Hem speltips underhallning-specialer oscars

Oscars 2020 – Parasite blev galans stora vinnare!

Som vanligt avgjordes Oscarsgalan som varje år på Dolby Theathre i Los Angeles Kalifornien i USA, där priser som ”årets bästa film”, ”bästa kvinnliga” samt ”manliga skådespelare” delades ut. Årets Oscarsgala var utan skandaler och det mesta gick väldigt lugnt till. En av de händelserna som fick mest uppmärksamhet var när Martin Scorsese och hans dotter Francesca inte såg alltför imponerade ut över Eminems framträdande då han framförde sin gamla hit ”Lose Yoursef”.

2020 års gala gick av stapeln något tidigare än vanligt vilket ledde till att många andra galor var tvungna att flytta på sina evenemang för att inte krocka med hela det kalaset som Oscarsgalan innebar. Vi kommer att gå igenom de filmer som vann en Oscar på galan 2020. Var det din favorit som vann? Om du är intresserad av att läsa mer om vad vi erbjuder när det gäller underhållning utöver Oscarsgalan klicka här!

Så gick det för de med flest nomineringar 2020?

När vi nu summerar årets Oscarsgala där alla Oscarstatyetter har delats ut. Så gick det väl sådär för ”Joker”, som var den stora favoriten med hela 11 nomineringar (mest av alla). Många trodde att det skulle bli storslam, nog för att statyetterna den vann inte var illa, men det var slutligen endast 2 st, Joaquin Phoenix för bästa manliga huvudroll och Hildur Guonadottir för bästa filmmusik. Näst flest nomineringar hade ”The Irishman”, ”1917” och ”Once Upon a time in …Hollywood” med 10 var. Vinnaren sett till att ta hem flest Oscars av dessa tre var ”1917” som fick med sig tre statyetter.

Quentin Tarantino lyckades med sin nionde film Once upon a time in…Hollywood vinna näst flest priser ur den nämnda trion. Det blev slutligen 2 Oscars, den ena fick Brad Pitt för sin insats som karaktären Cliff Booth i priset för bästa manliga biroll och det andra statyetten kom i kategorin Bästa scenografi. För Martin Scorsese och hans gangstersaga om Jimmy Hoffa och hans liv under 60-70 talets USA blev det inga priser alls. Galans stora vinnare som var nominerad i sex olika kategorier var filmen ”Parasit”, regisserad av Bong Joon Ho då den b.la kammade hem det åtråvärda priset Bästa Film.

Bästa film

Filmens titel
Once Upon a time…in Hollywood
1917
ParasiteVinnare
Joker
The Irishman
Marriage Story
Jojo Rabbit
Unga Kvinnor
Ford vs Ferrari

Vilken vi tippade som vinnare

Vi tippade på vad vi trodde var det säkra kortet. Once Upon a time in…Hollywood. Där hade vi fel och våran motivering till att vi tippade som vi gjorde var ”Anledningen till att vi tippar som vi gör är för att Tarantinos filmer är alltid i en klass för sig. Filmen bjöd som vanligt på en utmärkt dialog, ett strålande manus och DiCaprio, Pitt stod för strålande insatser. Vi gillar dessutom hur smart Tarantino skriver om historien då det istället blir förövarna som går det sämst tänkbara ödet till mötes.”. Som vi alla vet nu var det Parasit som tog hem statyetten.

Quentin Tarantino
Tarantino och Margot Robbie

Bästa kvinnliga huvudroll

Skådespelarskans namnFilm
Renée Zellweger JudyVinnare
Scarlett JohanssonMarriage Story
Charlize Theron Bombshell
Cynthia ErivoHarriet
Saoirse RonanUnga kvinnor

Vilken vi tippade som vinnare

Vi gick emot oddsen här och tippade återigen fel. Våran motivering löd ”Vi tycker att Scarlett Johansson stod för en av årets absolut bästa prestationer i rollen som Nicole. En otroligt mångsidig karaktär som krävde en hel del arbete att gestalta, men som Johansson gör med bravur. Vi vet sedan tidigare hur pass duktig hon är att gestalta karaktärer och med denna rolltolkning höjde hon sig ytterligare några snäpp.”. Roligt att det blev lågoddsaren Renée Zellweger som slutligen stod högst upp på prispallen i rollen som Judy Garland i filmen om barnskådespelerskan som blev känd genom trollkarlen från Oz.


Bästa manliga huvudroll

Skådespelarens namnFilm
Joaquin PhoenixJokerVinnare
Adam DriverMarriage Story
Antonio BanderasPain & Glory
Leonardo DiCaprioOnce Upon a Time…in Hollywood
Jonathan PryceThe Two Popes

Vårat tips gick in

I denna kategori tippade vi helt rätt. Såhär motiverade vi oss om varför Joaquin Phoenix borde vinna priset. ”Gällande Phoenix och hans tolkning av Jokern är det bland de bästa tolkningar vi har sett när vi får följa honom hur han bryts ner till att slutligen tappa förståndet och slutligen bli den psykopat som Jokern är. Huruvida det är den bästa tolkningen av Jokern som karaktär genom tiderna låter vi vara osagt eftersom att Heath Ledger även stod för en grym insats redan 2008 som Jokern.” Vi håller såklart fullständigt med om att priset gick till rätt person.

Joaquin Phoenix
Phoenix – Nya Jokern

Bästa regi

Namn på regissörFilm
Sam Mendes1917
Bong Joon HoParasiteVinnare
Quentin TarantinoOnce Upon a Time…in Hollywood
Martin ScorseseThe Irishman
Todd Phillips Joker

Vem vi tippade som vinnare

Vårat tips föll på att det var Martin Scorsese som skulle ta hem priset och därmed tippade vi fel för det var Bong Joon-Ho som vann. Såhär tänkte vi  ”Först och främst vill vi nämna att vi tycker att det är otroligt roligt att en regissör som Bong Jon Ho återfinns bland de absoluta toppnamnen att ta hem priset. Inte för att han är ett okänt namn i filmvärlden, men nu har han äntligen fått lite mer erkännande.Vi tippar dock inte att det blir han som vinner priset. Vi tippar att det blir Scorsese för hans film ”The Irishman”. Han gjorde ett strålande jobb med att få ihop alla de tre stora veteranerna De Niro, Pesci och Pacino där alla tre lyfte filmen rejält med sina prestationer.”

Bästa kvinnliga biroll

Namn på skådespelerskaFilm
Laura DernMarriage StoryVinnare
Florence PughUnga Kvinnor
Margot RobbieBombshell
Scarlett JohanssonJojo Rabbit
Kathy BatesRichard Jewell

Vilken vi tippade som vinnare

Vi satsade på det säkra kortet här och hade även helt rätt då Laura Dern vann och våran motivering var. ”Vi tippar att det blir Laura Dern som vinner priset för bästa kvinnliga biroll. Hennes insats som den hårdföre advokaten Nora Fanshaw är tidvis både komiskt gestaltad samtidigt som hon är en stenhård advokat som verkligen gör allt i sin väg för att vinna målet. Med en oerhört välskriven dialog utför hon den på bästa möjliga sätt och lyfter även filmen ännu mer och gör den ännu mer ihågkommen.”. Otroligt roligt att en såpass erfaren skådis vann det fina priset.

Laura Dern
Laura Dern – En av Oscarsvinnarna

Bästa manliga biroll

Namn på skådespelareFilm
Brad PittOnce Upon a Time…in Hollywood Vinnare
Joe PesciThe Irishman
Tom HanksA Beautiful Day in the Neighborhood
Al PacinoThe Irishman
Anthony HopkinsThe Two Popes

Vem skulle vinna enligt oss?

Vi tippade Joe Pesci och hade fel. Detta var våran motivering. ”Svårt att utse en självklar vinnare här eftersom att både Brad Pitt gör en otroligt bra insats som stuntmannen Cliff Booth samtidigt som att Joe Pesci återigen visar att han är otroligt bra på att gestalta gangsterkaraktärer, en av de bästa nånsin enligt oss. Det var ett tag sen man såg honom i en såpass stor och betydande roll som han spelar i The Irishman. Trots det långa avbrottet då han spelat liknande karaktärer gick han in direkt och visade vilken skådis han är. Det vore konstigt om filmen inte drog hem några priser alls därför tippar vi att det blir i denna kategori.” Brad Pitt känns nu i efterhand som helt rätt vinnare.

Bästa originalmanus

FilmOdds
Once Upon a Time…in Hollywood
Marriage Story
ParasiteVinnare
1917
Knives Out

Vinnaren var enligt oss

Vi hade fel när vi tippade att det skulle bli Tarantino. Såhär tänkte vi ”Genom att skriva om historien till det bättre gör Tarantino en helomvändning i historien. Vi tippar att det blir denna lågoddsare som även tar hem priset. Det ska dock nämnas att det känns som att det är ett ganska jämnt lopp mellan Tarantinos verk och Marriage Story. Båda är gedigna hantverk när det kommer till filmskapande, men Tarantino kan det här med att skriva om historien till det bättre (Inglorius Basterds). Vi kommer därför att lägga vårat spel på att Tarantino slutligen tar hem Oscarn i denna betydelsefulla kategori.” Vi nämnde inte ens vinnaren Parasit, men är såklart glada att Bong Joon-Ho fick en statyett även i denna kategori.


Bästa manus efter förlaga

Film
The Irishman
Unga Kvinnor
Jojo RabbitVinnare
The Two Popes
Joker

Priset tippade vi skulle gå till

För oss var valet självklart, men vi tippade inte rätt. Detta var våra tankar kring varför priset borde ha gått till Scorsese. ”Det blir Martin Scorsese som med denna film berättar historien om den store Jimmy Hoffa. Ingen vet egentligen såklart hur det gick till, men med det materialet Scorsese hade till sitt förfogande att berätta historien känner vi att det inte kunde ha gjorts på ett bättre sätt. Den som inte sedan tidigare visste vem Jimmy Hoffa var innan denna film kom vet idag tack vare denna adaption av delar ur hans liv mycket väl vem han var nu och hans betydelse för 60 och 70 – talets USA. The Irishman är ett fint och välskrivet hantverk som för tankarna till Scorseses tidigare storverk.” Det var slutligen Jojo Rabbit som vann.

Martin Scorsese
Martin Scorsese

Bästa utländska film

Film
Parasite Vinnare
Pain & Glory
Les Misérables
Honeyland
Corpus Christi

Vi tippade såhär

Här tippade vi rätt och våran motivering var denna. ”Det känns som att det blir Bong Joon Ho som kommer att ta hem priset för sin film ”Parasite”. Få filmer detta år har mötts med så mycket lovord från både kritiker och publik. Det känns som att filmen nästan befinner sig i en egen kategori eftersom att de övriga kandidaterna befinner sig långt efter. Det ska mycket till om inte Joon Ho slutligen står där för att ta emot priset i denna kategori. Det är vad vi vill se och tippar såklart att det är det som kommer att hända.” Vi är otroligt glada att Bong Joon-Ho fick ro hem priset.

Bästa animerade film

Film
Toy Story 4Vinnare
Missing Link
I Lost My Body
How to Train Your Dragon: The Hidden World
Klaus

Priset i denna kategori tippade vi skulle gå till

Det finns ingen annan som har chans att vinna när Disney gör en Toy Story film och vi tippade även helt rätt. Detta var våran motivering ”Disneys Toy Story filmer har sedan den första filmen kom varit extremt populära hos fansen. Det är inga små namn skaparna har fått med sig som röstskådespelare heller, nämligen Tom Hanks och Tim Allen. Filmen har fått toppbetyg överallt och återigen bevisar alla inblandade hur ett välkänt varumärke ska förvaltas på bästa sätt. Trots de väldigt låga oddsen lägger vi ändå vårat spel på Toy Story 4. Vi tippar nämligen att konkurrensen är för hård för de övriga kandidaterna. Det ser ut som att det bara finns plats för Toy Story att vinna när de ställer upp.”

Spelbolag
Bonus
Överblick
Betyg
Upp till 1250 kr i spelkrediter
 • 1250 kr i spelkrediter!
 • Minsta odds 1.2
 • Störst live stream
+18 |bosatt i Sverige| nya spelare|Minsta insats 50 kr och krav på 1x fastställt spel för att få spelkrediterna | insatsen i spelkrediter|Utbetalningar exkluderar insatser i spelkrediter|minsta odds, spel och betalningsmetod exkluderingar gäller|undantag tillämpas | minsta odds 1.2 |spela ansvarsfullt|stodlinjen.se|Tidsbegränsningar och regler och villkor tillämpas
100% till 100 kr
 • 100% upp till 100 kr
 • Enormt sportbetting utbud
 • Minsta odds 1.50
18 År | Folkbokförd i Sverige | Identifiering med E-legitimiation | Allmänna regler och villkor gäller | Stödlinjen.se
Freebet värt 100 kr!
 • Freebet
 • Omsättningsfri
 • Lägsta odds 1,80
18 År | Folkbokförd i Sverige | Identifiering med E-legitimation | Allmänna regler och villkor gäller
Gratisspel upp till 100 kr
 • 18+ år – Regler & villkor gäller, stödlinjen.se – Erbjudandet gäller spelare bosatta i Sverige som inte har ett konto sedan tidigare och registrerar sig efter 1 juli 2020 och framåt. Minimum insättning 100 kr. min. odds 1.80. Bonusen är giltig i 60 dagar. Spela ansvarsfullt.
18+ år – Regler & villkor gäller, stödlinjen.se – Erbjudandet gäller spelare bosatta i Sverige som inte har ett konto sedan tidigare och registrerar sig efter 1 juli 2020 och framåt. Minimum insättning 100 kr. min. odds 1.80. Bonusen är giltig i 60 dagar. Spela ansvarsfullt.
100 kr bonus
 • 100 kr bonus
 • Omsättningskrav: Insättning + Bonus x1
 • Minsta odds 1.70
18 År | Folkbokförd i Sverige | Identifiering med E-legitimation | Allmänna regler och villkor gäller| Stödlinjen.se

Många spännande filmer gjorde upp om Oscars 2020

I år fanns det mycket spännande att se fram emot då det släpptes många bra filmer vars skapare och skådespelare alla hoppades på att vinna statyetter när galan gick av stapeln natten till 10 februari 2020. Det var som vanligt upp till den Amerikanska Filmakademien att bestämma vilka som blev nominerade och vilka som vann det prestigefyllda och lyxiga priset – som består av en cirka 34 centimeter hög, guldpläterad brons statyett föreställandes en riddare som står på en svart filmrulle.

Läs vidare för att lära dig mer om hur Oscarsgalan 2020 slutade och om någon av dina favoriter vann samt hur det har sett ut tidigare år!

Senaste nytt – nya filmer och kommande nomineringar

2020 års Oscarsgala ägde rum på Dolby Theathre i Los Angeles Californien i USA den 9 februari, och flera månader tillbaka började det tisslas och tasslas om vilka filmer som skulle ha en chans att kamma hem en Oscar i år. Efter att nomineringsperioden som ägde rum mellan den 2:a januari och den 13:e januari – var över och alla nomineringarna släpptes ökade hajpen ytterligare. Vi går igenom några av de filmerna som var nominerade nedan och även vinnare.

Dolby Theatre
Platsen för prisutdelningen

Once Upon a Time in Hollywood

Once Upon a Time in Hollywood handlar om en avdankad TV-skådis och hans stunt double som åker till Hollywood för att bli rika och kända under Hollywoods kändaste period mot slutet av 1960-talet. I huvdrollerna ser vi Brad Pitt, Leonardo DiCaprio och Margot Robbie – ingen dålig line up!

Ni som känner till Quentin Tarantino kan tänka er vad som väntar i hans 9:e film som är en enda lång hyllning till 60-talets USA och den galna tid man levde i under den här perioden. Men den berör också i allra högsta grad det kända mordet på den då gravid amerikanska skådespelaren Sharon Tate som den ökända sekten Manson familjen utförde 1969.

Eftersom detta är en Tarantinofilm vet vi att vi kan förvänta oss en del hemskheter i form av blodsplatter och oväntade vändningar, men den här filmen har också ett annat djup vid sidan av allt det andra. Många anser också att detta är en perfekt skildring av USA och Hollywood under de sista gyllene åren som slutade någonstans 1969. Tarantino har dessutom redan fått ta emot tre srycken Oscarsstattyetter för bland annat Pulp Ficton.

Visst var filmen en vinnare eftersom att den kammade hem två fina statyetter för Bästa manliga biroll och Bästa scenografi.


Källa Sony Entertainment

Joker

Många är dem – filmerna i serien om Batman och hans ständiga jakt på skurkarna som gömmer sig inom den spöklika staden Gotham City. En av de kändaste av hans fiender är så klart ”The Joker”. En gång en vanlig man som sakta men säkert glider allt mer in i en vansinnig verklighet. Filmen har fått namnet Joker och är en mörk historia.

Men det här är ingen Batmanfilm, detta är en djup skildring av hur det kan gå till när en man bryts ned bit för bit och hur ett vansinne kan ta över en kropp. Den man som spelar huvudrollen är ingen mindre än Joaquin Phoenix och de flesta är rörande överens om att han gör ett makalöst bra jobb. Av den anledningen vann också filmen två Oscars! Här kan tilläggas att filmen även vann pris vid filmfestivalen i Venedig där den blev tilldelad det kända Gyllene Lejonet.

Warner Brothers

Judy

Judy Garland var en superstjärna och en showare men mot slutet av karriären började hennes hälsa att svikta och ett missbruk trädde in i hennes liv. Filmen Judy är en mycket hjärtskärande skildring av en stjärna vars rampljus håller på att slockna och slutligen vann även filmen ett av de mest åtråvärda priserna.

Det är Renee Zellwegger som spelar rollen som Judy Garland och vann även priset som bästa kvinnliga skådespelare. Ett eftertraktad pris som flera i filmbranschen skulle vilja ha hemma.

ONE Media

Andra filmer som var nominerade

Andra filmer som var nominerade var till exempel Hustler med Jennifer Lopez i huvudrollen och A Beautiful Day in the Neighborhood med Tom Hanks i huvudrollen. Ingen av filmerna gick hela vägen och vann något pris.

Oscarsgalan 2019

Oscarsgalan 2019 var en lite annorlunda historia eftersom det var första gången på flera decennier som galan inte hade någon värd, vilket berodde på att den komiker som fått jobbet (Kevin Hart) tidigare hade uttalat sig negativt om homosexuella vilket kom upp till ytan och gjorde så att både Kevin och ABC som håller i galan drog sig ur det hela.

Men det hela flöt på förvånansvärt bra även utan en värd och galan startade ändå med ett kort och roligt intro av de tre amerikanska komikerna Tina Fey, Amy Poehler och Maya Rudolph.

Vinnarna 2019 var bland annat Rami Malek som vann en Oscar för bästa manliga huvudroll i filmen Bohemian Rhapsody och hör och häpna – Lady Gaga kan nu ställa en Oscarstatyett på sin bokhylla eftersom hon kammade hem priset för Bästa original sång med sin låt Shallow från den hyllade filmen A star is Born med henne själv och Bradley Cooper i huvudrollerna.

Oscarsgalans historia

Den allra första Oscarsgalan hölls vid en privat middag den 16 maj 1929 på The Roosevelt Hotel i USA. Publiken bestod då av cirka 270 människor. Ceremonin pågick under endast 15 minuter och 15 statyetter delades ut för olika anmärkningsvärda insatser i filmbranschen.

Billy Crystal
Billy Crystal är en av de mest kända värdarna för Oscarsgalan

Nu för tiden har detta så klart utvecklats till att bli ett helt spektakel som hela världen följer med spänning! – vem ska snubbla på klänningen i år och vem ska hålla det roligaste talet eller det längsta talet, men framför allt – vilka är det som går hem med en guldskinande Oscar under armen när kvällen är slut? Det är också mycket snack om vem som ska leda galan varje år och oftast är det en erkänd komiker som får uppdraget.  2020 års Oscarsgala blir den 92:a i raden och om vi får någon värd i år återstår att se!

Roliga fakta om Oscarsgalan

En gala som funnits så länge som Oscarsgalan har samlat på sig en hel del roliga fakta genom åren. Visste du till exempel att Walt Disney är den person som vunnit flest Oscars genom åren – hela 25 stycken! Näst efter honom är det Katherine Hepburn som hann samla på sig hela 4 stycken statyetter under sin livstid.

Det finns också bara två skådespelare som vunnit en Oscar efter sin död och det är Heath Ledger för sin gestaltning av Jokern i Batmanfilmen The Dark Knight från 2009, och Peter Finch 1976 för filmen Network. Både Finch och Ledger var från Australien vilket är ett konstigt sammanträffande.

Det finns också en skådespelare vid namn John Cazale som du troligtvis aldrig hört talas om men som bara har varit med i totalt 5 stycken filmer som alla av någon outgrundlig anledning blivit nominerade eller vunnit en Oscar – en av dessa är Gudfadern.

Movieposter The Godfather

Annan rolig fakta om galans vinnare är till exempel att den tredje filmen i serien om Lord of the Rings vid namn Return of the King är den enda film som någonsin lyckats kamma hem alla de kategorier som den var nominerad i! – vilken prestation. De filmer som vunnit flest Oscars genom tiderna är  Ben Hur från 1959, Titanic 1997, och Lord of the Rings: Return of the King 2003.  

Men det har också skett skandaler under all dessa år och inför galan år 2000 var det någon som stal alla 50 statyetter som skulle delas ut den aktuella kvällen. En man gick förbi en soptunna och hittade alla statyetter kastade där i. Han lämnade in statyetterna och fick en hittelön samt biljetter till galan.

FAQ Oscars 2020

Här har vi samlat ihop några av de vanligaste frågorna inför Oscars 2020. Vart hittar man odds Oscars 2020, vart man kan live streama galan och när och från vart den sänds. Vi försöker täcka allt vi tror du tänker på kring Oscars.

Var hittar jag de bästa oddsen för Oscarsgalan?

De bästa oddsen hittar du hos svenska spelsajter online som har svensk spellicens.

Kan jag köpa biljett?

Nej, det går tyvärr inte att köpa biljett till själva galan. Utan här gäller enbart inbjudan.

När och var äger Oscarsgalan rum?

Dolby Theater i Los Angeles Kalifornien i USA den 9 Februari.

Kan jag streama Oscarsgalan?

Ja det kan du via olika streamingtjänster online, men du kan behöva en VPN för att kunna se sändningen från Sverige beroende på vilken sajt eller tjänst du använder.