Hem rekar-fotboll Du är här

Speltips: Schalke 04 – Borussia Mönchengladbach 18/3

Dag: fredag den 18:e mars

Tid: 20:30

Plats: Veltins arena, Tyskland

Det är fredag och stormöte i Bundesliga. Seriefemman Schalke 04 gästas av seriefyran och rivalen Borussia Mönchengladbach. Förra mötet mellan lagen slutade 3-1 till Gladbach och hemmalaget lär vilja ha sin revansch i detta möte, då man med en vinst också klättrar förbi Gladbach till den viktiga fjärdeplatsen som betyder kval till Champions League nästa säsong. Det är två lag som har gått lite knackigt på slutet och detta är en väldigt viktig match för båda lagen. Kanalen ni skall sätta på klockan 20:30 och tjuvstarta ännu en fantastisk fotbollshelg är Eurosport 2.

Schalke 04 kommer från en så kallad ”sexpoängsmatch” då de reste till huvudstaden Berlin för att försöka ta tre poäng och kliva upp på en tredjeplats i tabellen, Hertha Berlin var motståndet och det var en väldigt tuff sådant. Kort före paus skulle hemmaledningen komma. Det var en snabb kontring av Hertha där bollen till slut kom fram till Ibisevic som kunde trycka in 1-0 ledningen. Schalke gick ut till den andra halvleken som det spelförande laget, men med 25 minuter kvar att spela kom matchens avgörande och sista mål. Det var Niklas Stark som nådde högst på Vladimir Daridas hörna och nickade in tre poäng till Hertha Berlin, en tuff förlust för Schalke som nu har fyra poäng upp till tredje och direktplatsen till Champions League.

Klaas-Jan Huntelaar har under flera säsonger varit en mycket pålitlig målskytt. Även denna säsong är han detta då Schalkes individuella skytteliga leds av just holländaren. Han har stått för åtta stycken fullträffar. Max Meyer är den spelaren som assisterat flest. Den unge talangen har hittills den här säsongen sex framspelningar som resulterat i mål.

Schalke har väldigt många unga och spännande spelare i truppen. Spelare som Leroy Sané, Leon Goretzka, Johannes Geis och Max Meyer har varit riktigt bra denna säsong och har sin stortid framför sig. Frågan är bara ifall Schalke bara får ha kvar dessa spelare nästa säsong, det får i alla fall hålla väldigt hårt i de då intresset från större klubbar runt om i Europa finns.

Fyra nyckelspelare kommer att saknas inför detta möte. Den brasilianska ytterbacken Junior Caicara är avstängd, den landslagsmeriterade mittbacken Benedikt Höwedes har ådragit sig en mycket allvarlig lårskada och kommer att vara borta i tre månader på grund av detta. Även Marco Höger och Matija Nastasic kommer att missa detta toppmöte då den ene är knäskadad och den andra har problem med hälen.

”Die Köningsblauen” gick vidare från Europa Leagues gruppspel och i sextondelsfinalen ställdes de emot Shaktar Donetsk från Ukraina. Där tog det dock stopp och tyskarna åkte ut med klara 3-0 sett över två möten. Det mötet som såg ut som det svåraste på förhand, bortamatchen i Donetsk gick ändå väldigt bra och de fick med sig 0-0 hem till Veltins Arena. Där skedde det dock en riktig kollaps och samtliga tre målen i dubbelmötena ägde rum här.

Borussia Mönchengladbach öppnade denna säsong på ett katastrofalt sätt. Laget låg sist efter några omgångar, men kom relativt snabbt tillbaka på vinnarspåret och vandrade uppåt i tabellen. De har inte öppnat 2016 jättebra, men är trots allt i allra högsta grad med i kampen om Champions League inför nästa säsong. Senaste matchen spelades hemma på Borussia Park och det var då bottenlaget Eintracht Frankfurt som gästade.

Det blev tre relativt enkla poäng här och efter 35 minuters spel kom ledningen då Lars Stindl gjorde sitt sjunde för säsongen. Tidigt i den andra halvleken kom även tvåan då Raffael drog in ett lyckat skott utanför straffområdet. Det tredje och sista målet kom med dryga tio minuter kvar att spela och det var ett väldigt vackert sådant när underbarnet Mahmoud Dahoud gjorde mål ännu en gång.

Borussia Mönchengladbach har den här säsongen varit ett väldigt bra lag framåt och laget har gjort tredje mest mål i serien, hela 53 stycken på 26 matcher. Den klart bästa poängspelaren Raffael har gjort flest då det blivit 13 stycken. Även tio assist har kommit från brassen.

Det finns två svenskar i truppen. Oscar Wendt, som varit en succé den här säsongen i Bundesliga och bland annat avgjort matchen mot självaste topplaget FC Bayern München. Wendt värvades in till Borussia 2011 och har i många säsonger varit given på vänsterbacksplatsen. Han har varit riktigt framgångsrik den här säsongen och har med sina tre mål och solida försvarsinsatser blivit uttagen i Tysklands största fotbollstidning Kickers ”veckans lag” hela tre gånger 2015/2016. Även Branimir Hrgota finns med i truppen. Han kom till klubben 2012 och fick i början bra med speltid, men denna säsong har han mest fått koncentrera sig på inhopp.

Den norske bollvinnaren Håvard Nordtveit har gjort en riktigt bra säsong. Nordtveit har ryktats vara på väg bort till en rad Premier League klubbar och Gladbach lär få hålla väldigt hårt i honom om de inte skall tappa en hyperviktig spelare inför nästa säsong.

En tråkig sak inför matchen är att just Oscar Wendt inte kommer kunna medverka. Även Nico Schulz, Alvaro Dominguez, Martin Stranzl och Tony Jantschke är skadade och otillgängliga till spel.

Borussia brukar ha det relativt lätt mot Schalke. På de tio senaste matcherna har det blivit hela sju vinster för Gladbach.

Vårt speltips:

Alla odds är från bet365.com.

Mitt första tips för matchen är att spela på att det blir över 2.5 mål i matchen. Det brukar bli runt tre mål i matcherna som spelats mellan dessa lag de senaste åren och båda lagen kommer gå för vinst här. Mönchengladbach brukar bjuda på mycket mål på bortamatcherna och jag känner att detta spel är lockande till det nuvarande oddset 1.57.

Jag tror också att en hemmavinst känns rimlig här. Schalke har bara förlorat en hemmamatch i ligan sedan i november och kommer med fansen i ryggen plocka ytterligare tre, sett ur mitt perspektiv. Mönchengladbach har ju inte vunnit borta sedan i oktober.

Mitt tredje och sista tips för kvällen är att spela på en målskytt i matchen. Jag tror att Klaas-Jan Huntelaar kommer att göra mål i matchen då han alltid är farlig framför mål. Oddset på det är 2.20.

schalke_borussia-m