Hem nyheter Du är här

Henrik Lundqvist avslutar sin ishockeykarriär

Henrik Lundqvist är en av Sveriges bästa ishockeymålvakter genom tiderna. Men nu är en lång och framgångsrik karriär över när Lundqvist meddelat att ishockeykarriären är över. Lundqvist lämnade inför förra säsongen New York Rangers som han spenderade 15 säsonger i för att starta ett nytt kapitel i huvudstaden Washington. Men det blev aldrig någon debut för Lundqvist i Washington då Lundqvist var tvungen att operera hjärtat då ett hjärtfel upptäcktes. Operation blev lyckad men en lång rehab satte stopp för spel förra säsongen. Lundqvist var inställd på att spela den här säsongen men när beskedet kom att hans inflammation i hjärtat fortfarande inte är helt läkt och att det inte var aktuellt med spel i nuläget så väljer alltså Lundqvist att 39-år gammal avsluta sin framgångsrika ishockeykarriär.

Henrik Lundqvist – Kungen av New York

Henrik Lundqvist blev draftad av New York Rangers säsongen 2000. I sjunde rundan valde de honom och de skulle dröja till säsongen 2005/2006 innan han tog steget över till NHL. Efter ett par säsonger med storspel i Frölunda och SHL ansågs han vara redo för spel i NHL. Det var nog inte många som då skulle gissa att Lundqvist när man summerar hans karriär skulle ta över staden och bli ”King Henrik” med hela New York. Han tog en ordinarie tröja direkt i New York Rangers och blev sedan klubben drogen i femton säsonger. Totalt blev det 887 matcher i New York Rangers tröjan vilket är flest matcher någon svensk målvakt spelat i NHL och han är i topplistan över de målvakter som spelat flest matcher någonsin. Hans 459 segrar i New York Rangers tröjan är också flest antal segrar en målvakt har haft i en och samma klubb. Lundqvist vann flera priser genom åren i New York Rangers men han fick aldrig med sig sin Stanley Cup pokal. Närmaste Rangers kom var en Stanley Cupfinal 2012. Men trots att det inte blev någon titel i NHL så kommer Lundqvist för alltid vara ”King Henrik” i New York.

Henrik Lundqvists meritlista

Henrik Lundqvist har under sin karriär varit med och vunnit flera stora titlar och haft stora framgångar både i NHL, SHL men framför allt i den svenska landslagströjan. Lundqvist var med och vann OS-guld 2006 och VM-guld 2017 med Tre Kronor. Utöver det har han varit med och vunnit två VM-silver och ett OS-silver i den svenska landslagströjan. Förutom framgångarna i Tre Kronor så har Lundqvist även två SM-guld med Frölunda säsongerna 2003 och 2005. Utöver alla priser som han vunnit med sina klubblag och landslag så har Henrik Lundqvist flera svenska rekord och andra rekord inom NHL som gör hon till en av Sveriges bästa målvakter genom tiderna.

Kategorier:

Anmäl dig till våra utskick och få de allra se