den på betting. Kör dock inte Martingalesystemet med hela din spelkassa.

Förlustperioder – Så hanterar du dem

Tyvärr är det en gemensam nämnare för alla spelare att någon råka komma i en period där förlusterna dominerar. Detta gäller både den som är professionell men också för hobbyspelaren. Hur lång denna förlustperiod är varierar men det viktiga är hur du hanterar denna tråkiga svacka, vilket inte alltid är så enkelt. 

Under en förlustperiod är disciplinen A och O. Det många gör i förvillelse är att höja insatserna. Istället för att hålla sig till sin avtalande procentsats struntar man i detta och försöker att jaga ikapp förlusterna genom att öka summan på varje placerat bet. En konsekvens blir att man spelar bort pengar som inte har råd att förloras. 

Kör en analys och håll dig disciplinerad

Ett tips under en förlustperiod är att hålla sig disciplinerad, vilket de professionella spelarna klarar. Kanske behövs en analys av vad för typ av bets som lagts under denna period för att kunna hitta ett mönster. Det gäller dock inte att överanalysera utan förstå att oavsett vad oddsen och stjärnorna säger, är bollen rund och allt kan hända i sport. 

Istället för att placera högre insatser kan det vara smart att ta ett break på en vecka eller två i ditt spelande. Lägg denna tid på att gå igenom och analysera förlustperioden. Kanske du till exempel hittar att du lagt många förlustspel på Allsvenskan men de få vinsterna har varit på Serie A. Då är det kanske Serie A du ska köra ett tag. Via analyser av ditt spelande hittar du mönster och trender som gör att du kommer bli mer framgångsrik i din betting. 

Vinstperioder – Vikten av att inte få hybris

Tack och lov är det inte bara förlustperioder som gäller för en spelare utan självklart kan du också hamna i en period av konsekventa vinster. Givetvis är detta målet för alla spelare, nya som proffs, men om du inte är försiktig kan din positiva trend förvandlas till en mardröm.

Precis som spelare som jagar förluster höjer insatserna finns det spelare som får storhetsvansinne efter en tid av vinster. Självförtroende kan övergå till hybris och bara för det går bra blir spelaren girig och vill ha ännu mer. Höjer du insatserna okontrollerat ger det samma resultat som när du ska jaga förluster, det kommer sluta i katastrof. 

Detta är dock ingen risk för dig som håller på med bankroll management. Självklart ska du kunna höja din insats om du har ökat din spelkassa marginellt, men gör det alltid med full kontroll. Till exempel kanske du vunnit fem spel på 200 kronor och är 1000 kronor plus för dagen. Du får feeling och lägger ett sjätte spel på 1000 kronor. Går ditt bet inte in då har du förlorat vinsterna från fem bet.

Bokför dina bets och analysera resultatet för konstant utveckling

Att bokföra dina spel är en stor och viktig del när du använder dig av bankroll management. Genom att bokföra allt får du en fullständig överblick över hur det går långsiktigt i din betting och hur spelsaldot påverkats av ditt bettande. På så sätt ser du också vad för typ av bets det är som nått störst framgång och vilka du ska undvika på grund av sämre utdelning. Det går att göra betydligt mer analyser som hjälper dig att nå framgång om du bokför dina spel och framförallt analyserar dina resultat. 

Till exempel kanske du märker att Money Line är det som givit bäst utfall i din betting samtidigt som över/under på hörnor inte brukar gå in särskilt ofta. Då vet du detta och kan dra slutsatser som gör dig till en bättre spelare.

På vilket sätt du bokför spelen är inte av särskilt stor väsentlighet. En enkel googling gör att du har mer än tillräckligt med alternativ, vissa program är nischade mot betting och spel. Samtidigt går det lika bra att göra ett Kalkylark i Google Drive eller fylla i ett Excel-dokument. Är du riktigt old school kan du istället köra papper och penna eller en filofax. 

Ett tips är att bestämma en fast dag varje vecka där du sätter dig och för över statistiken från dina bets in i ditt dokument. Analysera sedan statistiken för perioden du spelat. Orkar du inte kan du istället hålla ett öga på hur utvecklingen av ditt spelsaldo varit under denna tidsperiod. Har det varit positivt? En viss typ av spel som gått in? Frågorna kan vara många och i din statistik hittar du svaren på hur du optimerar bankroll management.