Hem nyheter Du är här

Hur påverkas spelbolagen av nya reglerna?

Socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi gick ut den 23 april med ett pressmeddelande gällande ett förslag på en ny tillfällig förordning som berör svenska spelbolag. Regeringen vill införa strikta åtgärder för att skydda svenska konsumenter som kan falla i spelproblematik. Detta förslag ska enligt regeringen minska risken för problemspelande under den rådande situationen vi befinner oss i. 

Åtgärderna fick stark kritik

Det här förslaget har mötts av stark kritik från bland annat Branschföreningen för Onlinespel, som säger att restriktionerna kan gynna den olagliga spelmarknaden. Flera av de största svenska spelbolagen skrev ett öppet brev till ministern där de framförde deras oro av den instabilitet som kan komma till följd av nya förordningen.

”Företag oavsett bransch vill vara där kunderna är. Lämnar kunderna, så kommer företagen följa efter. Den svenska spelmarknaden erbjuder inte bara en trygghet för spelarna, den bidrar årligen med miljardbelopp i välbehövliga skatteintäkter och investeringar i idrotten”, står det i brevet som undertecknades av VD:ar från Betsson, Kindred Group, LeoVegas, NetEnt och William Hill Plc.

Vad är kraven på spelbolagen?

Det förordningsförslag som inom kort går ut på remiss t.o.m. den 7 maj innehåller förslag om att:

  • det ska vara obligatoriskt för spelare att ange en tidsgräns för speltid
  • gränsen för insättningar till ett spelkonto får högst vara 5 000 kronor per vecka
  • den högsta tillåtna bonus som ett casino får erbjuda en spelare är maximalt 100 kronor
  • Den tillfälliga förordningen föreslås träda ikraft den 1 juni och upphöra att gälla vid årsskiftet 2020/2021.

Svenska spelbolag blir således begränsade i deras erbjudanden.

Svenska spellag

Vad har Spelinspektionen för roll?

Spelinspektionen är tillsynsmyndigheten som ska främja allmän kännedom om spel- och lotterilagstiftningen samt verka för en sund spelmarknad. I samband med det senaste förslaget från regeringen har Spelinspektionen fått ytterligare uppdrag. I en månadsvis rapport till regeringen, fram till 1 september i år, ska de bland annat:

  • följa och rapportera om utvecklingen av spelmarknaden
  • vidta åtgärder för att öka kunskapen om Spelpaus hos allmänheten
  • stärka tillsynen mot spelbolag som erbjuder spel utan svensk licens
  • redovisa tillsynsåtgärder mot olagliga spelbolag och effekten av dessa
  • föreslå åtgärder för att stärka skyddet för spelare som satt gränser för sitt spelande

Spelinspektionen kollar att lagen följs

Ansvaret Spelinspektionen har är att kontrollera att lagstiftningen efterföljs av spelbolag med svensk licens och att ingripa där de anser att det har framkommit brister. Största utmaningen för Spelinspektionen är att ingripa med vite vid spel som erbjuds av spelbolag utan svensk licens. Framförallt med hänsyn till svårigheterna att delge ett sådant beslut och driva in vitet. Att förbuden inte förenas med vite gör också att polis och åklagare är oförhindrade att vidta straffrättsliga åtgärder. 

Kategorier:

Anmäl dig till våra utskick och få de allra se