Hem idol Du är här

Sammanfattning av Deltävling 1 och Inför Deltävling 2 – Idol 2021

Den första fredagsfinalen av Idol 2021 har hållits, och först ut att lämna blev 16-åriga Siri Leijon. Det var dock inte vem som åkte ut som varit veckans stora Idol-snackis. Istället har det varit upplägget med röstningen.

Som vanligt stod den alltid lika glade Pär Lernström som programledare, och under hela årets säsong kommer Anis Don Demina vara hans sidekick under de direktsända fredagsfinalerna.

Omfattande kritik mot nya röstningssystemet

Ni som har följt Idol genom åren vet att man vanligtvis röstar på sina Idoler under fredagsfinalen, och endast då. I år har Tv4 valt att ändra på upplägget – något som genererat en hel del kritik både från Idoler såväl som från tittare. I denna säsong av Idol hålls nämligen röstningen öppen hela veckan, och därefter stängs den när fredagsfinalen börjar.

Vem som kommer åka ut under kvällens final är därmed redan avgjort på förhand – men vem det blir som åker ut får vi inte veta förrän mot slutet av programmet. De Idoler som gått vidare kommer nämligen en efter en ropas upp för att framföra sina bidrag, ända tills det slutligen bara är en Idol kvar – den som fått minst röster under den gångna veckan.

Kan räddas kvar av juryn

Den Idol som vid slutet av kvällen visar sig ha fått färst röster under veckan får själv välja om denne vill uppträda ändå, eller inte. Om Idolen uppträder har den chans att bli räddad av Idoljuryn, vilka precis som förra året har en livboj att dela ut.

Ingen livboj för Siri Leijon

När Siri fick beskedet att hon var den Idol som fått minst röster under den första veckan valde hon att uppträda. Hon hoppades såklart på att hennes framträdande skulle räcka till en livboj – samtidigt som hon också såg sin chans att få uppträda framför kameran en sista gång.

Juryn valde dock att hålla hårt i sin livboj – något vi känner igen från föregående säsong – och Siri Leijon blev därmed den första deltagaren att lämna Idol 2021. Efteråt kommenterade hon det hela så här: “I början tyckte jag att det var roligt att de skulle ändra upplägget. Men nu i efterhand har jag ändrat mig. Det var ett enormt stresspåslag, och det säger jag inte bara för att jag har åkt ut. (…) Det var inte mysigt direkt att sitta där och vänta på att få sjunga i flera timmar.”

I det stora hela var hon ändå positiv – bland annat påpekade hon att hon med sina 16 år var yngst i hela tävlingen och att hon var väldigt stolt över att ha tagit sig så pass långt som hon faktiskt gjort. Hon var också säker på att detta inte är den sista gången vi ser henne i tv – en härlig inställning!

Kritikstorm på Instagram

Det var inte bara Siri som inte var helt nöjd med det nya röstningssystemet. Den som modererar Tv4’s kommentarsfält på deras Instagramkonto för Idol 2021 lär inte haft en rolig nästkommande dag på jobbet. Det var många tittare som gjorde sin röst hörd i kommentarsfälten, och det var en hel del kritiska röster. I det stora hela menade de flesta att ett sådant upplägg som är nu, sätter på tok för stor press på Idolerna – något som i värsta fall riskerar att knäcka dem helt.

Inför deltävling 2 – Idol 2021

Det är alltså 12 deltagare kvar tills nästa fredagsfinal. Den som vill hålla kvar sin favorit i programmet ska numer ringa och rösta under veckan, eftersom veckans omröstning stängs i samband med att finalen startar. Delfinal 2 i Idol 2021 sänds i Tv4 och Tv4 Play fredag den 8 oktober kl. 20.00.

De deltagare som är kvar i tävlingen just nu är:

 • Amena Alsameai
 • Annika Wickihalder
 • Birkir Blær Ódinsson
 • Daut Ajvaz
 • Emma Petersson Håård
 • Erik Elias Ekström
 • Fredrik Lundman
 • Jacqline Mossberg Mounkassa
 • Lana Sulhav
 • Philip Ström
 • Pär Lindberg
 • Sunny Taylor

Idol 2021 odds – Vem Vinner Idol?

Även om det är tidigt att redan nu sia om vem som går hem med segern i Idol är det på bettingbolagens sidor tydligt att det finns några favoriter redan nu. Alla bettingsajter verkar vara rörande överens om att det just nu är Annika Wickihalder som är favorit till att vinna Idol 2021. Det är dock inte jättestor skillnad i odds mellan Annika och nummer två på listan – Amena Alsameai.

Top 6Odds
Annika Wickihalder3.25
Amena Alsameai5.50
Birkir Blaer Ódinsson7.00
Erik Elias Ekström7.00
Jacqline Mossberg Mounkassa7.50
Lana Sulhav7.50

18+ | Regler & Villkor gäller | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se

Ett något längre hopp finner vi ned till listans tredje och fjärdeplatser, vilka i respektive ordning knips av Erik Ekström och Lana Sulhav. De som bettat på Idol odds under flera säsonger vet dock att favoritskapet kan svänga snabbt. Att vara ute tidigt med sina Idol bets kan därför vara smart om man vill betta på någon av de Idoler som inte är favoriter just nu.

Kategorier: