Hem underhallning Du är här

Vit Jul i Sverige? Vi har oddsen!

Det är återigen snart dags för jul. Med mindre än 10 dagar kvar hoppas vi på en vit jul i de större delarna av vårat avlånga land. Som vanligt varje år erbjuder spelbolaget Unibet odds på 18 olika orter i Sverige du kan betta på om de får snö eller inte. Väldigt rolig gissningslek där det finns fina vinster att kamma hem om du gissar rätt. Du kan spela på alltifrån om det blir snö i Malmö långt ner i söder eller långt upp i norr som Haparanda.

Vad är oddsen för snö på julafton?

Det beror helt på var nånstans i landet du befinner dig under julhelgen. Är du uppe i de norra delarna är det nästintill snögaranti. Det kan man även se på de oddsen Unibet har på orter som Haparanda, Luleå och Östersund då oddsen är väldigt låga och ligger kring 1.00 på att det blir snö. Desto längre söderut du planerar att fira din jul desto sämre ser utsikterna ut för att det kommer att bli en vit jul. I Dalarna är chansen stor att det kommer att bli snö och det kan vara ganska spelvärt att lägga ett spel till oddset 1.20 på att det blir snö i Mora.

Snö i huvudstaden under jul?

Det var ett tag sedan Stockholmsborna fick uppleva en vit jul. Senaste gången det skedde var 2012, så det är mer sällsynt än vad man kan tyckas tro. Vad är oddsen för att det blir en vit jul i Stockholm under 2019? Om du ska lägga ett spel på att det blir snö i Stockholm under julen hos Unibet idag får du oddset 2.30 på att det blir det och 1.55 på att det inte blir en vit jul. Det är därmed inte helt otänkbart att det kommer att snöa på julafton i huvudstaden.

Hur har vädret i Sverige varit sedan julen 2010?

År 2018 var det en kall julafton. Vädret lättades dock upp en aning senare under helgen då ett lågtryck resulterade i ett mildare väder med en hel del blåst. På juldagen i jämtlandsfjällen drog orkanbyar fram.

Under 2017 drabbades landskapen Götaland och de södra delarna av Svealand av en hel del regn under julafton. Därmed försvann den snö som tidigare hade legat på backen. Men i de norra delarna av Svealand och upp till Norrland var det snö till och från. Som mest snö var det i Norrlands södra delar och Svealands norra delar under annandagen. Bohuskusten drabbades av storm under annandagen.

Julen 2016 var en ganska trist jul då hela landet enda upp till Umeå var så gott som snöfritt. Mest minnesvärt från denna julhelgen är stormen med namnet Urd som drog fram över Götaland.

År 2015 var en så gott som snöfri jul i de större delarna av landet. Snön fanns endast i Norrland. Under julhelgen härjade stormen Staffan i landet. Det var dock en ganska mild storm sett till tidigare stormar.

Under julen 2014 sträckte sig det vita snötäcket ända ner till de norra delarna av Mälardalen. Även vissa orter i Götaland fick en vit jul. På sina håll i Dalarna och Norrland gick temperaturen ner till -30.

Julen 2013 regnade bort i de större delarna av landet. Det var endast mellersta och norra Norrland som klarade sig från en regnig jul. Värst var det i Borås som hade som mest nederbörd i staden sedan 1884.

År 2012 var senaste julafton som det var snö i huvudstaden. Dessutom var snödjupet på 41 centimeter vilket var det mesta som hade uppnåtts sedan 1915. Uppe i Härnösand uppmättes snödjupet till hela 65 centimeter vilket var stadens snörikaste jul sedan 100 år tillbaka.

2011 var en ganska trist jul för de som befann sig i mellersta Sverige då stormen Dagmar orsakade så att flertalet hushåll förblev strömlösa under annandagen.

Snögubbe i träd på julafton

År 2010 var en sagolik jul för alla som gillar snö på julafton. På samtliga platser i Sverige där snödjupet mättes visade det sig att det var minst 1 cm snö

Blir julen 2019 en vit jul?

Med all sannolikhet kommer det att bli en vit jul i Norrland. Utsikterna för att det snöar i de södra delarna ser desto mindre hoppfullt ut.

När hade Sverige en vit jul senast?

Senaste gången Sverige var täckt med minst 1 cm snö på alla stationer där SMHI mäter snön var julen 2010.

När hade Stockholm senast en vit jul?

Senaste gången snömängden i Stockholm uppmättes till 1 cm snö var julen 2012.

Kategorier:

Anmäl dig till våra utskick och få de allra se