Hem rekar-fotboll Du är här

Speltips: Skottland-Polen

Dag: torsdag den 8:e oktober

Tid: 20:45

Plats: Hampden Park, Skottland

Då var det nu dags för den sista kvalveckan och den näst sista omgången för att försöka komma med till EM i Frankrike 2016. Hemmalandet Skottland ligger fyra i gruppen och kan med en väldig massa tur ta sig till EM. Det är nästan omöjligt att ta sig vidare direkt då de har sex poäng på två matcher att ta igen på just Polen.

Polen placerar sig på en andra plats i gruppen och har allt i egna händer om EM platsen. De har samlat in 17 poäng på åtta matcher och bara förlorat en enda match. I förra mötet mellan de här lagen lyckades Polen kvittera till 2-2 efter att legat under länge. Den poängen kan ha varit väldigt viktig för Polen när man nu ska åka till den stora Hampden Park som rymmer över 50 000 åskådare.

Skottland kommer från en knapp 2-3 förlust mot Tyskland. Man låg under med 0-1 efter ca 20 minuter sedan Thomas Müller gett de regerande mästarna ledningen. Skottarna kvitterade, samme Müller gjorde 1-2 för Tyskland och sedan kvitterade James McArthur till 2-2 för sitt Skottland strax innan halvtid. Tyskland gjorde dock 2-3 tidigt i andra halvlek och det resultatet stod sig tills domaren blåste matchens sista signal.

Det här resultatet innebär att Skottlands chans att gå till EM är väldigt svår. Skottland måste slå Polen och Gibraltar med många mål, samtidigt som Polen måste förlora med många mål i sista matchen hemma mot Irland. Men det finns ju samtidigt playoff som Skottland kan kvalificera sig till och genom den vägen gå vidare till EM.

Skottland är kända för att alltid lyckas gå till VM, men aldrig gå vidare från gruppen. I EM har de tidigare bara varit med två gånger. Det var 1992 i Sverige och 1996 i England.

I VM 1992 förlorade Skottarna de två första matcherna mot Tyskland och Holland. Redan då var chansen att gå vidare från gruppen ute, men man lyckades slå dåvarande Sovjet i sista gruppspelsmatchen med 3-0. Även EM 1996 misslyckades Skottarna ta att sig vidare från gruppen.

Skottland har alltså inte varit i EM på 20 år och förbundskaptenen Gordon Strachan lyckas med högsta sannolikhet inte att ta dem dit den här gången heller. Skottarna lär få vänta fyra år till. Men de har en chans då det fortfarande finns playoff att spela om.

Shaun Maloney är den spelaren som nätat flest gånger för Skottland i kvalet, fyra gånger har han lyckats med det.

Polen reser till Skottland för att kunna säkra EM platsen. Om de ska lyckas med detta måste man vinna eller spela oavgjort samtidigt som deras ärkerival inom fotbollen Tyskland måste vinna mot Irland. Ifall Polen förlorar denna match, kan man i vilket fall avgöra med en vinst hemma mot Irland i den sista omgången. Polen kan också vinna gruppen då de bara ligger två poäng bakom Tyskland.

Polen kommer från en enkel seger mot Gibraltar med 8-1 sedan Kamil Grosicki, Arkadiusz Milik och Robert Lewandowski gjort två mål var.

Den sistnämnde är verkligen i storform. Lewandowski slog nyligen tre stycken rekord när han nätade för sitt Bayern München fem gånger på nio minuter! Bayern som låg under med 0-1 i halvtid satte då in Lewandowski som gjorde 5 mål mellan matchminut 51 och 60 till en 5-1 ledning.

Robert Lewandowski leder även skytteligan i hela EM kvalet, han har nätat tio gånger på åtta matcher vilket förstås är riktigt bra.

I EM 2012 var Polen värdland tillsammans med Ukraina. Det innebar ju förstås att Polen var direktkvalificerade, men det slutade inte med någon jättefest för de polska fansen då Polen åkte ut redan i gruppspelet.

Polen har i detta kval sett riktigt starka ut. De har gjort hela 29 mål vilket är mest utav alla lag i hela EM kvalet. Deras offensiv är alltså att räkna med och de är inte dåliga bakåt heller, endast sju mål är insläppta.

Polen har bara varit med i EM två gånger, det är de senaste två mästerskapen, så polsk fotboll har verkligen tagit stora kliv framåt.

Ska Polen ta sig dit för tredje gången på raken efter denna match?

Vårt speltips:

Alla odds är hämtade från bet365.

Polen har som sagt vart sylvassa framåt, därför kan det vara smart att spela på över 2.5 mål. Ifall ni gör det skulle det ge er ett odds på 2.35 i nuläget, vilket känns som ett spelbart odds.

Vi tror också att Lewandowski kan ställa till rejält med besvär för de skotska försvararna. Att han gör minst två stycken mål i matchen skulle ge dig ett odds på 7.00 gånger pengarna, en chansning men han har ju varit i riktigt bra form de sista matcherna i ligan, så vi tror på det. Han har ju även gjort tio mål i kvalet.

Skottland har en sista chans att gå vidare, då måste de dock göra en massa mål och vinna båda matcherna. Vi tror inte att de kommer att lyckas med detta, då det är känns alldeles för svårt. Vi tror att Polen tar hem alla tre poängen och det ger dig faktiskt att bra odds, i nuläget 2.70 gånger pengarna. Känns fullt möjligt att det blir så, därför är det värt att tippa på.

Tafatt-Polen-forlorade-annu-en-gang