Hem rekar-ishockey vm Du är här

Odds på Sverige Belarus i Ishockey VM

I Sveriges andra match i VM väntar Belarus. Ett Belarus som gör comeback i A-VM efter att nationen trillade ur turneringen 2018. Men nu är alltså Belarus tillbaka i finrummet igen.

Sverige Favorit

Sverige ska vara favoriter i den här matchen och Sverige brukar vinna matcherna mot Belarus och detta relativt enkelt. Men vi alla minns såklart tillbaka med skräck på OS-kvartsfinalen i Salt Lake City. Ett stjärnspäckat Sverige gick rejält på pumpen och förlorade mot Belarus med 4–3. Ett scenario som vi såklart inte vill uppleva igen i detta VM.

Det är dock lite svårt att avgöra vart Belarus står rent spelmässigt. Man har på pappret ett spännande lag där spelarna nästintill enbart kommer från KHL. Med flera spelare hemmahörande i KHL-laget Dynamo Minsk. Flera av spelarna i Belarus är inte heller födda i landet utan har genom åren fått medborgarskap i landet och sedan efter detta valt att representera Belarus. Spelare som gjort detta i denna trupp är bland annat Geoff Platt, Shane Prince, Francis Paré, Danny Taylor och Nick Bailen. Men spelmässigt så ska Sverige ändå vara favoriter i den här matchen om man ser till den svenska truppen. Men Sverige ska nog inte underskatta Belarus och de kan bli farligare än vad många har trott på förhand.

Odds på Sverige Belarus i hockey-VM

Sverige är stora favoriter att vinna matchen mot Belarus. Kanske att oddsen är lite väl låga på Sverige då en vinst mot Belarus ger lika låga odds som en seger mot Danmark. Det vill säga mellan 1.10 och 1.15. Riktigt så stora favoriter tycker jag inte Sverige ska vara. Men självklart Sverige ska vara favoriter och en vanlig dag på jobbet så ska Sverige vinna den här matchen.  

Sverige vinner matchen

Med förhoppningen att ha en seger i ryggen mot Danmark kommer Sverige gå in till den matchen och försöka fortsätta bygga vidare på ett spel som kan vara mer lönsamt i matcherna längre fram i turneringen. Det är även den andra matchen i VM vilket gör att spelarna fått en match i benen tillsammans på isen och man kommer vara mer samspelta. Sverige är klara favoriter och att det inte blir seger i den här matchen vore en skräll.

Under 5.5 mål i matchen

Belarus har ett helt lag fyllt med spelare som är vana från matcher av högsta nivå i KHL. Man har även en bra målvakt i Shane Price som har massor med NHL-matcher på meritlistan. Sverige kommer med största sannolikhet att äga matchen och ha mest skott på mål. Men om Shane Price har en bra dag så kan han mycket väl hålla siffrorna nere rejält för Sverige. Detta bäddar för en målsnål match och att det blir under 5.5 mål i matchen.

När spelas matchen?

Matchen mellan Sverige och Belarus spelas söndagen den 23 maj. Det vill säga drygt tjugofyra timmar efter att Sverige spelat klart sin premiärmatch mot Danmark. Matchstart är klockan 15:15 på söndagen.

Statistik mellan lagen

Ser man till statistiken så talar den tydligt till Sveriges fördel. Lagen har stött på varandra vid tretton tillfällen sedan 2000. Sverige har vunnit alla matcher förutom vid den snöpliga förlusten i OS i Salt Lake City 2002. Men annars så är det enbart svenska segrar. Senast lagen möttes i VM-sammanhang var året då Belarus åkte ut A-VM 2018. Då vann Sverige med 5–0 efter mål av bland annat NHL-stjärnorna Mika Zibanejad, Lias Andersson och Rickard Rakell.

Sverige trupp i VM 2021

Detta är den preliminära truppen som förbundskaptenen Johan Garpenlöv har tagit ut. Det kan komma in ytterligare spelare och spelare som byts ut mot nya då säsongerna inte är helt färdigspelade ännu.

MålvakterKlubblag
Samuel ErssonBrynäs IF
Adam ReidebornAK Bars Kazan
Niklas RubinFrölunda HC
BackarKlubblag
Klas DahlbeckCSKA Moskva
Gustav BackströmÖrebro Hockey
Albert JohanssonFärjestad BK
Pilut LawrenceTraktor Chelyabinsk
Jesper SellgrenFrölunda HC
Philip HolmMetallurg
Nils LundkvistLuleå HF
Magnus NygrenHC Davos
Viktor LööwJokerit
Jonathan PudasJokerit
ForwardsKlubblag
Fredrik OlofssonIK Oskarshamn
Max FribergFrölunda HC
Pär LindholmSkellefteå AIK
Oscar LindbergDynamo Moskva
Jesper FrödénSkellefteå AIK
Mario KempeCSKA Moskva
Andreas WingerliSkellefteå AIK
Emil LarssonÖrebro HK
Jonatan BerggrenSkellefteå AIK
Filip HållanderLuleå HK
Emil SylvegårdMalmö Redhawks
Anton WedinHV71
Markus LjunghLinköping HC
Dennis RasmussenMetallurg
William EklundDjurgården

Belarus trupp i VM 2021

Belarus trupp är fortfarande preliminär och det kan komma att läggas till ytterligare spelare i truppen samt att spelare som är uttagna kan bli bortplockade. Detta är dock de spelarna som förbundskaptenen Alexander Kitarov har tagit ut och som har fått resa till VM i Lettland för att förberedda sig till VM 2021.

MålvakterKlubblag
Danny TaylorDynamo Minsk
Alexey KolosovDynamo Minsk
Konstantin ShostakSeverstal
BackarKlubblag
Nick BailenTraktor
Kristian KhenkelAK Bars Kazan
Stepan FalkovskyDynamo Minsk
Dmitry ZnaharenkoDynamo Minsk
Ilya ShinkevichDynamo Minsk
Ilya SolovievDynamo Minsk
Vladislav EremenkoDynamo Minsk
Evgeny LisovetsSalavat
Dmitry KorobovSalavat
Andrei AntonovYunost Minsk
ForwardsKlubblag
Ilya UsovDynamo Minsk
Artem DemkovDynamo Minsk
Igor MartynovDynamo Minsk
Francis PareAvangard Omsk
Shane PrinceAvtomobilist
Geoff PlattSalavat
Andrey BelevichTorpedo
Nikita KomarovAvangard Omsk
Vladislav KodolaSeverstal
Sergey KostitsynBratislava
Andrey KostitsynDynamo Pardubice
Sergey DrozdYunost Minsk
Stanislav LopachukYunost Minsk
German NesterovHK Gomel

Var spelas VM 2021?

Ishockey-VM 2021 spelas i Lettland och huvudstaden Riga. Det var tänkt att Lettland och Belarus skulle dela på värdskapet. Men på grund av oroligheterna i Belarus så valde Internationella ishockeyförbundet att frånta Belarus värdskapet. Detta gör att Lettland kommer att ha hand om mästerskapet på egen hand. Matcherna kommer spelas i två olika arenor i staden och hela mästerskapet kommer spelas i en bubbla precis som hela den föregående säsongen.

Var sänds matchen?

Hela mästerskapet sänds i SVT:s kanaler och matchen mellan Sverige och Belarus kommer att sändas i SVT och på SVT Play. Även Nent och deras streamingtjänst Viaplay har rättigheterna till VM. Så via streamingtjänsten Viaplay kommer du också kunna se hela mästerskapet. För att se vem som är favoriter att vinna hockey vm, klicka här!