Hem rekar-fotboll Du är här

VM 2018: Island spelar sin första VM-match någonsin

Dagens andra möte går mellan Argentina och Island och därmed välkomnar vi samtidigt grupp D in i värmen. Det är två lag med vitt skilda förutsättningar som ska mäta krafterna mot varandra, då Argentina och framför allt Lionel Messi har en hel nation bakom sig som kräver ett VM-guld. Island å andra sidan är mest glada för att vara med och leka med tanke på att detta är den första VM-matchen någonsin för deras del.

Interwetten Barabetting

Detta gör att Argentina har all press på sig att hämta hem tre pinnar och inta pole position i denna oerhört tuffa grupp redan från start. Island har inga direkta förväntningar på sig i detta mästerskapet vilket gör att de kan spela helt utan press och göra sitt bästa för att störa de andra lagen. Varje poäng är något som måste ses som en bonus för islänningarna med tanke på motståndarna i grupp D.

Oerhörd press på Messi

Det är nu (eller aldrig?) som det gäller för Leo Messi att få lyfta den där VM-bucklan så att han kan få tyst på alla de som anser att Maradona fortfarande är större än Messi. Den gamle legendaren, som blev framröstad till 1900-talets bästa fotbollsspelare och anses som en av de bästa genom tiderna, var fixstjärnan i 1986 års VM-lag och tungan på vågen när Argentina vann världsmästerskapet. Maradona vann i princip turneringen på egen hand och svarade för fem mål totalt, varav två av målen kom att bli några av de mest omtalade målen någonsin. Det var i kvartsfinalen mot England som dåvarande Napoli-spelaren först slog till med ”Guds hand” bara för att minuter senare ta bollen vid mittplan, dribbla förbi fem spelare och sätta århundradets mål.

Trots att Lionel Messi har många fler medaljer än sin företrädare har han ännu inte vunnit VM, som alltså är den titel som fattas för att den lille magikern ska tituleras som bäst någonsin. Det var dock nära att Barca-stjärnan tog sitt Argentina hela vägen nere i Brasilien 2014, men Tyskland blev till slut för svåra i finalen där Argentina fick se sig besegrade med 1-0 efter mål av Mario Götze i förlängningen.

Hämta bonus hos Interwetten

Om Messi någonsin ska få vinna det där VM-guldet krävs det att resten av de argentinska spelarna steppar upp rejält. Om han bar laget på sina axlar i VM 2014 är det inget emot vad han kommer få göra denna gången om man ser till omständigheterna i den argentinska truppen. Det finns frågetecken framför allt på målvaktssidan där Willy Caballero, den 36-årige andramålvakten i Chelsea ser ut att bli den som får förstaspaden eftersom tilltänkta förstamålvakten Sergio Romero missar VM på grund av skada.

Försvarsspelet är överlag ingen höjdare vilket vi fick se prov på i landskampen mot Spanien i slutet av mars där Argentina blev fullkomligt överkörda och förlorade med tennissiffrorna 6-1. Det är alltså främst defensiven som Jorge Sampaoli måste ordna upp om hans lag ska gå långt i turneringen och frågan är hur han tänkte när han valde att lämna Ezequiel Garay utanför VM-truppen.

I övrigt är det upp till Messi, Agüero, Dybala, Higuain och de andra offensiva pjäserna att spotta in mål framåt i banan och en bra start mot Island idag kan lägga grund för en väldigt rolig turnering för de blåvita. Det råder i alla fall inga som helst tvivel om att Argentina måste slå Island, hur man gör det spelar egentligen mindre roll.

Kuriosa om matchen

  • Ingen spelare utöver Messi har gjort mål i tävlingssammanhang för Argentina sedan november 2016.
  • Detta är Argentinas och Islands första möte någonsin.
  • VM 2018 är blott det andra stora mästerskapet Island deltar i. EM 2016 var det första.
  • Island är den minsta nation som tagit sig till ett VM någonsin.
  • Island har drygt 335 000 invånare vilket är ungefär lika många som bor i Malmö (ca 333 000 i december 2017).
  • Matchen spelas på Spartak Stadium och börjar kl 15:00.