ATG är svensk travsports samverkansorgan kring betting på hästar. Förkortningen ATG står för, Aktiebolaget Trav och Galopp. Det är alltså ett aktiebolag som ägs av två förbund, Svensk Travsport och Svensk Galopp. ATG:s verksamhet grundas på ett avtal mellan de två ägarförbunden och den svenska staten. Avtalet reglerar att staten är med och tillsätter hälften av alla styrelsemedlemmar, bland annat så bestämmer staten vem som ska vara ordförande. På så sätt så kan staten garantera att verksamheten sköts på ett sätt som inte ska vara skadligt för folkhälsan. Allt spel och betting innebär en viss risk att förlora pengar. Med detta avtal så anser staten att denna risk kan minimeras.

ATG:s monopol på hästspel

Det har under lång tid varit så att ATG har varit det enda bolag i Sverige som har kunnat erbjuda spel på svenska hästtävlingar. Utan att kalla det för ett monopol så har ATG varit det enda bolag som har fått ett avtal med staten kring detta spel. Från och med 1:a januari så kommer Sverige att införa ett licenssystem som gör att fler bolag kan ansöka om att få anordna spel på hästtävlingar. Frågan är bara vilka tävlingar som de kan få möjlighet att anordna spel på. Den absoluta majoriteten av hästtävlingar i Sverige, anordnas av Svenska Travsport och Svensk Galopp. De är fortfarande delägare i ATG, och för att deras tävlingar ska kunna fortsätta arrangeras så krävs det inkomster. Dessa inkomster kommer främst från spel och betting, vilket gör att ATG, med all sannolikhet kommer fortsätta att vara det dominerande spelbolaget för svenska hästtävlingar. Det som licenssystemet dock kommer tillföra, är möjligheten för ATG att utöka sitt utbud med andra spelformer.

ATG:s historia

Spelbolaget grundades 1974, och under det året så var det även premiär för det nya “riksspelet” V65. För att spela så kunde man lämna in sina rader hos posten, över hela landet, därav namnet riksspel. Redan det första året så omsatte man nästan 1 miljard kronor. 1979 så dök Olympiatravet upp, vilket fortfarande är ett av de absolut största travloppen i Sverige. Tävlingen är öppen även för internationella hästar och är en höjdpunkt i början av travsäsongen varje år. 1987 så börjar ATG att sätta upp egna online ombud. Detta blev en riktig succé och man behövde inte längre skicka sina tips via posten. Det räckte att gå till ett ATG-ombud så kunde man lämna in raderna direkt. 1987 är även året då “Dagens Dubbel” ser dagens ljus, och än idag är det ett av ATG:s mest populära spel. 1993 är det premiär för V75 som tar över från V65 som ATG:s riktiga flaggskepp. Under året så kommer det fler nyheter som Jackpott och Harry Boy. 1998 kan man spela på hästar via internet för första gången via ATG:S första hemsida.

ATG:s utbud Online

ATG har ett stort utbud av spel på hästar. Förutom de stora loppen där vinsten beräknas på omsättningen, så har man även en hel del oddsspel att erbjuda. De mest populära spelen hos ATG är V75, V86, V64, Dagens Dubbel och Lunchdubbeln.

V75

V75 står för “Vinnare 7 till 5”. Det betyder att det kommer springas 7 lopp och man ska hitta vinnaren i dessa lopp. 7 till 5 är också en förklaring av hur många rätt man behöver ha för att ta del av utdelningen. Har man 7, 6 eller 5 rätt så har man tillräckligt många rätt för att få utdelning. Utdelningen baseras på spelets totala omsättning, så om många spelar så blir utdelningen högre. V75 brukar köras på lördagar, men det dyker ibland upp extra tävlingar på vardagar. Det kan även dyka upp V75 tävlingar i Norge och Danmark, som ATG anordnar. Då brukar de tävlingarna vara på söndagar. Som tidigare nämnt så tog V75 över efter V65 som tidigare kördes på lördagar.

V86

Precis som V75 så står V86 för “vinnare 8 till 6”. Man vinner alltså om man har minst 6 rätt på 8 lopp. Det har funnits i ATG:s spelutbud sedan 2011, och har ersatt V64 på onsdagar. Från början kördes V86 bara på Solvalla travbana, men delas numera mellan två banor. Den ena är alltid Solvalla, men den andra varierar mellan Jägersro, Bergsåker och Åby travbana. Utdelningen till vinnarna beror precis som V75 på omsättningen. En andel av omsättningen går till en prispool. Av den poolen så går 40% till de med 8 rätt. 20% går till de med 7 rätt, och resterande 40% till de med 6 rätt. Skulle väldigt många favoriter vinna sina lopp, så blir vinsten låg. Om utdelningen blir lägre än 15 kronor på 6 eller 7 rätt så blir det ingen utdelning, utan pengarna går till en jackpott för nästa V86 omgång.

V64

Samma princip som spelen ovan gäller för V64. Hitta vinnaren i 6 lopp, och man vinner på 6,5 eller 4 rätt. Kostnaden för spelet beror på hur många hästar man väljer i varje lopp. Om man väljer 2 hästar i varje lopp så blir kostnaden, 2x2x2x2x2x2x1 krona = 64 kronor. Man kan välja alla hästar eller bara en häst i de olika loppen. Något som är speciellt för V64 till skillnad från V75 och V86 är att man kan välja att spela V6, det vill säga bara hitta 6 vinnare. Skulle man lyckas med det så får man 2,5 gånger utdelningen på 6 rätt, men ingen utdelning på 5 eller 4 rätt. Det betyder att om utdelningen är 10 000 kronor för 6 rätt, så vinner man 2,5 x 10 000 = 25 000 kronor. Prispotten bestäms även här med hjälp av omsättningen.

Dagens Dubbel och Lunchdubbeln

Dessa två spel bygger på odds, och då är det vinnaroddsen som gäller. Det gäller att hitta vinnaren i två lopp, och man bestämmer en insats på samma sätt som när man bettar på sportspel. Väljer man 10 kronor som insats, så multipliceras insatsen med antal hästar i varje lopp. Skulle det vara så att man tror på 2 olika hästar i första loppet och 3 olika i det andra loppet, så blir kostnaden 2x3x10 kronor = 60 kronor. Efter varje lopp så får man ett vinnarodds för den häst som vinner. Oddsen i varje lopp multipliceras med varandra och sedan multiplicerar man med sin insats, som i detta exempel var 10 kronor. Om vinnaroddset i första loppet är 4 gånger pengarna och vinnaroddset i andra loppet är 6 gånger pengarna, så får man Dagens Dubbeloddset 6×4= 24 gånger pengarna. Vinsten blir således 24×10 kronor = 240 kronor. Samma princip gäller på lunchdubbeln, där oddset och vinsten räknas ut på samma sätt.

Harry Boy

För att så många som möjligt ska kunna spela på hästar så har ATG tagit fram Harry Boy. Det är en automatiserad framtagning av hästar i varje lopp. Många spelare som inte är så insatta i hästtävlingar har tyckt att det varit svårt att spela. Det kan bero på att man tyckt det har varit svårt att fylla i kuponger, eller att det är svårt att veta hur mycket spelet kommer kosta. Därför dök Harry Boy upp som en hjälp till dessa personer. Det fungerar som sagt automatiskt och man behöver bara tala om hur mycket man vill spela för, så får man ett spel framtaget. Man kan spela Harry Boy på spelen V75, Grand Slam 75, V86, V65, V64, V5, V4, Trio, Tvilling, Komb, Dagens Dubbel och Lunch Dubbel. Man kan välja insats från 50 kronor upp till 1000 kronor. Detta populära sätt att spela har blivit enklare med tiden. Numera kan man till exempel spela en Harry Boy i vissa matbutiker, samtidigt som man betalar för sin mat. Grunden för Harry Boy spelet utgår från favoriterna i varje lopp, som sedan kryddas med några skrällar. Under åren så har flera spelare fått riktigt stora vinster via Harry Boy, den högsta vinsten genom tiderna är över 20 miljoner på 200 kronor spelade.

ATG Live

Via ATG:s hemsida så kan man spela live på olika lopp, både trav och galopp. Det fungerar på samma sätt som när man spelar live på en fotbollsmatch, dvs man spelar under tiden loppet pågår. Ofta kan man spela ända fram till den sista kurvan, då stängs spelet. Oddsen sätts efter hästarnas positioner under loppets gång. Den häst som tar täten brukar oddset sjunka på, medan en häst som hamnar långt bak kan få högre odds. Loppen streamas då på ATG:s hemsida så att man kan se loppen live. Denna funktion ger en extra krydda för de som verkligen gillar trav och galopp, men inte har möjlighet att besöka en travbana.

ATG Online och ATG i butik

Sedan 1998 så har man kunnat spela på hästar via ATG:s hemsida. Möjligheten att spela online har gjort att omsättningen har kunnat bibehållas, trots att antalet ombud i Sverige har blivit färre. Ombuden är det som man kallar ATG i butik. Tidigare så var alla som ville spela på hästar tvungna att besöka ett ombud för att kunna lämna in sina spel. Idag gör man det enkelt via ATG Online. ATG har en fantastisk kundtjänst där man kan få svar på sina frågor. Man kan kontakta dem via telefon, mail eller genom att ställa sin fråga på atg.se. Kundtjänsten är öppen vardagar och lördagar mellan 07.30 och 22.00. På söndagar har de öppet 08.00 – 21.00.

ATG:s största vinster genom tiderna

Om man är nyfiken på de största vinsterna som delats ut av ATG genom tiderna, så har dessa varit på spelformen V75. Listan toppas med en vinst på 67,3 miljoner från 2010. Här följer listan:

1: 67 312 633 kronor, 27 februari 2010, på Axevalla travbana

2: 56 347 408 kronor, 14 januari 2012, Åbytravet

3: 47 360 999 kronor, 7 juli 2007, Halmstad travbana

4: 45 285 093 kronor, 24 juni 2007, Kalmartravet

5: 43 058 556 kronor, 10 december 2016, Färjestadstravet

Senaste nytt inom trav

Det finns flera olika travtidningar där man kan hitta de senaste nyheterna inom trav. Dessa brukar täcka främst svenskt trav, men även ha vissa uppdateringar kring utländska travnyheter. I en av tidningarna har man under senaste tiden kunnat läsa om “Travsportens skräcksiffror”. Artikeln behandlar nyheten om allt färre aktiva inom svensk travsport. Enligt vissa siffror så är det upp till 4000 färre aktiva personer inom svensk travsport. Det beror till stor del på ålder och skador. Många av de rutinerade och kända travprofilerna blir allt äldre. De professionella kuskarna tävlar i et allt hårdare tempo, som frestar på kroppen, med skador som följd. Trots det så står sig svensk travsport relativt stark i världen. Så hoppet finns att Sverige och svenska hästar fortsatt ska kunna vara något att räkna med i travvärlden.

Detaljer
Hemsidahttps://www.atg.se/
Insättningsmöjligheter
Betyg1/5
Spelutvecklare
Bonus
KundtjänstTelefon
Live chattimage
Gratis uttagimage
Live Casinoimage
Mobilsajtimage
SpelbolagBonusBetyg Gå till

BaraBetting.com är en oberoende jämförelsesida med bonusar på internet. Den information som ges ut här är endast för syfte av underhållning. Tredje parter kan ändra eller avsluta bonusar / kampanjer när som helst utan förvarning och vi är inte skyldiga för inkorrekt information. Vänligen följ denna länk för att hitta mer information om BaraBetting.com, vår policy samt läsa mer om ansvarsfullt spelande.