Hem tips Du är här

Inför decenniets mest spännande guldstrid i Allsvenskan 2019

Inför de två sista omgångarna av Allsvenskan har vi en historisk upplösning framför oss. Vi har tre Stockholmslag som kan vinna Allsvenskan 2019 och även skånelaget Malmö. I senaste omgången då matchen mellan Hammarby och Malmö spelades kunde en förlust för Bajen inneburit att de mer eller mindre skulle tappat chansen om ligaguldet, men Bajen gjorde det dom skulle och vann mot Malmö hemma på Tele 2 Arena med 2-0. Även de två andra Stockholmslagen gjorde det dom skulle. AIK tog en fin seger borta mot sistplacerade laget Falkenbergs med 1-5 och Djurgården som hade en svår bortamatch mot Göteborg vann med 0-1.

Djurgården i serieledning – SM guld nästa?

Djurgården gick med segern upp i toppen av tabellen med 62 poäng. Den jagande trion Bajen, AIK och Malmö har alla 59 poäng vardera. En förlust eller poängtapp i form av oavgjort i de två avslutande omgångarna kan betyda att guldet tappas helt. Inför näst sista omgången har vi matcherna Hammarby borta mot Östersunds, Djurgården hemma mot Örebro och det extremt spännande slaget mellan Malmö och AIK där Malmö spelar hemma. Det laget som vinner den matchen är fortfarande med i kampen om guldet, även vid ett oavgjort resultat beroende på hur de andra matcherna slutar.

De två återstående omgångarna med odds från Unibet

Nedan är komplett spelschema för de två återstående omgångarna:

Alla odds är hämtade från Unibet och senast uppdaterade 23/10-2019.

Unibet
100 kr gratisspel
18 År | Folkbokförd i Sverige | Identifiering med E-legitmation | Allmänna regler och villkor gäller | Stödlinjen.se

Näst sista omgången

LagDatum & Tid1X2
Östersunds FK – Hammarby27/10-2019, 17:307.404.801.44
Malmö FF – AIK28/10-2019, 19.001.903.404.55
Djurgården – Örebro SK28/10-2019, 19:001.207.5013.50

Sista omgången

LagDatum & Tid1X2
Hammarby – BK Häcken2/11-2019, 13:001.604.254.75
AIK – GIF Sundsvall2/11-2019, 13:001.354.509.00
IFK Norrköping – Djurgården2/11-2019, 13:003.753.401.95
Örebro SK – Malmö FF2/11-2019, 13:009.004.501.35

AIKs guldchanser

AIK är det laget med minst chans att vinna guldet eftersom att de har drabbats av en tung skadesituation i truppen med spelare som Anton Salétros, Chinedu Obasi, Nabil Bahoui, Robert Lundström, Oscar Linnér och Rasmus Lindkvist. Inför matchen mot Falkenbergs fick de p.g.a alla avbräck kalla in tre juniorer till truppen. Det gick bra då. Frågan är om det kommer att hålla hela vägen resten av säsongen? Några andra orosmoln är att Tarik Elyounoussi som började säsongen med att spruta in mål och låg i toppen av skytteligan har stannat av helt på takten.

AIK har även den tuffa uppgiften framför sig att möta Malmö borta i nästa omgång. Där de inte har vunnit sedan 2001 i svenska Cupen. Även om första mötet av de två sista omgångarna börjar med en rejäl uppförsbacke avslutas säsongen hemma mot ett Sundsvall i kris. Chanserna är goda för att göra en snygg sorti på säsongen genom att gå ut med en vinst. Vi får se om det blir med ett guld för andra året i rad eller en allsvensk säsong när de nästan nådde hela vägen fram. Svaret har vi den 2:a november.

Djurgårdens guldchanser

Serieledande Djurgården ser onekligen ut som det lag med störst chanser att vinna guldet. Efter segern borta mot Göteborg i senaste matchen ökade chanserna betydligt. Laget har bara fyra förluster den här säsongen och en av dem var i derbyt mot ett annat lag som befinner sig i toppstriden, nämligen Hammarby. Är det något Djurgården älskar är det pressen som drabbar alla lag i toppstriden just nu. Det är väl mer eller mindre ett bevis på det med den senaste segern borta mot Göteborg som de vann utan att egentligen förtjäna segern, men det är signifikativt för en toppklubb att få med sig resultat i de mest oväntade situationer.

Något som kan vara avgörande för Djurgårdens chanser i toppstriden är att fem av deras spelare riskerar avstängning vid ett gult kort. Det är spelarna Fredrik Ulvestad, Jesper Karlström, Jonathan Ring, Astrit Ajdarevic och Marcus Danielson. Dessa spelare är oerhört viktiga i de två återstående omgångarna av Allsvenskan då Djurgården möter Örebro hemma i första matchen och spelar mot Norrköping borta i sista omgången. Även om chanserna ser goda ut för vinst mot mittenlaget Örebro väntar en desto svårare motståndare i Norrköping på bortaplan. Det mötet kan komma att bli helt avgörande för utgången av säsongen, ännu en gång är Norrköping med och påverkar guldstriden.

Unibet
100 kr gratisspel
18 År | Folkbokförd i Sverige | Identifiering med E-legitmation | Allmänna regler och villkor gäller | Stödlinjen.se

Hammarbys guldchanser

Bajen som öser in mål den här säsongen har gått fram som ett tåg i ligan och är nu alltså inblandade i guldstriden. Under säsongens gång har det skett en hel del positiva saker i laget med b.l.a Tankovic landslagsplats. När man leder skytteligan i Allsvenskan med stil borde man få en chans i landslaget. Laget har alltså samlat ihop 59 poäng inför de två sista avgörande matcherna. En stor orsak till att Hammarby har gått så bra den här säsongen är deras effektiva defensiva presspel. De är extremt skickliga på att vinna tillbaka bollen vid bolltapp.

Inför de två sista omgångarna står Östersund och Häcken på spelschemat. Första matchen åker laget upp till Östersund för att ta med sig tre poäng hem, poängtapp eller förlust här kan definiivt betyda slutet för den målglada offensiva maskinen. När Hammarby tog emot Östersund tidigare under säsongen på Tele 2 Arena blev det en rejäl överkörning och Östersund fick åka hem med 4-0 i baken. Häcken är en desto svårare motståndare. I första mötet när Bajen spelade borta mot Häcken blev det förlust med 2-0, men i ett avgörande möte om guldet på Tele 2 Arena kan vara en nog motivationsfaktor att ta fram det tunga artilleriet och ösa in mål på hemmaplan.

Malmös guldchanser

Laget har Allsvenskans bredaste och starkaste trupp och sett till spelarmaterialet borde de ha sprungit ifrån resten av lagen i Allsvenskan, istället befinner de sig på samma poäng som två av de tre Stockholmslagen. Förlusten i senaste omgången mot Hammarby kan ha varit avgörande om Malmös guldchanser. Malmö är såklart inte helt avhängda från guldet ännu. I nästa omgång ställs de mot AIK hemma, för andra omgången i rad möter de ett lag som är högaktuellt i guldstriden. En förlust här och det betyder nog att de kan räknas bort helt.

Ledande Djurgården hade en hel del flyt när de i senaste omgången vann borta mot Göteborg. Djurgården spelade inte bra, men fick trots det med sig tre poäng, vilket beror en hel del på en rad felaktiga domslut. Detta påverkar inte bara Malmö såklart utan även resten av topplagen, men eftersom att Malmö har befunnit sig i toppen större delen av säsongen är det såklart ett hårt slag att se. Förutom att Malmö ska möta AIK i nästa omgång spelar de årets sista match mot Örebro borta, men innan de allsvenska omgångarna ska avverkas har de ett Europa League möte hemma mot Lugano på torsdag 24/10.

Malmö har tre matcher kvar att spela jämfört med de tre andra klubbarna som istället kan koncentrera sig enbart på de två återstående allsvenska omgångarna. Scenariot är inget nytt för Malmö som är vana med att varva Europa Cup spel med Allsvenskan, men i en såpass tajt toppstrid skulle det kanske ha varit till deras fördel att enbart kunna lägga all kraft på de avslutande omgångarna av Allsvenskan. Om det är någon klubb som ska kunna klara båda uppgifterna samtidigt så är det Malmö eftersom att de sitter på ligans bredaste trupp.

Vilka vi tippar vinner Allsvenskan

I de två återstående omgångarna av Allsvenskan är Djurgården det enda laget som har råd att ta en förlust för att isåfall efter nästa omgång i värsta tänkbara fall hamna på samma poäng som två av de jagande lagen. Detta kan alltså hända om Djurgården förlorar hemma mot Örebro, Hammarby vinner borta mot Östersund och vid vinst till något av lagen i mötet mellan Malmö och AIK. Om det skulle ske går Hammarby eller Malmö vid vinst mot AIK upp i topp på en bättre målskillnad. Det är inte det absolut bästa scenariot, men om det skulle ske har de fortfarande en chans på guldet i sista omgången.

Vi tippar dock inte att det kommer att inträffa eftersom att Djurgården vann borta mot Örebro med hela 0-3 när lagen möttes tidigare under säsongen. Djurgården har även flytet med sig när det gäller att vinna matcher. De spelar som ett vinnarlag, i de matcher de presterar dåligt får de ändå med sig resultatet. Djurgårdens tuffaste möte väntar i sista omgången när de möter Norrköping borta, men med det flytet laget har tippar vi att de åtminstone får med sig ett poäng mot Norrköping. Djurgården känns med sitt övertag på tre poäng som den starkaste kandidaten att vinna guldet.

Unibet
100 kr gratisspel
18 År | Folkbokförd i Sverige | Identifiering med E-legitmation | Allmänna regler och villkor gäller | Stödlinjen.se

Spela på Djurgården som vinnare hos Unibet