Hem nyheter Du är här

VAR och Målkameror inom Svensk Fotboll?

Att införa VAR och målkameror som hjälpmedel till domarna inom den svenska fotbollen är ett ämne som delar åsikterna bland fotbollsintresserade runt om i landet. Det är en debatt som pågått länge, ska det införas eller inte? Svensk Elitfotboll som är förbundet som har hand om de högsta serierna inom herr och damfotbollen har länge tittat på en lösning kring detta. Men är det något som den svenska fotbollspublik vill ha på arenorna är frågan?

VAR -tekniken

Framför allt VAR är en teknisk lösning som är i ifrågasatt av supportrar och även spelare runt om i världen. Tekniken VAR som gör att domaren kan tillkalla hjälp från ett kontrollrum för att avgöra en situation har de senaste åren införts runt om i Europa och världen. Hjälpmedlet är tänkt att ta bort alla oklarheter i situationer där domaren är osäker på utfallet och då kliver VAR in och avgör om det ska dömas till exempel straff eller om spelaren verkligen var offside eller inte.

Fördelen med VAR är just att det blir korrekt dömt vid alla domslut. Men det är även ett hjälpmedel som fått hård kritik vid många tillfällen. Dels för att VAR kan gå in och döma ett annat utfall i en situation som är förbi. Vilket gör att domaren kan gå in och döma bort ett mål eller liknande för en situation som hände på mittplanen tidigare under de anfallet. Samt att VAR går in och tar bort offsidemål som är helt omöjligt att se med blotta ögat att det är offside. Det gör självklart att fotbollen blir mer ”rättvis” då alla beslut baseras på rena fakta och inte på en chansning från en domare som tror att det är offside. Men det har även fått en hel del kritik då det tagit bort hela charmen med fotbollen och att domarnas uppgift blivit överflödig då alla beslut nu kan ske via ett kontrollrum i stället.

Målkameror

Målkameror är ett mindre kontroversiellt hjälpmedel som finns inom fotbollsvärlden. Det hjälper och säga om bollen passerat mållinjen eller inte och är ett hjälpmedel som används när det är osäkert om hela bollen passerat mållinjen eller inte. Målkameror används i de flesta ligorna runt om i Europa men ännu inte i Sverige.

Faktum är att Sverige fortfarande inte har infört några hjälpmedel alls för domarna så vare sig VAR eller målkameror finns tillgängliga inom den svenska fotbollen. Det är något som är uppe för diskussion att införa i alla fall en av dessa hjälpmedel. Men många kring svensk fotboll tycker detta kommer förstöra stora delar av charmen kring svensk fotboll.

Men att införa hjälpmedel till domarna kommer även kunna hjälpa dem att minimera misstagen från domarens sida. Detta då även de har fått en hel del kritik genom åren efter att framför allt spelare och tränare tyckt att domaren tagit fel beslut i olika situationer. Erbjuds då VAR så kommer dessa situationer inte längre uppstå utan domaren kan då förlita sig till kontrollrummet som då kommer ta ett korrekt beslut gällande situationen.  Men även spelarna är i båda läger kring detta, vissa tycker VAR är ett bra hjälpmedel medan andra tycker det förstör en stor del av sporten.

Men inom en snar framtid kommer vi nog garanterat få se någon form av hjälpmedel inom svensk fotboll till domarna för att underlätta deras besluttagande. Frågan är bara om det kommer tas emot väl av fotbollsrörelsen eller om det kommer bli en fråga som splittrar den svenska fotbollen?

Vad tycker du? Ska det införas VAR och målkameror inom den svenska fotbollen?

Kategorier: