Hem underhallning-specialer melodifestivalen melodifestivalen-deltavling-1

Melodifestivalen 2023 deltävling 1, Göteborg

Årets första deltävling i Melodifestivalen 2023 går av stapeln i Göteborg. Vi har ett spännande startfält av Melodifestivalen 2023 deltagare där det ska avgöras vilka två av dessa som går vidare till semifinalen i Örnsköldsvik, lördag 4:e mars. Totalt är det sju artister det handlar om där alla har chansen att få representera Sverige i Eurovision 2023. För vissa av deltagarna är det första gången de är med i Sveriges största musiktävling och vissa kommer du att känna igen sedan tidigare.

Odds deltagare Melodifestivalen 2023 deltävling 1

Se oddsen nedan på alla deltagare i Melodifestivalen 2023.

Favorit att vinna enligt oddsen: Jon Henrik Fjällgren är favorit att vinna deltävling 1 med sin låt Where Are You (Savezan).

Plats:Scandinavium, Göteborg
Programledare:Farah Abadi och Jesper Rönndahl
TV-kanal och tid:Klockan 20.00, den 4 februari på SVT 1

Alla deltagare i deltävling 1:

  • Tone Sekelius.
  • Loulou LaMotte.
  • Rejhan.
  • Elov & Beny.
  • Victor Crone.
  • Eva Rydberg och Ewa Roos.
  • Jon Henrik Fjällgren.

Läs om alla artisterna som deltar i den första deltävlingen nedan

Tone Sekelius

Låt: Rhythm of my show

Låtskrivare: Anderz Wrethov, Dino Medanhodzic, Jimmy “Joker” Thörnfeldt, Tone Sekelius.

Medverkat i Melodifestivalen tidigare? Ja 2022.

Sekelius debuterade i Melodifestivalen förra året med bidraget “My Way”. det gick över förväntan och hon slutade på en femteplats i finalen. Hon blev det första transpersonen någonsin att tävla i Melodifestivalen. Sekelius är kanske främst känd som influencer och hennes Youtube-kanal är mycket populär med mängder av prenumeranter. Trots fjolårets fina placering, så är oddsen ganska höga på att Sekelius ska kamma hem segern i år. Hennes låt är i det övre mittenskiktet bland bidragen enligt spelbolagen. OCh det ska till en ganska stor skräll om “My Way” ska gå hela vägen.

Loulou LaMotte.

Låt: Inga sorger.

Låtskrivare: Jonas Thaner, Loulou LaMotte.

Medverkat i Melodifestivalen tidigare? Ja, 2013, 2019 som körsångare, 2020 och 2032 med The Mamas.

LaMotte är välkänd i Mellosammanhang med sin grupp The Mamas, de vann faktiskt 2020 men då ställdes Eurovision Song Contest in på grund av pandemin. Hon vann även 2019 då hon var körsångare i John Lundviks vinnande låt. Hon slog igenom 2008, där slutade hon på en niondeplats. Nu är det alltså dags för LaMotte att göra debut som soloartist i Melodifestivalen. Oddsen pekar på att hon är en ganska stor outsider att vinna tävlingen, men hennes track record är imponerande och talar i alla fall en del för att de finns skrällpotential här.

Rejhan

Låt: Haunted.

Låtskrivare: Albin Johnsen, Mattias Andreasson, Pontus Söderman, Tilda RONIA Wrigsell.

Medverkat i Melodifestivalen tidigare? Nej.

Rejhan slog igenom med dunder och brak som 14-åring i Talang 2021. Den unge talangen från Uddevalla tog sig till final där han sjöng en låt av Adele, men han fick se sig besegrad av trollkarlen Johan Ståhl. Innan Talang hade Rejhan aldrig stått på en större scen och nu är det alltså dags att kliva upp på en av de största scenerna i Sverige. Rejhan säger till SVT, att hans bidrag “Haunted” är en ballad med mycket känslor. Oddsen visar att Rejhan kommer att få det tufft att ta sig vidare från deltävling 1.

Elov & Beny.

Låt: Raggen går.

Låtskrivare: Johan Werner, Kristian Wejshag, Mattias Elovsson, Oscar Kilenius, Tim Larsson.

Medverkat i Melodifestivalen tidigare? Nej.

Epadunk-duon är nästa debutanter i Melodifestivalen 2023. Förra året slog de igenom på bred front med låten “bubbel på balkongen”. Vilket innebar att grabbarna från Örebro blev några av landets mest spelade artister. 27 miljoner spelningar har låten på Spotify just nu. Trots sin popularitet så är oddsen mycket höga på att duon ska ha något med slutsegern att göra. Spelbolagen tror att örebroarna kommer få det tufft och man rankar deras låt som en ganska tydlig bottenfavorit.

Victor Crone.

Låt: Diamonds.

Låtskrivare: David Lindgren Zacharias, Peter Kvint, Victor Crone.

Medverkat i Melodifestivalen tidigare? Ja, 2015 och 2020.

Det blir tredje gången gillt för Crone i årets tävling. Eller egentligen fjärde, då han 2019 tävlade i Estlands version av Melodifestivalen, där vann han och deltog i Eurovision Song Contest. Väl där slutade han på en 18:de plats. Hans låt “Storm” blev en ganska stor hit på hemmaplan i Sverige. Och nog siktar Crone på att upprepa sin bedrift från Estland i Sverige. Hans bidrag rankas relativt högt av spelbolagen om man tittar på oddsen. Frågan är om han har vad som i en final, för vidare från deltävling 1 ska han kunna ta sig, allt annat vore en skräll.

Eva Rydberg och Ewa Roos.

Låt: Länge leve livet.

Låtskrivare: Emil Vaker, Henric Pieroff, Kalle Rydberg.

Medverkat i Melodifestivalen tidigare? Ja, tillsammans 2020.

Eva och Ewa här riktiga veteraner i den svenska musikbranschen. Det är årets äldsta deltagare, Rydberg är 79 år och Roos 73 år. 2020 nådde duon stora framgångar med sitt bidrag “Rena rama ding dong”. Man tog sig till andra chansen, men även in på Svensktoppen och Spotifys topplista. Spelbolagen tror dock inte på att låten kommer att stå sig väl mot de andra bidragen. Låten har absolut högst odds på vinnarspel hos unibet, vilket pekar på att Eva och Ewa kommer få det tufft att ta sig vidare från deltävling 1.

Jon Henrik Fjällgren, Arc North feat. Adam Woods.

Låt: Where Are You (Savezan).

Låtskrivare: Arc North, Calle Hellberg, Jon Henrik Fjällgren, Joy Deb, Oliver Belverin, Richard Lästh, Tobias Lundgren, William Segerdahl.

Medverkat i Melodifestivalen tidigare? Ja, 2015, 2017 och 2019.

Renskötaren från Härjedalen är tillbaka i Melodifestivalen 2023. Fjällgren slog igenom på allvar när han med sitt jojkande vann talang 2014. 2015 slutade han tvåa i Mello och 2017 blev det en tredjeplats. Så det mesta talar för att Fjällgren siktar högt med sitt deltagande i år. Och visst är han en av de största förhandsfavoriterna inför årets tävling. Det ska bli en enkel resa för Fjällgren från deltävling 1 mot finalen där han väntas vara med och göra upp om segern.

FAQ:

Få svar på de vanligaste frågorna om den första deltävlingen i Melodifestivalen 2023.

När och var är den första deltävlingen av Melodifestivalen 2023?

Lördagen den fjärde februari i Scandinavium, Göteborg.

Hur många artister från den första deltävlingen går direkt till final?

Två artister kvalificerar sig till finalen.

Var kan jag se första deltävlingen på TV och vilken tid börjar den?

På SVT1 och sändningen drar igång 20.00.

Hur många artister deltar i den första deltävlingen av Melodifestivalen 2023?

Sju artister.

Var hittar jag odds på Melodifestivalen 2023?

Här hittar du alla melodifestivalen odds! Läs speltips på vem vi tippar som vinnare i första deltävlingen.