Hem rekar-fotboll Du är här

Champions League: Juve har kniven mot strupen

Igår stod det klart att Liverpool och Real Madrid fick avancera till kvartsfinal i världens finaste klubblagsturnering Champions League. Ikväll är det dags att utse vem av Tottenham Hotspur och Juventus som får göra dessa sällskap och det är Spurs som har fördel.

Toto2 logo

Ja, efter 2-2 i det första mötet i Turin är det alltså lite överraskande Tottenham som har ett ben i kvartsfinalen. Efter att Gonzalo Higuain smällt in två snabba mål i den 2:a och 9:e minuten var det många som trodde att Spurs var ett slaget lag. Men icke sa nicke.

Ska Dybala frälsa Juventus?

Målmaskinen Harry Kane klev fram ännu en gång för sitt kära Tottenham och i den 35:e minuten kunde han runda Gianluigi Buffon och enkelt rulla in 2-1 vilket gjorde att Tottenham vaknade till något och började tro igen. Därför var det oerhört tungt för dem när domaren pekade på straffpunkten och tilldelade Juventus en straff i den 45:e minuten. Glödheta Gonzalo Higuain stegade upp och skulle bara bomba in sitt och lagets tredje mål för kvällen och stänga detta möte. Men som så många gånger förr svek nerverna den gode argentinaren och istället för att smeka bollen i nät, bombade han ett stenhårt skott som tog i ribban och ut.

Efter detta tog Tottenham tag i taktpinnen och var det lag som hade mest bollinnehav och tryck mot mål. I den 71:a minuten fick Tottenham frispark i ett bra läge utanför straffområdet och Christian Eriksen gjorde inget misstag, utan han skickade in bollen i nät via en lurig låg frispark, vilket Buffon kanske borde gjort ett bättre ingripande på med tanke på att det var hans hörn den gick in.

Skulle Tottenham hålla undan och klara 0-0 ikväll är det alltså Londonklubben som får avancera till kvartsfinal, så all press ligger på Juventus att spräcka målnollan. Det är inte det lättaste att gå in med inställningen att bara backa hem och hålla ledningen i en sån här match, då det är väldigt lätt att bli passiv. Det är bara att se hur det såg ut i det första mötet innan Tottenham kunde göra sitt första mål. Tottenham gav över kontrollen till Juventus i början av matchen vilket också resulterade i två mål i baken.

Med detta sagt är det inte troligt att Mauricio Pochettino göra några större förändringar från den startelva som ställde upp i första mötet. Skadade mittbacken Toby Alderweireld förväntas inte att kunna delta i matchen då han fortfarande återhämtar sig från sin skada. Högerbacken Serge Aurier, som startade förra mötet, är avstängd till följd av det gula kort han drog på sig förra matchen i Turin. Därmed förväntas Kieran Trippier starta på högerbacken. I övrigt har Pochettino fullt lag till sitt förfogande.

Gästande Juventus har som sagt pressen på sina axlar att göra mål. Att åka ut redan i åttondelsfinalen hade varit ett stort misslyckande för tränare Allegri, som ju är ute efter revansch för förra säsongens finalförlust mot Real Madrid. Med tanke på detta är det nog skönt för honom att konstatera att hans lag endast har misslyckats med att göra mål tre gånger på hela säsongen.

Paulo Dybala är tillbaka efter sin skada och han verkar ha återhämtat sig bra. Det var nämligen han som avgjorde helgens ligamöte mot Lazio på stopptid. Därmed tog sig Juventus än närmre serieledande Napoli, för efter att just Napoli förlorade mot Roma med 4-2 i helgen, är det nu endast en poäng som skiljer lagen åt.

Med Dybala tillbaka ser skadeläget lite ljusare ut för Juve. Blaise Matuidi är även han tillbaka från skada och nu är det ”bara” Federico Bernadeschi, Juan Cuadrado och Mattia De Sciglio som finns på skadelistan. Nu återstår det bara att se vilka Allegri ger förtroende för att försöka ta sig vidare från denna åttondelsfinal.