Hem rekar-ishockey Du är här

Speltips Ishockey VM 14 maj

Sverige – Ryssland

Matchstart 19.15

Ja då var det äntligen dags för kvartsfinal i detta världsmästerskap. Det är ett Ryssland som stundtals spelat helt magnifikt och även haft djupa dalar i sitt spel. Men som alltid är det nu det gäller och ryssarna brukar vara framgångsrika i slutspel. Poängbäst i Ryssland är Yevgeni Dadonov som gjort 11 (4+7) poäng på 7 matcher. En liten snabbt ytterforward som själv kan ta avslut likväl som slå en avgörande passning, det är verkligen en spelare värd att hålla ögonen på och han har fått sitt stora genombrott i år. Poängbäst i Sverige är Oliver Ekman Larsson som också han har gjort 11 (2+8) poäng på 7 matcher. Han blev bäste målskytt av alla backar denna säsongen i NHL men har agerat mer spelfördelare detta världsmästerskap. Han har en otroligt bra blick för spelet, ett klockrent första pass, stor och tung och är helt enkelt en komplett back. En av Sveriges absolut bästa backar för tillfället. Ett annat svenskt stjärnskott är Filip Forsberg som hittills gjort flest mål av alla spelare i VM, hela 8 baljor på 7 matcher. En spelare som påminner lite om Rysslands Kovalchuk, jobbar inte hårdast i försvarszon eller är den som forecheckar men är otroligt stark med pucken och med bra kreativitet och spelförståelse måste man alltid vara på tårna när Forsberg har pucken.

Jag tror att de första tio minuterna kommer lagen mest att känna på varandra och det kommer bli ett relativt passivt spel. Sen tror jag Sverige kommer ta kommando i matchen, det gäller att skaffa sig momentum och få hål på Ryssland tidigt. Då det är lätt att det rinner iväg. Bobrovski som vaktar kassen för Ryssland är en otroligt duktig målvakt så det gäller att hela tiden skicka trafik och störa honom så mycket som möjligt. Kommer nog bli en väldigt jämn och tät match, ska bli riktig spännande att följa.

Matchodds 1-X-2
Sverige, 2.70
Oavgjort, 4.40
Ryssland, 2.20

Spelstopp klockan 19.15

Jag har spelat Sverige som vinnare och jag tror matchen kommer sluta 4-2. Sista målet görs av Joakim Lindström i öppen kasse. Att Filip Forsberg, Loui Eriksson, Oliver Ekman Larsson med flera spelar på topp idag är otroligt viktigt då Ryssland har ett väldigt starkt lag.

Finland – Tjeckien

Matchstart 20.15

Efter vinsten på straffar mot Ryssland så blev det klart att laget Finland ställs mot i kvartsfinal är hemmanationen Tjeckien. En match jag tror Finland kommer vinna ganska komfortabelt då de har visat upp bättre kvalitéer än vad Tjeckien har gjort. Tjeckien har spela aningen ojämnt och har haft svårt att komma upp i nivå många matcher. Kanske är det pressen att spela på hemmaplan vissa inte kan hantera eller så är dom helt enkelt inte bättre än vad dom visat. Finland är alltid bra i världsmästerskap även om deras trupp kanske inte får en att höja på ögonbrynen. De spelar alltid efter sin förmåga och försöker inte med saker de inte klarar av. Om man bortser från Barkov. Den unge men store starka centerforwarden har tagit stora kliv i sin karriär. Han är född 1995 och har nu gjort två säsongen i NHL. Helt klart en av Finlands nyckelspelare även om han ibland kan spela lite överambitiöst och ta sig lite vatten över huvudet. Det har inte straffat sig ordentligt ännu men nu när man går in i en kvartsfinal gäller det att spela med marginaler.

Tror Finland kommer äga mycket puck i denna matchen och Tjeckien chans är att spela på kontringar och Finlands misstag. Det gäller att utnyttja sina lägen och se till att göra snabba omställningar. Kanske är det nu Tjeckien verkligen vaknar till och med hemmapubliken i ryggen är detta absolut ingen omöjlig uppgift.

Matchodds 1-X-2
Finland, 2.30
Oavgjort, 3.95
Tjeckien, 2.65

Spelstopp klockan 20.15

Jag har valt att spela Finland som vinnare i denna matchen då jag tycker det är de laget som har presterat bäst i turneringen. Finland är även de laget som är bättre på pappret och har en betydligt bredare trupp än vad Tjeckien har.