Svenska Idrottsgalan 2018/2019

idrottsgalan 2019 globen Kredit till: stockholmlive.com

Den 21 januari 2019 så går den svenska idrottsgalan av stapeln i Globen. Det är då dags att hylla de idrottare som utfört fantastiska prestationer under 2018. Man kan likna den svenska idrottsgalan vid en Oscars-gala, där idrottare vinner olika priser. Några av priserna utses av en jury, andra röstas fram av folket. Denna gala har funnits sedan år 2000, och ett av de finaste priserna man kan få är Jerringpriset. Jerringpriset röstas fram av folket, och det är ett av svensk idrotts finaste erkännanden. Priset har dock funnits betydligt längre än idrottsgalan, 1979 var första gången det delades ut. Den gången vann Ingemar Stenmark priset, då förstår man storheten i priset. Hur tror du att det kommer gå på Idrottsgalan 2018? Gå in på Unibet för att hitta de bästa oddsen!

Unibet - Betta på Idrottsgalan 2018
unibetunibet200% till 2000 kr4/5 18 År | Folkbokförd i Sverige | Identifiering med E-legitmation | Allmänna regler och villkor gäller | Stödlinjen.seBesök Regler och Villkor

Nominerade på idrottsgalan 2018/2019

I varje kategori så ingår det fyra idrottare, eller lag. Av dessa så utses sedan en vinnare, av en jury. Juryn är medlemmar av den Svenska Idrottsakademin, där före detta idrottare och andra kunniga inom idrott ingår. De nominerade på idrottsgalan 2019 är:

 Årets kvinnliga idrottare

Charlotte Kalla, längdskidor. Tog ett guld och hela tre silver i OS.

Sarah Sjöström, simning. Fyra individuella EM-guld i Glasgow, vann hela världscupen.

Frida Hansdotter, alpint. Olympiskt guld i slalom.

Stina Nilsson, längdskidor. Kom hem med ett guld, två silver och ett brons från OS.

Årets manliga idrottare

André Myhrer, alpint. OS Guld i slalom.

Sebastian Samuelsson, skidskytte. Guld i stafetten och silver individuellt i OS.

Armand Duplantis, friidrott (stavhopp). Vann EM på otroliga 6,05.

Johan Kristoffersson, rallycross. Världsmästare för andra året i rad.

Årets lag

Herrlandslaget, fotboll. Kom till kvartsfinal i Fotbolls VM.

Herrstafettlaget, skidskytte. Tog OS-guld på ett imponerande sätt, mycket oväntat.

Tre Kronor, ishockey. VM guld för andra året på raken..

Lag Hasselborg, curling. OS Guld i Pyeongchang.

Årets nykomling

Josefine Lindgren Knutsson, thaiboxning. Vann VM-guld i Mexiko under våren 2018.

Elias Pettersson, ishockey. SM-guld med Växjö, VM-guld med Tre Kronor, succé i NHL.

Jennie-Lee Burmansson, freeskiing. Vann totala världscupen blott 15 år gammal.

Andreas Kramer, friidrott, 800 m. Tog överraskande silver på EM i Berlin.

Årets ledare

Janne Andersson, fotboll. Lotsade det svenska herrlandslaget till kvartsfinal i VM.

Peja Lindholm, curling. SveSvenskar curlarna kammade hem ett guld och ett silver på OS.

Wolfgang Pichler, skidskytte. Tränare i landslaget som tog två OS-guld och två OS-silver.

Håkan Carlsson, orientering. Förbundskapten för landslaget som tog fyra medaljer på VM.

Årets prestation

André Myhrer, alpint. För OS guldet i slalom.

Hanna Öberg, skidskytte. En riktig skräll när hon vann OS-guld 2018.

Armand Duplantis, stavhopp. Europamästare på 6,05.

Pernilla Lindberg, golf. Vann mycket överraskande en majortävling i golf.

Andra priser på svenska idrottsgalan

Redan nämnda Jerringpriset delas ut på galan. Det priset brukar delas ut sist, för att hålla spänningen vid liv. Förutom Jerringpriset så delas även Bragdguldet ut under idrottsgalan 2018/2019. Förr har bragdguldet delats ut vid ett annat tillfälle, men i och med att idrottsgalan lockar hela idrottssverige så passar det bra att bragdguldet kommer med på galan. Vinnaren av bragdguldet avslöjas redan veckor innan galan, men äran att få gå upp på idrottsgalans scen och ta emot publikens jubel är värdigt.

Snabbare - Snabb betting på Idrottsgalan 2018
snabbaresnabbareDagliga sportbonusar!4/5 18 År | Folkbokförd i Sverige | Identifiering med E-legitimation | Allmänna regler och villkor gällerBesök Regler och Villkor

Sportspegelnpriset ett nytt pris på idrottsgalan

Sportspegelnpriset är ett relativt nytt pris som delas ut av SVT Sport. Priset är tänkt att gå till en profil som brinner för idrott i Sverige, men det behöver inte vara någon känd person. Det har bland annat delats ut till domare, sportjournalister och ideella ledare. Idrottsakademins hederspris delas också ut under galan. Det ska gå till en person inom svensk idrott som “genom sina bestående insatser skapat beundran och respekt samt berikat svensk idrott.” Tidigare pristagare är tex Sven Tumba, Ingemar Johansson och J-O Waldner.

Årets Peppare är ett pris som går till antingen en organisation eller en privatperson som på ett inkluderande sätt lyckats få många barn och unga i Sverige att börja röra på sig och motionera.

Vem kommer vinna på svenska idrottsgalan?

Ibland så kan man försöka sig på gissningar kring vilka juryn kommer att ge priserna till. Här kommer ett tips i några kategorierna eller priserna:

Årets kvinnliga idrottare

Troligen Charlotte Kalla efter hennes makalösa insatser i OS. Dessutom så är hon värd det efter så många år i världstoppen.

Årets manliga idrottare

Armand Duplantis, ingen svensk har någonsin varit i närheten av de höjder han hoppade 2018. Internationellt sätt så borde han få priset.

Årets lag

Herrlandslaget i fotboll. Gjorde bra resultat över hela året, och ett grymt VM. Eftersom VM bara spelas vart fjärde år, så blir prestationen ännu större. Sverige gick uppåt på världsrankingen rejält.

Årets nykomling

Elias Pettersson, blev utsedd till SHL:s viktigaste spelare bara 19 år gammal. VM guld och NHL succé på det är svårt att toppa.

Årets ledare

Janne Andersson, herrlandslaget fotboll. Allt annat vore en skräll. Han struntade i att ta med Zlatan, och gjorde succé med Sverige under VM.

Årets prestation

Armand Duplantis, gjorde det näst högsta hoppet i stavhopp utomhus, genom tiderna. Endast legendaren Sergej Bubka har hoppat högre utomhus.

Bragdguldet

Här kan man tippa på två sätt. Om man går på ordet “bragd” som enligt vissa källor betyder bedrift, stordåd eller mirakel så borde Hanna Öberg få det för sitt guld i OS. Ser man till storhet internationellt sett i sin idrott så kan Duplantis ta hem detta pris också.

Jerringpriset

Vem är den mest populära idrottaren i Sverige 2018? Kanske Sarah Sjöström eller Charlotte Kalla kan utmana varandra i detta pris.

ComeOn - Streama Idrottsgalan 2018