Hem nyheter Du är här

Det är snart dags för ett nytt landslagsår

2020 närmar sig sitt slut och 2021 är snart här. Vi ska i den här artikeln ta oss en tillbakablick på landslagsåret 2020 och se vad vi kan förvänta oss 2021.

2020 var ett tufft år för det svenska herrlandslaget i fotboll!

Om man blickar tillbaka på 2020 så har det inte varit något vidare muntert år. Framförallt beror detta förstås på covid-19 pandemin som har lamslagit stora delar av världen och fortsätter att göra så.

Även för det svenska herrlandslaget i fotboll har det dock varit ett mycket tufft år. Sverige åkte nämligen ur Nation Leagues förstadivision efter fem förluster på sex matcher. I nästa upplaga av Nations League blir det därför spel i andradivisionen.

Samtidigt var det långtifrån något lätt motstånd som Sverige ställdes mot i denna upplaga av Nations League. Eller vad sägs om de regerande världsmästarna Frankrike, vice-världsmästarna Kroatien som föll mot just Frankrike i finalen av fotbolls-VM 2018, samt den regerande Europamästaren från EM 2016 i form av Portugal? Med dessa lag som motståndare går det inte att vara alltför kritisk mot Sveriges insats i turneringen.

Dessutom kan matcher mot toppnationer som dessa förse laget med ovärderlig erfarenhet till det kommande europeiska mästerskapet i fotboll som avgörs sommaren 2021. I de flesta matcher spelade Sverige dessutom jämnt med dessa lag samtidigt som man lyckades besegra Kroatien hemma den 14e november. Det finns därför inga skäl att vara alltför pessimistisk inför framtiden.

Sommaren 2021 är det dags för EM i fotboll

Sommaren 2021 är det dags för EM i fotboll att äntligen gå av stapeln. Turneringen skulle egentligen ha ägt rum redan sommaren 2020 men blev uppskjuten i ett år på grund av pandemin. Sverige har hamnat i en grupp beståendes av Polen, Slovakien och Spanien.

Som alltid när det gäller EM kommer det bli tufft att ta sig vidare. Samtidigt har Sverige under förbundskapten Janne Andersson gång på gång överträffat förväntningarna, så avancemang från gruppen är absolut inte orealistiskt. Matchen mot Spanien blir visserligen tuff, dels på grund av motståndet samtidigt som Spanien har hemmaplan. Samtidigt är Spanien inte riktigt lika starka längre som de var under den gyllene eran som resulterade i EM-guld 2008, VM-guld 2010 och EM-guld 2012. Dessutom var Sverige mycket nära att slå dem i hemmamatchen i EM-kvalet till 2021-års turnering. Marcus Berg gav nämligen Sverige ledningen med 1-0 i matchminut 50 medan Spanien kvitterade till 1-1 på tilläggstid i minut 92 genom Rodrigo. Mycket bittert, men i slutändan lyckades Sverige ändå kvalificera sig till EM.

Matcherna mot Polen och Slovakien lär i så fall bli betydligt lättare, trots att Polen har en av världens bästa spelare i form av Bayern Münchens superanfallare Robert Lewandowski. Inget motstånd bör heller underskattas i ett EM-slutspel.

2021 börjar även VM-kvalet till VM i Qatar 2022

EM är inte det enda viktiga för det svenska landslaget under 2021, utan dessutom börjar VM-kvalet i mars. Sverige har återigen hamnat i samma grupp som Spanien medan övriga lag i gruppen utgörs av Georgien, Grekland och Kosovo. Detta är helt klart en grupp som Sverige åtminstone ska kunna knipa en andraplats i. Den första matchen äger rum mot Georgien hemma på Friends Arena den 25e mars.

Sveriges framtidsutsikter

Det var längesedan Sverige hade så många spännande offensiva spelare på en och samma gång. Dels har vi anfallaren Alexander Isak i spanska Real Sociedad som visserligen har haft en tuff inledning på denna säsong men som gjorde en mycket stark förstasäsong i den spanska ligan. I landslaget har han blandat och gett, men det är utan tvekan en mycket spännande spelare som har en enorm potential. Det är bara att hoppas att vi får en formtoppad Alexander Isak till EM 2021. Då kan det bli en mycket trevlig turnering ur svensk synvinkel.

Dessutom har vi den offensiva spelaren Dejan Kulusevski som inför den här säsongen blev köpt av storklubben Juventus. Kulusevski gjorde en mycket stark säsong förra säsongen som han spenderade på lån i italienska Parma från Atalanta, en annan italiensk Serie-A klubb. Det var på grund av denna starka säsong som han blev köpt av Juventus inför nuvarande säsong. Till en början gjorde han succé, bland annat med ett mål i sin debut, men längre in i säsongen har han dock fått sitta på bänken en del. Samtidigt är säsongen fortfarande ung, precis som Kulusevski själv, och mycket kan fortfarande hända. Dessutom har Kulusevski fått göra en hel del inhopp, och man måste komma ihåg att konkurrensen i en klubb som Juventus är mördande.

Sist men inte minst har vi också Zlatan Ibrahimovic som vid 39-års ålder gör succé i Serie-A och håller på att göra Milan till en toppklubb igen. Ibrahimovic har hintat om en comeback i blågult, och ett anfall med Alexander Isak, Dejan Kulusevski och Zlatan Ibrahimovic hade utan tvekan fått det att vattnas i munnen på alla svenska fotbollsfans. Med sådana spelare i laget hade allt kunnat hända.

Oavsett vilket så önskar vi er ett gott nytt fotbollsår 2021! Heja Sverige!

Kategorier:

Anmäl dig till våra utskick och få de allra se