Hem underhallning Du är här

Midsommar 2019 – hur ser oddsen ut för solsken?

Finns det något bättre än en svensk Midsommar? Det finns mycket att se fram emot – maten, vänner och familj, dansen runt midsommarstången. Oavsett om det är ett barn som firar sin första Midsommar med familjen eller om du är ute med dina kompisar i skärgården så är det alltid en väldigt speciell dag. En svensk Midsommar är något vi alla ser fram emot och samma fråga kommer upp år efter år, kommer det bli fint väder på Midsommar eller inte?

När är midsommar 2019?

Midsommarafton inträffar alltid i juni, varje år. Historiskt så brukade Midsommarafton firas den 23 juni, dagen före Midsommardagen som var samma datum som Johannes Döparens dag. Det står i bibeln att Johannes föddes sex månader före Jesus och därför firades han 24 juni, sex månader före jul. Numera infaller Midsommardagen alltid på en lördag mellan 20 och 26 juni och därför är Midsommarafton alltid på en fredag mellan dessa datum.

Varför hoppar grodorna runt midsommarstången?

Det finns mycket olika saker som händer när det är dags att fira midsommar. Allt ifrån maten som äts till dansen runt midsommarstången är viktiga traditioner för många, men varför ser midsommarfirandet ut som det gör? Maten är något som är centralt hos många utav våra högtider och här ser det helt enkelt ut att vara det som är i säsong. Midsommarstången kom in från Tyskland, precis som julgranen gjort en gång i tiden. En annan vanlig tradition som lever kvar är att om du plockar 7 olika sorters blommor och lägger dem under kudden på Midsommaraftons natt så kommer du att drömma om personen som du ska gifta dig med.

Intressanta Midsommar fakta

Något du förmodligen inte vet om gällande traditioner när en firar Midsommar är var dansen med grodorna kommer ifrån. Denna sång baserades tydligen på en fransk sång som brittiska soldater sjöng för att göra narr av fransmännen under napoleonkriget vid 1800-talet. Som många av oss vet så gallas de för ”froggies” eller grodor, förmodligen för att de är kända för att äta grodlår.

Midsommarafton ansågs länge vara en magisk kväll och midsommarkransen sparades och lades i julbadet. Detta skulle sedan hålla en frisk under hela vintern.

Det dricks också extremt mycket under Midsommar. Förra året såldes hela 1.2 miljoner liter ren alkohol på systembolaget. Det är hela 50% mer än en genomsnittlig vecka.

Hur blir vädret på Midsommar?

Svenskar är, som du vet, besatta av vädret på sommaren. Så fort solen är ute är det i stort sett lag på att alla ska ut och göra det mesta av det fina vädret. När det kommer till midsommar ska det helst firas utomhus och särskilt maten ska ätas ute i solen. Men Midsommar regn är inte helt ovanligt och frågan om vad det blir för väder på Midsommar är något som spekuleras vitt och brett om. I nuläget står det ingenting om regn utan det ser ut att bli växlande molnighet och över 20 grader i Stockholm åtminstone. Men det vore inte första gången som meteorologerna felaktigt förutspått fint väder som resulterat i förvånade firare och Midsommar regn. Det är bättre att vara förberedd på regn och bli glatt förvånad om det blir soligt än tvärt om, eller vad tycker du?

Oddsen perkar på en solig Midsommar

När vi der över hur oddsen ser ut över midsommarvädret så ligger oddsen på att det blir sol i hela Sverige. På Västkusten verkar det lite mer osäkert där oddsen är runt 2.50 för regn och 1.40 för sol. Sedan ändras oddsen i södra och östra Sverige där du kan vinna upp till 7.5 gånger dina odds om det skulle bli regn i exempelvis Visby. Det bådar gott för Midsommarfirare på Gotland! Vi rekommenderar att du tippar på att det blir soligt, det ser ut som att vädergudarna ler ner på Sverige i Midsommar 2019 och ger vackert väder i hela landet – om man litar på oddsen och meteorologerna i alla fall.

Kategorier:

Anmäl dig till våra utskick och få de allra se