Hem rekar-fotboll Du är här

Speltips: Ukraina-Spanien

Dag: måndag den 12:e oktober

Tid: 20:45

Plats: Kievs olympiastadion, Ukraina

För tre år sen fixade Andriy Shevchenko Ukraina en 2-1 seger mot Sverige. Det var det sista mästerskapet denna legendar gjorde och han fick göra det på hemmaplan. Nu vill Ukraina till EM i Frankrike 2016, med andra stjärnor i spetsen. Om de ska gå dit utan play off, är en vinst i denna match ett måste. Ukraina ligger nämligen på en tredje plats i gruppen med samma poäng som grupptvåan Slovakien, som i sin tur möter ett på pappret betydligt lättare motstånd ikväll.

Gruppettan Spanien är redan klara för EM, då de har 24 inspelade poäng och toppar gruppen fem poäng före Slovakien och Ukraina. De är regerande mästare och är ett av Europas absolut starkaste lag på papperet, men i förra årets VM fick dem det inte alls att stämma.

Ukrainas första mästerskap i fotboll var VM 2006 i Tyskland. De hade innan flera gånger åkt ut i play off, men äntligen lyckades de ta sig till ett mästerskap. Detta VM började inte alls som de tänkt sig. Spanien krossade Ukraina med 4-0 i lagets mästerskapspremiär. Ukraina skulle resa sig. Efter att ha vunnit mot Saudiarabien med samma siffror som man förlorade med i öppningsmatchen, behövdes bara en poäng för att ta sig vidare från gruppen. Tunisien var motståndet och Ukraina tog inte bara den poängen man behövde utan alla tre och gick vidare från gruppen tillsammans med Spanien. I åttondelsfinalen stod Schweiz för motståndet och matchen var mållös i 120 minuter. Straffar skulle avgöra matchen. Schweiz brände alla deras tre första elvametare och Ukrainas Oleh Husiev blev matchvinnare genom att sätta den avgörande straffen och skicka dem till kvartsfinal. Där blev motståndet alldeles för svårt, Italien satte stopp för Ukraina framfart och vann med 3-0. Slutbetyget för turneringen var helt klart en mer än godkänd insats för Ukraina.

I förra upplagan utav EM stod Ukraina som värdland tillsammans med Polen. De var därmed direktkvalificerade till detta mästerskap. Sverige stod för motståndet i öppningsmatchen. Vi svenskar kommer ihåg matchen som den match där Mikael Lustig inte kunde hålla stolpen vid hörnan. Ukraina vann med 2-1 efter att Andriy Shevchenko vänt matchen från 0-1 till 2-1 på sju minuter. Mycket mer än så blev det inte mycket för värdlandet. De slutade sist i gruppen och någon den stora EM-festen uteblev.

Än mer än uttåget ur turneringen sved det när deras största stjärna någonsin, Andriy Schevchenko meddelade att han slutar med fotbollen helt. Shevchenko som gjort 111 landskamper är en stor legendar för befolkningen i Ukraina och han har haft en lysande fotbollskarriär med bland annat 127 mål i Milantröjan och spel för Chelsea.

Dagens Ukrainatrupp består av andra duktiga fotbollsspelare. Yevhen Konoplyanka är stjärnan. Den vindsnabbe yttermittfältaren är ett stort hot för de flesta försvarare, han har hittills gjort två stycken mål i detta kval. Flest kvalmål för laget har Andriy Yarmolenko stått för med sina fyra fullträffar.

I Ukrainas senaste match slog man jumbon i gruppen, Makedonien med 2-0. Vinst även i denna match känns som ett måste ifall de ska slippa play off. Slovakien som ligger tvåa i gruppen på samma poäng, möter Luxemburg borta vilket borde vara ett betydligt enklare motstånd.

Regerande mästarna Spanien är redan klara för EM 2016. De har samlat ihop 24 poäng med åtta vinstmatcher och en förlust som kom i mötet med Slovakien där man förlorade med 1-2.

Spanien vann mellan 2008 och 2012 tre raka mästerskapstitlar (två EM en VM). Det är de ensamma om då inget annat land vunnit tre mästerskap på raken.

I EM 2008 vann de i finalen med 1-0 sedan Fernando Torres gjort det enda målet efter 33 minuter. Spanien hade problem i gruppspelet då de gjort 2-1 mot Grekland och Sverige i matchens sista minut. I slutspelet tog de sig först vidare på straffar mot Italien och sedan bokade man finalbiljetten efter att ha vunnit mot Ryssland.

Den första VM titeln för detta fotbollsland kom 2010. Även i detta mästerskap hade det stora problem att ta sig vidare från gruppen. De blev först en chockförlust mot Schweiz i öppningsmatchen med 0-1. Sedan två knappa vinster mot Honduras och Chile. I åttondelsfinalen ställdes de mot sina grannar i väst, Portugal. Uddamålsvinst med 1-0 mot Portugal. Det blev faktiskt bara 1-0 vinster för Spanien i detta slutspel. Efter att ha slagit Paraguay och Tyskland med just detta resultat så kunde Andrés Iniesta skjuta hem deras första VMtrofé på övertid mot Holland.

Med lite flyt kunde man sedan även ta hem EM i Polen/Ukraina 2012. Efter att slagit ut Portugal på straffar i semi finalen, kunde de vinna mot Italien med klara 4-0 i finalen.

Men förra årets upplaga av VM blev en STOR besvikelse. Spanien blev i öppningsmatchen utklassade av Holland med 1-5 och efter det blev det förlust mot Chile med 0-2. Spanien tog sig inte vidare från gruppen och de regerande mästarna från VM 2010 blev en stor besvikelse.

Men när de nu redan är klara för nästa mästerskap är målet såklart att ta hem den tredje EMtiteln. Efter vinst med 4-0 mot Luxemburg i förra mötet var platsen till FrankrikeEM säkrad, inte alls oväntat. De har rensat truppen rejält sedan förra årets VM besvikelse och en som fått chansen är Francisco Alcaer. Han har i EMkvalet gjort fem mål och är därmed spanjorernas bästa målskytt.

Till denna match kommer inte varken David Silva eller Alvaro Morata medverka. De båda skadade sig i förra mötet. Den bråkiga Diego Costa kommer inte heller vara med då han inte ens är uttagen i truppen.

Vårt speltips:

Alla odds är från bet365.

Ukraina är väldigt pressade till en vinst här för att ta sig direkt till EM. Spelar ni på Ukrainavinst får ni oddset 3.10.

Samtidigt är Spanien ett bättre lag och ifall de skulle vinna här får ni ett bra odds, nämligen 2.50.

Både Ukrainas och Spaniens defensiv har varit riktigt bra. Tre mål har båda lagen släppt in, vilket är mycket lite. Ifall ni spelar på att det blir under 2.5 mål i matchen får ni oddset 1.53 vilket är ganska lågt, men spelvärt

UEFA_Euro_2016_qualifying

Anmäl dig till våra utskick och få de allra se