Hem tips Du är här

Europatipset 12/7: Kval till Europa League står på menyn denna torsdag!

Denna Europatipskupong bjuder på Europa League-kval för hela slanten. Det är många kluriga matcher, där AIK och BK Häcken representerar Sverige denna torsdag. Häng med mot 13 rätt!

Spelstopp: 17.59

[europatipset]

 

 

1. KuPS – FC Köpenhamn 2

FC Köpenhamn var en stor besvikelse i den danska ligan förra säsongen. I Europa League, där FCK tog sig vidare från gruppspelet, gick det dock bättre. Det finns ett starkt kunnande i laget som bör stå sig ganska bra på den här scenen. Finska KuPS är såklart ett sämre lag i grunden, men med tanke på att den finska ligan till skillnad från den danska är i full rullning, räknar vi inte bort finländarna helt och hållet. Åtminstone inte på hemmagräs. FCK spelas med reservation!

 

2. Shamrock Rovers – AIK 2

AIK tar sitt pick och pack och reser till irländska Dublin för att ställas mot Shamrock Rovers denna afton. Gnaget är alltjämt obesegrat efter 13 spelade matcher och toppar även Allsvenskan i skrivande stund framför Bajen. Shameock Rovers är en ganska tacksam lottning då de är långt ifrån Irlands bästa lag. I träningsmatchen mot Celtic inför detta möte blev det förlust med hela 0-7, vilket inte är någon självförtroendeboost. MEd tanke på formen AIK visat upp under året, plus det fakktum att Allsvenskan håller högre klass än den irländska ligan, utgår vi från tvåan.

 

3. Liepaja – Häcken 2

BK Häcken reser till den lettiska västkusten för att ställas mot Liepaja i sin kvalmatch. Andreas Alm har en trupp som består av mycket potential, framför allt i offensiven. I den Allsvenska omstarten besegrades Sundsvall med bekväma 3-0, och faktum är att det abra är AIK som släppt in färre mål än Häcken i den svenska högstaligan. Liepaja parkerar på tredje plats i den lettiska högstaligan, som utan tvekan håller en betydligt sämre klass än Allsvenskan. Tvåan känns därför som en rimlig spik.

 

4. Ferencvaros – Maccabi Tel Aviv 2

Maccabi Tel Aviv mäktade ”bara” med en tredje plats i den israeliska ligan. Ute i Europa League gick det däremot bättre då laget tog sig till gruppspel. Väl där skrapade laget ihop fyra poäng, samtliga mot spanska Villarreal. Den ungerska ligan, där Ferencvaros håller till, är betydligt sämre än den israeliska diton. Budapest-gänget slutade på en fjärde plats i ligaspelet i fjol och går sällan vidare från kvalspelet i dessa sammanhang. Börja från höger.

 

5. Cliftonville – Nordsjälland 2

Nordirländska Cliftonville slutade på en femteplats i den inhemska ligan förra säsongen med hela 26 ponäg upp till mästarna Crusaders. Med tanke på att den nordirländska ligan verkligen inte är något att hänga i granen är dessa siffror sannerligen inte något att skryta med. Nordsjälland hamnade på en tredjeplats i den danska ligan förra säsongen och hålls som kraftiga favoriter här. Bortalaget håller en betydligt högre nivå än hemmalaget och bör gå vinnande ur denna fighten. Säker tvåa!

 

6. FC Ilves – Slavia Sofia X

FC Ilves slutade på en fin tredjeplats i den finska ligan förra säsongen. Denna säsongen går det betydligt sämre då laget återfinns på den undre halvan av tabellen. En seger på de sju senaste är facit för Tampere-laget, vilket så klart inte är någon höjdare. Men trots detta ses hemmalaget som favoriter i detta möte. Slavia Sofia är inte ens nära att vara ett av Bulgariens bästa lag, men å andra sidan håller den bulgariska ligan en högre nivå än den finska. Dra på med alla tecken!

 

7. FC Lahti – FH Hafnarfjördur 1

Vi fortsätter med det finländska temat och rör oss lite mer söderut i vårt blåvita grannland, där FC Lahti ska ta sig an FH. Efter att ha haft en förlustfri svit på tolv raka matcher har nu Lahti förlorat på två rad, vilket gör att det finns vissa frågetecken för formen. Hafnarfjördur är ett topplag på Island, men håller samtidigt en lägre nivå än toppduon Stjarnan och Valur. Vi utgår från hemmasegern, men garderar omgående.

 

8. IBV Vestmannaeyjar – Sarpsborg 2

IBV Vetmannaeyjar är i detta kvalspel tack vare att de vann den isländska cupen i fjol. Sett till tabellen är dock detta ett bottengäng, och faktum är att det endast skiljde tre poäng mellan de och Víkingur Ó, som åkte ur serien förra säsongen. Sarpsborg håller en stabil, hög nivå i norska Eliteserien och bör kunna städa av islänningarna ganska bekvämt. Tvåa.

 

9. Neftchi Baku – Ujpest 1

I Azerbajdzjan väntar ett möte mellan två olika huvudstadsklubbar. Neftchi Baku gästas av den ungerska klubben Ujpest. Lagen slutade på tredjeplats i de inhemska ligorna den senaste säsongen. Laget från Baku håller vi dock som favoriter i den första matchen. Inte bara för att matchen spelas på Neftchi Bakus hemmagräs, utan också för att lag från Azerbajdzjan håller högre klass än ungerska lag. Utgå från hemmasegern.

 

10. Spartak Subotica – Coleraine 1

Spartak Subotica som slutade på en femteplats i den serbiska ligan i fjol har fått en mycket tacksam lottning i den första kvalrundan. Coleraine, som är beläget på Nordirland, håller nämligen inte någon speciellt hög nivå. Gästerna förlorade bland annat med 0-7 mot Haugesund på resande fot under fjolårets Europa League-kval. Nordirländska lag har sällan något att hämta när det kommer till Europa-spel. Det här är inget undantag. Ettan spikas!

 

11. Derry City – Dinamo Minsk

Det vitryska huvudstadslaget, Dinamo Minsk, har stor rutin från spel i Europa League. Gästerna ligger tvåa i den inhemska ligan, fyra poäng bakom BATE Borisov. Vitryska lag har visat, framförallt under de senaste åren, att det är lag som absolut inte ska underskattas. Annat är det i Derry City. Det nordirländska laget, som huserar i den irländska ligan, är inte bättre än ett mittenlag i seriespelet. Formen är dessutom ganska knaper. Tvåan känns klart mest trolig.

 

12. Siroki Brijeg – Domzale X

Det bosniska laget Siroki Brijeg, som slutade på en tredjeplats i den inhemska ligan den förra säsongen, ställs mot ganska tufft motstånd redan i den första kvalrundan. Slovenska Domzale slutade “bara” sju pinnar bakom toppduon Olimpija och Maribor under fjolårets ligatabell. Gästerna har övertygat ute i Europa de senaste säsongerna. Förra säsongen fick tyska Freiburg ge sig i ett dubbelmötet mot Domzale i den näst sista kvalomgången. I Bosnien är dock känslan att det här kan gå åt vilket håll som helst. Vi lämnar inget åt slumpen utan målar på med alla tecken!

 

13. Hibernian – NSI Runavik 1

Hibernian har haft det tufft ute i Europa under längre tid. Nu har dock laget från den skotska huvudstaden Edinburgh fått en väldigt tacksam lottning i den första kvalomgången. I NSI Runavik finns det knappast några fotbollsspelare som kan kalla sig själva för “proffsspelare”. Runavik är beläget på Färöarna, alltså spelar gästerna fotboll till vardags mot väldigt begränsat motstånd. Allt annat än en hemmaseger är ett mirakel. Kassaskåpssäker spik!

 

Kassaskåpet! – Hibernian

NSI Runavik innehåller spelare som inte ens är fulltidsproffs och har därför inte mycket att hämta på denna nivån. Hibernian är ett av Skottlands bästa lag och gör processen kort med färöingarna.

 

Varningen! – Slavia Sofia

FC Ilves går inte speciellt bra i den finska ligan. Och med tanke på att bulgariska lag ofta håller en betydligt högre nivå än finska, bör man inte räkna bort Slavia Sofia här.

 

144 rader

 1. KuPS – FC Köpenhamn x2
 2. Shamrock – AIK 2
 3. Liepaja – Häcken 2
 4. Ferencvaros – M.Tel Aviv x2
 5. Cliftonville – Nordsjälland 2
 6. Ilves – Slavia Sofia 1×2
 7. Lahti – Hafnarfjördur 1x
 8. Vestmannae. – Sarpsborg 2
 9. Neftchi Baku – Ujpest 1x
 10. Sp.Subotica – Coleraine 1
 11. Derry City – D.Minsk 2
 12. Siroki Brijeg – Domzale 1×2
 13. Hibernian – Runavik 1

 

1296 rader

 1. KuPS – FC Köpenhamn x2
 2. Shamrock – AIK x2
 3. Liepaja – Häcken 2
 4. Ferencvaros – M.Tel Aviv 1×2
 5. Cliftonville – Nordsjälland 2
 6. Ilves – Slavia Sofia 1×2
 7. Lahti – Hafnarfjördur 1×2
 8. Vestmannae. – Sarpsborg x2
 9. Neftchi Baku – Ujpest 1x
 10. Sp.Subotica – Coleraine 1
 11. Derry City – D.Minsk 2
 12. Siroki Brijeg – Domzale 1×2
 13. Hibernian – Runavik 1

Anmäl dig till våra utskick och få de allra se