Hem rekar-fotboll allsvenskan Du är här

IFK Norrköping – AIK: Allsvenskan 2021

IFK Norrköping mot AIK är ett riktigt klassiskt möte mellan två av Sveriges största fotbollsklubbar. Den här matchen kryddas även extra med att det är AIK:s förra guldtränare och mycket uppskattade tränaren Rikard Norling som leder IFK Norrköping från sidlinjen. Rikard Norling har efter alla sina säsonger i AIK lärt sig hur AIK fungerar utan och innan. Kan AIK vända detta till sin fördel genom att ändra spelsättet och chocka sin forne tränare genom att inte alls spela som han tänk? AIK har dock inlett säsongen på ett starkare sätt än vad hemmalaget gjort och AIK:s defensiv har i inledningen nog varit allsvenskans mest solida med tre hållna nollor.

Matchinfo: Norrköping vs AIK

Hemmalag: IFK Norrköping
Bortalag: AIK
Datum: måndag, 10 maj
Matchstart: 18:30
Arena: Platinumcars Arena

Vilka är favoriter att vinna matchen?

På hemmaplan ska IFK Norrköping vara favoriter mot nästan alla lag i allsvenskan. Man är alltid starka på hemmaplan och konstgräset är något som IFK Norrköping är vana vid att spela på. För AIK:s del så handlar det att fortsätta jobba vidare på sin starka defensiv som inlett allsvenskan på ett stålande sätt. Men offensiven måste bli ytterligare lite vassare om laget ska vara med och slåss om topplaceringar när säsongen summeras. Detta är helt klart en match som kan sluta hur som helst. Spelbolagen håller hemmalaget Norrköping som små favoriter men även oddsen talar för att det kommer bli en jämn och spännande match.

Ett klassikermöte

Att IFK Norrköping och AIK ställs mot varandra hör till vardagen. De båda lagen har mötts vid massor av tillfällen. Hela 229 gånger har Norrköping och AIK mött varandra. AIK är även det laget som IFK Norrköping har mött flest gånger i tävlingssammanhang. Nu handlar inte bara det här mötet om gammal historia utan även om färsk historia mellan lagen. AIK:s guldtränare från 2018 som fick lämna klubben efter misslyckade resultat i inledningen av förra säsongen, står nu vid sidlinjen som huvudtränare för IFK Norrköping. Ett möte som kommer ha mycket känslor från båda sidorna då Rikard Norling är en otrolig uppskattad tränare framförallt från supporterhåll i AIK samtidigt som AIK är den klubben Norling alltid talar gott om och har närmast sitt hjärta när han varit iväg och tränat andra lag. Det ska bli spännande och se om Rikard Norling kan dra fördelen av att han vet hur AIK fungerar utan och innan eller om AIK kan överlista sin forna tränare.

Spela på matchen IFK Norrköping – AIK

Detta känns på förhand som en helt öppen match. Rikard Norling kan efter sin tid som huvudtränare AIK utan och innan. Men spelet de första omgångarna som tränare i IFK Norrköping har inte varit helt bländande. Norrköping har haft några sämre insatser blandat med bländade spel som senast mot Örebro. För AIK har det som vanligt handlat om den solida defensiven som kanske är allsvenskans bästa. Men det är fortsatt det offensiva som inte riktigt klaffat för AIK.

Gör AIK första målet i matchen har det nästan varit garanti på tre poäng. Riktigt så bra facit har man inte men snudd på. AIK har även gjort det första målet i tre av sina fyra senaste matcher. Med den solida defensiv som AIK även har så är det svårt för motståndarna att skapa farliga målchanser. Detta ökar även chanserna för att det är just AIK som gör det första målet i matchen.

Det som har varit AIK:s stora problem är när de släpper in första målet i matchen så har de haft svårt att ändra matchbilden vilket har lätt till att de tappat matchen. Så om Norrköping får in ett mål så är det inte alls någon omöjlighet att IFK Norrköping vinner minst en av halvlekarna åtminstone.

AIK har en ruskigt stark defensiv som har hållit nollan i tre av fyra matcher den här säsongen. Men nu möter man ett IFK Norrköping som på hemmaplan har gjort mål i sina åtta senaste matcher.

AIK är otroligt starka i andra halvlek och speciellt om laget har fått in första målet. Då har det visat sig vara i princip omöjligt för motståndarna att ta sig igenom AIK:s försvarsspel. AIK har vunnit andra halvlek i fyra av sina fem senaste matcher.

Målgörare i matchen

Fjolårets skyttekung i allsvenskan. Är alltid framme och skapar chanser för sitt Norrköping och är en notorisk målskytt. Har dock inte gjort något mål ännu i årets allsvenska. Kommer det första mot AIK?

IFK Norrköpings stora stjärnvärvning inför den här säsongen. Plockades in från norska Rosenborg och han har levererat direkt. Har gjort tre mål på fyra matcher och verkligen visat att han kommer vara en viktig spelare för IFK Norrköping under den här säsongen. Gjorde två mål senast mot Örebro, kommer målformen hålla i sig är frågan?

Har fått massor av lägen att göra i mål i de inledande matcherna. I derbyt mot Hammarby spräcktes även målnollan för Stefanelli. Men sätt till chanserna som han skapat och som han blivit serverad så ska nog Stefanelli även ha gjort både 1–2 mål till under de inledande matcherna. Är ständigt ett hot mot motståndarnas försvarare och får även stort förtroende av AIK:s tränare Bartosz Grzelak. I den här matchen kommer han även säkert vilja motbevisa Rikard Norling som var den tränaren som satte Stefanelli i frysboxen vid hans förra sejour i AIK.

En spelare som är otroligt svår för motståndarna att hålla koll på. Kan på egen hand avgöra en match och när han är på spelhumör är hans högsta nivå otroligt hög. Har redan noterats för två mål under allsvenskan och kan Bahouis form hålla i sig kommer han bli väldigt viktig för AIK framöver.

Var sänds matchen?

Matchen mellan Rikard Norling och hans IFK Norrköping mot hans gamla lag AIK sänds på Discovery+. Discovery har rättigheterna och visar alla matcher i allsvenskan och superettan 2021.

Anmäl dig till våra utskick och få de allra se