Högst betala övergångssummorna till allsvenskan – Flopp eller succévärvningar?
Det är inte det lättaste att rota fram vilka spelarvärvningar som har varit de mest kostsamma till allsvenskan. Från allsvenskan är det betydligt mer transparent och öppet hur mycket en spelare har sålts för. Men när spelarna gör värvningar till klubbarna så är summan betydligt mer hemlighetsfull och det är inte alls samma transparents och öppenhet vad gäller prisklassen. Detta gör att det inte är helt lätt att hitta vilka spelare som kostat mest sätt till övergångssumma för klubbarna. Många spelare som ansluter till Sverige från andra länder gör det ofta på free transfer vilket då inte påverkar övergångssumman men att de kan vara dyra i drift ändå då de fått betydligt högre sign-on bonusar till exempel. Nedan följer i alla fall åtta spelare som värvats in dyrt till allsvenskan och som gjort blandade avtryck under sin period i allsvenskan.
Sead Haksabanovic – 26 miljoner kronor
Från West Ham till IFK Norrköping, 2020
Det har varit tufft för mig, men skönt att jag fattade rätt beslut! Jag älskar den här staden, den här klubben..det är här jag hör hemma💙 pic.twitter.com/t8d0j7JRcs
— Sead Haksabanovic (@seadhaksabnovic) December 18, 2016
Sead Haksabanovic slog igenom tidigt när han fick göra debut i allsvenskan redan som 15-åring i sin moderklubb Halmstad BK. Efter två år i Halmstad blev han som 17-åring såld till Premier League och West Ham. Där blev det dock inga matcher utan han lånades i stället ut till Malaga innan han säsongen 2019 lånades tillbaka till allsvenskan. Men denna gång var det inte till Halmstad utan till IFK Norrköping som lånade honom fram till sommaren 2020. Det blev ett succélån från Haksabanovic i Norrköping och klubben valde därför att köpa Haksabanovic när låneavtalet gick ut. En övergång som skulle bli den dyraste spelarövergången till en allsvensk klubb. IFK Norrköping fick betala hela 26 miljoner kronor till West Ham för att säkra Haksabanovic. Sead fortsatte att imponera i IFK Norrköping även efter att övergången var klar och det blev enbart ytterligare en säsong i klubben innan IFK Norrköping sålde Haksabanovic till Ryska Rubin Kazan under sommaren 2021. I en affär som beskrivs som den största ekonomiska affären som IFK Norrköping har gjort. Så med facit i hand så blev det en lyckad övergång för alla parter. Haksabanovic fick fart på sin karriär och Norrköping fick tillbaka pengarna som man hade spenderat på honom vid försäljningen till Rubin Kazan.
Andreas Andersson – 20 miljoner kronor
Från Newcastle till AIK, 1999
Andreas Andersson, Newcastle United#NUFC #Newcastle #Toon pic.twitter.com/DlJaVVQ0FW
— Football Memories (@footballmemorys) October 16, 2017
AIK vann allsvenskan 1998 och kvalade sedan under våren 1999 in till Champions League för första gången i klubbens historia. Pengarna som klubben då fick in från UEFA valde man att spendera stort på att få hem Andreas Andersson från Premier League. Och till sist kom klubbarna överens och Andreas Andersson vände hem till svensk fotboll efter en säsong i Milan och en i Newcastle. Övergången på 20 miljoner var länge den dyraste värvningen av en allsvensk klubb och rekordet stod sig fram till 2020 när IFK Norrköping slantade upp mer pengar för Sead Haksabanovic. Andreas Anderssons framgångar i AIK blev mycket förstörda av skador. Men när han var hel och frisk så levererade han mål framåt. Men skadorna blev till sist för många. Säsongen 2004 när allt gick åt skogen för AIK och klubben åkte ur Allsvenskan fick Andreas Andersson se hela säsongen från läktaren. Han kom tillbaka och gjorde ett par matcher i Superettan 2005 innan hans kropp sa ifrån och han tvingades lägga av. Sätt till vad Andreas Andersson kostade AIK i övergångssumma så får värvningen anses vara okej men inte mer. Mycket tack vare hans skadebekymmer.
Mattias Jonsson – 16 miljoner kronor
Från Norwich till Djurgården, 2005
Mattias Jonsson hade efter flera lyckade säsonger i danska Bröndby bestämt sig för att försöka slå sig in i Premier League och valet blev Norwich. Hans tid i England blev dock inte så lyckad som han önskade och redan efter en säsong så bestämde sig Jonsson för att lämna. Då stod Djurgården där och öppnade upp plånboken för att kunna värva hem den då landslagsaktuella 31-årige forwarden. Han fick genast en succéstart på sin tid och Djurgården och säsongen 2005 var han med och bidrog till att Djurgården vann både ligan och cupen. Men ju äldre Jonsson drogs han med alltmer skadebekymmer och han fick allt mindre och mindre speltid. Men säsongen 2009 när Djurgården var nära på att åka ur så var det Mattias Jonsson som klev fram och såg till att Djurgården vann play-off mötet mot Assyriska och höll sig kvar i allsvenskan. Jonsson fortsatte att spela i Djurgården fram till 2011 och sett till hans prestationer där han var med och vann dubbeln med Djurgården 2005 och såg till att Djurgården höll sig kvar i allsvenskan 2009 så var det en helt klart godkänd värvning om man ser till hans prestationer.
Anders Svensson – 15 miljoner kronor
Från Southampton till Elfsborg, 2005
#NationalRecordHolder Sweden – Most Caps – Anders Svensson with 148 Caps 1999-Present Currently with Elfsborg pic.twitter.com/g7dsW7KiV1
— Martyn Bishop (@MartynBCFC) December 6, 2013
Den spelaren på den här listan som gjort störst avtryck för sin klubb. Anders Svensson lämnade Elfsborg säsongen 2001 för att testa sina vingar i Premier League och Southampton. Han stod för fina insatser i klubben och 2005 så erbjöds han ett nytt kontrakt av klubben men han valde att tacka nej. I stället efter 140 matcher i Southampton så valde Anders Svensson i stället att flytta hem till allsvenskan för att återigen spela i IF Elfsborg. Då var Anders Svensson 28 år och han var kanske på toppen av sin karriär. Så det var helt klart en prestigevärvning som Elfsborg lyckades med. Och ser man tillbaka nu så är det även en värvning som gjort att Elfsborg är där man är idag. Anders Svensson var med och tog klubben till två allsvenska titlar 2006 och 2012 och han var en fanbärare för klubben under totalt tio säsonger. Så de 15 miljonerna som Elfsborg betalade för Anders Svensson 2005 fick man tillbaka och betydligt mycket mer både i form av intäkter och i form av prestationer på planen.
Kim Källström – 15 miljoner kronor
Från BK Häcken till Djurgården, 2002
Selon les médias suédois, Kim Källström (35 ans, 🇸🇪) a décidé de rompre son contrat avec Djurgården et de mettre un terme a sa carrière.
Légende du football suédois avec ses 131 sélections, merci pour tout Kim ! 👏 pic.twitter.com/ZNI13YfNA3— Nordisk Football (@NordiskFootball) December 15, 2017
Den kanske mest komplicerade övergången i svensk fotbollshistoria. Kim Källström hade slagit igenom med dunder och brak i BK Häcken. Han hade varit med och fört upp BK Häcken till allsvenskan och han blev säsongen 2000 utsedd till årets nykomling i allsvenskan. Säsongen efter 2001 var Källström en av de få ljusglimtar i BK Häcken när klubben åkte ur allsvenskan. Så efter säsongen så stod Djurgården redo att öppna plånboken och värva Källström. Men klubben hade inte råd att värva honom utan fick ta in externa finansiärer som gick in och betalade 5 miljoner kronor och sedan skulle det betalas ut ytterligare 10 miljoner kronor när Källström såldes. Det blev direkt succé i Djurgården för Källström som var med och vann SM-guld med Djurgården 2002 och 2003 innan han sedan blev såld till franska Rennes och BK Häcken kunde då få sina 10 miljoner kronor. Djurgården å andra sidan fick inte behålla mycket av den övergångssumman men utan Källström hade man inte heller vunnit de två SM-gulden. Källströms insatser på planen i Djurgården var helt fenomenala och han betalade tillbaka den övergångssumman som Djurgården betalt flera gånger om med sina insatser på planen. Källström hade sedan en framgångsrik karriär utomlands och även i landslaget innan han säsongen 2017 återvände till Djurgården. Då blev det en säsong i klubben innan han avslutade sin fotbollskarriär.
Mathias Ranégie – 15 miljoner kronor
Från BK Häcken till Malmö FF, 2011
#OnTheMove Former Gothenburg, BK Häcken, Malmö etc Striker Mathias Ranégie has joined Watford from Udinese pic.twitter.com/rlAhSAoRid
— Martyn Bishop (@MartynBCFC) January 3, 2014
Mathias Ranégie hade efter att han plockades in av BK Häcken 2009 från rivalen IFK Göteborg gjort stor succé. Det var framför allt säsongen 2011 som Ranégie gjorde mål i stort sett varje match. Det fick Malmö FF att öppna upp plånboken för den då 27 årige Ranégie. Malmö FF betalade till sist 15 miljoner kronor till BK Häcken övergången är tillsammans med Kim Källströms övergång från BK Häcken till Djurgården är den högsta som betalats mellan två allsvenska klubbar. Ranégie lämnade Häcken för Malmö mitt under säsongen 2021 och hans framgång fortsatte även i Malmö tröjan totalt blev det 21 mål för Ranégie och han vann därmed skytteligan den säsongen. Säsongen efter så fortfarande Ranégie att göra mål framåt vilket drog intressen på sig från utlandet och på sommarfönstret sista dag så lämnade Ranégie Malmö för italienska Udinese. En övergång som Malmö FF fick 20 miljoner kronor för vilket gör att man fick tillbaka pengarna man spenderat på Ranégie vilket får anses som en väldigt bra värvning av Malmö.
Thiago Quirino – 14 miljoner kronor
Från Atletico Minerio till Djurgården, 2006
Frisyren till trots. Du kommer alltid vara min kärlek, Thiago Quirino da Silva. pic.twitter.com/fnHWiEjGad
— RASMUS SANDSTRÖM (@Rasmau5) June 25, 2013
Med stor uppståndelse och höga förväntningar värvade Djurgården in Thiago Quirino från brasilianska Atlético Mineiro. En värvning som kostade Djurgården drygt 14 miljoner kronor att lösa. Men Quirino fick aldrig den utväxlingen i Djurgården som klubben och fansen hade förväntat sig. Han fick under sin tid i Djurgården mest agera inhoppare. Säsongen 2007 blev han dock klubbens bäste målskytt på åtta mål men den riktiga urladdningen kom aldrig. I stället lämnade han klubben efter säsongen 2008 då Djurgården sålde honom till japanska Consadole Sapporo. Djurgården sålde honom för betydligt mindre än vad man värvade honom och hela värvningen anses i efterhand ha varit väldigt misslyckad från Djurgårdens sida.
Kingsley Sarfo – 13 miljoner kronor
Från Sirius till Malmö FF, 2017
"I tip Kotoko to win this year’s league" – Kingsley Sarfo – https://t.co/eNPMKKrONF pic.twitter.com/qm5L57myZF
— FootballMadeInGhana (@FootballinGH) June 2, 2021
Kingsley Sarfo hade slagit igenom i IK Sirius och innermittfältaren spåddes en lysande framtid. Hans insatser på planen gjorde att Malmö FF valde att köpa loss Sarfo under sommaren 2017. Han gjorde sedan sin debut i juni mot just sin gamla klubb Sirius. Men bara efter några månader i Malmö FF så blev han avstängd av klubben. Detta sedan det kommit fram att han haft en sexuell relation med en 14-årig flicka som även anmält honom för våldtäkt. Malmö FF valde att sparka spelaren från klubben och Sarfo dömdes sedan till två års fängelse för våldtäkt mot barn och utvisades från Sverige i minst 10 år. Brotten som ägde rum när Sarfo spelade i IK Sirius gjorde att Malmö FF krävde återbetalning av pengarna för Sarfo övergången. Något som fick avslag, med tanke på utfallet så får denna övergång anses som ett riktigt bottennapp av Malmö FF. Även om man inte hade koll på hans förflutna när man värvade honom så drogs klubbens rykte ner i smutsen och man betalade massor med pengar för en spelare som man aldrig kunde använda.