Hem nyheter Du är här

Finalen av Skywalker sagan -hur slutar den?

Star_Wars_The_Rise_of_Skywalker
Världspremiär av Star Wars – The Rise of Skywalker

Det är mycket som händer för tillfället i det numera Disneyägda Star Wars universumet på flera olika fronter samtidigt. Bara här om veckan hade den första icke animerade Star Wars serien ”The Mandalorian” premiär. TV-spelsföretaget EA som innehar Star Wars licensen för just det mediet har släppt ett nytt TV-spel som heter ”Star Wars Jedi: Fallen Order”. Som grädden på moset för alla som är födda på 70 och 80-talet då originaltrilogin hade premiär och naturligtvis sin storhetstid kommer nu i december att få ett avslut på Skywalker sagan med filmen ”Star Wars: The Rise of Skywalker”. Ett passande namn för avslutet på sagan om familjen Skywalker.

J.J Abrams

Regissör för den avslutande delen blir återigen JJ Abrams som inledde den avslutande trilogin på Skywalker sagan med Star Wars: The Force Awakens. Ett utmärkt val av regissör eftersom att vi anser att han är den som är mest lämpad av dagens filmkonstnärer att förvalta Star Wars varumärket på bästa sätt. Vi älskar själva att konsumera Star Wars i alla dess former och ser oerhört mycket framemot att få svar på flera av de frågor man har ställt sig själv under uppväxten. Det är dock inte helt tillfredställande eftersom att vi är fullt medvetna om att detta är slutet och därför känns det samtidigt som att säga hejdå till en närvarande vän som har varit med och format uppväxten.

Head to head – har Star Wars alltid varit en kassako?

Star Wars har tack vare sin popularitet varit enorma kassasucceér genom åren och brukar generellt öppna väldigt starkt intäktsmässigt. För att göra en jämförelse mellan de två senaste Star Wars filmerna och hur mycket de drog in under öppningshelgen. Star Wars: The Force Awakens hade en budget på ca $245,000,000 och drog på öppningshelgen in ca $247,966,675.

Uppföljaren Star Wars: The Last Jedi som är nummer två i den senaste trilogin hade en rad kontroversiella beslut som delade fansen i två olika läger. Vissa av fansen älskade den nya riktningen som regissören Rian Johnson tog med filmen. Den andra hälften hatade det som skedde i den senaste filmen. Oavsett vad man tycker om den senaste filmen var även den en kassasuccé. Filmen hade en högre budget än The Force Awakens då budgeten var på ca 317,000,000. Intäktsmässigt var den inte en lika stor succé då den gick minus i intäkter under öppningshelgen. Den drog in $220,009,584.

Bwin Sport
Mr Green

Star Wars priserna har skjutit till rymden

1977 hade den första Star Wars filmen A New Hope premiär. Biljettpriset var då $2.23 för att se den på bio. 3 år senare kom uppföljaren ”The Empire Strikes Back”. På tre år gick biljettpriset upp till $2.69. Vid en första anblick ser det inte ut att vara mycket. Den totala höjningen är på 46 cent, så ca 4 SEK. Det är ändå mer än en krona i höjning per år. Om vi istället tar och jämför biljettpriserna mellan 2015 då The Force Awakens hade premiär till 2017 när The Last Jedi hade premiär.

Biljettpriset för att gå på bio 2015 var $8.43 och höjdes till $8.97 2017. Höjningen är totalt under den perioden på 54 cent, ca 5 SEK. Det är alltså en högre höjning om man jämför priserna mellan 2015 till 2017 och mellan 1977 till 1980. Från den första filmens premiär 1977 till 2018 har biljettpriserna gått upp med $6.88, ca 66 SEK. Detta har naturligtvis med penningvärdet och motverkande av inflation att göra.

Star Wars: The Rise of Skywalker största konkurrenter

December månad är en månad då flera filmer har premiär samtidigt och slåss om biobesökarna. Filmbolagen försöker göra allt för att locka till sig biobesökare. Inom fenomenet populärkultur är det inget som kan mäta sig med attraktionskraften en ny Star Wars film har. Lineupen av konkurrenter för i år är ganska svag. En av konkurrenterna till Star Wars är när den klassiska musikalen Cats tar steget över till filmfomatet. Den har premiär samma dag som Star Wars. Det känns på förhand som slaget redan är vunnet om man ska sia om antalet biobesökare.

Ingen annan film förutom nämnda ”Cats” har premiär samma dag som Star Wars. Tidigare samma månad, närmare bestämt den 13 december har filmen Jumanji: The Next Level premiär. Det är väl den film som isåfall ligger närmast Star Wars i genre eftersom att det även är någon slags fantasy. Så på förhand ser det ut som att det är fritt fält för den nya och sista Star Wars filmen att plöja framgångar. För alla som är uppväxta med dessa filmer kommer det bli ett tungt avslut eftersom att det har haft såpass stor påverkan på så många människors liv.

Vi kommer självklart sitta bänkade på bion under julhelgen för att följa det sista äventyret.

Kommer Star Wars: The Rise of Skywalker slå rekord?

Så, kommer Star Wars: The Rise of Skywalker att vara en större succé intäktsmässigt än sin föregångare? Det känns på förhand som att den har alla förutsättningar att bli det. Som vi har nämnt tidigare så är JJ Abrams tillbaka som regissör, vi kommer förmodligen att få ett avslut på sagan om famlijen Skywalker som har varit själva navet i Star Wars filmerna ända sedan starten med A new hope, 1977. Titeln ”The Rise of Skywalker” är väldigt positivt laddad inför den sista delen. Den väcker dock en hel del frågetecken. Vem är denne Skywalker som förmodligen kommer att avslöjas?

Kommer Empereror Palpatines stiga upp från de döda?

Någonting annat som väcker en del frågetecken är Empereror Palpatines skratt i trailern. Kommer han att stiga upp från de döda och styra imperiet i den sista filmen? Eller tar han in imperiet i en ny era för att ta över galaxen återigen? Det skulle isåfall betyda att vi inte får ett avslut ännu. Detta går såklart bara att spekulera i. Med alla dessa frågor utan svar kommer det att bli en minnesvärd film på en av de största filmföljetongerna nånsin. Med alla dessa obesvarade frågor som väcker en enorm nyfikenhet hos Star Wars fansen tippar vi att den kommer att göra en bättre öppningshelg än föregångaren.

Del två historiskt sämre öppningshelg

I de två tidigare trilogierna som har släppts i Star Wars universumet har historiskt sett alltid den andra delen gått sämre ekonomiskt under öppningshelgen än den sista delen. I prequeltrilogin där andra filmen i serien heter ”Attack of the Clones” som släpptes 2002, hade en budget på $115,000,000 och drog in $80,027,814.  Del tre i den trilogin som heter ”Revenge of the Sith” drog nästan in hela budgeten under öppningshelgen. Budgeten var på $113,000,000 och den drog alltså in $108,435,841. Det är en stor skillnad i intäkter under öppningshelgen i USA.

Vilken är det bästa Star Wars?

Den filmen som enligt många Star Wars fans räknas som den absolut bästa nånsin är ”The Empire Strikes Back” från 1980. Trots att den var en sån succé bland fansen drog även den in mindre än den avslutande delen ”Return of the Jedi”. Budgeten för ”The Empire Strikes Back” var $18,000,000 och under öppningshelgen drog den in $4,910,483 för att jämföra med ”Return of the Jedi” som hade en inspelningsbudget på ca $32,500,000 och drog in $23,019,618. En stor anledning till detta kan naturligtvis vara att eftersom att det har varit den ”sista” och avslutande delen vill publiken absolut inte missa det.

Är det något Star Wars fansen har fått genom åren så är det tvetydiga svar om uppföljare. Glädjen har därför alltid varit desto större när dessa filmer sedan har avslöjats. Efter att prequel trilogin kom mellan 1999-2005 som förövrigt regisserades av George Lucas själv verkade det som att vi fans inte skulle få mer Star Wars filmer eftersom att Lucas själv inte verkade särskilt intresserad av att ta serien vidare. Därför var det glada nyheter för alla Star Wars fans när Disney köpte licensen år 2012 för att ta den vidare in i framtiden.

Stor chans att The Rise of Skywalker slår The Last Jedi

Historiskt sett har det alltså gått bättre för den avslutande delen i de två föregående trilogierna. Vi tippar också att det även kommer att bli så denna gång. Därför känns det som ett säkert spel att lägga. Det baserar vi enbart inte på hur det gått historiskt utan även att det är JJ Abrams som är tillbaka som regissör, Emperor Palpatines roll i det hela, Vi får även återse Lando Calrissian, vad ska hända med Chewbacca? Dessutom har vi massa funderingar kring Rey, Finn och Kylo Ren. Vad ska hända med alla dessa karaktärer? Frågor som de flesta Star Wars fans vill ha svar på.

Har Star Wars vunnit Oscars?

Endast filmerna från originaltrilogin har vunnit Oscars. Den som har vunnit allra flest är ”A New Hope”från 1977. Den blev nominerad för totalt 10 olika kategorier och sopade mer eller mindre rent på den galan när den tog hem sex Oscars. Del två ”The Empire Strikes Back” från 1980 är den Star Wars film som har tagit hem näst mest Oscars när den vann två st, vilket var väldigt imponerande eftersom att den endast var nominerad i tre kategorier. Den sista och avslutande delen i originaltrilogin ”Return of the Jedi” vann en Oscar efter att ha blivit nominerad i fyra kategorier.

Prequel trilogin vann inga Oscars, men alla filmerna var nominerade. Första filmen i serien ”The Phantom Menace”(1999) fick tre nomineringar, del två ”Attack of the Clones” (2002) fick en nominering och så även ”Revenge of the Sith” (2005). I den senaste trilogin fick ”The Force Awakens” (2015) hela fem Oscarsnomineringar, men vann ingenting. Uppföljaren ”The Last Jedi” (2017) fick fyra nomineringar utan att vinna. The Force Awakens är den filmen som har fått flest nomineringar sedan originaltrilogin. Kommer ”The Rise of Skywalker” att bli den första Star Wars filmen att vinna en Oscar sedan 1983?

Fördel med premiär tätt inpå Oscars?

Fördelen är att den släpps såpass tätt inpå Oscarsgalan, därmed är den lätt att komma ihåg när de som utser nomineringarna ska göra sin bedömning. Utan att vi har hört filmmusiken ännu vet vi vilken magi John Williams har möjlighet att skapa. Därför tippar vi att det är en kategori som filmen har stor chans att bli nominerad i. Inte helt omöjligt att den även vinner en Oscar här. En annan kategori där filmen har en stor chans att bli nominerad och även ta hem en Oscar är i kategorin visuella effekter.

Det största argumentet som talar emot att The Rise of Skywalker inte skulle slå The Last Jedi i intäkter under öppningshelgen är den storm som den förra filmen skapade. Att fansen är trötta helt enkelt och anser att Rian Johnson förstörde serien. Det kan vara så att det kommer att bli en bojkott. Det känns inte troligt, men det är isåfall det som skulle kunna stoppa den från att göra större intäkter. Vi själva anser att det är en film man inte får missa eftersom att vi älskar Star Wars och vi kommer självklart att lägga några bet på att den vinner några Oscars.

Kategorier:

Anmäl dig till våra utskick och få de allra se