Hem speltips franska-oppna

Franska Öppna – reslutat och historia

Franska Öppna eller Championnats Internationaux de France de Tennis är en av fyra årliga Grand Slam-turneringar i tennis tillsammans med Australian Open, Wimbledon och US Open. Turneringen är den enda av Grand Slam som spelas på grus och har så gjort sedan 1908. Rafael ”gruskungen” Nadal är regerande mästare för tredje året i följd och spanjoren är också den med flest segrar i turneringen; hela 12 stycken. När han spelar som bäst på det snabba underlaget är det ingen i världseliten som hänger med. 

2020 väntar den 124:e upplagan av Franska Öppna och räkna återigen med att tenniseliten samlas i Paris. För dig som vill betta på evenemanget finns det flera goda möjligheter vilket du kan läsa längre ned i artikeln.  

Franska Öppna 2019 – Hur gick det?

Inför turneringen handlade det mesta som vanligt om de topptrion Nadal, Federer och Djokovic. Roger Federer valde att göra comeback i turneringen efter fyra års frånvaro men det var Djokovic och Nadal som var favoriter att göra upp om pokalen. Djokovic ville vinna för att kunna hålla alla fyra Grand Slam-titlar på samma gång medan Nadal vid seger skulle bli den spelaren med flest singel-segrar i en och samma Grand Slam-turnering. Det skulle aldrig bli en drömfinal mellan Nadal och Djokovic men Franska Öppna 2019 bjöd ändå på ett sprakande slutspel. 

I ena semifinalen möttes Federer och Nadal, kanske modern tennis största klassikermöte. Den här gången gick Nadal segrande ur matchen efter 3-0 i set. Djokovic var favorit mot österrikaren Dominic Thiem i andra semifinalen men föll i en underhållande match efter 3-2 i set. I finalen skulle Nadal visa varför han kallas för gruskungen när han komfortabelt vann med 3-1 i set efter att ha avslutat med 6-1, 6-1. 

Franska Öppna  – En era som går tillbaka till 1891

Första upplagan av Franska Öppna arrangerades redan 1891. Idag är det den enda turneringen som spelas på grus och Grand Slam-turneringen anses vara den mest fysiskt påfrestande av världens tennistävlingar. Turneringen har en anrik historia och har gått igenom flera förändringar genom århundradena. Idag finns framförallt fem kategorier där Singelspelet är den mest åtråvärda titeln för damer och herrar. Utöver det hittar du dubbel för båda könen samt en mixed dubbel. 

French Open var ett av få evenemang som inte hade uppehåll under andra världskriget. Men i efterhand har den franska regeringen inte godkänt resultaten under de åren då landet var under tysk ockupation. Idag är Franska Öppna en av de absoluta höjdpunkterna under tennisåret och lär så förbli. Tenniseliten samlas i Paris i slutet av maj årligen och det är ett rejält spektakel.  

Regerande mästare i Franska Öppna

Herrar singel: Rafel Nadal
Rafael Nadal vann sin 12:e Franska Öppna 2019 och hans 18:e Grand Slam-titel totalt. Spanjoren utökade därmed sitt egna rekord med flest antal vinster i turneringen.

Damer Singel: Ashleigh Barty

Damernas segrare var mer överraskande än herrarnas. Australiskan Ashleigh Barty vann sin första Grand Slam någonsin och blev samtidigt den förste från landet att vinna sedan Margaret Court 1973.

Herrar Dubbel: Kevin Krawietz och Andreas Mies

Såväl Krawietz som Mies lyckades vinna sin första Grand Slam-titel när de vann herrarnas dubbel under Wimbledon 2019.

Damer Dubbel: Timea Babos och Kristina Mladenovic
Ingen av de segrande damerna var särskilt nervösa i finalen då de båda vunnit en Grand Slam tidigare. Segern för duon innebar att Timea Babos har Grand Slam medan Kristina Mladenovic har tre segrar.

Mix Dubbel: Latisha Chan och Ivan Dodig

I underhållande mixed dubbel fick vi se en rafflande final. Segrande gjorde Latisha Chan och Ivan Dodig för andra gången. Blir det en tredje gång för duon 2020?

Rolig statistik från Franska Öppna

* Turneringen har officiellt arrangerats 123 gånger på 128 år.

* Fram till 1925 fick endast franska spelare delta.

* Rafael Nadal är spelaren med flest singeltitlar i modern tid med sina 12 stycken vinster.

* Mats Wilander är en av fyra oseedade spelare som lyckats vinna turneringen när han tog hem titeln 1982.

* Den yngste vinnaren i herrarnas historia är Michael Chang från USA när han vann endast 17 år och 3 månader gammal. 

* På damerna är det Monica Seles som har rekordet när hon vann endast 16 år och 6 månader gammal.

* Äldste vinnaren på herrsidan är fransmannen Andre Vacherot som var 40 år och 9 månader när han vann.

* Damernas äldste vinnare är betydligt yngre. Zsuzsa Körmöczy var 33 år och 10 månader när hon gick segrande ur turneringen. 

* Den totala prispengen var €42,661,000 under 2019 där segrarna i herrarnas och damernas singel är de som får största delen av kakan.

* Flest segrar i damsingel har Chris Evert med sina sju titlar.

* Två svenskar hittas bland herrarnas topp 10 singel. Björn Borg ligger trea med sina sex segrar medan Mats Wilander hittas på en delad sjätte plats med tre titlar.

* Kollar vi på de senaste 100 åren är Borg tvåa medan Wilander klättrar upp på tredje plats.

* Förste svenska segraren var Sven Davidsson som vann 1957. Det skulle krävas tre raka finaler för att svensken skulle vinna. Davidsson, Borg och Wilander är de enda svenskarna som vunnit Franska Öppna. 

* Stefan Edberg, Mikael Pernfors, Magnus Norman och Robin Söderling nådde också final i tävlingen utan att lyckas vinna. Söderling förlorade två finaler. 

* Frankrike är landet med flest segrar bland herrarnas singlar – 38 stycken – men de första 28 segrarna kom när det endast var tillåtet med franske deltagare.            * Sedan dess har nationen tagit 10 vinster vilket är lika många som Sverige.
* Spanien är etta (utan Frankrikes 28 första titlar) med sina 20 segrar, utan Nadal är antalet åtta.

* Frankrike, Spanien, Australien, USA och Sverige! Där har du topp 5 på herrsidan.

* På damsidan har Sverige inte samma historik. Vi har aldrig ens varit i final eller ens tagit någon Grand Slam-titel alls.

* Förutom 10 segrar har Sverige nio andraplatser i Franska Öppna.

* Franska Öppna är den Grand Slam-turnering där svenskarna trivts bäst genom åren. Så här ser fördelningen ut mellan de olika varianterna.

* Australian Open – 6 vinster, 5 finalförluster
* Franska Öppna – 10 vinster, 9 finalförluster
* Wimbledon – 7 vinster, 2 finalförluster
* US Open – 3 vinster, 5 finalförluster

Live Stream franska öppna

Tennis är en av de mest uppskattade tv-sporterna och få turneringar har samma status som franska öppna. Hela mästerskapet sänds hos Eurosport och Eurosport Player inklusive alla matcher för herrar, damer och i dubbeln. Men har du inte Eurosport-paketet eller möjlighet att se franska öppna på tv så rekommenderas det att livestreama matcherna hos ett spelbolag istället. Flertalet svenska spelbolag live streamar franska öppna gratis som till exempel Unibet. Fördelen med live streaming hos ett spelbolag är att det är helt gratis att titta. Som regel behövs endast ett positivt spelsaldo alternativt att ditt senaste spel är placerar inom 48 timmar. Uppfyller du de kraven kan du streama tennisturneringen helt gratis hos spelbolagen. Spara pengar på dyra abonnemang och välj istället en väg som är gratis.

FAQ Franska Öppna

Var arrangeras 2020 års Franska Öppna?

I vanlig ordning så spelas Franska Öppna på Stade Roland -Garros i den franska huvudstaden Paris.

Vilket datum spelas Franska Öppna 2020?

Franska Öppna spelas 2020 mellan 24:e Maj till 7:e Juni.

Franska Öppna betting – går det?

Självklart så går det att betta på Franska Öppna. De flesta svenska spelbolag erbjuder live betting och vanlig

Vem är favorit att vinna Franska Öppna 2020?

Rafael Nadal kallas för gruskungen av en anledning och har vunnit tävlingen tre år i rad. Spanjorens tolv vinster på de femton senaste upplagorna och har aldrig förlorat en final. Hans tolv segrar är också dubbelt så många som Björn Borg som ligger på tredje plats historiskt.

Kan man live streama Franska Öppna 2020?

Änså länge får vi se vilket eller vilka spelbolag som köper rättigheterna till att live streama Franska Öppna, men vi tvivlar inte på att du kommer att kunna live streama även 2020 års upplaga.

Vad är det för prispengar i Franska Öppna man spelare om?

2019 års upplaga av Franska Öppna betalade man ut totalt 42.661.000 Euro. Vi tippar på att 2020 lär prissumman öka ytterligare.

Anmäl dig till våra utskick och få de allra se