Hem underhallning-specialer svenska-idrottsgalan

Svenska Idrottsgalan 2020 – Vem vann?

Idrottsgalan

Idrottsgalan är verkligen årets stora idrottsfest, Det är då som Sverige firar årets främsta idrottsutövare genom utdelning av olika typer av priser. Några av priserna i galan utses av Svenska Idrottsakademin. Galan hålls varje år i januari och någon från kungahuset deltar alltid. Man kan säga att detta är den svenska idrottens egen variant på Oscarsgalan.

FAQ Idrottsgalan 2020

Vi börjar texten med en samling av FAQ inför Idrottsgalan 2020. Hoppas du får svar på dina frågor här.

Vart hålls Idrottsgalan?


Idrottsgalan hålls i Ericssson Globe (Globen) i Stockholm

När är Idrottsgalan?


Den 27e januari börjar Idrottsgalan

Vart hittar man bäst odds på Idrottsgalan?


Flertalet av svenska spelbolagen erbjuder odds på Idrottsgalan. Vi har sett att Betsson är en av de som erbjuder bäst odds

Vart kan man köpa biljetter till Idrottsgalan?


Vi uppdaterar info om var du kan köpa biljetter när det börjar närma sig.

Vad kostar biljetterna?


Vi uppdaterar med info gällande priser på biljetter när vi närmar oss idrottsgalan.

Kan man stream Idrottsgalan?


Det kan man. Streama Idrottsgalan via www.svtplay.se

Jerringpriset 2020 gick till Tove Alexandersson.

Idrottsgalan 2020 var som vanligt ett intressant evenemang som leddes av Lina Hedlund, Linnea Henriksson och David Sundin. Som vanligt kom diskussionen efteråt att handla om ifall rätt vinnare vann Jerringpriset och med tanke på att priset gick till Tove Alexandersson i Orientering var inte diskussionerna mindre efteråt direkt. Tove sållar därmed in sig till den unika skara som både vunnit Bragdguldet och Jerringpriset samma år.

Vinnaren av Jerringpriset 2020 är understruken

Alla nominerade till Jerringpriset
Tove Alexandersson
Svenska damlandslaget fotboll
Mattias Flack
Daniel Ståhl
Armand Duplantis
Stina Nilsson
Frida Karlsson
Jenny Wegner & Josefin Hermansson

Uppmärksammade händelser från Idrottsgalan 2020

Det mest känslosamma under galan blev utan tvekan hyllningen till den före detta Leksandspelaren Tobias Forsberg som fick hela Globen till tårar efter sin olycka som gjorde att han blev förlamad från bröstet och nedåt. I övrigt var det inget som direkt stack ut utan det var mest som vanligt när svensk idrottselit hyllades. 

Det var extremt mycket fokus på Orientering och skidor men sen är Sverige en nation som älskar att hylla obskyra sporter. Att fotbollsdamerna inte vann Årets Lag var något som förvånade många. Därför var det välförtjänt att i alla fall Peter Gerhardsson, damernas förbundskapten, vann Årets ledare.

Att flyga in Armand Duplantis från USA utan att ge honom ett pris är något som kan diskuteras men sen var Daniel Ståhl i Diskus en värdig vinnare.

Årets vinnare i Idrottsgalan 2020!

När vi summerar Idrottsgalan 2020 har vi samlat ihop de idrottare och lag som är vinnare till något pris under Idrottsgalan 2020. Vi har delat upp så att du hittar de olika kategorierna och vilka idrottare/lag som är vinnare inom respektive kategori i Idrottsgalan 2020.

Under kommer du kunna se vilka de olika kategorierna är och vinnarna markerar vi genom att fetmarkera namnet och stryka under det.

Årets prestation – Idrottsgalan 2020 Idrottsgren
Angelica BengtssonFriidrott
Mattias FalckBordtennis
Stina NilssonLängdskidåkare
Hanna ÖbergSkidskytte

Kommentar: Den mest välförtjänta vinnaren av samtliga kategorier. Mattias Falck gick till Sveriges första VM-final på 20 år högst oväntat och borde fått Bragdguldet enligt många.


Årets Ledare – Idrottsgalan 2020 Lag/Idrott
Håkan CarlssonOrientering
Peter GerhardssonFotboll ( Svenska damlandslaget)
Rikard GripSkidor ( längdskidor)
Vésteinn HafsteinssonFriidrott ( diskus)

Kommentar:  Peter Gerhardsson gjorde sitt första mästerskap och ledde Sveriges fotbollslandslag till brons, en otrolig prestation. Välförtjänt vinnare!


Årets lag – Idrottsgalan 2020Sport
DamlandslagetFotboll
Damstafettlaget 4×5 kmSkidor
DamstafettlagetOrientering
Jenny Wegner & Josefin Hermansson Bowling

Kommentar: Visst vann Sverige VM-guld i stafett före Norge i ett osannolikt drama men med tanke på att ett VM i fotboll arrangeras vart fjärde år och att Sverige långt ifrån var några förhandsfavoriter är det något märkligt att priset inte gick till fotbollslandslaget.


Årets manliga idrottare – Idrottsgalan 2020Sport
Gustav BergmanOrientering
Armand DuplantisFriidrott
Oskar Rozenberg HallbergSkateboard
Daniel StåhlFriidrott

Kommentar: Daniel Ståhl tog VM-guld och är en välförtjänt vinnare. Hans främste konkurrent Armand Duplantis har framtiden framför sig och kommer få fler chanser.


Årets kvinnliga idrottare – Idrottsgalan 2020Sport
Tove AlexanderssonOrientering
Stina NilssonLängdskidor
Sarah SjöströmSimmare
Hanna ÖbergSkidskytte

Kommentar: Tove Alexandersson är juryns och stora delar av Sveriges älskling. Föga förvånande att hon skulle få detta pris. Med det sagt är hennes prestation fantastisk och Idrottsgalan handlar inte om sportens storhet vilket framgått med all tydlighet. 


Årets nykomling -idrottsgalan 2020Sportgren
Alexander IsakFotboll
Tilde JohanssonFriidrott
Frida KarlssonLängdskidor
Truls MöregårdhBordstennis

Kommentar: Frida Karlsson tog VM-guld i stafett och hade sitt stora genombrott. Nu är hon sjuk och kan inte tävla men samtidigt är hon en välförtjänt vinnare. 

Idrottsgalans olika priser 

Priserna delas ut från olika organisationer med hjälp av sponsorer och dem har också olika kategorier som dem utdelar priserna för. I nedanstående lista kan man läsa vilka organisationer som står bakom vilka prisutdelningar:

Idrottsakademiens priser
Årets manliga idrottare
Årets kvinnliga idrottare
Årets lag
Årets prestation
Årets nykommling
Årets ledare
Hederspriset

Radiosportens Jerringpris – Idrottsgalans mest eftertraktade pris

Detta pris är uppkallat efter den svenska radiopresentatören Sven Jerring och har delats ut av Sveriges Radio sedan 1979. Priset delas ut årligen och går till en svensk idrottare eller lag för en framgångsrik sportprestation från det föregångna året. Detta är det mest eftertraktade och högst värderade priset som delas ut under hela idrottsgalan. Kanske är detta delvis på grund utav att vinnaren utses av svenska folket genom röstning. 

Generation Peps pris:  Motiverande pris på Idrottsgalan 2020

Generation Peps är en icke vinstdrivande organisation som står bakom priset för årets peppare. Priset delas ut till en privatperson eller organisation som på ett inkluderande vis har lyckats få barn och unga i Sverige motiverade till att motionera mer. 

SVT-sportens Sportspegelpris: 

Detta pris delas ut till en idrottare eller idrottslag som utfört en anmärkningsvärd prestation under det föregångna året. Detta pris kan även ges till en forskare, ledare eller annan person som genom sin verksamhet har förbättrat idrotten på ett etiskt, socialt, medicinskt, eller idrottsligt sätt.

Svenska Dagbladets guldmedalj – även känt som bragdguldet

Detta pris, som även kallas bragdguldet, har delats ut sedan 1925 och ges till den eller dem som anses vara årets främsta idrottsbragd. Priset kan alltså ges till en enskild person eller ett helt lag för deras eller dennes framstående idrottsprestationer. Individuella idrottare kan som mest lyckas få detta pris 2 gånger, vilket endast 4 stycken svenskar har lyckats med sedan 1925. Dem 4 svenskar som lyckats med detta är Ingemar Stenmark, Björn Borg, Anja Pärson och Sarah Sjöström

Idrottsgalan 2020 var den 21a i ordningen

Idrottsgalan 2020 var nummer 21 i ordningen. Hela 21 år som event och många stora stjärnor har fått sina stora åtråvärda priser utdelade i just detta event. Under åren som gått har många kända ansikten varit programledare och 2020 blev det David Sundin, Linnea Henriksson och Lina Hedlund som höll i trådarna.

Nytt för 2019 var också att Idrottsgalan tillsammans med sportföretaget Stadium instiftade ett helt nytt pris med namnet Fair Play. Priset fokuserar på den del av idrotten där deltagandet, utövandet och gemenskapen är större än själva prestationen. Priset fokuserar mycket på Stadiums värderingar där det handlar om att aktivera världen. Fokus är att mötas på lika villkor i sportens värld och ödmjukhet är det som karaktäriserar sanna idrottshjältar. De första att ta emot detta nya pris blev Fritidsbanken som arbetar med återbruk, där vem som helst kan låna sportutrustning. Detta års vinnare var cyklisten Jenny Rissved.

Idrottsgalan 2020 och alla vinnare

Man kan sammanfatta Idrottsgalan 2020 som ett riktigt starkt år för svensk idrott och det var många glada pristagare som fick sina priser och erkännanden under kvällen. Det största och mest prestigefyllda Jerringpriset fick Tove Alexandersson, orientering/skidorientering och hon fick även ta emot Bragdguldet.

Här är samtliga vinnare

 • Årets lag: Damstafettlaget, Längdskidor
 • Årets kvinnliga idrottare: Tove Alexandersson, Orientering
 • Årets manlige idrottare: Daniel Ståhl, Friidrott, diskus
 • Årets prestation: Mattias Falck, Bordtennis
 • Årets nykomling: Frida Karlsson, Längdskidor
 • Årets ledare: Peter Gerhardsson, Fotboll
 • Idrottsakademins hederspris: Annika Sörenstam, Golf
 • Radiosportens Jerringpris: Tove Alexandersson, Orientering
 • Svenska Dagbladets bragdguld: Tove Alexandersson, Orientering
 • SVT-sportens Sportspegelpris: Sebastian Samuelsson, Skidskytte
 • Årets peppare: Fritidsbanken

Så många röster tilldelades de tre främsta

Vinnaren av Jerringpriset blev Tove Alexandersson som hade överlägset flest röster med 215 000. Orienteraren var nära att vinna i fjol men hade då 3000 röster färre än segraren. Tvåa i årets omröstning blev Stina Nilsson med sina 158 389 röster. Trea blev Daniel Ståhl med 73 941 röster. 

Historiska utmärkelser

Det går såklart att vända och vrida på det här med vem som har vunnit mest eller blivit nominerad flest gånger. Många av våra stora idrottsikoner och idoler har vi sett på prispallen åtskilliga gånger. Alla sporter är olika och beroende på just din favoritsport kan man tycka att vissa insatser är mer värda än andra. Det som dock sticker ut lite extra i statistiken är Sarah Sjöström som har tagit hem ett antal priser under åren. Se här nedan vad hon presterat i form av utmärkelser:

Sarah Sjöström årets kvinnliga idrottare 2019, 2018, 2017 och 2016. År 2016 tog hon även hem Jerringpriset och även år 2015. Hon har även tagit hem Årets prestation 2010 samt Årets nykomling 2009. Otroligt många utmärkelser och stora idrottsinsatser från denna framgångsrika idrottare. Ingen glömd bland alla pristagare, men vi tycker verkligen att Sarah sticker ut lite extra.

Idrottsgalans historia och bakgrund

Idrottsgalan drivs och arrangeras av Leroy Media och den har funnits sedan 2019. Det innebär att det var 20-års jubileum i år 2019. Under åren som gått har galan utvecklats i flera steg och nya priser har tillkommit.

Nomineringarna genomförs av den ideella sammanslutningen Svenska Idrottsakademin som består bland annat av idrottsutövare. Den första medlemmen var för övrigt Björn Borg med medlemsnummer 1. Nomineringarna blir kända i november och juryn i Idrottsakademin nominerar fyra stycken kandidater i varje priskategori. Efter det skickas röstsedlar till alla medlemmar och resultatet presenteras sedan på Idrottsgalan. Nomineringsjuryn består av cirka 12-14 ledamöter i olika roller.

Idrottsgalan genomförs varje år i januari

Det har blivit tradition att genomföra Idrottsgalan på Ericsson Globe. Man kan säga att det är hemvisten för detta evenemang. Det är också en bra lokal då idrott är en av de evenemang som genomförs på arenan. En annan orsak är också att ungefär 2400 personer ska kunna träffas under denna spännande kväll och det är inte många arenor som kan hantera en sådan sittning med mat och uppträdanden.

Roliga fakta kring Idrottsgalan

 • Såklart har det hänt en hel del saker under de år som Idrottsgalan har genomförts. lnte minst har det diskuterats om nomineringarna är korrekta eller varför framstående insatser inte fått möjligheten till priser. Men det har även hänt andra spännande inslag.
 • Tony Rickardsson fick Jerringpriset 2006 och det var hög tid eftersom Robert Gustafsson i flera år raljerat i sketcher om att han ”inte var bitter” för att inte få priset.
 • 2008 fick Charlotte Kalla en kyss av programledaren Peter Settman och några dagar senare insjuknade hon i en bakterieinfektion som gjorde att hon fick ställa in världscupturnén i Kanada. Huruvida det var denna händelse eller om hon redan var smittad tidigare är svårt att komma fram till.
 • 2018 blev det en stor överraskning då priset för Årets manliga idrottare skulle delas ut. Mammorna till Zebastian Modin, Daniel Ståhl, Badou Jack och Peder Fredricson stal showen och berättade spännande saker om deras söner i direktsändning.

Vi är säkra på att det kommer att bli fler intressanta och spännande händelser i denna gala framöver.