Hem politik Du är här

Amerikanska presidentvalet 2020

Tisdagen den 3 november ska det avgöras. Vem kommer att leda världens mäktigaste land kommande fyra åren? Här har vi samlat odds på valet i USA 2020 och introduktion om de olika president kandidaterna som är ute efter att bli president av USA.

ODDS USA valet 2020

VEM VINNER VALET?

Donald Trump en kontroversielle president

Nuvarande regent är Donald Trump, en man som milt sagt är landets mest kontroversielle president genom tiderna. Om det blir Trump som får chansen i ytterligare fyra år eller om någon av demokraternas kandidater vinner presidentvalet återstår att se. Oavsett vilket kommer intresset i Sverige och övriga världen vara enormt som det brukar när världens mäktigaste person ska röstas fram. Här har vi odds på valet i USA och introduktion om de olika president kandidaterna inför valet i USA 2020.

Dessa slåss om presidentskapet (inklusive odds på seger från Betsson)

Joe Biden – 1,95

Donald Trump har kallat honom för ”Sleepy Joe” men enligt oddsen är det faktiskt Joe Biden som är favorit att bli vald som president. Biden var vicepresident under Barack Obama mellan 2009 – 2017 och har flest delegater av demokraternas representanter i primärvalet. Det mesta talar för att Biden blir demokraternas kandidat och att han är den som har bäst chanser att vinna mot Trump.. 

Donald Trump – 2,00

Nuvarande presidenten Donald Trump är efter Biden favorit att få styra USA i fyra år till. Trumps första fyra år har lett till mer kontroverser än någon gång tidigare och så sent som 2019 var Trumps impeachment ett faktum. Även om presidenten inte blev avsatt var det för första gången i historien en från republikanerna som röstade emot sitt eget parti. 

Hillary Clinton – 26,00

Hillary Clinton var Donald Trumps motståndare i senaste presidentvalet. I november gick Hillary ut och sa att hon var under ”enorm press” att utmana Donald Trump om presidentskapet. Med  tanke på hur det gick senast och hur situationen ser ut nu är det inte mycket som talar för att Clinton ens kommer att vara en kandidat när det är dags för omröstning.

Bernie Sanders – 29,00

Bernie Sanders såg länge ut att få flest delegater i primärvalet men på senaste tiden har Biden dragit ifrån. Sanders som är känd för sina socialistiska åsikter är en total motsats till Trump men frågan är om inte Sanders är för mycket socialist för att nå ut till en majoritet av kapitalistiska USA?! Hur som helst är Sanders efter Biden favorit att vara demokraternas kandidat i presidentvalet 2020.

Mike Pence – 34,00

Mike Pence har varit vice president under Donald Trumps fyra år vid makten. Det är inte så mycket som talar för att han kommer att kandidera utan att det blir Trump som är republikanernas kandidat känns givet. Pence får vara glad om han bli vald som vice president i kommande fyra år.

Michelle Obama – 126,00

Den forne first lady Michelle Obama har varit ett rykte som florerat. Det verkar dock inte finnas särskilt mycket i de ryktena och det är egentligen inte något som talar för att Obama ens kommer att vara med i snacket om kandidaterna. 

Vem har störst chans att vinna?

Det mesta talar för att det blir en duell mellan Joe Biden och nuvarande presidenten Donald Trump. Joe Biden har gått starkt och seglat upp som favorit att bli demokraternas presidentkandidat. Hans främste utmanare Bernie Sanders har visserligen gått starkare än någonsin tidigare men ligger efter i röstningen. Det känns också som att Bernies socialistiska åsikter är lite för långt bort från kapitalistiska USA:s gemene man även om Sanders framfart är ett bevis för politiken i USA delvis är på väg åt ett annat håll. Om man kollar på de svenska bettingsidorna så har även där Biden chans att ta hem presidentposten över Trump

En ny president i USA 2021?

Som det ser ut nu kommer Joe Biden att bli den som utmanar Trump. Joe Biden har fler delegater och därför talar allt för att Biden kommer vinna nomineringen. Den förre vicepresidentens något mer återhållsamma åsikter borde också tilltala många av de något konservativa amerikanerna. Även om USA redan är ett extremt polariserat land hade en duell mellan Sanders och Trump spätt på detta ytterligare med flera nivåer. Bidens åsikter är fortfarande långt ifrån Trumps men samtidigt är han inte lika kontroversiell i sina uttalanden som Sanders.

Klarar sig USA genom krisen = Trump 4 år till

Enligt oddsen blir det otroligt jämnt om vem som vinner av Donald Trump och Joe Biden. Det som talat för Trump är att ekonomin i USA har blomstrat. Detta är dock på väg att en dramatisk vändning på grund av den rådande situationen i världen. Är i USA i ekonomisk kris i november blir det svårt för Trump att bli omvald. Då talar mycket för att det blir Biden som får leda landet istället. Klarar USA sig starkare ur krisen talar mycket för att Trump får chansen i ytterligare fyra år.  

Vart hålls valet?

Den 3:e november är det dags för USA att rösta fram sin president som ska styra landet kommande fyra åren. Valet hålls över hela landet där det finns vallokaler på flera ställen i varje delstat. 

Så fungerar amerikanska presidentvalet

För att bli president krävs det att man minst är 35 år, amerikansk medborgare född i landet och bosatt i USA i minst 14 år. Under valet röstar folk i varje stat i landet för en president och en vice president. Varje stat är värd olika många platser i kongressen. Totalt finns det 538 ”electoral votes” och för att vinna valet krävs det att man har 270 röster eller fler. Varje stat har ett visst antal röster som avgörs efter folkmängd i staten. Därför är det till exempel mer värt att vinna Kaliforniens röster jämfört med Wyoming som inte ens har en halv miljon invånare. 

Vinnaren av presidentvalet 2020 kommer ta över landets styre i januari 2021.

BETTA PÅ USA VALET

VEM BLIR USA NÄSTA PRESIDENT 2021?

Kategorier:

Anmäl dig till våra utskick och få de allra se