Hem speltips vm-dam

Fotbolls VM Damer

Sommaren 2019 kommer svenskarna alltid minnas för bronset som Sverige lyckades ta i VM i Frankrike. De svenska damerna överraskade alla när de stod för en bländande fotboll och var en förlängning från att få spela VM-final för första gången sedan 2003, då Sverige tog silver när VM spelades i USA. 

Just USA var också nationen som imponerande mest under VM 2019. En turnering de komfortabelt vann utan att förlora en enda match på vägen. I finalen ställdes de mot Holland som slog ut Sverige i semifinalen men holländskorna lyckades inte rå på USA som enkelt vann finalen med 2-0 – utan att behöva prestera max. 

Tyskland den stora besvikelsen – Sverige den stora överraskningen

VM 2019 bjöd inte på några extrema överraskningar som vissa andra mästerskap. Istället höll favoriterna som regel, även om det fanns undantag. Tysklands insats i detta VM går inte till historien som något särskilt. Tyskorna var dominanta förr bland damfotbollen med två raka VM 2003 och 2007 men sedan dess har laget varit utanför pallen tre mästerskap i rad. 

Missa inte: Vem Vinner EM 2021?

Sveriges trejde plats en stor bedrift

Sveriges tredjeplats däremot hade inte många trott på. Blågult var tionde rankat inför turneringen men slutade alltså trea, minst sagt imponerande. Åttondelsfinalen mot Kanada visade att Sverige tagit kliv men det var framförallt kvartsfinalen mot Tyskland som Sverige visade att man numera är en av världens bästa nationer genom att vända underläge från 1-0 till 1-2 efter mål av Jakobsson och Blackstenius.  

VAR gör entré i damernas fotbolls VM

För första gången i damfotbollens historia har man använts sig av det omtalade VAR-systemet. VAR står för Video Assistant Referee och är en vattendelare i fotbollsvärlden. Vissa älskar VAR och säger att det blir mer rättvist då domarna nu kan ta hjälp av videodomare när de missat någon situation. Andra hatar det och säger att det förstör fotbollen och flytet i spelet på grund av de enligt dem långa avbrotten. Oavsett vilken sida en står i debatten så användes VAR under samtliga matcher under VM i Frankrike.

VM-historien

I denna del kommer vi att gå igenom damernas VM historia (klicka här för Sveriges EM historia). Vart första mästerskapen spelades och hur det har gått för de Svenska damerna.

Första mästerskapet arrangerades 1991 i Kina

1991 var första gången som ett fotbolls-VM arrangerades för damer. Kina var platsen för mästerskapet som på den tiden innehöll 12 lag uppdelade i tre grupper med fyra lag i varje. Sverige deltog och tog sig till semifinal där det blev torsk mot Norge med hela 4-1. I bronsmatchen visade sig svenskorna att de var nivåer bättre än Tyskland och vann med hela 4-0 och säkrade därmed medalj i det första mästerskapet någonsin. Vann gjorde USA efter att ha besegrat Norge i finalen med 2-1.

Andra världsmästerskapet gick i Sverige

Med VM i Kina var en ny tradition igång och sedan dess har mästerskapet arrangerats vart fjärde år. Andra gången var det Sverige som fick äran att stå som värd. I gruppspelet lyckades Sverige hämta sig efter en chockförlust mot Brasilien i premiären (ett Brasilien som långt ifrån var lika bra som de är idag). Laget återhämtade sig och lyckades vinna de två avslutande matcherna och tog sig vidare till kvartsfinal.

Trots stödet av hemmafansen lyckades Sverige inte avgöra och föll på straffar mot Kina i kvartsfinalen. En enorm besvikelse med tanke på att det var hemma-VM.

Sveriges VM-prestationer

Svenskorna har aldrig vunnit VM-guld vilket gör att man har de fyra nationer med VM-guld före sig i medaljligan. Däremot har Sverige nått fina resultat och det är bara USA och Tyskland som tagit fler medaljer i VM-sammanhang. Sverige kom tvåa i VM 2003 och plockade brons 1991, 2011 och 2019.

Sverige har deltagit i alla VM-slutspel som spelats för damer, vilket är åtta stycken. Den bästa prestationen är alltså ett silver vilket kom 2003. Tyvärr föll Sverige mot Tyskland i finalen efter förlängning och spöket har levt kvar fram till sommaren 2019 där Sverige bröt förbannelsen genom att skicka ut tyskorna med dunder och brak. 

USA är de som dominerar VM-statistiken

Bland herrfotbollen är USA långt ifrån dominanta, snarare tvärtom. Damerna däremot är världens bästa landslag och har en fullständigt galen statistik i VM-sammanhang.

USA är nationen med flest guld, dubbelt så många som tvåan. USA har tagit fyra VM-guld på åtta mästerskap vilket alltså är hälften av alla VM-slutspel. Laget har också  tagit medalj i samtliga VM. Fyra guld, ett silver och tre brons är resultatet på åtta VM vilket naturligtvis är imponerande. 

Ingenting tyder på att amerikanskornas dominans kommer att avstå. Intresset kring fotboll växer enormt i USA och damlandslaget i landet är oerhört älskat efter sommarens VM där de bland annat stod upp mot Donald Trump. 

Annan VM-fakta

Totalt är det 36 nationer som spelat i minst ett VM-slutspel för damer. Av dessa länder är det fyra som lyckats vinna; USA, Japan, Norge och Tyskland men USA är alltså nationen med överlägsen statistik. Det är endast Europa, Sydamerika, Nordamerika och Asien som haft lagt i semifinalen. Totalt är det bara nio länder som tagit medalj USA, Norge, Sverige, Tyskland, Japan, Kina, England, Holland, Brasilien. 

Afrika har således inte lyckas med bedriften att ta medalj i ett VM eller nå semifinal. Bästa prestationen för en afrikansk nation var 1999 när Nigeria nådde kvartsfinal. Oceanien däremot har en ännu sämre historik när Australien och Nya Zeeland aldrig lyckats nå långt i turneringen. Samtidigt har damfotbollen i Australien tagit stora steg de senaste åren och förhoppningsvis fortsätter detta i framtiden också. 

Dam VM 2023- 32 landslag!

FIFA har inför dam vm i fotboll 2023 bestämt sig för att utöka antalet landslaget från dagens 24 till hela 32 landslag!

Reaktionerna har varit både positiva och negativa. Vissa är glada att fler länder får chansen då de anser att det lyfter damfotbollen på sikt eftersom intresset kommer att sprida sig till ytterligare åtta länder som får mästerskapssomrar.

Samtidigt finns det de skeptiker som hävdar att nivåskillnaden är för stor. En jämförelse kan till exempel göras med hockey där det är relativt få lag i ett VM. Det har gjort att turneringen för de flesta först blir intressant under slutspelet. 

Med 32 lag i VM 2023 finns risken att skillnaden mellan lagen blir alldeles för stor. Till exempel var USA:s seger mot Thailand med 13-0 ett exempel på när nivåskillnaden är för stor. Med 32 lag kommer det bli mer av den typen av matcher vilket kan göra att intresset för gruppspelet inte blir samma som det varit. Hade Sverige haft tre motståndare i sin grupp i samma nivå som Chile och Thailand hade det inte varit särskilt spännande, nu gjorde USA att det blev en duell mellan två lag vem som skulle vinna gruppen.

Men för damfotbollen på sikt kommer detta bli fantastisk och intresset att öka och det är kul att också fler storlag som Manchester United och Real Madrid nu också satsar rejält på sina damlag. Hur långt det kommer gå får framtiden utvisa men damfotboll är hetare än vad det någonsin varit tidigare. 

FAQ Dam VM i fotboll

Inför dam vm så kan det dyka upp en del frågor. Här nedan har vi valt ut några av dessa frågor vi tror folk funderar mest över och låtit våra experter svara.

Var spelas nästa fotbolls VM för damer?

I maj 2020 avgörs det vart VM 2023 kommer att spelas. Argentina, Australien, Brasilien, Colombia, Japan, Nya Zeeland, Sydafrika och Sydkorea/Nordkorea är de länder som ansökt. 

Vilka datum spelas nästa dam mästerskap i fotboll?

Fotbolls VM för damer kommer att spelas 2023 någon gång mellan den 10:de juli – 20 Augusti. Mer exakta datum kommer när man väl bestämt var VM ska spelas.

Kommer spelbolagen erbjuda betting på Dam VM i fotboll?

Absolut! Att betta på dam fotboll är något som växt de sista åren. Intresset för att spela på dam vm i fotboll nådde nya höjder. Vi tvivlar inte på att 2023 kommer vara annorlunda. Håll dig uppdaterad här.

Vilka är favoriterna till att vinna DAM fotbolls VM 2023?

Vi ser USA som en av de stora favoriterna. Detta baserat på att de är dubbla regerande världsmästare. Låt se om de klarar det en tredje gång med.

Kommer du kunna live streama?

Vi räknar starkt med att man kommer kunna live stream dam fotbolls VM 2023. Börja me att skapa ett spelkonto och se till att de erbjuder live streaming funktion.

Hur många lag deltar i dam – VM 2023?

FIFA har gått med på att utöka antalet länder som tillåts att delta i dam VM från dagens 23 lag till hela 32 stycken! Vilket innebär ännu mer fotboll!